Slovenija

Türk: Tukaj je Slovenija

Zagreb/Ljubljana/Sečovlje, 05. 05. 2008 14.57 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Mesiću se zdi nenavadno, ker na Jorasovi hiši piše 'Tukaj je Slovenija'. "Tukaj je Hrvaška," je prepričan.

Hrvaški predsednik Stipe Mesić in slovenski predsednik Danilo Türk sta na hrvaškem radiu oziroma slovenski nacionalni televiziji komentirala sporno mejno območje, kjer stoji hiša Joška Jorasa.

Hrvaški predsednik Stipe Mesić je izjavil, da se mu zdi "čudno, ko nekdo na hrvaškem ozemlju piše 'Tukaj je Slovenija'". "Tukaj ni Slovenija, tukaj je Hrvaška," je odgovoril Mesić na novinarsko vprašanje o napisu Joška Jorasa "Tudi tukaj je Slovenija" na njegovi hiši ob mejnem prehodu Sečovlje.

"Tukaj bo Slovenija, če bo mednarodno sodišče tako odločilo," je povedal hrvaški predsednik Stipe Mesić v redni mesečni oddaji hrvaškega radia "S predsednikom ob kavi". Poudaril je, da bo Hrvaška, ki jo on predstavlja, sprejela vsako odločitev meddržavnega sodišča v Haagu.

Stipe Mesić: "Tukaj bo Slovenija, če bo mednarodno sodišče tako odločilo."
Stipe Mesić: "Tukaj bo Slovenija, če bo mednarodno sodišče tako odločilo." FOTO: Dare Čekeliš

Med drugim je dejal, da nihče nima pravice do hrvaškega ozemlja. Spomnil je, da je to sporočil tudi Srbom v začetku 90. let minulega stoletja. "Bilo je preveč takšnih gesel 'Tukaj je Srbija' po Kninu, Obrovcu in na hrvaškem bregu Donave. Tega nisem mogel sprejeti, ker to ni bila Srbija," je povedal Mesić.

Spomnil je, da je takrat izjavil, da Srbi na svojih opankah niso prinesli Srbije na Hrvaško, temveč so Srbijo imeli v svojih srcih, tako kot so Hrvaško v srcih in ne na svoji obutvi imeli Hrvati, ki so svoj čas odšli živet na Gradiščansko v Avstriji, kjer so sedaj lojalni državljani.

Hrvaški predsednik je še dejal, da sta se minuli konec tedna v Ohridu pogovarjala s slovenskim kolegom Danilom Türkom, in sicer o "temah, ki so malce zaostrile odnose" med Slovenijo in Hrvaško. "Zadeve smo omilili. Oblikovani sta meddržavni komisiji, v katerih so strokovnjaki iz obeh držav in komisiji delata," je dejal Mesić.

"Naj strokovnjaki predlagajo način za urejanje spora, ki bremeni naše odnose. Komisiji lahko pomagata obema vladama na poti do rešitve, ki bo v skladu z mednarodnimi konvencijami in zakoni," je izjavil Mesić. Dejal je še, da Hrvaška in Slovenija dobro sodelujeta kljub nekaterim odprtim vprašanjem.

Türk: "Za nas je to slovensko ozemlje"

Predsednik republike Danilo Türk je v pogovoru za nacionalno televizijo pojasnil stališče glede trditev Hrvaške, da je ozemlje na levem bregu Dragonje, kjer je hiša Joška Jorasa, hrvaško. "Za nas je to slovensko ozemlje," je zatrdil.

Predsednik Türk je potrdil, da ga je Joško Joras prejšnji teden prosil za sprejem.
Predsednik Türk je potrdil, da ga je Joško Joras prejšnji teden prosil za sprejem. FOTO: Dare Čekeliš

"Če sta vladi pred 10 oziroma 15 leti sklenili, da bo to ozemlje upravljala Hrvaška, ki tudi sama trdi, da je to ozemlje njeno in je treba ta spor nekako rešiti, potem je to začasen režim, začasno stanje. Kako naj se to stanje upravlja, je trenutno pretežno stvar Hrvaške in njenih interesov, ampak tu so tudi slovenski interesi in zato so kontakti potrebni," je menil.

Na izjave hrvaškega predsednika Stipeta Mesića o napisu na Jorasovi hiši, češ, da "tukaj ni Slovenija, tukaj je Hrvaška in da samo sodišče lahko odloči, da to ozemlje ni hrvaško", je Türk odgovoril po načelu recipročnosti, ki velja v mednarodnih odnosih: "To ozemlje je slovensko". Ker si zahtevi držav nasprotujeta, je treba poiskati rešitev – lahko s pogajanji, ki doslej niso bila uspešna, lahko s pomočjo tretjega, je dejal.

Po besedah Türka Mesić nima prav, ko trdi, da je edina pot meddržavno sodišče v Haagu, saj obstajajo tudi drugi mehanizmi. V mednarodnopravni praksi morajo države spore reševati po mirni poti, se pa lahko same odločijo na kakšen način bodo dosegle rešitev, je pojasnil in dodal, da so pri tem vsi mehanizmi enakovredni.

Joras gre do konca

Joras bo vztrajal do konca.
Joras bo vztrajal do konca. FOTO: Dare Čekeliš

Joško Joras se šest dni po začetku gladovne stavke počuti srednje dobro. "Vztrajal bom do odstranitve cvetličnih korit," je povedal. Glede napovedanega srečanja s predsednikom države Danilom Türkom se še dogovarja, predvidoma pa naj bi do srečanja prišlo v sredo. Natančen kraj in čas srečanja še nista znana.

Joras je dejal, da bo predsednika države obiskal on, pri čemer je dejal, da ni nujno, da bo do srečanja prišlo v Ljubljani. "Predsedniku države bi rad osebno razložil, za kaj pravzaprav gre," je pojasnil Joras in dodal, da je pomembno predvsem to, da se korita odstranijo.

"Slovenski politiki bi morali nastale težave reševati tako, da bi našli primerno rešitev, ne pa da držijo glavo v pesku in pustijo, da čas teče po principu, kar bo bo," je dodal. "Slovenija mora biti pravna država, saj je tako zapisano v ustavi, prav tako se morajo spoštovati človekove pravice," je dodal. S predsednikom države pa namerava spregovoriti predvsem o tem, "kako se zoperstaviti uzurpaciji slovenskega ozemlja", je dejal.

'Ni prav, da so zažgali hrvaško zastavo'

Na vprašanje, kako komentira nedavni zažig hrvaške zastave v Umagu (s strani slovenskega državljana), je Joras odgovoril, da to ni prav. "Narodno zavednost in pripadnost lahko dokazujemo na drugačne načine. Če se bomo spustili na takšen nivo, lahko vse skupaj le eskalira, brez razumnega epiloga," je dejal.

Sporna cvetlična korita
Sporna cvetlična korita FOTO: Dare Čekeliš

Na vprašanje, kako se po šestdnevni gladovni stavki počuti fizično, pa je povedal, da ne ravno čudovito, se pa da še živeti. Povedal je še, da ga je minuli konec tedna obiskalo veliko ljudi, ki jih je zanimalo, za kaj pravzaprav gre.

SORODNI ČLANKI

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3