Slovenija

Jim bodo stopili na prste?

Ljubljana, 03. 06. 2009 12.44 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Prihaja 10 izbranih in izkušenih sodnikov, ki bodo odločali o usodah tajkunov, goljufov, podkupljivcev in davčnih utajevalcev. Bodo zajezili gospodarski kriminal v Sloveniji?

''Z zahtevnejšimi zadevami kaznivih dejanj zoper gospodarstvo se bo ukvarjala posebna skupina sodnikov. Odločali bodo o najbolj zapletenih in strokovno zahtevnih oblikah kaznivih dejanj, za katera je zagrožena najmanj petletna zaporna kazen,'' je napovedal minister za pravosodje Aleš Zalar.

Minister Aleš Zalar in sekretar Boštjan Škrlec
Minister Aleš Zalar in sekretar Boštjan Škrlec FOTO: Dare Čekeliš
Nad zahtevnejši gospodarski kriminal se podaja posebna skupina sodnikov.
Nad zahtevnejši gospodarski kriminal se podaja posebna skupina sodnikov. FOTO: POP TV
S tem, ko se bodo z zahtevnejšimi oblikami gospodarskega kriminala ukvarjali posebej usposobljeni sodniki, bo reševanje zadev hitrejše, preglednejše in bolj kakovostno. Za dodelitev v posebni oddelek se bodo lahko prijavili le sodniki z dolgoletno sodniško službo in najvišjimi ocenami ter aktivnim znanjem vsaj enega svetovnega jezika. Med 1100 slovenskimi sodniki bomo našli tiste, ki bodo izpolnjevali te kriterije. Minister Aleš Zalar

V specializirani oddelek naj bi bili dodeljeni zelo izkušeni in posebej usposobljeni kazenski ali gospodarski sodniki, ki trenutno delajo na okrožnih, višjih ali vrhovnem sodišču. Za zdaj naj bi bilo v skupini deset sodnikov, izbrani pa bodo na podlagi javnega razpisa. Posebna skupina sodnikov se bo ukvarjala z "vsemi tistimi atraktivnimi kaznivimi dejanji s področja gospodarstva, o katerih beremo v medijih. To so kazniva dejanja lažnega stečaja, zlorabe položaja ali zaupanja, nedovoljenega dajanja oziroma sprejemanja daril, pranja denarja ter hujše oblike davčnih utaj in zatajitev," je pojasnil državni sekretar na ministrstvu za pravosodje Boštjan Škrlec.

''Ne gre za ustanavljanje novega sodišča, temveč za oblikovanje oddelka, ki bo zagotavljal, da bodo ti sodniki lahko dodeljeni k vsakemu prvostopenjskemu sodišču, ki bo obravnavalo tako zadevo,'' je poudaril minister Zalar. Predlog, s katerim naj bi pripomogli k okrepitvi zaupanja državljanov v kazensko pravosodje, so oblikovali v sodelovanju s sodniki in tožilci. S katerimi zadevami gospodarskega kriminala se bo ukvarjal specializirani oddelek sodnikov, bo odločal tričlanski senat vrhovnega sodišča.

Ustanovitev posebnega specializiranega oddelka vrhovnega sodišča za reševanje zahtevnejših zadev gospodarskega kriminala predvideva osnutek novele zakona o sodiščih. Zdaj bo šel v splošno razpravo, vlada pa naj bi predlog novele zakona poslala v državni zbor še pred poletnimi počitnicami. Če bodo poslanci predlagane spremembe sprejeli, bodo začele veljati z letom 2010, ko naj bi se začela tudi velika organizacijska reforma sodstva.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (16)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

alterego
03. 06. 2009 20.09
pa pol naj poleg imen izbranih sodnikov objavjo še številke njihovih računov, da se bo vedl kam nakazat
goričan
03. 06. 2009 15.57
ma kašni tajkuni dej, to je še ena slušna ki je omogočila prijateljem vladajočih da so dobili služno, pozor, službo sem reku, ker delali ne bodo NIČ !!! Lovili bodo reveže, tako kot do zdaj. Sej imamo Kosovo komisijo !! A so že koga zaprli mogoče?? Pa ne mi rečt da se v vseh letih njgovega dela ni zgodilo nobeno korupcija??? Ah, škoda besedi
dolzvlado115
03. 06. 2009 15.00
BLA BLA BLA.TKO BODO TAJKUNI IN OSTALA ZALEGA IMELI ČAS POSKRITI LASTNINO IN DOKAZE.
godhead
03. 06. 2009 14.34
kaj pa tiste orožarske afere in vojni dobičkarji oz. tajkuni? bote upali, frajeri?
Buena Vita
03. 06. 2009 14.10
ŠE ENA ZALARJEVA OGROMNA LAŽ ,OBENEM ŠE FARSA VSI TAJKUNI SO NJEGOVI PRIJATELJI,LDS MAFIJCI,IN TA DA JIH BO PREGANJAL TEGA ŠE TRISTOLET STARA TRUPLA NE BODO VERJELA KAJ PA ŠELE ŽIV ČLOVEK SPET EN VELIK NATEG
SLOVENIASTAN
03. 06. 2009 14.05
jaz dam glavo pa letno placo ,ce bodo omembe vredn uspeh dosegli ,alo v sloveniji zivimo koga te fopate .......
mehka pupa
03. 06. 2009 13.56
lari fari za rajo
pepar
03. 06. 2009 13.41
BOLJE IMETI DOMAČE BOGATAŠE KOT TUJE LASTNIKE NAŠEGA GOSPODARSTVA.Kaj nam bo Piranski zaliv,če bomo spet hlapci tujcem.Država naj raje poskrbi,da bodo ti tajkuni pošteno plačevali svoje zaposlene,sindikati pa naj nehajo vladi r i t lizat!!!!
proofreader
03. 06. 2009 13.38
Ustanovijo naj še posebno skupino sodnikov, ki bo reševala ostale sodne primere, ki doslej niso prišli na vrsto ali se že leta dolgo vlečejo po sodiščih. Zakaj bi imeli tajkuni prednost in bili deležni hitrejše obravnave, kot ostali državljani?
Rookie
03. 06. 2009 13.36
In ti sodniki bodo lepo podkupljivi, kar bo še dodatno povečalo tjakunske aktivnosti
SPICELJ
03. 06. 2009 13.36
Janši ni še nihče nič dokazal,pa tudi teli kljukci od Zalarja ne bodo....
a-dmin-je-gnoj
03. 06. 2009 13.23
tako torej? bomo vidl ja
samorastnik
03. 06. 2009 13.10
prvo naj počistijo vladajočo garnituro,politike in potem naj se odpravijo med državljane.. Dokler bo pa vladajoča garnitura polna korupcije ne bo nič boljše med državljani....
manco-capac
03. 06. 2009 13.08
Tajkuni so posebna kasta, z njimi se ukvarja posebna skupina tožilcev in po novem še posebna skupina sodnikov.
komunista@bigstring.com
03. 06. 2009 13.07
A bosta prva Golobič in Jankovič prišla pred njih ?
SPICELJ
03. 06. 2009 13.05
te komisije so brez veze,za nas je Janša junak in nesmrten....