Slovenija

Juhu, počitnice so tu!

Ljubljana, 14. 02. 2015 06.15 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Za slabo polovico slovenskih osnovnošolcev in dijakov so se začele enotedenske šolske zimske počitnice, ki bodo tudi letos potekale v dveh delih. Najprej se bodo na počitnice odpravili učenci in dijaki z vzhoda države. Preverite, kaj lahko počnejo otroci v času počitnic.

Za 75.645 učencev in 34.937 dijakov Jugovzhodne Slovenije (brez Kočevja), koroške, podravske, pomurske, savinjske in spodnjeposavske regije se začenjajo zimske šolske počitnice. Teden dni pozneje pa se bo počitniško veselje začelo še za 91.716 učencev in 40.392 dijakov gorenjske, goriške, notranjsko-kraške, obalno-kraške, osrednjeslovenske in zasavske regije ter Kočevja. Med počitnicami bodo po državi organizirali številne prireditve in aktivnosti.

Zimske počitnice lahko preživite športno.
Zimske počitnice lahko preživite športno. FOTO:
V Mariboru brezplačno plavanje in drsanje

V Mariboru bodo počitnice športno obarvane. Športni objekti Maribor, Mestna občina Maribor in urad za šport tako prihodnji teden pripravljajo program Otroška športna zima. V okviru programa bodo v določenih terminih vsem obiskovalcem ponudili brezplačno drsanje v Ledni dvorani in brezplačno plavanje na Kopališču Pristan.

Brezplačno drsanje bo od ponedeljka do petka dopoldne omogočeno od 10.30 do 12. ure. Od ponedeljka do četrtka bo mogoče tudi v popoldanskem terminu, in sicer od 17.30 do 19. ure, v petek pa od 20.30 do 22. ure, ko bo na sporedu tudi disko drsanje. Od ponedeljka do petka organizirajo tudi tečaje drsanja.

Brezplačno plavanje v kopališču Pristan pa bo mogoče od ponedeljka do petka od 9. do 13. ure. Od 10. do 12. ure bodo potekale tudi otroške vodne animacije.

Zveza prijateljev mladine Maribor prihodnji teden pripravlja počitniške delavnice, na katerih bodo otroci izdelovali pustne maske, pležuhe, ptičje hišice ... Organizirali bodo tudi drsanje v maskah, igranje košarke in obisk tovarne čokolade.

V Novem mestu se bodo učili rolanja, V Celju se bodo pripravljali na pomlad, v Velenju bodo kuhali

V Novem mestu bogat nabor počitniških dejavnosti pripravlja Agencija za šport Novo mesto. Aktivnosti bodo potekale v Športnem centru Košenice, vabljeni pa so učenci od 6. do 12. leta starosti, ki jim bodo predstavili osnove rolanja, floorballa, inline hokeja in drugih športov.

V Celju se bodo med zimskimi počitnicami pripravljali na pomlad. V tamkajšnjem Mladinskem centru otroke pričakujejo vsak dan med 10.00 in 13.00, kjer bodo na ustvarjalnih delavnicah izdelovali nakit, torbice in igrače.

V številnih krajih mladinski centri in zveze prijateljev mladine pripravljajo ustvarjalne delavnice.
V številnih krajih mladinski centri in zveze prijateljev mladine pripravljajo ustvarjalne delavnice. FOTO: Thinkstock

V Velenju bo tudi letos za popestritev zimskih počitnic poskrbela Zveza prijateljev mladine, ki otroke vabi vsak dan med 9.00 do 17.00 v Vilo Mojca. Tam se bodo otroci igrali, ustvarjali, se preizkusili v gledališču, se učili kuhati ali se udeležili tečaja računalništva. Športni navdušenci pa lahko prosti čas izkoristijo in se v Rdeči dvorani preizkusijo v rokometu, nogometu, namiznem tenisu, badmintonu, squashu in tenisu. Športna zveza Velenje pa pripravlja še številne druge aktivnosti.

Ker bodo letos počitnice v pustnem času, so v Pomurskem muzeju Murska Sobota pripravili tridnevne pustno obarvane muzejske delavnice za otroke. Otroci bodo spoznavali stare pustne šege, izdelali pustno masko in pripravili pustne flancate. Delavnice bodo potekale od ponedeljka, 16. 2., do srede, 18. 2., med 10.00 in 13.00 uro.

Začenjajo se počitnice za otroke Jugovzhodne slovenije, koroške, podravske, savinjske in spodnjeposavske regije.
Začenjajo se počitnice za otroke Jugovzhodne slovenije, koroške, podravske, savinjske in spodnjeposavske regije. FOTO: Thinkstock

Tudi v Krškem se otroci lahko udeležijo počitniških aktivnosti za otroke, ki jih pripravlja tamkajšnji Mladinski center, ali pa počitnice preživijo ustvarjalno v Dnevnem centru Zveze prijateljev mladine.

Za otroško varstvo bo poskrbljeno

Tako kot med vsakimi počitnicami, bo tudi med letošnjimi poskrbljeno za otroško varstvo. V nekaterih občinah bodo otroke sprejeli v posameznih osnovnih šolah, otroško varstvo pa organizirajo tudi različni zavodi in organizacije.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ni_mi_vse_eno
14. 02. 2015 10.49
juhu, smuka bo
adadaa
14. 02. 2015 08.37
-2
Kaj pa Marprom, bo organoiziral zastonj prevoz do smučišča Pohorje, ali je mariborska mafija štirinajst dni pred tekmo za zlato lisico zaprla smučišče- to delajo samo v komunizmu, da jih ne brigajo ljudje, smučarji, enostavno zaprejo, potem pa se čudijo zakaj ljudje ne hodijo smučat na Pohorje. Kdo bo odstranil takšne skorumpirance iz Maribora, da se bo Maribor končno premaknil miz Juge iz leta 1970 malo naprej proti tržnemu gospodarstvu. Ali znajo Štajerci samo v Avstrijo hodit in tam delajo, tukaj pa sadove proračunskih donacij zahtevat in vpirt živjo socializem.-.
zanvr
14. 02. 2015 11.12
+0