Slovenija

'JLA je uporabila nesorazmerno silo'

Murska Sobota, 06. 12. 2011 22.05 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Zoper nekdanja častnika JLA Trifunovića in Popova sta pričala Alojz Šteiner in nekdanji poveljnik posebne enote Milice Flisar. JLA je uporabila nesorazmerno silo, zlasti ko je šlo za delovanje proti civilnim ciljem, navsezadnje pa je streljala na svoje prebivalce, je še povedal Šteiner.

Sojenje se bo z zaslišanjem novih prič nadaljevalo 19. januarja 2012.

V nadaljevanju sojenja nekdanjima častnikoma JLA Vladu Trufunoviću in Berislavu Popovu, obtoženima kaznivega dejanja vojnega hudodelstva zoper civilno prebivalstvo junija in julija 1991 v Gornji Radgoni, sta danes pričala sedanji načelnik generalštaba SV generalmajor Alojz Šteiner in nekdanji poveljnik posebne enote Milice Aleš Flisar.

Šteiner, ki je bil med vojno za Slovenijo namestnik poveljnika Teritorialne obrambe (TO) vzhodnoštajerske pokrajine, v Gornji Radgoni pa se je tudi dvakrat pogajal z obtoženim Popovom, je sodišču pojasnil, kakšne so bile linije poveljevanja v TO in dejal, da so teritorialci upoštevali pravila delovanja, za kar je bila osnova ukaz takratnega slovenskega predsedstva.

Alojz Šteiner
Alojz Šteiner FOTO: Dare Čekeliš

TO je predvsem branila mesta in barikade, šele v drugi etapi je tudi napadala, JLA pa je delovala ofenzivno in v nasprotju s predpisi, saj nikjer ni bila predvidena naloga, po kateri bi vojska lahko zasedla mejne prehode, je povedal Šteiner. Dodal je, da "blokada mejnih prehodov ni imela zakonske podlage, pač pa so se sklicevali na sklep Zveznega izvršnega sveta, vendar je bilo to mimo zakona".

Po Šteinerjevih besedah je imela JLA ukaz, naj sicer ne začne streljati, vendar pa naj na vsako streljanje odgovori z množičnim ognjem, kar je razvidno iz zaplenjenih dokumentov. Ubita civilista nista imela orožja, tudi ko se je enota Popova vračala iz Gornje Radgone in je imela prost prehod, je porušila dve hiši, tako da je mogoče reči, da je šlo v nekaterih primerih tudi za maščevanje. JLA je uporabila nesorazmerno silo, zlasti ko je šlo za delovanje proti civilnim ciljem, navsezadnje pa je streljala na svoje prebivalce, je še povedal Šteiner in sodišče opozoril na izjave Popova v srbskih medijih, kjer naj bi trdil, da je prav on začel vojno v Sloveniji.

Tudi Flisar, ki je poveljeval pomurski posebni enoti Milice, je potrdil, da je JLA na poti proti Gornji Radgoni močno streljala, čeprav je ni nihče napadel, saj niti niso imeli protitankovskega orožja, pa tudi sicer je bilo po njegovem mnenju delovanje vojske nesorazmerno, ker da je streljala vsenaokrog.

Sojenje ves čas poteka v nenavzočnosti obtožencev, obtožnica pa nekdanjega generalmajorja Trifunovića, poveljnika 32. korpusa v Varaždinu, in polkovnika Popova, ki je med 27. junijem in 3. julijem 1991 vodil 32. motorizirano brigado od Ormoža do Gornje Radgone, kot odgovorni vojaški osebi bremeni, da sta delovala v nasprotju s pravili mednarodnega in vojnega prava, ker nista zaščitila civilnega prebivalstva in objektov, zaradi česar sta umrla dva civilista, povzročena pa je bila tudi velika materialna škoda, prav tako pa nista preprečila ropanja civilnih objektov.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (49)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Osvald
07. 12. 2011 16.06
+9
Kdaj bo kučan odgovarjal za razorožitev TO ??
ljx
07. 12. 2011 15.40
+4
To da mi patroliramo pa Afganistanu,to je pa dosežek,a ne,to je višek pravice,do katerega smo dogural odkar smo se osamosvojil.
HLAPCI.HLAPCI
07. 12. 2011 21.35
+7
ljx
07. 12. 2011 15.39
-6
Brezveze sojenje! Tistih ki so takrat umrli ne bo obudil nihče!
tacamaca
07. 12. 2011 13.30
+1
Pa kakšne stvari vse se pri nas premleva 20 let po 10 dnevnem prerivanju.
Jimi1
07. 12. 2011 12.36
+5
tomi.passion@gmail.com.... Res je. Zaradi takšnih zakulisnih vodij in njihovih preverjenih kadrov je država vse bolj zavožena. Sploh pa-zanimivo, ljudje to stanje njim v škodo še vedno podpirajo..... Gospodarsko gledano takšen sistem in njegova repriza ne prinašata drugega kot guljenje na vsakem koraku, kar je že postala v zadnjih letih "Lublana"....
DeadBull
07. 12. 2011 10.10
-6
Zdaj se pa odločite čigavi ste bili, ali je streljala po svojem ljudstvu ali pa ne...Ne morete imeti obojega, če jo označujete za agresorja, kako je potem to kar naenkrat njihovo ljudstvo....
matedolenc
07. 12. 2011 13.12
+8
Glede na to, da se je JNA deklarirala kot branilec narodov Jugoslavije, je pač po tem narodu streljala.
tsdafsdfsfgjhtz
07. 12. 2011 08.53
+3
ne se slepit. obstajajo posnetki.
tomi.passion@gmail.com
07. 12. 2011 08.12
+7
Edina napaka iz leta 91 je bila ta, da se ni izvedla lustracija komunističnega zaledja, kar so storili npr. na Poljskem in Češkem, zato so danes mnogo bolj napredni v vseh pogledih. Tako gospodarsko, kot nacionalno, kar se tiče ponosa.
srpko
07. 12. 2011 07.33
+0
Kot ponavadi: zmagovalci vojne - slave zmago še na sodišču.
delboske
07. 12. 2011 01.23
+8
Morda se bo sedaj Slovenija uradno opravičila JLA, ker ji je po odločitvi ljudstva o samostojnosti še vedno nastavljala ob okupaciji na cesto barikade, ker ni dovolila okupacije mejnih prehodov in ni umaknila oddajnikov, da bi lahko JLA letala tolkla po slovenskih hribih. Oparvičiti se mora, ker je zaustavila pošiljanje naših fantov v Balkansko mesnico na klanje, ker TO ni predala vsega orožja... Ker je Janša pomagal Hrvatom pri osamosvojitvi in Kučan Bosancem pri boju (no, ona razorožitev TO).. Predlagam javno posipanje s pepelom vseh Slovencev.
Raztezje
07. 12. 2011 01.33
+4
Zakaj bi se Slovenija opravičevala JLA, naj se opraviči Jugoslovanski vladi, če že misli, se ti opravičuješ kladivu, če se z njim udariš po prstih?
cirenij
07. 12. 2011 06.26
+13
Je kdo pomislil, da so vsi, ki so zakuhali morijo, šli po isti poti. Naš predsednik, Mioševič, Tudžman, Kiro, Rugova... Mogoče ima Oni zgoraj pripravljeno šibo še za koga drugega. Zdaj se obtožujejo in grebejo za oblast. Še vedno pa drži pregovor : Dokler si zdrav imaš 1000 želja, ko zboliš samo eno.
Raztezje
07. 12. 2011 01.18
-4
Kaj je pa general Štajner pričakoval od nabornikov, da se bodo šli Ducat umazanih. Seveda so streljali vsepoprek, ko je nastala panika, saj niso bili vojaki, TO pa je pozabila povedat, da so postavili barikade povsod po mestu. Skratka, niso streljali vsepoprek ampak na zgoščene sile TO in iredenstistične milice, ki so bile razporejene vsepoprek. Zdaj pa še nagradno vprašanje za generalan Štajnejra, če bi mu danes Vlada republike Slovenije izdala ukaz, naj s Patrijami in taborniki, ki niso za služenjne v tujini, zasede mejne prehode ob Piranskoj uvali, bi ubogal neposredni ukaz, žvečil čigumi in brcal riti, kot so ga našolali v Pentagonu ali bi glumil gljivo in spraševal nasprotnika, če on kaj ve, kaj se dogaja? Kdo je poveljeval Jugoslovanski Ljudski Armadi? Malce ste zamudili general War, Markovič je zagotovo hranil kake kopije svojega zgodovinskega povelja, ki bi si jih MORS lahko sfotokopiral, kot enake originalu. Vojne še ni konec, mogoče ima pa Mešič kake, podobne originalu!
delboske
07. 12. 2011 01.29
+2
Ja, takoj bi pohitel v Piran v uvalo in na poti uničil vse živo, samo, da bi dobil čin in generalom rešil privilegije. Vojničina glupi.
Raztezje
07. 12. 2011 01.36
+5
Točno tako dečko, enako je v Istro Tuđman nažokal svoje majmune, ki so izganjali slovenske prikoličarje iz naših kampov, pa se ni nihče bunil, še manj so hodili HOSovci spraševat naše generale in milico, kaj jim je storiti.
tunegi
07. 12. 2011 07.40
+3
raztezje si ti mogoče radgončan in veš kaj se je dogajalo? si videl vse te grupice milic in TO-ja? po moje ne , zato bodi raje tiho.
vzhod
07. 12. 2011 00.29
+10
DEJSTVO JE DA SE SRPSKI IZDAJALEC MILOSEVIC NI ZNAL UPRIDELIT KAJ NAJ STORI! SRPSKI NACIONALIST VOJVODA VOISLAV SESELJ JE PRITISKAL NA MILOSEVICA NAJ PRENEHA Z AKCIJAMI V SLOVENIJI :SA SLOVENIJOM NEMAMO NIKAKVIH TERITORJALNIH PROBLEMA,SLOVENIJA JE STOPOSTO SLOVENSKA I ONI MOGU DA SE ODCEPE ! TO ENAKO PA SE NI MOGLO ZGODITI Z HRVASKO IN BOSNO KER HRVASKA V JUGOSLAVIJO NI STOPILA KOT HRVASKA Z DANASNJIMI MEJAMI AMPAK RAZDELJENA NA VEC DELOV:HRVASKA,DALMACIJA,LIKA,BARANJA,KORDUN,BANIJA! IN KO SO SE HOTELI ODCEPITI SE NI MOGLA ZARADI TEGA KER SO V DALMACIJI,SLAVONIJI,LIKI,BANIJI IN NA KORDUNU BILI KONSUTATIVNI NARODI SRBI IN HRVATI IN NOBEDEN NI MOGEL NOBENEGA PREGLASOVATI! HRVATI SO TO STORILI IN SE ODLOCILI ZA ODCEPITEV KAR PA NI BILO MOZNO ! HRVATI NISO HOTELI V JUGOSLAVIJI,KONSTUTATINI NAROD SRBI PA NISO HOTELI V NDH ! V BOSNI ZIVIJO TRIJE KONSTUTATIVNI NARODI SRBI HRVATI IN MUSLIMANI.NARODNOST BOSANEC NE OBSTAJA IN CE SO SE HOTELI MUSLIMANI ODCEPITI OD JUGOSLAVIJE NI BILO MOZNO BREZ PRIVOLITVE SRBOV IN HRVATOV KAR JE LOGICNO ! SVETOVNI MEDIJI SO NAM PROMOVIRALI KAKO SRBI NAPADAJO BOSNO,,NISO SRBI NAPADALI BOSNO SRBI SO TAM ZE BILI VENDAR NISO HOTELI NA SILO IZ SVOJE DRZAVE,CE SE JE BOSNA LAHKO ODCEPILA OD JUGOSLAVIJE ZAKAJ SE SRBI V BOSNI NISO MOGLI ODCEPITI OD BOSNE ? V SLOVENIJI PA ZIVIJO SLOVENCI IN SLOVENIJA JE SLOVENSKA DRZAVA ZATO JE VSAK SRPSKI NACIONALIST ZAGOVARJAL DA SE SLOVENIJA LAHKO ODCEPI!
dolejo
07. 12. 2011 12.30
+3
Danes se pozablja, da smo se lahko ubranili zaradi nacionalne homogenosti. In tudi v bodoče bomo lahko preprečili nevarnosti, če bomo Slovenci gospodar v Sloveniji.
vzhod
07. 12. 2011 16.11
+3
casi ko so nasi narodi bili gospodarji svoje zemlje so minili.drzave so kolonizirane.vse je podrejeno zda.drzavno bogatstvo se mora prodati tujcem zato da drzava nima lastnega bogatstva da bo za vedno odvistna od EU drzavi popolnoma unicijo goapodarstvo da se zadolzi in tako za vedno ostane dolzna EU in taksna drzava ni samostojna.drzava nekaj noce prodati in ze se cuje neki nemec tam ki izjavi|: pricakijem da bo slovenija spoznala da je tako in tako pravilno in pricakujem da to naredijo in to slovenija takoj to naredi.to ni samostojnost.
major1
06. 12. 2011 23.52
-1
Pomembno: Steiner trdi da JLA ni imela ukaza za streljanje. Je to trditev, predvidevanje, ali opravičilo za streljanje.
jimmy84
06. 12. 2011 23.31
+4
v slovenski krvi je bolj malo balkanizma, to pa še ne pomeni da loh potem počnete z nami kar hočete,kakorkoli, to iz 91ga je bla VAŠA napaka bratje!!
antianti
07. 12. 2011 07.39
+8
leta 91 se sploh ni popucalo , pa bi morali in to temelito !
KatiFafi
06. 12. 2011 23.18
+5
Polovit vse JLA-jevce in jim sodit za zločine proti državi Sloveniji!
antianti
07. 12. 2011 07.40
+2
jih sploh ni treba lovit, samo počakat prvega ko pridejo po bogato penzijo
Tonček Balonček
06. 12. 2011 23.17
-1
Če ne bi imeli takrat Janše, bi bili mi še danes skupaj s Srbijo, čez Hrvaško bi vodil pa koridor!
Andrejček
06. 12. 2011 23.25
-4
100% bi bilo tako koliko orožja smo prodali hrvatom pol pa pove v intervjuju da niso nič vozili ilegalno v šleperjih so z brnika vozili in on bi vodil našo deželo dobro da je zoki zmago :)
Raztezje
07. 12. 2011 01.29
+1
Orožje smo s šleperji prodajali na balkan, nazaj so ga vozili pa z vlakovskimi kompozicijami.
antianti
07. 12. 2011 07.41
+8
pa bratje hrvatje ? vsej hvala bi lohk rekl, ko so z motikam letal na srbe
Andrejček
07. 12. 2011 18.34
+1
vozili so ga z vlakom nazaj se strinjam ampak zakaj ?? mal se upraš kakšno orožje smo prodajali pa kam nazaj je šlo orožje.antianti hrvati pa res niso bili z motikami imeli so orožja še pa še saj vse JNA vojašnice so oni spraznili mislam če je tako kakor ti praviš da so šli z motikami ja dones zagotovo nebi bilo hrvaške
tali?ni tom
06. 12. 2011 22.34
+20
čedalje bolj se kaže da bi takrat jla morala udart po mizi , polovit disidente in obdržat državo v mejah jugoslavije , tepce ki pa so hotel postati vsak svojega naroda predsednik in kakor kaže tudi pogrebec vsake novonastale države posebej naselit na goli otok , ostalo ljudstvo pa bi moralo podobno kot leta 45 določit neke resne in poštene ljudi da vladajo , in verjetno bi bilo vsem bolje kot nam je sedaj , kar se tiče delavcev , razen bogatunom ni bil prejšni sistem povšeči ker so miličniki za razliko policajev lovili barabe in lopove medtem ko policaji uglavnem najenostavnejše polnijo proračun z prekrškarji ! ta država je zavožena do kraja kjar se je skazalo z izvolitvijo srba za vodjo in s tem je narod pokazal da ni sposoben da mu vlada slovenec po krvi (zblojen ne velja!) ! kakor se pa vsi hvalijo kolk so uspešen in nek delavno nastrojen um in "menedžerji" je dokaz da v sloveniji dejansko ni nobene tovarne razen akrapovič in kvazi boskorl ki bi nastala na novo ! vse so na pogoriščih negdaj mogočnih podjetij ki so propadla zaradi raznih "poslovnežev in menedžerjev leta" ! in rezultat tako opevane demokracije po dvajsetih letiih je zadolženost slovenije fantastično večja kot je bla juga , nezaposlenost ki še in še bo naraščala,propad penzij in zdravstva,nenormalen razmah trgovin kljub standardu ki je nikakršen , čšolstvo je v podnu imamo pa kup dejansko vojnih zasluškarjev , šakalov ki so rovarili in dočakali dan ko kraja ne bo kazniva ampak če je zavita v lep papir še nagrajena z laskavim nazivom ! pa tudi brezdomce smo dobili ! beda !
BMWmunja
06. 12. 2011 22.40
+10
Prekleto res, kar si napisal. Če bi jaz vse to zapisal, bi me admin že davno eliminiral, ker do mene in mojega avatarja goji posebno simpatijo.
PuppetMaster09
06. 12. 2011 23.26
+13
no osamosvojitev je bila legitimna samo so jo posamezniki slovenski izrabili v svojo korist
kerryslo
07. 12. 2011 06.40
+5
antianti
07. 12. 2011 07.44
+6
kerryslo - reče se - vsa čast - , ne pa čast od svaka -
dolejo
07. 12. 2011 12.35
-1
Slovenija je po osamosvojitvi kar trikrat bogatejša od srbije ... kako lahko nekdo pod vprašaj postavlja osamosvojitev ?
Trust35
06. 12. 2011 22.21
+12
Ce bi bila JLA uporabila njeno silo,sedaj Slovenije nebi bilo. TO JE DEJSTVO!
BMWmunja
06. 12. 2011 22.40
+6
Helix Nebula
06. 12. 2011 22.41
+9
mogoče vojne nebi blo konc v 10ih dneh.. bi pa zato v naslednih 5ih dneh jla tankov zmankalo.. Še srečo so meli da so jo tk hiter popihali domov !
Andrejček
06. 12. 2011 23.19
+2
hehehe kako to misliš v 5ih dneh bi zmankal tankov a sploh veš zakaj slovenije niso napadli ???
kerryslo
07. 12. 2011 06.42
+14
Aja? Zato pa je danes od Slovenije ostalo le še : zastava, himna in hlapci. Vse ostalo imajo tujci v rokah ! Bo kdo reku da je Slovenija danes bolj slovenska kot je bila v Jugoslaviji?? Prosim premislite pred odgovorom......
MrtvoPijan
07. 12. 2011 09.05
+8