Slovenija

FOTO: Juncker ustavil javno obravnavo o teranu, dokler se ne razjasni domnevno ponarejena hrvaška dokumentacija

Ljubljana, 02. 03. 2017 13.59 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Cerar je ob obisku predsednika Evropske komisije Junckerja izrazil pričakovanje, da bo komisija ustavila postopek za sprejem delegiranega akta o izjemi za Hrvaško glede terana. Juncker pa je potrdil, da se bodo po proučitvi novih dejstev, ki so jih predstavili vinarji, vrnili k vprašanju terana. Ko ga je poskusil, je dejal, da je odličen.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Boris Lisjak o teranu
    03:09
    Iz SVETA: Boris Lisjak o teranu
  • Iz SVETA: Juncker na obisku v Sloveniji
    02:04
    Iz SVETA: Juncker na obisku v Sloveniji
  • Iz 24UR: Topel sprejem za Junckerja
    03:10
    Iz 24UR: Topel sprejem za Junckerja
  • Iz 24UR: Protest za Junckerja
    01:27
    Iz 24UR: Protest za Junckerja
  • Iz 24UR: Šale na račun Junckerjevega obiska
    01:10
    Iz 24UR: Šale na račun Junckerjevega obiska
  • Iz 24UR ZVEČER: Kaj sporoča šaljivost Junckerja?
    06:00
    Iz 24UR ZVEČER: Kaj sporoča šaljivost Junckerja?

Predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker se mudi na dvodnevnem obisku v Sloveniji, kjer se s slovenskim vrhom in mladimi pogovarja o prihodnosti Evrope v primežu eksistencialne stiske.

Na Brdu pri Kranju ga je kot prvi sprejel premier Miro Cerar, ki je na Twitterju zapisal, da je obisk Junckerja priznanje Sloveniji kot zagovornici trdne in enotne EU, ki mora temeljiti na načelu enakopravnosti držav članic.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

O uri resnice ...

"Tu stojiva dva prepričana Evropejca, Evropejca, ki se zavedata, da je za EU prišla ura resnice," je na skupni novinarski konferenci po njunih pogovorih poudaril Cerar.

Juncker je dan pred prihodom v Slovenijo v Evropskem parlamentu predstavil predloge za reformo unije v obliki bele knjige. Na podlagi tega dokumenta je pred nami "leto intenzivnih, tudi iskrenih pogovorov o tem, kako naj gremo naprej", je poudaril Cerar. "Verjamem, da bo to zares leto resnice za EU," je dodal.

Sam se zavzema za Evropo prihodnosti, je poudaril. "Ne želim si, da bi se EU in Evropa vračala nazaj v čase, ki so pripeljali do hudih posledic za vse nas, v čase, ko nismo bili dovolj povezani, ko so bili med državami konflikti. Zato menim, da moramo skupaj najti odgovore na tiste ideje, ki jih danes nekateri ponujajo kot poenostavljene populistične rešitve, ki nas razdvajajo, Evropo pa skušajo peljati nazaj v prvo polovico 20. stoletja," je dejal slovenski premier.

Cerar je znova izrazil slovensko nestrinjanje z ohranjanjem nadzora na meji med Slovenijo in Avstrijo in dodal, da je Slovenija pri tem vprašanju naletela "na velik posluh predsednika Evropske komisije".

Še pred tem pa se mora EU po njegovem na kratek rok posvetiti učinkovitejši implementaciji oziroma izvedbi že dogovorjenega, predvsem na področjih varnosti in nezakonitih migracij. Brez tega "napredek na drugih področjih ne bo možen", je poudaril Cerar. "Na daljši rok pa si ne želimo, da bi ostali, kjer smo, temveč si želimo bolj povezane, še trdnejše unije, ki ima večje ambicije in želi iti naprej," je dodal.

Juncker, ki je priznal, da je bil v mladih letih federalist, je medtem poudaril, da mora EU zaključiti integracijo, vendar pa "nikoli ne bo država". Kot je poudaril, mora EU delovati ne proti narodom in državam članicam, ampak skupaj z njimi. "To je pomembno za male države članice. Te imajo enake pravice kot velike članice in tudi enako dostojanstvo. To dostojanstvo moramo ohraniti," je prepričan prvi mož Evropske komisije.

Polaskal je Sloveniji, da je vplivna članica unije, čeprav je majhna. "V majhnih državah članicah ljudje ne verjamejo, da ima njihova država vpliv. Rad bi sporočil Slovencem, da Slovenija ima vpliv in da je Slovenija pozitiven akter v EU," je poudaril.

Juncker je dejal, da predlogov iz bele knjige nikomur ne vsiljujejo, temveč jih dajejo v javno razpravo. Pričakuje široko razpravo o predlaganih scenarijih, pri čemer računa, da bodo v njej sodelovali tudi slovenska vlada, parlament in civilna družba.

Juncker se rad objema, obiska v Sloveniji pa se je zelo veselil.
Juncker se rad objema, obiska v Sloveniji pa se je zelo veselil. FOTO: Aljoša Kravanja

O vprašanju terana ...

Slovenski premier in šef Evropske komisije sta govorila tudi o drugih temah, med drugim o nadzoru na notranjih mejah unije, vključenosti mladih, brexitu in vprašanju terana. Cerar je izrazil pričakovanje, da bo Evropska komisija ustavila postopek za sprejem delegiranega akta o izjemi za Hrvaško glede terana. Juncker pa mu je dejal, da se bodo po proučitvi novih dejstev, ki so jih predstavili vinarji, vrnili k vprašanju terana.

Cerar je predsedniku Evropske komisije tudi ponudil možnost, da poskusi teran, gostu pa je bilo, kot je poudaril, vino všeč. Po informacijah virov blizu Evropske komisije je bil Cerar v pogovoru z Junckerjem glede vprašanja terana sicer zelo prepričljiv.

Poudaril je, da ima Bruselj namen braniti pravice Slovenije, še posebej ob "pojavu novih dejstev". Potem ko so slovenski proizvajalci terana evropskemu komisarju za kmetijstvo Philu Hoganu predstavili informacijo o ponarejeni hrvaški dokumentaciji, ki je bila za komisijo nova, je Juncker zagotovil, da bodo preverili resničnost navedb, nato pa videli, ali bodo spremenili svojo odločitev.

"Vedeti morate, da niste sami, ko gre za tako pomembno zadevo," je poudaril. Na vprašanje, ali je bila komisija zavedena, če je odločala na podlagi ponarejenih dokumentov, je Juncker dejal, da morajo v Bruslju najprej preveriti slovenske navedbe, nato pa bodo videli, ali bodo spremenil svoje mnenje.

"Stališče Slovenije je nespremenjeno. Za nas je teran slovensko vino s slovenskim geografskim poreklom in to smo zelo jasno povedali," je dejal Cerar. Prepričan je, da mora biti teran slovensko vino brez izjem, zato je tudi v pogovoru izrazili to pričakovanje. Ponovil je, da bo Slovenija storila vse za zaščito slovenskih interesov in slovenskih vinarjev.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

O arbitraži ...

Glede arbitraže o meji med Slovenijo in Hrvaško je Juncker dejal, da zagovarja spoštovanje odločitve arbitražnega sodišča, k temu pa poziva tudi vpletene strani. "Verjamem, da bodo vsi spoštovali odločitev arbitražnega sodišč," je bil odločen.

Junckerja je pred Festivalno dvorano v Ljubljani pričakalo okoli 15 protestnikov, evroskeptikov, ki so ga izžvižgali. Juncker se je odzval zelo zanimivo in jih izžvižgal kar nazaj.

Hrvaški zunanji minister Davor Ivo Stier pa je njegova pričakovanja zavrnil in poudaril, da je Junckerjevo mnenje "spodkopava avtoriteto Evropske komisije", saj v pristojnosti komisije "ni reševanje dvostranskih sporov o meji".

"Hrvaški sabor je soglasno odločil, da se bo Hrvaška umaknila iz arbitraže in to je končana zadeva. To vprašanje se mora sedaj rešiti dvostransko," je povedal Stier med uradnim obiskom v Sarajevu.

Na sestanku z mladimi

Ker je Juncker menil, da je treba tudi skrbi mladih ustrezno nasloviti, si je v okviru obiska vzel čas tudi zanje. Mladi so zaskrbljeni predvsem glede zaposlitev in prekarnosti ter migracij in odprtosti Slovenije. Med drugim jih zanima tudi brexit, legalizacija konoplje, pravice LGBT in vključevanje invalidov v politiko. Junckerju in Cerarju se je pri odgovorih na ta vprašanja pridružila še evropska komisarka za promet Violeta Bulc.

Najpomembnejši cilj EU, ki so ga mladi prepoznali, je ustvarjati razmere, v katerih bi dobili zanesljiva in trajna delovna mesta. Spomnili so, da je Slovenija članica EU z najbolj razširjenimi oblikami prekarnega dela.

Cerar jim je zagotovil, da si vlada ves čas prizadeva za rešitev tega vprašanja. "Iščemo različne modele, da bi našli prostor za mlade, s konkretnimi finančnimi vložki spodbujamo mlade startupovce, izboljšujemo javno šolstvo, uvajamo sistem vajeništva in spodbujamo sistem kompetenčnih znanj," je naštel premier. V času njegovega mandata se je zaposlilo približno 50.000 mladih, je izpostavil.

"Ne morem vam obljubiti, da bo vsak med vami imel varno delovno mesto," pa je dejal Juncker. S Cerarjem sta se sicer pošalila, da sta oba v tem trenutku na nek način prekarca, kar mladim ni bilo smešno, zato so ju pozvali, da njihove skrbi jemljejo resno.

Poudarila sta, da lahko prostor mladim da le povezana in združena Evropa. Na vprašanja, ali gre pri postavljanju žice na meji in grajenju zidov za razdrobljenost, pa oba zagotavljala, da se zavzemata za enotnost.

Juncker je po sestanku z mladimi na Twitterju zapisal: "Hvala za zelo zanimiv pogovor. Prihodnost EU je v vaših rokah – še naprej skrbite za to, da bo vaš glas uslišan!" Očitno je bil dobro razpoložen, saj je z nekaterimi od njih posnel celo selfije.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Kaj sledi?

Juncker se je zvečer sestal še z ljubljanskim županom Zoranom Jankovićem, jutri pa se bo med prvim obiskom v Sloveniji v vlogi šefa Evropske komisije sestal še s predsednikom državnega zbora Milanom Brglezom in s predsednikom republike Borutom Pahorjem.

Juncker in Janković
Juncker in Janković FOTO: Aljoša Kravanja
  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (646)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

FesterAdams
03. 03. 2017 18.31
Ne razumem, zakaj mora Junec vsakega, s katerim se sreča, najprej "degustirati" in celega posliniti...?
resslovenka
03. 03. 2017 08.20
+0
In kakšen je bil pravzaprav resnični namen tega gospoda? O objemih, poljubih in podajanju rokic ne bom komentirala. In rezultat obiska? Mladi v devetih nebesih? Kako so že rekli svoje čase, tisto o kočijažih? Kajti točno tak občutek sem imela ob gledanju včeraj.
jjhhggff
03. 03. 2017 00.44
+6
Hahaha, si kar predstavljam tistega antipatičnega hrvatarja Davorja Stierja, ko je prebral Junckerjevo izjavo glede arbitraže. Verjetno je dobil 39 stopinj vročine. Stierju se že na daleč vidi, da je zahrbten tip do amena.
ServerAUTOMATIC
03. 03. 2017 00.30
+0
Naj Karel gre na Dunaj in da izvršilni ukaz, da naj Avstrijci ukinejo nadzor na meji. Naj pove, da ga je poslal Junker, pa če Avstrijci ne verjamejo naj ga tudi vprašajo.
ServerAUTOMATIC
03. 03. 2017 00.33
+1
Sabo naj prinese še liter Terana.Pove, da častimo mi.
LLLEPI
03. 03. 2017 00.27
+8
Zdej bo pa se malo Hrvate obiskal pa se bo mnenje spremenilo
Vrhovni
03. 03. 2017 00.16
+0
kwa pa če je cmerko zanosil, ne čudite se, Anja Kopač prav, da je možno, saj je dr.
LLLEPI
03. 03. 2017 00.22
+0
ServerAUTOMATIC
03. 03. 2017 00.16
+1
Prej nam bo papež pomagal kot pa Junker.
Bostip
03. 03. 2017 00.14
+0
Sj ni čudno, da je ves svet, sploh pa naša država v takem klavernem stanju on takileh "poljubih in objemih". Rezultat pa, da se po novem smatra družina tudi M+M+Otrok in Ž+Ž+Otrok, in ne kakor je normalno evolucijsko znano že tisočletja; M+Ž+Otrok. Amen!
BildiTheEmperor
03. 03. 2017 00.02
+0
Si predstavljate da je tako objemal Bratuškovo kot je sedaj Cerarja? To bi se ves svet krohotal :)
topo
03. 03. 2017 11.15
+0
BožidarMacur
03. 03. 2017 00.00
+1
Jutri se bo vrtelo po vseh radijih in to bo hit meseca marca. Sam en poljub mi dej v slovo, ker mi je res hudo. Sam en poljub dej ta večer, da zaspal bo moj nemir
Vrhovni
02. 03. 2017 23.57
+0
A bo jutri lojtro prinesel, al bosta Brglez in pahi pokleknila, da jima bo lohk Francoza uvalil.
ServerAUTOMATIC
02. 03. 2017 23.54
+0
Mejni spor z Hrvati (Piranski zaliv) je nerešljiv zato ga nismo rešili ne mi in ne Hrvati. Zakaj????? Ker tam meje prej nikoli ni bilo. Žal pa se problema Piranskega zaliva lotevata Zagreb in Ljubljana namesto Istrijani sami, pa bi stvar bila zaključena in vsi zadovoljni. Mene zanima glede mejnih sprov z Italijo in Avstrijo, kdaj se jih bomo lotili reševat. Ne vem ali dokumente med temi državami po razpadu SFRJ deduje Ljubljana, Beograd ali dokumenti več ne veljajo, ker Jugoslavije več ni. Kaj je glede tega me zanima. Ali imamo tudi kako kopjo teh dokumentov in na koga se navezujejo. Iz zgodovine vemo, da vsi dokumenti Austroogrske po njenem razpadu glede zunanjih mej so bili neveljavni.
Vrhovni
03. 03. 2017 00.00
+0
Ozimski sporazum velja, Slo in ITA podpisali
ServerAUTOMATIC
03. 03. 2017 00.03
+2
Kaj pa Rimski sporazum. Rimski sporazum je bil veliko bolj pomemben kot Ozimski.
ServerAUTOMATIC
03. 03. 2017 00.05
+3
Avstrija ukinila dvojezičnost, kljub podpisu in zavezanosti z nekdanjo SFRJ. Danes SFRJ več ni in Avstrija popravlja ustavo. Junker ve za to?????
Vrhovni
03. 03. 2017 00.14
+0
tukaj so naše vlade krive, ki niso ratificirale sporazuma
Rožle2X
02. 03. 2017 23.52
+2
Šivilja je že znucana ...
ServerAUTOMATIC
02. 03. 2017 23.51
+0
Narodi v Evropi si nikoli niso bili enotni. Zahodna Evropa nekako navidezno zaradi straha pred Sovjetsko Zvezo, Vzhodna Evropa in Jugoslavija pa na silo v primežu trde roke diktature. Sedaj se jasno vidi koliko smo za skupaj in kdo smo. Jaz razumem Junkerja, da rad pije. Mož je v bistvu obupal nad vsem in pije oziroma se nekako tolaži, kot dosti moških v poznih starih letih, ko opaža, da je že vse na koncu in zavoženo.
BildiTheEmperor
03. 03. 2017 00.10
+0
GURT1
02. 03. 2017 23.51
-1
Slovenijo je izbral zato, ker je tukaj veliko poslušnih vodljivih ovc ter da se ga bo lahko narukal z kvalitetnimi slovenskimi vini, ki so ena izmed najboljših v svetu.....
kaslc 1
02. 03. 2017 23.47
-1
ja itak,on samo svojo rit resuje,al pa jo nastavlja
GURT1
02. 03. 2017 23.46
+0
jutr je pa borči na vrsti
GURT1
02. 03. 2017 23.45
+3
direkt francoza mu je stisnu
GURT1
02. 03. 2017 23.44
+2
ka ga je zalizal ej...
topo
03. 03. 2017 11.18
To samo pomeni da imata tesne in ljubeče stike..
ServerAUTOMATIC
02. 03. 2017 23.44
+3
EU ni nobena demokracija. To si neki lažemo. V Jugoslaviji smo poslušali podobne zgodbice o neki enakosti pa ljubezni med narodi, pa nek vlak bratstva in enotnosti, pa Titov obisk po mestih in vaseh.Ljudje navdušeni. Mene ta Junkerjev obisk spominja na to kar smo mi že doživeli in smo tako naivni da nas nič ni izučilo. Sedaj govorimo o neki prihodnosti v Evropi, ko pa je sedanjost že tako slaba in so si narodi znotraj Evrope zelo razdeljeni. Ne sanjat, da bo Junker rešil spor z Hrvati glede Piranskega zaliva, Terana in še kaj in z Avstrijci glede mejnih nadzorov. Pa kdo je on????? Bog?