Slovenija

FOTO in VIDEO: DeSUS uravnoteženja pri pokojninah ne podpira več

Ljubljana, 10. 07. 2012 08.31 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
N.Š./M.R./STA
Komentarji
1533

SD in Pozitivna Slovenija sta v DZ vložili predlog novele zakona za uravnoteženje javnih financ, s katerim želita spremeniti člen, ki "nesorazmerno posega v pravice nekaterih skupin upokojencev". Predlog je nesprejemljiv, pravijo vse koalicijske stranke razen stranke DeSUS. Ta pričakuje dogovor v vladi.

 

Sindikat upokojencev je pripravil slabo uro trajajoči protestni shod proti varčevalnim ukrepom, ki so "materialno in moralno prizadeli velik del upokojencev", svoje sporočilo vladi pa so prenesli s pomočjo megafona in transparentov.

Upokojenci so vlado pozvali, da sporne ukrepe odpravi, sindikat pa je pozval upokojence, da se včlanijo v sindikat, saj naj bi bilo v teh časih še posebej pomembno, da so upokojenci sindikalno organizirani.

Sekretar sindikata Miloš Mikolič je dejal, da je bila "z zakonom za uravnoteženje javnih financ upokojencem storjena huda krivica, saj jim je oblast odvzela že pridobljene pravice, temelječe na zakonih in posebnih predpisih". "Glavni problem so zlasti upokojenci, ki so plače prejemali zunaj Slovenije in so po revolucionarnem varčevalnem zakonu obsojeni na siromaštvo," je poudaril.

Upokojenci so opozorili na grob poseg v pokojnine.
Upokojenci so opozorili na grob poseg v pokojnine. FOTO: Miro Majcen

Prav tako vlado pozivajo, da odpravi določbo, ki omejuje pravico do letnega dodatka upokojencem, tistim s pokojnino nad 622 evrov pa ga celo jemlje. "Določba je neustavna, saj imajo pravico do dodatka vsi upokojenci," je dejal Mikolič.

Predsednik sindikata Glosa Doro Hvalica pa je izrazil nasprotovanje znižanju izjemnih pokojnin. "Napačno je, da vlada ne prenaša ljudi, ki jih ljudstvo spoštuje desetletja in desetletja," je opozoril.

Predsednik Zveze svobodnih sindikatov Slovenije Dušan Semolič je novinarjem dejal, da vlada ni izbrala prave poti. "Delati bi morala tisto, kar zdaj delajo v večini evropskih držav: bolj bi morala obremeniti kapital, bogate. Vlada pa se je odločila za drugo pot. Tako je na primer znižala davek na dobiček pravnih oseb," je spomnil.

Navzoči na protestnem shodu so svoje nezadovoljstvo izrazili tudi z napisi, kot na primer: "Ves prihranek na račun upokojencev ne dosega ene patrije" in "Jemanje upokojencem je napaka, ki jo je možno zelo hitro odpraviti ali zelo dolgo obžalovati".

Zveza svobodnih sindikatov je julija že vložila na ustavno sodišče zahtevo za presojo ustavnosti dela varčevalnega zakona, ki omejuje pravico do letnega dodatka za upokojence in znižuje pokojnino določenim skupinam upravičencev. Pri varuhu človekovih pravic pa napovedujejo, da bodo zahtevo vložili do konca meseca.

Kaj se je spremenilo za upokojence?

Zakon za uravnoteženje javnih financ določa, da se pokojnine, za katere izplačilo zagotavlja država iz proračuna in ki ne temeljijo na vplačanih prispevkih, junija znižajo.

Med upokojenci, ki so se jim pokojnine znižale, je približno 8000 tistih, ki so del delovne dobe prebili v nekdanji SFRJ, približno 7500 je borcev NOB, skoraj 4000 je nekdanjih beguncev in internirancev ter 2700 nekdanjih vojaških zavarovancev. Nižje pokojnine je prejelo tudi 1600 nekdanjih delavcev organov za notranje zadeve in zavodov za prestajanje kazni zapora.

Zavod za pokojninsko in invalidsko zavarovanje je do ponedeljka prejel 2500 ugovorov na izplačilo junijske pokojnine po varčevalnem zakonu. Obravnavali jih bodo individualno in potem čim hitreje pripravili odgovor.

Zakon je določil tudi omejitve pri izplačilu letnega dodatka za upokojence, prejemniki pokojnine v višini nad 622 evrov pa do letnega dodatka niso upravičeni.

Pokojnine v višini do 933 evrov so se sicer znižale za največ 150 evrov, tiste do 1088,5 evra za največ 200 evrov, pokojnine  do 1244 evrov največ za 250 evrov, pokojnine do 1450 evrov največ za 300 evrov, pokojnine nad 1450 evrov pa največ za 350 evrov.

Upokojencem na pomoč tudi poslanci

Poslanski skupini SD in PS sta danes v DZ vložili predlog novele zakona za uravnoteženje javnih financ, s katerima želijo spremeniti 143. člena zakona, ki da nesorazmerno posega v pravice nekaterih skupin upokojencev. Novela predvideva vrnitev pravice do pokojnin iz proračuna in do letnega dodatka za upokojence.

Za vložitev novele namesto zahteve za ustavno presojo omenjenega člena varčevalnega zakona so se po besedah Janka Vebra odločili, ker je uveljavitev možna s 1. januarjem 2013, kdaj bo odločilo ustavno sodišče, pa ni mogoče predvideti.

Razlog za vložitev novele je po besedah poslanke Andreje Črnač Meglič v diskriminaciji upokojencev, ki jim delno ali celotno plačilo pokojnine zagotavlja proračun. Po besedah poslanke gre v tem primeru za kršenje 14. člena ustave, saj ureditev izvzema kar šest kategorij upravičencev do pokojnine iz proračuna. Kot je dejala poslanka SD, ta ukrep izstopa tudi zaradi svoje nesorazmernosti, saj tem upokojencem odvzema tudi 25 odstotkov ali več dohodkov.

Podporo današnjemu protestu upokojencev so izrazili tudi v Sindikatu kovinske in elektroindustrije Slovenije (SKEI). "Način in vsebina sprejemanja zakonov, ki posegajo v pridobljene pravice upokojencev, sloja slovenske družbe, ki že tako v večini živi na robu življenjskega minimuma, so nedopustni," so zapisali v utemeljitev svoje podpore.

Poslanka PS Alenka Bratušek pa je navedla, da je vloženih že 19 zahtev oziroma pobud za presojo ustavnosti zakona za uravnoteženje javnih financ, zato je ukrepanje nujno. Za vložitev novele so se po njenih besedah odločili tudi zaradi očitkov, da opozicija nič ne predlaga, ter groženj premierja Janeza Janše in nekaterih ministrov, da bo še slabše.

SDS, SLS in NSi stopile v bran zakonu za uravnoteženje javnih financ

Z zakonom za uravnoteženje javnih financ nikogar ne spravlja v neenakopraven položaj, je dejal poslanec SDS Andrej Šircelj. Ker je že sam zakon z določbami, ki daje nekaterim več denarja za manj dela, dal privilegije določenim skupinam oseb, so nekatere danes izrečene navedbe opozicije nepravilne in tudi neutemeljene. Večina ljudi v državi po njegovem mnenju razume, da je treba znižati javno porabo in da enostavno ne moremo živeti na račun prihodnjih generacij s tem, če se država dodatno zadolžuje. Se pa strinja, da vnesejo v zakon morebitne popravke.

V Sindikatu upokojencev Slovenije in v Zvezi društev upokojencev Slovenije podpirajo novelo varčevalnega zakona, s katero želita poslanski skupini PS in SD spremeniti del zakona za uravnoteženje javnih financ, ki znižuje pokojnine in ukinja letni dodatek nekaterim upokojencem. Strinjajo se, da so vsakršne rešitve dobrodošle.

V NSi čakajo na analizo oziroma poročilo ministra za delo Andreja Vizjaka, iz katerega bo razvidno, kaj ni bilo v skladu z zakonom za uravnoteženje javnih financ oz. kje so bile storjene morebitne krivice. "Če so krivice bile storjene, moramo le-te popraviti," so pojasnili. Po njihovem mnenju pa sicer prve ocene kažejo, da so najbolj glasni tisti upokojenci, ki so imeli privilegirane pokojnine.

Predlogu novele varčevalnega zakona po besedah poslanca SLS Romana Žvegliča "ne moremo reči drugače kot poceni politična demagogija". Spet samo nasprotovanje in nobenega predloga za drugačno rešitev, je dejal. Proteste proti zniževanju posebnih pokojnin je označil za norčevanje iz 344.000 upokojencev, katerih velika večina za polno delovno dobo prejema manj kot 600 evrov pokojnine. Danes pa so po njegovih besedah protestirali tudi taki, ki so na protestu kazali izpiske za 1200 evrov pokojnine po novem.

Erjavec pričakuje dogovor znotraj koalicije

Predsednik DeSUS Karl Erjavec pravi, da ne pozna vsebine opozicijske novele. Po njegovih besedah je pomembno, da v koaliciji pogledajo ukrepe in morebitne napake pri nižanju pokojnin, torej pri 26.000 upokojencih. Računa, da bodo v koaliciji našli rešitev, ki bo ustrezna za DeSUS, če pa tega dogovora v koaliciji ne bo, bodo pregledali predlog novele SD in PS.

Po današnjem zasedanju izvršnega sveta stranke pa je Erjavec izrazil pričakovanje, da delu upokojencev od dobrih 26.000, ki jih je zakon za uravnoteženje javnih financ prizadel z znižanjem pokojnin, pokojnine ostanejo nespremenjene. Sem spadajo tisti borci, ki so se v NOB dejansko borili, tistim delavcem, ki so delali v Sloveniji, sedež njihovega podjetja pa je bil v republikah nekdanje SFR Jugoslavije ter nekaterim žrtvam vojnega nasilja. Za zdaj število teh upokojencev še ni znano, prav tako pa tudi ne, kaj bi to pomenilo za državni proračun.

Hkrati pa Erjavec vztraja, da mora koalicija vprašanje upokojencev znova odpreti. "Glejte, ko se je ta zakon usklajeval, minister ni povedal, da se bo dotaknil tudi tistih delavcev, ki so delali v Sloveniji pri podjetjih, ki so imela sedež zunaj Slovenije. O tem smo pač izvedeli pozneje, ko so bile izdane odločbe. Pričakovali smo, da bodo varčevalnih ukrepov deležni tisti upokojenci, ki pokojnine dobivajo iz proračuna, hkrati pa je njihova pokojnina precej višja od običajne pokojnine," je dejal.

V poslanski skupini Državljanske liste menijo, da so potrebni določeni popravki pri pokojninah. O podpori rešitvam, ki sta jih v predlog novele zapisali poslanski skupini SD in PS, pa se bodo še odločali.

Vizjak: Ta novela bi bila krivična

Andrej Vizjak
Andrej Vizjak FOTO: SDS

Po oceni ministra Vizjaka bi bila novela zakona za uravnoteženje javnih financ krivična do vseh drugih kategorij prebivalstva, recimo javnih uslužbencev, družin, študentov in še koga, ki so prevzeli del bremena krize. Če bi izvzeli celotno upokojensko populacijo, bi vnesli nesorazmernost, ocenjuje Vizjak in dodaja, da je kompromisne rešitve treba iskati v luči neke sorazmernosti. "Zavedam se, da je ta rešitev v zakonu za uravnoteženje javnih financ povzročila precej revolta in tudi odprla nekatera dodatna vprašanja. Mi seveda preučujemo tudi nekatere dodatne predloge, kako bi lahko to problematiko rešili, in ta iniciativa oz. vložen zakon bo gotovo priložnost, da kakšno stvar tudi popravimo," je dejal. Je pa ta predlog priložnost, da se še enkrat preuči učinke zakona in morebiti najde kakšno boljšo rešitev.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (1533)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ce.ce.
11. 07. 2012 15.44
+3
Sama bi ta denar podarila tistim z mizernimi pokojninami, ne pa, da ta denar požre gnila klerofašistična država, ki si ne zasluži imena država.\" Ne gre za varčevanje. \"Vsaki represivni oblasti, ne glede na to ali se je na oblast prigoljufala, tako kot Janševa, gredo intelektualci, umetniki ali vrhunski športniki na živce. Ker je on sam, Janša, navaden primitivec, ki se tega zaveda. Primitiven, zloben, pritlikav duh, ki si v tej svoji zlobnosti daje duška, da se poskuša usrat na glavo sposobnejšim od sebe. A s tem, ko nam je ukradel denar, sebi ni zvišal vrednosti. Le še bolj je pokazal svoj pravi obraz.\" Svetlana Makarovič
dule100
11. 07. 2012 10.04
-4
Ne nisem siromak, zahvala ne gre levakom ! Bil pa sem, za kar se jim pa lahko zahvalim !
?ole Skopušnik
11. 07. 2012 09.49
+7
Dobro jutro Ob prebiranju komentarjev se ne morem znebiti občutka,da imajo nekateri komentatorji očitno občutek manjvrednosti v sistemu,ki ga živijo,da jim marsikaj v življenju ne gre tako,kot so si zamislili in posledica tega je nevoščljivost in bruhanje jeze na ljudi,ki so delali v bolj pravičnem sistemu za delavca in si je večina od njih na račun svojega znanja,dela in sposobnosti tudi pošteno zaslužila svoje pokojnine. Zakaj se "spravljate" na ljudi,ki jih niti ne poznate in sklepete nekaj le na račun objavljenih novic,ki pa so lahko tudi zavajujoče. O tem,da nimate nobenega spoštovanja do "starejše" populacije prebivalstva ne bi niti načenjal debate. lp.
HooplaToopla
11. 07. 2012 09.31
+4
Še Simčič bi lahko rekel kako v korist penzionistov, če so ga že izvolili.
Jaka Planinc
11. 07. 2012 08.43
-9
Tile ki tukaj PROTESTIRAJO,SIGURNO NISO LAČNI NITI ŽEJNI,IMAJO NAJBRŽ VSEGA PREVEČ,(TUDI VLADNIH UKREPOV). Kam da 70 letnik svoj denar npr.cca 1200,00 Evrov pokojnine,VSE MU POBEREJO OTROCI ALI VNUKI ALI PA ZAGONI POKOJNINO ZA NEKE NEUMNOSTI,KER ZA SEBE NE RABI VELIKO. Penzionist pri 70tih-80tih letih ,rabi samo posteljo in kašen ZDRAVILAEN ČAJ,PA ŽENINO NEGO,ČE JO IMA.
MERDE-AVE-MERDE
11. 07. 2012 08.44
+9
kam dajo denar je njihova stvar ne tvoja, so delali celo živlenje za njega
ce.ce.
11. 07. 2012 09.20
+8
jaka, upam da boš enkrat star 80 let, sral u hlače in te noben pogledal ne bo...
SLObunkeljn
11. 07. 2012 09.21
+8
Točno tako! Kaj počnejo s svojim denarjem je njihova stvar! Zakaj pa ne naredijo uravnilovke pri tajkunih in naših strašnih managerjeih? V primerjavi z njimhovimi zaslužki, o katerih bi se tudi dalo debatirati, če so res zaslužen in vseh bonitetah, pa še mnogih krajah kapitala povrhi, so ti upokojenci kapljica v morju! Pri nas zdaj ljubljeni vodja in njegovi raje pumpajo folk, da imajo eni preveč, namesto da bi se ukvarjali s tem, da imajo mnogi premalo! Pa da na drugi strani eni ropajo in plenijo gospodarstvo tisoč krat bolj, kot ga tadanejo penzije! Treba je folku kazat grešne kozle in preusmerjat pozornost ... ofce pa nasedejo meeeeee!
ce.ce.
11. 07. 2012 09.29
+6
Pa še nekaj....dokler boste slovenclji bruhali ogenj na forumih, lepo doma s čikom u roki in kavo pred sabo, dokler boste samo gobcali in bili ko bojne ribice pred ekrani, namesto da sesujete vlado TAKOJ, greste v čase čehov, rusov izpred 50 let. oni se sedaj vozijio v bmw in mercedesih, mi u škodah..bravo...
cirenij
11. 07. 2012 09.59
+2
Jaka Planinc v kakih krogih se vrtiš, da omenjaš upokojence s 1200 EU? Taki so zelo, zelo redki. Upaj, da te doleti samo čajček pa plenica med nogami. Ker drugega si ne zaslužiš. Glede na tvoj komentar.
cirenij
11. 07. 2012 08.39
+5
Ne glede na negativne in pozitivne komentarje. Vsi pridemo na vrsto za penzije.Samo glede na sedanje stanje bi bilo najbolje, da ukinemo zdravstvo, da se ne bi predolgo vlekli na trem svetu. Samo raja. Naši izvoljenci in neizvoljenci pa imajo dovolj, da si bodo dolgo življenje plačevali. Zgoraj jih pa sigurno čaka zasluženo plačilo.
vetlan
11. 07. 2012 08.32
+8
splošna pripomba... Slovenci! Vsak posameznik je tiho ali pa fovš, če gre za drugega, kadar pa njega stisnejo, potem je cel halo. Se vam ne zdi, da bi morali biti bolj enotni in solidarni?
MERDE-AVE-MERDE
11. 07. 2012 08.18
+7
198. člen zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju (ki z zakonom za uravnoteženje javnih financ ni bil deležen negativne uskladitve) - zakon pravi, da se za duhovnike in redovnike, ki so versko službo opravljali pred letom 1983, pokojnino izplačuje iz proračuna. Ave janša
tron3
11. 07. 2012 08.24
+8
Od kdaj pa duhovniki delajo, nič ne vem o tem!!!
MERDE-AVE-MERDE
11. 07. 2012 08.30
+6
Po tem letu pa duhovniki pokojnino dobivajo na podlagi plačanih prispevkov - "če vložijo ustrezne zahtevke", do 113 evrov ali 48 odstotkov prispevka za povprečne plače dobijo iz državnega proračuna. Ave janša
weinheim
11. 07. 2012 08.11
+0
Mag. Andrej Šircelj o pokojninah: \"Zmanjšujejo se dodatki, ki izhajajo iz privilegijev\". Čisto jasno določeni državljani so bili zelo priviligirani MNZ ,vojaški uslužbenci.......spomnimo se Bandljeva zakona,ki je po hitrem postopku upokojil veliko število uslužbencev MNZ.....od čistilke,strojepiske policaja.....stari so bili tudi samo 43 let in so že vsaj 10 let v pokoju z lepo pokojnino.Halo,to ni prav in zelo prav je,da se sedaj takšne anomalije nekoliko popravijo.
tron3
11. 07. 2012 08.22
+3
Potem pa naj Bandelj plača to razliko, saj kot odvetnik dobro zasluži, če si je že vzel to pravico kot oblastnik, da je tem ljudem naredil materialno škodo!!!
Priap
11. 07. 2012 07.53
-1
Jaz sploh ne vem v čem je problem, saj pa imajo od leta 2008 upokojenci najmanj 1000 EUR pokojnine a ne? Teh par 100 EUR boste pa ja dali, saj vam je takrat Karel zrihtal povprečno 400 EUR višje pokojnine...Al se motim? Ne vem od kod imam to cifro v glavi...:))
cirenij
11. 07. 2012 08.27
+3
muhicamuca
11. 07. 2012 07.17
+1
Popolnoma pravilno je, da se nekateri privilegiji upokojencem ukinejo. Zakaj bi imel upokojenec NOB, bivši policist ali paznik in še kdo privilegije, delavec, ki je 40 let trdo garal pa bogih 400 E? Dobijo naj penzijo tako, kot so dajali za penzijo!!!!!!!!! Se ne zavedajo, da so bili celo življenje priviligirani na račun delavcev, ki so garali v tovarnah. Končno so ti časi minili in se jim ukinjajo ugodnosti.
ce.ce.
11. 07. 2012 15.51
+2
jaz nisem namakala prste v kozarc z marmelado. In zakaj sem sedaj jaz kaznovana?
MERDE-AVE-MERDE
11. 07. 2012 07.12
+8
Ave Siromaštvo !!
MISTERIJMISTERIJ
11. 07. 2012 07.34
-7
ce.ce.
11. 07. 2012 15.51
+1
gospakatja
11. 07. 2012 07.06
+4
pametno bi bilo preučiti kanadski pokojninski sistem!!!!!! evropa se drži kot pijanec plota generacijsko-solidarnega modela, ki se v dobi nizkega demografskega prirastka ne izzide več! mogoče bi bilo treba se tudi zavedati, da so časi, ko je "država" skrbela za vse (službo, stanovanje, izobrazbo, zdravstvo, zabavo, starost, ....) definitivno mimo, in da je že čas, ko mora za vse našteto in še kaj drugega poskrbeti vsak sam!!
Thor-1st
11. 07. 2012 06.58
-3
Najboljše je, da vsi delamo samo kakih 30 let in nam potem plačuje razliko slovenska država, pa četudi smo dodatnih 10 let delali v Makedoniji. Zato gre pri tem Bratuškovain Kožurjeva,nje. Ali pa zganjamo celo življenje malo športa za užitek in slavo, potem dobimo pa še izredno penzijo, nje.
El Diablo 2013
11. 07. 2012 08.18
+5
Klobasaš neumnosti jošek. Če je slovensko podjetje poslalo nekoga delat na Hrvaško, v svojo ekspozituro in mu sedaj država ne prizna te delovne dobe, ker ni delal v Slovenij in je zato ob 200 eur pokojnine pri 670 eur, je tebi normalno? No, meni ni. Medtem pa RKC dela puf
cirenij
11. 07. 2012 08.32
+3
Ja, Rode, ko pride s svojo purpurno kapico iz Vatikana je pa zelo moder in pameten. Sigurno se posti nekaj dni v tednu, vozi Twingota, spodnje vzdržen in revček v vedno istih oblačilih. Upajmo, da mu otroci ne delajo problemov.
sonas
11. 07. 2012 06.34
+0
varčevalo se je pri mladih družinah, zaposlenih, ... pri vseh! vsi smo za varčevanje, samo ne pri meni! pač tako ne gre! kriza je za vse!!!
Cisto na hitro
11. 07. 2012 06.28
-5
Ko je minister Svetlik.....minister SD SD SD, pobiral srednjemu sloju, upokojencem in studentom, je bilo pa vse vredu, nobene panike med priviligiranimi partijci....tudi gospa Kozuh-znana SD SD SD predsednica penzionistov se je strinjala da je pac treba zategnit pas. Skratka dvojna merila se greste partijci.... odlocte se torej kaj bi radi....ampak dejstvo je brez dela ni jela......vi bi pa radi same privilegije....delal pa noben nic
FC.Liverpool
11. 07. 2012 06.41
-2
pravilno še vedno imajo krepko večjo pokojnino ,kot delavci na primer v železarnah za 40 in več let delovne dobe ,ki so vsa leta plačevali v pokojninski sklad......
Mirsad Miro Muharemovi?
11. 07. 2012 06.04
+12
fant moj,in nebo se razjokalo nad Slovenijo,Bogovi udarjajo,da se kar hiša trese,najbrž so jezni ko vidijo kaj vse počne super vlada z najboljšo ministersko super ekipo v državi...ma da bi vas strela zadela
Mirsad Miro Muharemovi?
11. 07. 2012 05.56
+12
nikoli se ne bom nehal spraševati,kje je denar iz velike zgodbe o uspehu,kje je denar iz časov največje konjukture,ko smo imeli največjo gospodarsko rast,kje je denar od super vladavine JJ v njegovem mandatu in ko smo imeli neverjetno debele krave..hehe,po mojem jalove,brez mleka,če ne bi imeli danes saj Sir..ma ja kake neumnosti mi rojijo po hlavi
bca
11. 07. 2012 05.51
+0
Ko je Svetlik jemal denar srednjemu in spodnjemu razredu, rekoč da masa da veliko, če pa pobere bogatim, pa nanese premalo, je bilo pa v redu, kajne.
snaha
11. 07. 2012 05.41
+14
Kdor seje veter, žanje vihar!