Slovenija

Jezni kupci proti državi!

Ljubljana, 24. 07. 2006 11.04 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Kupci nepremičnin v Zbiljskem gaju bodo pred sodiščem za človekove pravice v Strasbourgu tožili državo.

Za kupce nepremičnin je v Zbiljskem je sporna pogodba o prodaji dela stečajnega dolžnika, sklenjena 10. oktobra 2003, po kateri je stečajna upraviteljica Meblesa IMS Marta Kalpič Zalar po sklepu stečajnega senata nadomestila propadli Mebles z Gradis inženiringom (sedanji Gradis skupina G), poroča časnik Delo.

Odbor kupcev Zbiljski gaj poudarja, da je pogodba o prodaji dela stečajnega dolžnika dokaz premišljene diskriminacije v škodo vseh pogodb kupca Mebles inženiring (zdajšnja Movensa) za 49 nepremičnin in njegovih 39 kupcev nepremičnin, ki v južnem delu nase
Odbor kupcev Zbiljski gaj poudarja, da je pogodba o prodaji dela stečajnega dolžnika dokaz premišljene diskriminacije v škodo vseh pogodb kupca Mebles inženiring (zdajšnja Movensa) za 49 nepremičnin in njegovih 39 kupcev nepremičnin, ki v južnem delu nase FOTO: Dare Čekeliš

"S pogodbo je Kalpič Zalarjeva namreč odločila, da Gradis dokonča samo tiste nepremičnine, ki so jih kupci kupili pri Meblesu (44 pogodb), ne pa nepremičnin, ki jih je kupil Mebles inženiring. Stečajna upraviteljica je Meblesu celo odvzela še 10 neprodanih stanovanj in odvzeto premoženje prodala Gradisu, ki z njim dela svoj pridobitniški posel," poudarjajo v odboru.

S predstavniki kupcev nepremičnin v Zbiljskem gaju se je že srečal tudi minister za pravosodje Lovro Šturm in se seznanil z dokumenti, navaja Delo. "Poleg kupcev so prizadeta tudi podjetja, ki so sodelovala pri gradnji. Gre za veliko število ljudi, oškodovanih v tem primeru," je za časnik zatrdil Šturm.

Pravosodno ministrstvo je začelo postopek za razrešitev dveh notarjev, eden od njiju je bil Boris Lepša. Posredni rezultat afere Zbiljski gaj pa so spremembe zakona o notariatu, ki naj bi preprečile podobne afere
Pravosodno ministrstvo je začelo postopek za razrešitev dveh notarjev, eden od njiju je bil Boris Lepša. Posredni rezultat afere Zbiljski gaj pa so spremembe zakona o notariatu, ki naj bi preprečile podobne afere FOTO: Dare Čekeliš

Gradnja v Zbiljskem gaju je sicer od septembra lani popolnoma zastala. Č0lan uprave Gradis skupine G Milan Pukšič je poudaril, da že od lanske jeseni rešujejo vprašanja glede plombe družine Knific in druge. Trenutno ni velikega napredka, zato je o kakršnihkoli načrtih v zvezi s projektom težko govoriti, je pojasnil.

Zaradi črnih gradenj je odbor ovadil še nekdanjega predsednika uprave Gradis inženiringa Milana Pukšiča, medvoškega župana Stanislava Žagarja in republiškega gradbenega inšpektorja zaradi opustitve inšpekcijskega gradbenega nadzora.

"Plomba družine Knific še vedno onemogoča prodajo. Movensa je vložila tožbo na ničnost pogodbe o prodaji dela stečajnega dolžnika. Zaradi tega smo prekinili vse operativne dejavnosti, ki bi še povečevale razkorak med stroški in prihodki. Iščemo rešitve, ki bi nam pomagale prebroditi nastalo stanje," je dejal Pukšič. Odlok lokacijskega načrta, s katerim bi v naselju legalizirali črne gradnje, omogočal pa bi tudi širitev oz. gradnjo 16 novih hiš, po Pukšičevih besedah še ni bil objavljen, dokončan in sprejet pa mora biti tudi še program opremljanja v območju spremembe lokacijskega načrta (gradnja infrastrukture).

Medtem ko gradnja stoji, pa dežujejo ovadbe. Odbor kupcev je marca letos vložil kazenske ovadbe zoper predsednico stečajnega senata nad družbo Mebles IMS v stečaju Darjo Novak Krajšek, članici stečajnega senata Majdo Čebulj in Magdo Teppey, stečajno upraviteljico Meblesa IMS Marto Kalpič Zalar in nekdanjega člana uprave Abanke - ta je največja upnica pravnih naslednikov Meblesa IMS - Vita Verstovška.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

deyann
24. 07. 2006 18.06
Ja res je veliko te svinjarije v Sloveniji. Država na takšen način dela reveže. Saj že tako pravijo da je preveč lastniških stanovanj pri nas. Vse te goljufije ki se dogajajo pa se vrtijo okoli nekaj odgovornih ki imajo prste v vseh teh podjetjih, ampak dokler nebo noben odgovarjal za ta dejanja se bo to še vedno ponavljalo. Kaj moraš to je pač raj za barabe.
zupancicevajama@email.si
24. 07. 2006 16.31
Ah, saj to ni edina afera katero drzava celo na skrivaj podpira.lahko recemo drugace, nekateri vplivni politiki, povezani z gradbenimi lobiji.Zupanciceva jama je se ena velika sramota.Podjetje Pristan d.o.o. je ze desetletje v stecaju, kateri bo koncan on svetem Nikoli! podjetje Ozelot je tudi v stecaju in se bo zadeva vlekla se nekaj let.Lastniki obeh podjetij so iste osebe.Trgovali so z satnovanjskim inzeniringom SCT.Obstaja vec originalnih pogodb.na enih so hipoteke, druge so ciste.No ko kupite nepremicnino dobite cisto kupoprodajno pogodbo in nekaj kasneje tozbo za vrnitev kredita, kateri je vpisan na DRUGI ORIGINALNI kupoprodajni pogodbi.Potem pa veselo na sodisce..ce imate denar.Postopki trajajo vec let in zahtevajo izredno veliko financnih sredstev in zivcev.Ce nimate denarja za odvetnike in sodne takse ( ker placujete kredit za stanovanje), ste zgubili denar in stanovanje.Lahko pa tozite drzavo, ker nepremicnine niso bile ali niso vpisane v zemljisko knjigo,kaj boste dosegli? hahahaha Za umret!! Koliko je se tega v Sloveniji? Pozabljamo naselje pod Smarno goro..itd..itd..itd..
deyann
24. 07. 2006 14.15
V vsem tem je samo en problem, nekdo bi moral odgovarjati. Država nebi smela dovoliti, da se dogajajo takšne stvari. Ker tole je bilo načrtovano. Zadeve bi morale biti jasne kdo pije in kdo plača. Ne pa da se zgovarjajo en na drugega. Predvsem pa je svinjarija to da neki direktor spravi podjetje v rdeče številke, potem pa odpre drugega in dela veselo naprej. Noben direktor še ni odgovarjal za to, zato pa je tako.