Slovenija

FOTO: Predsednik Evropskega parlamenta Tajani: 'Evropa je več kot le enotni trg in evro'

Ljubljana, 03. 03. 2017 06.54 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 8 min

Juncker in Tajani se mudita na obisku v Ljubljani, kjer ju je sprejel vrh slovenske politike. Pahor je po srečanju izrazil manjše razočaranje nad Junckerjevimi predlogi glede reforme EU, saj je od njih 'pričakoval več'. V prestolnici so odprli Hišo EU, ki pod eno streho združuje evropske institucije.

V Ljubljani se mudita predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker in predsednik Evropskega parlamenta Antonio Tajani, ki sta se danes srečala s predsednikom DZ Milanom Brglezom in predsednikom republike Borutom Pahorjem.

"Ko je predsednik komisije Jean-Claude Juncker pred dnevi predstavil dokument o petih scenarijih za razvoj, sem bil nekoliko razočaran, pričakoval sem nekoliko več. Vendar tudi po sedanjih pojasnilih razumem, da pravzaprav naenkrat ni bilo mogoče storiti več," je po pogovorih dejal Pahor.

To je po njegovih besedah prvi korak, ki zdaj odpira možnost vsem, ki želijo razmišljati o prihodnosti Evropske unije, da to storijo. "Razumem, da sledi naslednji korak, ko se bomo Evropejci odločali o tem, kako naprej. Za Slovenijo - to smo povedali vsi ne glede na to, kako vidimo detajle te prihodnosti - je Evropska unija pomembna, ker pomeni več miru, več varnosti, več blaginje," je sklenil.

Juncker pa je dejal, da so v beli knjigi vladam, javnosti in civilni družbi ponudili vrsto možnosti, pri čemer se komisija ni izrekla, kateri je bolj naklonjena. "Na koncu bo to verjetno mešanica različnih možnosti," je menil. Kot je dejal, mu je Pahor predstavil tudi ljubljansko pobudo in svoje poglede na prihodnost EU. Želi si nadaljevati dialog s predsednikom, vlado in parlamentom. "Predsednik in Slovenija kot država imata nekaj za povedati drugim v Evropi. Odkar se je Slovenija pridružila EU, se obnaša kot prava ustanovna članica in Slovenci bi morali biti ponosni na to, kar so dosegli od vstopa v unijo," je dodal.

Jean-Claude Juncker se je srečal z Milanom Brglezom.
Jean-Claude Juncker se je srečal z Milanom Brglezom. FOTO: Aljoša Kravanja

Brglez opozoril na prioritete

Junckerja je sprejel tudi Brglez, ki je izrazil ponos, da je Slovenija prva med državami članicami EU, ki je dobila priložnost, da predstavi svoja stališča in poglede glede bele knjige. Opozoril je na velik pomen parlamentarne dimenzije v procesu te razprave in spomnil, da je v središče treba postaviti pričakovanja državljanov, so sporočili iz DZ.

Predsednik Evropske komisije je poudaril, da je bela knjiga je iskren, a hkrati tudi drzen poskus spodbuditi široko razpravo ter temeljit in kakovosten premislek, pri čemer ta ne sme ostati brez končnega rezultata. Evropska komisija v tem odločilnem obdobju, ni želela narekovati poti v prihodnost, kar bi bilo lahko dojeto kot vsiljena rešitev ene od evropskih institucij, temveč želi oblikovati novo dialoško enotnost in na tem temelju novo operativno ter izvedbeno prihodnost Evrope, so Junckerjeve besede povzeli v DZ.

Slovenska stran je izpostavila velik pomen socialne dimenzije, odpiranja novih delovnih mest, vprašanje solidarnosti v begunski in migracijski krizi ter ponovnega vzpostavljanja notranjih meja držav članic, predvsem pa nadaljnje širitve EU na Zahodni Balkan, oblikovanja skupne zunanje in varnostne politike ter odnosa do Rusije in vprašanja Ukrajine.

Juncker je ponovil, da je že ob začetku mandata Evropske komisije povedal, da širitve v mandatu te komisije ne bo, a hkrati tudi napovedal, da bodo procesi približevanja in harmonizacije pravnega reda v posameznih državah tekli dalje, kar so nakazali tudi z imenovanjem evropskega komisarja, pristojnega za širitev. Evropska perspektiva ni vprašljiva, vendar integracija zgolj držav brez dejanske vrednostne podpore ljudi ni mogoča, zato si Evropska komisija prizadeva za krepitev dialoga in sprotno preverjanje predlogov ter doseženih rezultatov, so v DZ še zapisali v sporočilu za javnost.

Antonio Tajani in Miro Cerar
Antonio Tajani in Miro Cerar FOTO: Aljoša Kravanja

Tajani opozoril, da lahko Evropo razvijemo le ob spoštovanju pogodbe EU

Novi predsednik Evropskega parlamenta Tajani je enodnevni obisk začel z delovnim zajtrkom z Brglezom. Ta je ponovil, da je Slovenija trdno zavezana evropskim vrednotam in standardom, zato želi ostati ustvarjalen in konstruktiven člen EU. Tajani je izpostavil pomen odnosa Evropskega parlamenta s parlamenti članic unije in spomnil, da je ob 60. obletnici rimske pogodbe izjemno pomembno, kakšno bo skupno in enotno sporočilo sedanjim in prihodnjim rodovom. Po njegovem mnenju mora biti eno od ključnih sporočil, da Evropska unija ne sme biti problem, temveč rešitev.

Tajanija sta nato ločeno sprejela predsednik republike Pahor in premier Cerar, sešel pa se je tudi z evropskimi poslanci iz Slovenije in imel pogovor z mladimi. Enotnost EU je po njegovem med drugim pomembna za reševanje težav, s katerimi se sooča, kot sta migracijska in gospodarska kriza, terorizem in boj proti revščini, pa tudi za položaj unije v svetu. "Vsak zase ne more tekmovati z drugimi," je ponazoril na novinarski konferenci.

Dopustil je tudi Evropo več hitrosti, ki je eden od možnih scenarijev komisije, a to idejo po njegovem lahko razvijemo le ob spoštovanju pogodbe EU, ki ponuja različne rešitve.

Zavzel se je tudi za skupno evropsko obrambo, ki jo je označil za "zgodovinske sanje," a opozoril, da bo v zvezi s tem potrebnega veliko dela ter da bo to dolgotrajen proces. S skupno obrambno politiko bi unija po njegovih besedah lahko znižala stroške za vojsko in na ta način financirala druge politike, kot je socialna politika.

A za izgradnjo nove Evrope za prihodnost je po njegovem nujna strategija za številna področja, ne le za obrambno politiko. Po njegovem sicer potrebujemo več Evrope tudi za to, da bomo imeli mir v Evropi in po svetu.

Izpostavil je pomen evropske identitete ob hkratnem ohranjanju narodnih identitet. "Zdaj smo vsi Evropejci," je dejal, manjšine pa označil za mostove. "Manjšina, ki v Trstu govori slovensko, je most," je dejal in dodal, da je med Slovenijo in Italijo veliko mostov.

Nova Hiša EU pod eno streho združila evropske institucije

Ob uradnem odprtju Hiše EU, v kateri sta združena predstavništvo Evropske komisije in informacijska pisarna Evropskega parlamenta in ki se je na novo lokacijo na Dunajski v Ljubljani preselila oktobra lani, sta zbrane poleg Junckerja in Tajanija nagovorila še Cerar in evropska komisarka za promet Violeta Bulc.

Govorci so poudarili pomen, da so pod eno streho združili pomembne evropske institucije, saj bo tako postala razdalja med institucijami in državljani še manjša. V novih prostorih sta tako predstavništvo Evropske komisije kot tudi informacijska pisarna Evropskega parlamenta.

Odprtje Hiše EU v Ljubljani.
Odprtje Hiše EU v Ljubljani. FOTO: Aljoša Kravanja

Nova Hiša Evropske unije bo omogočila lažje sodelovanje med evropskimi institucijami ter državljani in njihovimi skrbmi, je dejal Tajani. "Za zaustavitev populizma je treba najti dobre odgovore za državljane," je dejal. Po njegovem bodo lahko dobre odgovore nudili tudi v danes odprtih prostorih.

V luči aktualne debate o prihodnosti EU je poudaril, da je Evropa več kot le enotni trg ali evro. "Evropa so tudi sanje in naša identiteta," je dodal. "Vsi smo Evropejci in moramo delati skupaj, morami biti enotni, za našo državo in EU. To je prihodnost in edina možnost, če želimo tekmovati z Rusijo, ZDA, Kitajsko ali Indijo," je še povedal in poudaril, da bi bilo končanje EU velika napaka.

Tudi Juncker je v nagovoru poudaril, kako pomemben je skupni prostor evropskih institucij v Sloveniji in da je to trend, ki se ga poslužujejo tudi v mnogih drugih evropskih prestolnicah. "V to hišo morajo privabiti čim več Slovencev. Mora biti prostor, kjer se razpravlja o evropskih zadevah," je dejal. Po njegovem je treba državljane učinkovito informirati o EU.

Hišo EU so dokončali oktobra lani v neposredni bližini ljubljanskega Gospodarskega razstavišča. Na približno 2.400 kvadratnih metrih je zdaj dovolj prostora tudi za večje dogodke, na katerih nameravajo uslužbenci informirati o EU, voditi razprave in povezovati državljane Evropske unije z evropskimi institucijami.

Cerar pa je poudaril, da bo nova hiša EU nudila tudi možnost bolj učinkovitega pretoka informacij med slovenskimi oblastmi in evropskimi institucijami. Po njegovem pa se je treba tudi zavedati, da je "EU naš skupni dom, v katerem živimo in ga soustvarjamo".

Bulčeva je dejala, da bodo novi prostori primerni tudi za razpravo o beli knjigi o prihodnosti EU, ki jo je pred dnevi predstavil Juncker.

SLS z ostrim odzivom na visoka obiska

Junckerjev obisk v Sloveniji je dvignil obilo nejevolje in negotovosti, kakšna bo nadaljnja usoda Evropske unije in vloga Slovenije znotraj nje, so dejali v stranki SLS. Po njihovem gre za očiten politični manever Junckerjeve administracije v sodelovanju s Cerarjevo vlado v kontekstu manipulacije splošne evropske in slovenske javnosti o možnosti skupnega odločanja glede petih evropskih scenarijev prihodnosti. Prav Evropa več hitrosti je tisti scenarij, ki so mu vse bolj naklonjeni evropski politični vrhovi pod vplivom Angele Merkel. "Priznati moramo, da je tak paket scenarijev zgolj paket pravljic brez srečnega konca. Očitno Juncker nima pravih rešitev za skupno evropsko prihodnost, radikalni politični populisti pa zaradi tega osvajajo evropske prestole in uničujejo idejo o močni in povezani skupni Evropi. In če Juncker nima pravih rešitev za EU, to še ne pomeni, da te ne obstajajo".

Popularna igra prestolov je po mnenju SLS nevarna in škodljiva igra, ki bo vse verjetneje povzročila propad EU, zlasti pa bodo države EU, ki nimajo dovolj politične moči in vpliva, so pa na pomembni geostrateški poziciji, med njimi prav Slovenija, utrpele nepopravljivo ekonomsko, socialno in varnostno škodo. SLS kot enakopravna članica družine evropskih ljudskih strank ne bo dopustila, da se takšen odnos razširi po vsej Evropi zavoljo parcialnih interesov posameznih članic.

"V minulem letu smo kot Evropska unija doživeli dovolj stresnih testov, zdaj pa si teh napak ne moremo več privoščiti. Evropska komisija se problemov loteva s figo v žepu zaradi pritiskov večjih evropskih držav, zlasti dominantne Nemčije, zato nam ponuja prazne predloge brez konkretne vsebine, ki so namesto v prihodnost usmerjeni k poglabljanju konfliktov. Juncker je zgrešena kadrovska poteza EPP. Evropa pa si ne glede na vse zasluži takšno evropsko idejo, ki ji bo povrnila samozaupanje in nekdanji sijaj odprtosti, naprednosti in svobodomiselnosti. Ne Evropa več hitrosti, temveč Evropa po meri ljudi," je zapisal Marko Zidanšek.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (94)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Kollerik
04. 03. 2017 12.41
Srčki, poljubčki, prisrčnost.... kako lepo....in Pahija sedajle verjetno kar trga od ljubosumja.....
ServerAUTOMATIC
03. 03. 2017 21.10
+1
Srček za Cerarja.
Maribor?an 1
03. 03. 2017 20.10
+1
Ukinite dvojni davek in pustite da ljudje delajo v tujini
contadino
03. 03. 2017 18.01
+2
Seveda je potrebno najprej dati napotke, poslušnim učencem, kar Slovenija zagotovo je . Od nas pa bodo zahtevali, da širimo njihove blodnje po Evropi in svetu . Naši politiki, so nažalost , vešči takih opravil .
LLLEPI
03. 03. 2017 19.12
+0
slos
03. 03. 2017 17.53
+1
Hvala EU. Sicer bi bili v SLo danes na nivoju Srbije.
LLLEPI
03. 03. 2017 19.13
-1
Tako tako.Nic hudega saj so srbi ze pol Slovenije pokupili
LLLEPI
03. 03. 2017 19.13
-2
Tako tako.Nic hudega saj so srbi ze pol Slovenije pokupili
ONniON
03. 03. 2017 17.43
+1
po javnomnenjskih anketah je preko 70 % čehov, poljakov,madžarov proti uvedbi evra, če nimaš lastne valute tudi suverenosti nimaš , elitneži pa bluzijo o evropi, najnižji delež udeležbe na evropskih volitvah imajo ravno češka,slovaška, madžarska in poljska le zakaj ?!
nikhrast
03. 03. 2017 18.43
-3
Isto v Sloveniji, folk pogreša inflacijo. Se spomniš, v bankah smo menjali valuto, bankovce so vagali ne šteli, celo vrečo sem nesel ven.
ONniON
03. 03. 2017 19.08
+2
čehi,poljaki, madžari odločno proti evru in eu politiki kaj ti ni jasno ?!
macek_garfield
03. 03. 2017 17.37
+0
una fajonka podpornica tistih od tam spodaj pa to, a si ni ze kaksnega na dom pripeljala pa to
CIGU MIGU
03. 03. 2017 16.48
+2
ne razumem,kaj imate proti temu,če se dva imata rada,tako bo pač v novi europi ,vsi se bomo ljubili,najbolj pa mi in hrvati,tako da nič bat vse bo ok
CIGU MIGU
03. 03. 2017 16.09
+2
ta signore tajani je bil odloćno proti drugemu tiru,seveda je dal prednost njegovom tržačanom,a ga to ni noben politik vprašal---jaz ga sploh ne bi sprejel--lizike
brabusednet
03. 03. 2017 16.04
+6
Naši levičarji peljejo državo v rikvrec,do druge je še daleč.
priest
03. 03. 2017 16.02
-3
V poštenju in slogi je moč, stran s cinizmom, zato takšna Evropa le srečno naprej!
nikhrast
03. 03. 2017 15.09
-3
No, tri četrtina mladih pa podpira EU, še je upanje. Ne vem kaj je narobe s starejšimi, niso doživeli Juge, to je bila pa res polomija.
Francopinco
03. 03. 2017 15.19
+8
Kdo jo podpira? Tisti mladi ki sanjajo Bruselke place .......en blagajnicarka ali pa medicinska sestra sigurno ne ! !
nikhrast
03. 03. 2017 18.39
+2
Kot je rekel predsednik Truman, "Če ne zdržiš vročine, ven iz kuhinje." Ambicije, inovacije
puspan
03. 03. 2017 23.11
-1
Ljubić ne serji, če ti pa tu kaj ne paše pa opanke na noge in adijo.
bb5a
03. 03. 2017 14.46
+11
Evropa je mrtva, zdej pa trohni...
Francopinco
03. 03. 2017 14.10
+10
Kaj je europska unija???Veckrat sem se vprasal in poskusal jo primerjat z necim,da bi vsak laik lahko razumel. In sem prisel do zakljucka da Europska unija je isto kot pedofil ki caka pred solo, da bi zvabil svojo zrtev(otroka) z bonbonckom da mu sledi! Nato mu unici zivljenje ! ! In tako je z drzavicami kot Slovenija in njej podobne .Unicijo gospodarstvo ,v prvi vrsti kmetistvo ,da smo odvisni od Nemcije,Austrije itd.da ne nastevam.Uvedejo kvote na mleko ...ko kmet propade kvot vec ni in tudi kmeta vec ni ! Uvedejo kvote na rdeco peso ,za sladkor ko predelavec (Ptuj.Ormoz itd.)propade ni problema kvot vec ni ! Predelavec propade in ko je vsa infrastruktura unicena (propadla )se jim sporoci da lahko zopet predelujejo ce zelijo ....seveda za ponovno predelavo so potrebne finanze ni problem vam damo denar ,da vas lahko zadolzimo ,ker vejo da nobeden vec ni v stanju zopet proizvajat,razen da se zadolzi in nato propade itd.Vsi govorijo super denar prihaja iz EU fondov ! Kaj mislite da so toliko dobri da vam ga podarjajo ? Dalec od tega ! ! En dan bo prisla poloznica iz Bona ! Ce ne prej ko se razpade EU sistem , ok! ? Marsikateremu politicaru bi trebalo sodit za vele izdajo.....
HorstWiesel
03. 03. 2017 14.13
+1
mallonge
03. 03. 2017 14.44
+2
Včeraj smo si napasli oči na dveh Gerantofilih.
Francopinco
03. 03. 2017 15.10
+4
To je nasa osebna izkaznica ,da smo hlapcki in tudi ostali .Ce drugo ne to pove ta poloznica !
puspan
03. 03. 2017 23.09
+0
Ljubić ti imaš ekskluzivno, da sodiš samo tvojim političarima, slovenske pa bomo kar mi sami.
kaslc 1
03. 03. 2017 13.48
+3
ja tkole ucijo na nasih fakultetah ,so skor sami bivsi profesorji,ostanek njih pa barabinski privatniki
matej1111
03. 03. 2017 13.27
+3
Hiša EU - nove zaposlitve sorodnikov. Bravo res. Dajte še pridite eno hišo odpret na štajersko in v prekmurje.
AlternativeFacts
03. 03. 2017 13.26
-3
Če je Slovenija dejansko za federalizacijo, potem smo na dobri poti..... Nemci, Francozi, Italijani, Španci, Benelux, Finci, so za federacijo EU, kar so pred slabimi 14 dnevi tudi potrdili s podpisom skupne zaveze, torej to več ni vprašanje, kaj bo z EU, vprašanje je kdaj bo to končno uresničeno.....Recimo, ko končno zbrcajo iz povezave katolibane poljake in Madžare? Ali ko se rešijo izkoriščevalnih višegrajcev, ali bo do tega vseeno prišlo že prej?.....Zadnja norost, ki so si jo privoščili poljaki, je bila slišana v EU parlamentu, ko je Janusz Korwin-Mikke, sicer predstavnik poljske skrajne desinice, evropskim poslancem razlagal da :"Ženske bi morale biti plačane manj, ker so majhne, manj močne in manj inteligentne, kot moški".....(vir:Women should be paid less as they’re ‘smaller, weaker, less clever’ – Polish MEP ) za tiste, ki jih zanima kaj je rTard navrgel....Zanimivo je tudi, katera politična opcija pri nas simpatizira s temi umsko blaznimi poljaki..naključje? Kakorkoli, ženske drage, pamet v roke na prihajajočih volitvah.Samo ene napačne volitve so dovolj, pa bo srednji vek......
Netajkun
03. 03. 2017 15.28
+1
Usmeri jih . . . katere naj volijo , da ne bo nesporazumov .
robespierre16
03. 03. 2017 13.24
+1
ej..nedotakljivi...a boš tole tud zbrisal....hahhaha
macek_garfield
03. 03. 2017 13.09
+5
je rekel junker borutu, pridi sinko daj poljub ateku cmok cmok priden priden pa to
1airbus
03. 03. 2017 13.22
+2
macek_garfield
03. 03. 2017 17.37
-1
ja, sem videl, ziher jo je kak od tam spodaj popedenal da se tako smeji pa to
gump3c
03. 03. 2017 12.55
+1
Pahor je pričakoval več od zadaj not...