Slovenija

FOTO: Šolarji spet v šolskih klopeh

Ljubljana, 01. 09. 2008 07.21 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Za 161.914 slovenskih osnovnošolcev in približno pol manj srednješolcev se je začelo novo šolsko leto.

Začel se je pouk.
Začel se je pouk. FOTO: POP TV
Pogumno stopajte po začrtani poti, pri tem pa ne pozabite, da ni neprehodnih poti - so le neprehojene. Šolski minister Milan Zver

Osnovne in srednje šole so spet odprle svoja vrata. V šolske klopi je sedlo 161.914 osnovnošolcev in približno pol manj srednješolcev. Letos bo v prve razrede vstopilo 226 več učencev kot v lanskem letu oziroma 17.769 prvošolčkov. V srednjih šolah je po navedbah ministrstva letos približno 89.500 dijakov.

Letos so vsi učenci vključeni v program devetletne osnovne šole, saj je še zadnjih 8183 učencev, ki so vstopili v osemletno osnovno šolo, vključenih v sedmi razred devetletke. Pouk letos poteka na 448 javnih in dveh zasebnih osnovnih šolah.

Zver: Šola tudi vzgaja

Minister za šolstvo in šport Milan Zver je na prvi šolski dan obiskal osnovno šolo Vižmarje Brod, kjer je skupaj z učitelji pozdravil prvošolce in njihove starše. Dejal je, da bo šola za nove učence "prostor veselja in sreče", poleg znanja pa jim bo podajala tudi vrednote in jih vzgajala.

Ministra Zvera, kot je dejal, veseli, da je letos v prve razrede vpisanih kar 260 otrok več kot lani. Pričakuje, da se bo to število v prihodnje še povečevalo. Med pomembnimi novostmi v letošnjem letu je omenil možnost napredovanja tudi za dijake, ki ne bodo dosegali standardov znanja, če bodo tako sklenili učitelji in zanje pripravili individualni program.

Ravnateljica osnovne šole Vižmarje Brod Nevenka Lamut je v zvezi z vzgojnim načrtom in konsenzom glede posredovanja vrednot povedala, da so na njihovi šoli že sestavili poseben vprašalnik za starše, učitelje in otroke, na osnovi katerega bodo oblikovali vzgojni načrt. Ta bo tako specifičen za njihovo šolo. Kot je še dejala, so šole otrokom že do zdaj posredovale veliko vzgojnih elementov, vendar za to ni bilo posebnega okvira.

Tudi minister Mate obiskal osnovnošolce
Za 17.769 šestletnikov je bil danes prvi šolski dan.
Za 17.769 šestletnikov je bil danes prvi šolski dan. FOTO: Dare Čekeliš

Notranji minister Dragutin Mate je na prvi šolski dan obiskal osnovno šolo Kamnica, kjer se je srečal s prvošolčki in se z njimi sprehodil čez cesto.

Kar nekaj novosti v novem šolskem letu

Po novem lahko učenci v skladu z zakonom prosto izbirajo med izbirnimi predmeti, če obiskujejo glasbeno šolo, pa lahko uvedejo tudi oprostitev od omenjenih predmetov. Med ostalimi novostmi je še podaljšano bivanje do konca petega razreda, uveljavitev fleksibilnega predmetnika ter možnost, da pri posameznih predmetih otroke s posebnimi potrebami vključijo v redne programe.

Letos bodo za učbenike in učbeniško tehnologijo porabili petkrat več sredstev kot pred tremi, štirimi leti, so sporočili z ministrstva za šolstvo. Kot so zapisali, so letos prvič v zgodovini omogočili brezplačno izposojo učbenikov iz učbeniških skladov za vse učence osnovnih šol.

Varnost na vsakem koraku
Z današnjim dnem bi morali vsi slovenski dijaki dobiti topel obrok, vendar vse šole zakona še ne bodo mogle izvajati, saj za to nimajo ustreznih prostorov.

V prvih šolskih dneh je najpomembnejša varnost otrok v prometu, zato bodo policisti sodelovali na roditeljskih sestankih prvošolčkov, je pred kratkim na novinarski konferenci napovedal predstavnik policije Boštjan Smolej. Kot je pojasnil, jih bodo policisti spremljali na poti v šolo, razdelili jim bodo okoli 35.000 pobarvank ter opravljali nadzor hitrosti vozil v okolici šol in na poteh, po katerih otroci hodijo v šolo. Napovedal je, da bodo s številnimi preventivnimi aktivnostmi nadaljevali tudi skozi šolsko leto.

Predsednik sveta za preventivo in vzgojo v cestnem prometu Bojan Žlender je pred začetkom šolskega leta spomnil, da bodo letos prvič začeli s celoletnim varovanjem otrok na nekaterih najbolj izpostavljenih prehodih. V akcijah pa bo septembra sodelovalo prek 1500 prostovoljcev.

S policijske uprave Celje je prišlo priporočilo, da naj starši vikend izkoristijo za pogovor s svojimi šolarji in jih podučijo o pravilih obnašanja v prometu. Z njimi naj se sprehodijo po šolski poti in jih opozorijo na morebitne nevarnosti, ki prežijo nanje.

Minister Mate je šolarje popeljal čez prehod za pešce.
Minister Mate je šolarje popeljal čez prehod za pešce. FOTO: Jani Dolinšek

Vozniki naj bodo še posebej pozorni na otroke in na njihovo nepredvidljivost, opozarjajo na PU Novo mesto. Svojo vožnjo naj prilagodijo razmeram. Posebej pa naj bodo pri vožnji pozorni v bližini vrtcev in šol ter krajev, kjer se morda otroci igrajo, dodajajo novomeški policisti.

Slovenska Karitas je 5750 socialno ogroženim osnovnošolskim otrokom razdelila šolske potrebščine v vrednosti 208.788 evrov. Karitas bo pomagala tudi preko celega šolskega leta.

Na Koroškem bodo v prvih šolskih dneh dodatno preverjali brezhibnost avtobusov za prevoz otrok ter kontrolirali njihove voznike. Posebno pozornost pa bodo namenili nadziranju organiziranih šolskih prevozov otrok in prevozov otrok, ki jih opravljajo njihovi starši, napovedujejo s PU Slovenj Gradec.

Na Slovenskih železnicah ugotavljajo, da se je število neprijetnih dogodkov, povezanih z dijaškimi krsti na vlakih, v zadnjih letih zmanjšalo. Kljub temu bodo septembra namenili posebno pozornost varnosti in redu na vlakih. Zato bodo v prvem mesecu pouka povečali število železničarjev na najbolj obremenjenih dijaških vlakih, pa tudi na železniških postajah mest, kamor dijaki in dijakinje potujejo, sporočajo s Slovenskih železnic.

Kdaj bodo počitnice?

Svoja vrata je odprla tudi prva zasebna katoliška osnovna šola.
Svoja vrata je odprla tudi prva zasebna katoliška osnovna šola. FOTO: Tomaž Ungar

Letošnje šolsko leto bodo prvo ocenjevalno obdobje osnovnošolci in srednješolci zaključili 30. januarja, pouk pa 24. junija (učenci devetega razreda že 15. junija, zaključni letniki pa 20. maja). Splošna in poklicna matura se bosta v šolskem letu 2008/09 začeli 27. maja.

Jesenske počitnice bodo potekale med 25. in 30. oktobrom, novoletne počitnice med 25. decembrom in 2. januarjem. Ljubljančani in Mariborčani bodo odšli na zimske počitnice med 23. in 27. februarjem, ostali pa teden dni prej. Prvomajske počitnice bodo potekale med 28. aprilom in 3. majem.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (14)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

kriss714@amis.net
03. 09. 2008 21.44
Nova sezona obvezne indoktrinacije naših otrok, ki si jih lasti država.
brankasrbijanka
01. 09. 2008 19.39
Srečno predvsem prvošolčkom.... :-)
Kaja Jaklin
01. 09. 2008 19.32
Glede vrtca, sej so podatki o rojstvu otrok, in vsaka mama oz oce je nekaj casa na porodniski, vsaj 9 mesecev ce ze ne celo leto ali pa se kaj vec, to je torej cas, ko bi morala obcina zagotoviti varstvo teh otrok, ne pa dan pred oz. na dan ko se vrtec/sola ze zacne; druga stvar je pa se tole: v spodnji siski, razkopavajo gasilsko ulico, po kateri se najvec otrok zgrinja v solo, do osnovne sole, dostop za avtom ni mogoč, ne za zaposene, ne za starse,ki bi pripeljali otroke v solo. Videla sem na kriziscu (danes) na kriziscu celovske in gasilske stati policaja, kot je to zdaj za v navadi za nekaj prvih solskih dni, sprasujem pa se, ali jih g. policisti pospremijo tudi do sole, namrec samo gradbisce, se mi zdi bolj nevarno kot semaforizirano križišče, ob katerem je stal polisit. Naj omenim se, da nazadnje ko sem se sprehodila mimo šole, ni razkopana le celotna ulica, namrec tudi šolsko dvorišče - sprasujem se, kaj so gradbena podjetja in občina počela vse počitnice, ko bi lahko - brez ogožanja varnosti otrok, dokončala svoja dela.. lp
tinie100@email.si
01. 09. 2008 13.13
Radgončani! Lepo prosimo, da avto pustite na sejmišču ter otroke do šole pospremite peš! (saj je 2 meseca počitnic premalo da bi uredili cesto do/mimo šole :((( ) Hvala! ???? Zakaj le se vse seli iz G.Radgone, pa naj bo to v smereh: Lenart, Ljutomer, Murska Sobota ali Ptuj ???
RBD22
01. 09. 2008 12.37
drugače pa so policisti večinoma v gostilnah
mafia89
01. 09. 2008 12.30
Vozniki le počasi ..smeh..:D
pavle.boznar
01. 09. 2008 11.44
lahko bi celo leto bili policisti ob solah ne pa samo prve šolske dni
pijanec22
01. 09. 2008 11.40
Danes sem celo prvič v življenju videl policijo z radarjem v bližini šole, namesto med njivami. Neverjetno.
manjakranjc@hotmail.com
01. 09. 2008 09.52
Dan, Srečno vsem učenkam in učencem; nam mamicam oz. staršem bo zopet težko na več \"nivojih\". M.K
BATISTA1
01. 09. 2008 08.51
Šolski zvonec glasno kliče .... jah to je bil spomin na prvi šolski dan .... :)
tanja43
01. 09. 2008 08.19
Srečno vsem prvošolčkom,ostalim pa uspešno leto.
hinko.murovec@siol.net
01. 09. 2008 07.58
Če že enega ne morem vzdrževat bom pač na hitro zrihtal ta druzga, bo menda zastonj živel , bo JJ plačal zanj, tako kot za neobdavčene fajmoštre zavarovanje. Bedniki, ki morajo podkupovat blesavo rajo, res pa to ni niti teško, daš jim majčkeno njihovega nazaj in že so vsi tepci navdušeni nad dobroto. Beda od bede.LP
Mauzer_1389
01. 09. 2008 07.42
Srečno vsem!
MM92
01. 09. 2008 07.36
Ja! Owjea juhu ej! Smo to sm čakala:S:S:S