Slovenija

Zoperstavili so se ognju, vodi, orožju ... To je 48 junakov, ki živijo med nami

Ljubljana, 23. 12. 2014 18.43 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 9 min

Vsak se je izkazal, vsak po svoje. Prijeli so napadalce, reševali ponesrečence, preprečili poskuse samomora. Skupno pa jim je, da so pozabili nase, ko je bilo treba pomagati drugim. Spoznajte 48 najpogumnejših Slovencev.

Na policiji so podelili medalje za hrabrost in požrtvovalnost. Prejelo jih je 33 mož in njihovih vrst ter 15 občanov. Preberite, kdo so ti pogumneži in kako so si to posebno zahvalo zaslužili.

To so prejemniki medalj za hrabrost in požrtvovačnost.
To so prejemniki medalj za hrabrost in požrtvovačnost. FOTO: Policija

Prejemniki medalje za hrabrost:

Policista PP Ptuj Aleš Serdt in Robert Meško

Policista sta poleti pomagala gasilcem iz gorečega stanovanjskega bloka pomagala rešiti tri družine z otroki, dve starejši ženski in starejšega moškega.

Občana z Jesenic Sandi Kamberij in Meho Jusufagić

Sandi Kamberi in Meho Jusufagić sta julija posredovala pri oboroženem napadu občana na njegovo nekdanjo partnerico. Jusufagić jo je pri tem skupil, saj ga je napadalec zabodel v predel trebuha in mu s tem povzročil hude telesne poškodbe. Kljub vsemu sta občana storilca kaznivega dejanja podrla na tla in ga na kraju zadržala do prihoda policije. Da bi preprečila uboj sta izpostavila lastno življenje.

Jeseničana Sandi Kamberij in Meho Jusufagić sta ustavila nasilneža, ki bi lahko ubil nekdanjo partnerico.
Jeseničana Sandi Kamberij in Meho Jusufagić sta ustavila nasilneža, ki bi lahko ubil nekdanjo partnerico. FOTO: Thinkstock
Prejemniki medalj za požrtvovalnost:

Policista Specializirane enote za nadzor državne meje Marko Černel in Andrej Čuk

Pred dobrim mesecem je Čuk med opravljanjem nalog na avtocesti zaznal vozilo, ki bi lahko bilo ukradeno. Poskušal ga je ustaviti, a se voznik zanj ni zmenil. Zato je na pomoč priskočila druga patrulja, v kateri je bil tudi Černel. Zasledovanje divjega voznika se je končalo s trčenjem v drugo vozilo in stanovanjsko hišo, nato je voznik iz vozila pobegnil peš. Osumljenca, ki se je na vso moč upiral prijetju in policista celo napadel, je izsledil službeni pes. Kljub vsemu sta ga Černel in Čuk obvladala, ob tem pa utrpela lažje telesne poškodbe.

Policist PP Celje Maksimilijan Golenač

Letošnjega maja je Maksimilijan Golenač med vožnjo – v svojem prostem času – opazil gost dim, ki je prihajal skozi okno stanovanjske hiše. Šel je preverit, kaj se dogaja; vstopil je in zaradi gostega dima takoj odprl okna, nato pa pogasil požar na štedilniku in iz hiše odnesel še plinsko jeklenko, da ne bi prišlo do eksplozije. K sreči ni bilo nikogar doma, posledice nadihanega ogljikovega monoksida pa je tako občutil le policist, ki so ga reševalci morali oskrbeti s kisikom. S svojim prisebnim ravnanjem je preprečil širjenje požara.

Posledice požara
Posledice požara FOTO: Thinkstock
Občanka Suzana Mezgec iz Izole

Suzana Mezgec je konec decembra lani rešila življenje moškemu. Zgodilo se je v večernih urah, bila je v bližini pomola, ko je zaslišala pljusk vode. Ko je na morski gladini opazila negibnega moškega, obrnjenega na trebuh in z obrazom v vodi, je skočila je v morje, mu dvignila glavo iz vode, ga povlekla do bližnjega čolna in ga s pomočjo še dveh občanov dvignila iz vode ter položila na bok. Takrat so na kraj prišli zdravnik in reševalci.

Policist PP Bled Franc Gašper

Sredi maja sta se s kolegom odzvala na obvestilo občanke, da je mlajša ženska med tekom padla po tleh in izgubila zavest. Na kraju je policist Gašper takoj preveril dihalne poti ter začel s postopkom oživljanja in masažo srca. To je izvajal vse do prihoda zdravstvenega osebja in nato še do prihoda reševalnega vozila.

Policist PP Grosuplje Erik Andrašič

Erik Andrašič je bil julija doma, ko je opazil gost dim in gorečo lopo. Takoj je stekel iz hiše do lope in pri njej našel občana, ki se je ves v plamenih opotekal ob njej. Podrl ga je na tla in ga prekril z oblačili, ki so mu jih podali sosedje, ki so za njim zaradi požara prihiteli na pomoč. Ogenj je uspel pogasiti, nato pa opazil, da skozi ventil plinske jeklenke uhaja plin, ki ob stiku z zrakom zagori. S pomočjo plastične vrtne cevi za zalivanje je pogasil plamen, zaprl ventil na jeklenki in jo odnesel stran. Do prihoda gasilcev pa je uspel pogasiti še požar na lopi.

Občana Janez Štimac in Mitja Štimac, oba iz Moravč, ter policist Franc Marolt iz Uprave uniformirane policije

Junija je voznik osebnega avtomobila izgubil oblast nad vozilom, ki je zdrsnilo v strugo potoka. Hrup, ki je nastal ob prometni nesreči, so slišali Franc Marolt, Mitja Štimac in Janez Štimac, ki so bili takrat v bližini in zaradi zaraščenosti struge vozilo le stežka našli. Ponesrečenca, ki je bil že do pasu v vodi, so poskušali izvleči iz vozila. Ker vrat vozila ni bilo mogoče odpreti, so ga s skupnimi močmi in s težavo – skozi zanko varnostnega pasu, skozi odprtino razbitega stekla prednjih levih vrat vozila – le uspeli izvleči. Odnesli so ga na breg in počakali na prihod reševalnega vozila.

Prometna nesreča
Prometna nesreča FOTO: Jani Dolinšek

Občan Marjan Bebar iz Trbovelj

Maja se je Marjan Bebar s službenim vozilom peljal po regionalni cesti in med potjo na vozišču zagledal ležati motorno kolo in za njim parkiran osebni avtomobil. Kasneje je bilo ugotovljeno, da je motorist nenadoma zavil desno, trčil v varovalno ograjo in omahnil v potok. Bebar je šel do ponesrečenega, ki je z obrazom navzdol negibno ležal in ga potegnil iz vode na brežino. Motoristu je odpel čelado in mu z desno roko začel pritiskati na prsnico. S samoiniciativnostjo in strokovnim pristopom je preprečil, da bi ponesrečenec izgubil življenje.

Policist Postaje vodnikov službenih psov Ljubljana Robert Bajec in občan Bratislav Španger iz Laz pri Dolskem

Ko se je aprila v jutranjih urah policist Robert Bajec vračal iz službe, je naletel na prometno nesrečo, v kateri je voznica osebnega avtomobila zapeljala s ceste v strugo reke. Bajec je kraj prometne nesreče zavaroval s svojim vozilom. Skupaj z Bratislavom Špangerjem sta voznici, ki je bila popolnoma v šoku, pomagala priti na obrežje.

Občana Klemen Oblak iz Ljubljane in Dalibor Stjepanović iz Borovnice

Sredina maja bi lahko bila usodna za mlado družino. Na srečo je za osebnim avtomobilom, ki ga je na mokri cesti zaneslo in je na koncu zdrsnilo v potok, vozil Dalibor Stjepanović, ki je takoj stekel na pomoč. Voznik avtomobila se je rešil sam, njegovemu otroku, ki je ostal na zadnjem sedežu vozila, pa je skušal pomagati Stjepanovič. Pridružil se mu je še Klemen Oblak, ki je vozil pred prevrnjenim vozilom. Ko obema po več poskusih ni uspelo priti do otroka, so vsi trije avto dvignili in obrnili na bok, tako da je otrokova glava pogledala iz vode. Oblak je nato z nožem prerezal varnostni pas in otroka vzel iz vozila. Fanta je posadil v svoj ogret avto, kjer je počakal do prihoda policije in reševalcev.

Gasilni aparat
Gasilni aparat FOTO: Reuters

Občan Boštjan Biber iz Ljubljane

Decembra lani je Boštjan Biber opazil dim in ognjene zublje, ki so zajeli balkon in stanovanje stanovanjskega bloka. Po stopnicah se je povzpel do stanovanja, kjer je gorelo. S trkanjem in zvonjenjem je uspel priklicati stanovalko, ki je bila skupaj s hčerko v otroški sobi stanovanja, o požaru pa ni vedela ničesar. Obe sta takoj zapustili stanovanjski blok. V tem času je gorelo že celotno ostrešje stanovanjskega bloka, balkon in vhod v stanovanje. Biber je z gasilnim aparatom začel gasiti ogenj, kmalu zatem pa so na kraj prispeli tudi gasilci.

Policista PP Zagorje ob Savi Viktor Kovačič in Gorazd Medved

Ta dejanja so dokaz, da v svojih vrstah še vedno najdemo močno kolektivno zavedanje, da je naše delo več kot služba, da je poslanstvo. Še vedno so tu pripadnost, občutek dolžnosti in odgovornosti. Verjetno se prav temu lahko zahvalimo, da je med policisti in policistkami toliko pogumnih dejanj. V. d. generalnega direktorja policije Marjan Fank

Sredina septembra bi bila za starejšega moškega usodna, če ne bi pravočasno posredovala policista Viktor Kovačič in Gorazd Medved. V stanovanjskem bloku je bil vonj po dimu, vrat stanovanja, od koder se je širil, pa kljub klicem, zvonjenju in trkanju ni nihče odprl, zato sta na silo vstopila. V spalnici sta na tleh našla moškega, ki je kazal motnje v zavesti. Takoj sta ga odnesla iz stanovanja, mu nudila prvo pomoč in ga ohranjala pri zavesti. Kovačič je v kuhinji s štedilnika odstavil kuhinjsko posodo z močno zažgano hrano in zaprl dovod plina ter tako preprečil nevarnost.

Policisti PP Ljutomer, Peter Dovečar, Boris Kumer, Borut Skuhalo, Sašo Ferenček in Miren Gašparič ter občan Janko Veršič iz Ljutomera

Februarja lani je v stanovanju večstanovanjskega bloka prišlo do močne eksplozije, ki so jo slišali tudi na Policijski postaji Ljutomer. Pet policistov, ki se jim je pridružil še občan, je takoj steklo do stanovanja, kjer je gorelo. Z gasilnimi aparati jim je uspelo omejiti začetni požar in iz stanovanja iznesti hudo poškodovano starejšo občanko.
 
Policistki PP Brežice Klavdija Putrih, Renata Vintar, Bojan Novoselec in Gregor Kunaj 

Pomagali ste, čeprav ste tvegali. S svojimi pogumnimi dejanji, srčnostjo in požrtvovalnostjo ste zgodbam, ki bise lahko tragično končale, dali srečen konec. Ministrica za notranje zadeve Vesna Györkös Žnidar

Julija so bili policisti napoteni na kraj požara v stanovanjskem bloku. Ker je bila stavba že močno zadimljena, sta policistki Klavdija Putrih in Renata Vintar začeli z evakuacijo oseb iz sosednjih stanovanj, policista Gregor Kunaj in Bojan Novoselc pa sta na silo vstopila v močno zadimljeno stanovanje in v njem našla nezavestnega občana, ki jima ga je uspelo prebuditi. Policisti so kljub težavam zaradi slabe vidljivosti in močno oteženega dihanja uspeli odpreti okna in vrata balkona, kamor so odpeljali občana in mu tako rešili življenje. 

Občani iz Brežic Željko Grubiša, Marko Duhanič in Matej Molan 

Januarja je na lokalni cesti vozilo, za katerim je v službenem času vozil Željko Grubiša, bočno oplazilo nasproti vozeč avto. Voznica prvega vozila je izgubila oblast nad vozilom ter na koncu trčila v betonski steber ograje. Izpod vozila se je začelo kaditi, voznica pa je bila ujeta v kabini. Grubiša ter Duhanič in Molan, ki sta pripeljala za njim, so morali razbiti steklo in s silo telesa ukriviti okvir vrat, da so se ta vdala, ter voznici pomagali priti iz avta. Z večjim gasilnim aparatom so pogasili goreči motor vozila, hudo telesno poškodovano ponesrečenko pa so položili v bočni položaj in počakali na prihod policistov in reševalcev.

Policista PP Šentjur Urban Korošec in Martin Fevžer; policista PP Jesenice Anžet Bernot in Miroslav Volmajer, policista PP Ljubljana Moste Mihael Berlic in Andraž Suhadolc, občan Nejc Vrabič iz Trbovelj, policist PP Trbovlje Jernej Groboljšek, policista PP Ljubljana Moste Ivo Plečko in Gregor Škripec, policista PP Ljubljana Vič Lilijana Kodrič in Dejanu Veselič ter policista PP Ljubljana Center Andželko Lučić in Simon Pavić

Vsi omenjeni so se izkazali, ko so priskočili na pomoč ljudem, ki niso videli izhoda in so si nameravali vzeti življenje. Podrobnosti smo namerno izpustili.

Posameznik, ki čuti hudo duševno stisko ali ima samomorilne misli, lahko strokovno pomoč poišče v organizacijah, ki nudijo neposredno pomoč. Lahko se obrne na svojega osebnega zdravnika ali pa na eno od spodnjih služb oziroma skupin.

112 - Reševalna služba
01 520 99 00 - Klic v duševni stiski (med 19. in 7. uro)
116 123 - Zaupna telefona Samarijan in Sopotnik (skupna brezplačna številka 24 ur na dan)
116 111 - TOM brezplačni telefon otrok in mladostnikov (med 12. in 20. uro)
www.zivziv.si - Spletna stran za razumevanje samomora za odrasle, bližnje in medije
www.tosemjaz.net - Spletna stran za mlade

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (17)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

DravaPtujFTW
30. 12. 2014 01.20
bravo Ptujčana
Klemen12321
24. 12. 2014 06.54
+5
Pohvale! Kaj pa tisti vojak ki je rešil žensko iz ledeno mrzle vode ne dolgo nazaj?
The_Duke
24. 12. 2014 09.02
+2
Uporabnik488841
24. 12. 2014 06.38
+5
pohvale si zaslužijo vsi policisti, da sploh še vztrajajo pri takih plačah!
Krematorij666
24. 12. 2014 12.45
+0
Civilistom in gasilskim prostovoljcem čestitam za požrtvovalnost, policaji pa si te nagrade ne zaslužijo, ker to spada v njihovo službo. Potem bi bilo potrebno nagraditi vse reševalce in kirurge ki dnevno rešujejo življenja. Glede nevarnosti na delu in majhne plače pa naj bodo raje tiho. Malo si poglejte podatke koliko cestarjev, gozdarjev, krovcev....je umrlo v zadnjem desetletju na delovnem mestu, nato pa še policaje. Da se ne spustimo še v vojsko, ker ti pa so absolutno pojem zase.
deathbite
23. 12. 2014 23.57
+6
Še so Ljudje z velikim srcem. Čestitke.
movi 1
23. 12. 2014 23.25
+13
Odlično. Čestitam vsem 48 junakom in junakinjam.
...U.D.B.A...
23. 12. 2014 21.54
+9
Vse čestitke ampak za nagrado vam bodo nižal plače....katastrofa...
felix58
23. 12. 2014 20.52
+15
bravo dekleta in fantje
LOPOVIGOTOVISTE
23. 12. 2014 20.40
-28
PROSIM VAS LEPO, JUNAKI BI NAJ BILI ZATO KER OPRAVLJAJO SAMO SVOJO DELO ZA KATERO SO PLAČANI??? NA POLICISTE MISLIM.. .SAJ PA TO JE NJIHOVO SLUŽBA A JAZ PA NISEM JUNAK, KI PLAČUJEM DAVKE ZA NJIHOVE PLAČE ?????' VSAKO DELO MORE BITI SPOŠTOVANO NEGLEDE NA TO ALI JE ČISTILKA, DELAVEC V PROIZVODNJI, ELEKTRIČAR POLICIST ITD... ..... EDINI KATERI SO ZA MENE JUNAKI SO GASILCI, HUMANITARNI DELAVCI, IN VSI OSTALI, KI BREZPLAČNO POMAGOJO DRUGIM. TEMU SE REČE DOBROTA IN JUNAŠTVO.
felix58
23. 12. 2014 20.54
+15
a te mogoče pri thle moti alkotest in radar ?
...U.D.B.A...
23. 12. 2014 21.56
+1
štvo...dokler bodo v sloveniji sami dobrotniki in dobrodelniki se država nebo sekirala za nič...si že kateri višji funkcijonar..če tko hvališ brezplačno delo in juna
Eastman
23. 12. 2014 22.51
+22
Tak komentar človek napiše če je NEPISMEN in ZAOSTAL ter poln TRAVM. Če bi prebral bi ugotovil, da precej JUNAKOV ni zaposlenih na policiji ali pri gasilcih, temveč so navadni državljani, en policist ali celo dva pa sta reševala v svojem prostem času. In če še ne veš dobra podjetja dodatno nagradijo sodelavce, ki se na določenem projektu dobro izkažejo pa čeprav so že plačani za neko delo. Ali pa Nobelovi nagrajenci, delajo svoje delo in potem dobijo še milijone, si moraš mislit. Tukaj pa JUNAKI dobijo stisk roke, neko plaketo in 5 minut slave in se najde nek zafrustriranec, ki mu še to ni povšeč. Ko bo pa rabil gasilce ali policiste bo pa jokal in cvilil.
s1oux
23. 12. 2014 20.16
-4
funaki z bleda legendaaaaaa ;)
Eastman
23. 12. 2014 19.58
+47
Vsa čast občanom, ki ne gledajo le na svojo rit. HVALA da ste med nami!
frankoz
23. 12. 2014 19.58
+14
Shark51
23. 12. 2014 19.56
+8
Kdaj bojo pa naše lopove polovil