Slovenija

Bodo preprečili zaprtje meje?

Ljubljana, 08. 05. 2008 11.27 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Špela Zupan
Komentarji
0

Zaprtje meje, ki ga je napovedal Zavod 25. junij, ni tako enostavno. Na mejnem območju je namreč gibanje omejeno.

Joško Joras gladovno stavka že 11 dni.
Joško Joras gladovno stavka že 11 dni. FOTO: Dare Čekeliš

Zavod 25. junij je napovedal zaprtje meje s Hrvaško, če sporna cvetlična korita ne bodo odstranjena do sobote, 17. maja. Direktor zavoda Marjan Podobnik je dejal, da bodo najprej zaprli kontrolno točko na Sečovljah, nato pa vsak teden še eno nadzorno točko in mejni prehod. Sicer upa, da bo do dogovora med Slovenijo in Hrvaško prišlo, če ne, se bodo odločili za skrajni ukrep.

Predstojnica katedre za mednarodno pravo na Pravni fakulteti v Ljubljani Mirjam Škrk je za 24ur.com pojasnila, da je treba strogo ločiti zaprtje meje s strani države in zaprtje s strani civilne družbe. ''Če meje zapre država, gre za visok znak neprijateljstva. Če gre za neformalno skupino, civilno ali politično družbo, pa je zadeva drugačna.'' Škrkova meni, da do zaprtja meje ne bo prišlo, ''saj jim naši organi tega ne bodo dovolili''. ''Gibanje na mejnem območju je omejeno in pod nadzorom pristojnih organov,'' je poudarila.

Joras: Stavkal bom do odstranitve korit

Zavod 25. junij se vede nastopaško, poslabšuje položaj in nas sramoti pred Hrvati. Zavod pozivam k prekinitvi takšnega ravnanja, vlado pa, da za Jorasa najde začasno rešitev. Predsednik DeSUSa in obrambni minister Karl Erjavec obžaluje Jorasovo gladovno stavko

Joško Joras medtem še vedno gladovno stavka kljub pozivu predsednika države Danila Türka, naj stavko prekliče. Za 24ur.com je povedal, da bo pri stavki vztrajal, ''vse dokler se korita ne odstranijo''. Njegovo počutje ''glede na okoliščine ne more biti v redu'', upa pa, da ne bo slabše. Sicer pije vodo, hrane pa ne uživa že 11 dni, zato so ''rezultati že vidni''. Na vprašanje, koliko je shujšal, je Joras odgovoril, da se ne tehta.

Vlada: Slovenija se izogiba incidentom

''Na mejnem območju med Slovenijo in Hrvaško ob reki Dragonji velja začasni mejni režim, ki je bil vzpostavljen že pred 15 leti z namenom, da bi se lahko življenje ob meji odvijalo kolikor toliko normalno, saj doslej z meddržavnim mednarodno-pravnim dogovorom ni bilo možno določiti natančen potek meje. Začasni režim se v tem času ni spreminjal,'' so za 24ur.com sporočili iz Kabineta predsednika vlade. Pojasnili so, da je ''v teku resen poskus, da bi se vprašanje spornih točk na celotni meji dokončno rešilo''. ''Omenjenim naporom je potrebno dati priložnost. Slednje se nanaša tudi na izogibanje zaostrovanju ozračja, saj tovrstni koraki iz katere koli strani niso produktivni,'' so odgovorili na vprašanje, ali se Slovenija s Hrvaško pogovarja o morebitni odstranitvi korit.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja