Slovenija

Jesenski rekord: najtopleje v zadnjega četrt tisočletja

Ljubljana, 02. 12. 2014 13.55 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Letošnja jesen je morda skoparila s sončnim vremenom, z visokimi temperaturami pa zagotovo ne. Podatki namreč kažejo, da je bila najtoplejša v zadnjih desetletjih, če ne celo v zadnjih 250 letih.

Jesen
Jesen FOTO: Thinkstock

Meteorološka jesen, ki traja od 1. septembra do 1. decembra, je bila letos še posebej topla. Po podatkih Agencije za okolje RS (Arso) so bile povprečne temperature nekoliko višje kot v doslej rekordnem letu 2006, rezultati projekta HISTALP, ki zajema tudi Slovenijo, pa kažejo, da je bila na državni ravni zelo verjetno tudi najtoplejša v zadnjih 247 letih, piše na Arsovi spletni strani.

Da ta podatek najbrž drži, lahko sklepamo tudi iz podatkov avstrijske meteorološke službe. Zbrali so jih sicer za Avstrijo, pravijo pa, da je bila letošnja jesen pri njih najtoplejša v zadnjega četrt tisočletja.

Rekordno topla jesen je bila deloma posledica globalnega segrevanja in deloma vremenskih razmer, ugotavljajo na Arsu. Ob tem so spomnili na vremensko dogajanje v minulih tednih in mesecih, ko daljših obdobij hladnega vremena pa ni bilo, pogosto pa so ozračje ogrevali topli vetrovi južnih smeri.

Medtem ko september ni bistveno odstopal od dolgoletnega povprečja, je bil oktober, še posebej pa november močno pretopel, so zapisali. "November je bil med najtoplejšimi v zadnjih 100 letih, bistveno topleje kakor letos je bilo le v letih 1926 in 1963."

Sicer pa se med najtoplejše po letu 1961 poleg letošnje uvršata še jeseni leta 2000 in 2006, najhladnejše pa smo kar po vrsti beležili v 70. letih, natančneje leta 1971, 1972, 1974 in 1978.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.