Slovenija

Joras: Šel bom do konca

Sečovlje, 30. 04. 2008 10.34 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Joras prosi vse, ki imajo pogum, da v njegovem imenu in na njegov račun odstranijo cvetlična korita. Pravi, da bo s stavko vztrajal do konca.

Joško Joras je končno spregovoril za medije. Pojasnil je, da se je za gladovno stavko odločil, ko mu je hrvaška policija preprečila izvršiti sklep piranskega sodišča za odstranitev cvetličnih korit, ki ovirajo pot do njegove hiše na levem bregu Dragonje.

Na stavko se je pripravljal tako, da je jedel le sadje in pil vodo, saj so mu svetovali, da za organizem ni dobro, če k gladovni stavki ne pristopi pravilno. "Glede na dogodke, ki so se zgodili, sem moral to narediti. Na to sem pripravljen, fizično in psihično, da lahko delam, kar sem se odločil," je pojasnil. V času stavke bo spal v svojem avtu.

Joško Joras z Danijelom Starmanom
Joško Joras z Danijelom Starmanom FOTO: Dare Čekeliš

"Kljub pozivom prijateljev, da hlapčevska slovenska politika ni vredna njegovega zdravja in življenja, je odločen, da gre do konca,“ so na Zavodu 25. junij komentirali Jorasovo gladovno stavko.

Gre za človeka, ki je pred šestimi leti že gladovno stavkal in vem, da je pripravljen iti do konca. Jorasov odvetnik Daniel Starman

Na novinarsko vprašanje, ali bo šel do konca, četudi bo ogrozil svoje življenje, je Joras pojasnil, da pustimo času čas. "Jaz sem tega mnenja, da bom to naredil. Kako se bo to naprej odvijalo, boste sami priče, ali bo do tega prišlo," je dejal.

Od današnjega srečanja slovenskega in hrvaškega premierja, Janeza Janše in Iva Sanaderja, na Obrežju, pa Joras ni pričakoval nič, ker je "takih srečanj bilo že veliko". Kot je še dejal, tudi ne pričakuje, da bi ga obiskal kdo od politikov, pač pa, da izpolnjujejo obveznosti, ki jim jih narekuje ustava in zakoni.

"Varuhinja človekovih pravic se je edina javila na vse dopise, ki sem jih poslal in od nje pričakujem, da bo ustvarila pogoje, da bodo politiki lahko ustvarili klimo v prostoru, kjer naj bi bila meja, da bi ljudje lahko živeli v sožitju, ne pa da jih šikanirajo inj maltretirajo," je za 24UR povedal Joras.

Išče se pogumnež

Ker je Jorasov zagovornik Danijel Starman prepričan, da bo državni vrh Jorasa prej pustil izstradati, kot pa odstranil korita, je spisal pooblastilo z njegovim podpisom, da vsi zavedni državljani s skupnimi močmi po štirih letih ozemeljske agonije ob Dragonji končno izkažejo spoštovanje pravnemu redu in se sami lotijo korit.

Joras prosi vse, ki imajo pogum in narodno zavest, da v njegovem imenu in na njegov račun odstranijo korita. Pogumni podjetnik, gradbenik ali posameznik se bo s podpisom pooblastila zavezal, da bo odstranil vse ovire na evropski poti, ob tem pa je priložen tudi sklep korpskegaokrajnega sodišča, ki Jorasu omogoča, da odstrani sporna štiri korita.

Zahtevajo menjavo Mateja in Romška

Na Zavodu 25. junij bodo jutri pravnomočni sklep piranskega sodišča o odstranitvi cestnih ovir na levem bregu Dragonje v slovenščini in angleščini razposlali pristojnim evropskim ustanovam in evropskim medijem.

Cvetlična korita pri Jorasu
Cvetlična korita pri Jorasu FOTO: Dare Čekeliš

"Če do torka, 6. maja, zaradi grobega teptanja pravne države in človekovih pravic predsednik vlade Janez Janša ne bo zamenjal notranjega ministra Mateja in direktorja slovenske policije Romška, bo Zavod 25. junij na pristojne evropske ustanove poslal tudi približno enourni film, ki med drugim dokazuje, kako je preko trideset slovenski specialcev zdravniškemu vozilu z vsemi označbami in z zdravnikom preprečilo, da bi do ljudi na mostu pripeljal zdravila dvema nujno potrebnima pomoči, kakor tudi obleke za premražene mladoletne osebe in nekaj vode,“ so zapisali v sporočilu za medije.

Odstranitev Plovanije?

Civilna družba za pravično mejo v Istri, ki jo predstavlja Jorasov zagovornik Starman, pa gre v zahtevah še korak dlje. Ne zahtevajo samo odstranitve korit, temveč tudi, da se odstrani celoten hrvaški mejni prehod, ki je prav tako črna gradnja na slovenskem ozemlju.

V roku 6 mesecev bo hrvaška kontrolna točka Plovanija odstranjena, napoveduje odvetnik Starman. Civilna družba za mejo v Istri je že drugič pozvala gradbenega inšpektorja, naj izda odločbo o njeni premestitvi na pravo lokacijo pri Kanegri. To je že drugi inšpekcijski psotopek, ki so ga vložili civilni pobudniki.


  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3