Tujina

VIDEO: V Jemnu ubit verski skrajnež al Avlaki

Sana, 30. 09. 2011 12.19 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
STA/Reuters
Komentarji
25

Skrajni islamski klerik, ki je po mnenju ameriške administracije predstavljal eno najhujših groženj za ZDA, je bil ubit v napadu brezpilotnih letal v provinci Marib. S tem je bil Al Kaidi zadan nov velik udarec.

Jemenski obrambni minister Mohamed Naser Ahmed je sporočil, da so ubili skrajnega islamskega klerika Anvarja al Avlakija. Minister ni pojasnil, v kakšnih okoliščinah je umrl, tamkajšnja plemena pa so sporočila, da je bil ubit v letalskem napadu v provinci Marib. Njegovo smrt je potrdil tudi višji uradnik ZDA, podrobnosti napada pa ni razkrila niti ameriška stran.

Z ubojem Anvarja al Avlakija je bil po mnenju poznavalcev Al Kaidi zadan udarec, od katerega si bodo težko opomogli.
Z ubojem Anvarja al Avlakija je bil po mnenju poznavalcev Al Kaidi zadan udarec, od katerega si bodo težko opomogli. FOTO: Reuters

Jemenska ambasada v Washingtonu je razkrila, da je bil Avlaki ubit osem kilometrov od mesta Kašef v provinci Jauf. Jemenske oblasti so prej napačno poročale, da je bil Avlaki ubit že leta 2009, zdaj pa so sporočile, da so bili poleg 40-letnega klerika v napadu ubiti še štirje domnevni Al Kaidini člani.

Po besedah plemenskih virov je bilo letalo, ki je danes zjutraj izvedlo napad na vozili v provinci Marib, v oporišču teroristične mreže Al Kaida v Jemnu, ameriško. Dodali so še, da ameriška letala zadnjih nekaj dni nadzirajo provinco.

Predstavljal naj bi eno največjih groženj ZDA

Po mnenju ameriške administracije je al Avlaki predstavljal eno najhujših groženj ZDA. Tako je na primer na videoposnetku novembra lani pozval k napadom in umorom Američanov "brez oklevanja" in brez predhodnih posvetovanj.

Protiteroristični analitik in poznavalec razmer Jeremy Binnie iz Londona je poudaril, da je bil z atentatom na Avlakija zadan Al Kaidi težak udarec, ki bo ohromil številne teroristične operacije v svetu. Avlaki je namreč pomembno pomagal sooblikovati zunanjo podobo Al Kaide v svetovni javnosti.

Navedbe, da je z Avlakijevo smrtjo močno prizadeto delovanje Al Kaide, je že zanikal jemenski poznavalec terorističnih organizacij Said Obeid, saj naj Avlaki ne bi imel vodilne funkcije v organizaciji, je pa Al Kaida nedvomno izgubila enega močnega podpornega člana, je dodal.

Washington je močno pritiskal na jemenske oblasti, naj ukrepajo proti skrajnežem, med drugim tudi proti v ZDA rojenemu al Avlakiju. Na Arabskem polotoku je zgradil sloves najbolj talentiranega angleško govorečega propagandista, zagovarjal in vpleten pa je bil tudi v napade na ameriških tleh. Nekaj ugrabiteljev letal, ki so sodelovali v napadih 11. septembra 2001, so obiskovali tudi mošeje v ZDA, kjer je deloval.

Kot poročajo ameriški mediji, je ameriško letalstvo že maja napadlo položaje, kjer naj bi se skrival, vendar je napadom takrat ušel. Ameriške oblasti povezujejo Avlakija s poskusom bombnega napada v Detroitu na čezoceanko 25. decembra 2009, v navezi pa naj bi bil tudi z ameriškim vojaškim psihiatrom, ki je mesec dni pred tem v ameriški vojaški bazi ubil 13 ljudi. Pentagon ga je označil kot "globalnega terorista“ in izdal pooblastilo za njegovo prijetje ali uboj, vendar se Jemen na pozive najprej ni odzival.

Na akcijo se je odzvala tudi Bela hiša

Po kasnejših navedbah jemenskega ministrstva za obrambo naj bi bil v današnjem napadu ubit tudi Američan pakistanskega porekla Samir Han, avtor spletne revije v angleškem jeziku teroristične mreže Al Kaida "Navdih". V njej je pisal o načinih izvedbe napadov v ZDA. Po navedbah jemenskih in ameriških oblasti naj bi bila v napadu sicer ubita še dva skrajneža, a ju še niso identificirali.

Ameriški predsednik Barack Obama je ocenil, da smrt al Avlakija pomeni hud udarec celici mednarodne teroristične mreže Al Kaida v Jemnu. "Gre za nov pomemben mejnik v prizadevanjih poraziti Al Kaido in njeno članstvo," je poudaril. Pojasnil je, da je bil al Avlaki vodja operacij Al Kaide na Arabskem polotoku in je bil eden vodilnih ljudi pri načrtovanju in usklajevanju ubojev Američanov. Po Obamovih besedah je smrt al Avlakija oslabila Al Kaido na Arabskem polotoku, a ta še vedno ostaja nevarna.

Na uboj al Avlakija se je odzval tudi britanski zunanji minister William Hague. Poudaril je, da je uboj al Avlakija "še en pomemben udarec za Al Kaido". "Z načrtovanim napadom na Detroit in s sumljivimi paketi na tovornih letalih je pokazal namen in spodobnost za množične napade, medtem ko je bila njegova morilska ideologija odgovorna za inspiracijo terorističnih napadov v veliki Britaniji in ZDA," je poudaril Hague.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (25)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Marcheline
18. 11. 2011 22.20
ma doro, kej če bi dali podnapise al se sklepa, da razumemo kaj govori majstr haha
bigich
02. 10. 2011 18.06
-1
Naj te Allah obdari z mucenistvom in ti podeli hiso blizu pegambera Muhameda saws. amin
CrusaderKnight
02. 10. 2011 00.18
En fanatik manj, bravo!
Smallville2011
01. 10. 2011 10.35
Pravite,da je CIA ustvarila Bin Ladna in teroristično mrežo Al-Kaido a po drugi strani prav ti teroristi napadajo in pobijajo po svetu kot so že prej *
persing
01. 10. 2011 07.00
Nihče se ne more skriti pred Božjo roko pravice. Višja tehnologija v ameriški letalski industriji že prinaša uspehe. Toda tisto najhujše šele prihaja v prihodnosti.
T_one
30. 09. 2011 23.10
Problem dandanašnjega "terorizma" je v tem, da je čisto pod kontrolo CIA-e in nekaterih drugih tajnih služb (MI6, Mossad,...). Dokler bodo "teroristi" napadali civilne cilje, je to "državno" vodeni "terorizem", ko/če bodo pa napadeni Zahodni ali pa Zahodno usmerjeni politični cilji, bo pa to pravi terorizem, tisti, ki nam ga mediji že desetletje prodajajo! Tega pa še zaenkrat ni!
T_one
30. 09. 2011 23.05
Ja to bo ja, "terorist", ja ... ki je redno obiskoval Pentagon! Še eden, ki je delal za CIA-o, sedaj pa nam ga prodajajo kot "terorista". Da je obiskoval Pentagon, celo tusi takoj po 9-11, obstajajo celo dokumenti, o tem pa so poročali celo tudi nekateri ameriški mediji! V tej "novici" se gre samo za laži in preusmerjanje pozornosti!
alicante123
30. 09. 2011 21.03
ZDA so ubile svojega državljana Al-Awlaki-ja. Rojenega v ZDA in šolanega na univerzah v ZDA, operativca CIE. Če je bil Al-Awlaki terorist, kako mu je uspelo le nekaj tednov po 11.09.2001 obiskati Pentagon in tam celo pojesti kosilo ? (o tem so poročali mediji) FAKE terorist ! Še enkrat ponavljam izjavo dr. Steve Pieczenika : Na teritoriju ZDA v zadnjih 30 letih ni bilo izvedenega nobenega terorističnega napada !
Smallville2011
30. 09. 2011 20.01
Sami ste že lahko videli kakšne grožnje za napade so dajali pripadniki Al-Kaide svetu in še jih bodo dajali pa mislite,da ste tule gor najbolj pametni.
Smallville2011
30. 09. 2011 19.56
Nobena skrivnost ni,če niso objavili trupla Bin Ladna razmišljali so o tem ja samo jih niso dali v javnost ja itak,da ne,ker so slike preveč grozljive to so tudi povedali ubili so ga pa in Islamska vera je takšna,da so ga pokopali na neznani lokaciji v morju in v 24 urah in to ni nič čudnega.
Osvald
30. 09. 2011 19.07
@Smallville2011 To da so ZDA trenirale takrat imenovane mudžahedine, danes imenovane Al-kaida ni nobena skrivnost. Večja skrivnost je zakaj niso objavili slike trupla Osame bin Ladna. Zato da se norci čudijo.
krtaca15
30. 09. 2011 19.01
Hesus_Hristus, zelo dobro ja. Pa še nekaj, ko želijo amerikanci zaslepiti rajo, po čudežu najdejo ene alkajde pa mudžahedine pa vse kar ubijejo, trupla pa čudežno vržejo v morje pa ne vem kam vse še. Glavna štorija se pa ta čas odvija povsem drugje. Recimo v Libiji?
Smallville2011
30. 09. 2011 18.58
Hahaha vi ste bogi,ker vidite samo tisti čas za nazaj kar se je dogajalo za sedanjost pa ne veste ničesar Bin Laden je ustvaril teroristično mrežo Al-Kaido preberite si malo o tem.
Hesus_Hristus
30. 09. 2011 18.42
@Smallville2011 To da so ZDA trenirale takrat imenovane mudžahedine, danes imenovane Al-kaida ni nobena skrivnost. Večja skrivnost je zakaj niso objavili slike trupla Osame bin Ladna.
kim llsung
30. 09. 2011 18.28
kot je janez povedal teroriste je amerika naredila proti sovjetski zvezi
janez6b
30. 09. 2011 18.16
Smalville mal si preberi zgodovino, pa ne tiste osnovnosolske, al kaido je ustanovila cia, za boj proti sovjetom v afganistanu pred 30 leti. Zlo si bogi, sicer pa tvoj nick veliko pove:)
armand_hammer
30. 09. 2011 17.26
Najboljša novica danes. Še en nepridiprav manj. Včasih je svet resnično črno-bel.
Smallville2011
30. 09. 2011 16.41
Pišete takšne komentarje kao,da so ZDA in Al-Kaida skupni zavezniki in prijatelji so pa nič drugega kot največji sovražniki sveta pa še tega ne veste hahaha.
Smallville2011
30. 09. 2011 16.32
janez6b pa ti nimaš pojma lejga Al-Kaida je ustvarila sama svoje teroristične skupine in celice po svetu nobena ZDA jo ni ustvarila in vedno so bili največji sovražniki in vedno bodo saj tudi namen teh teroristov je pobiti čim več Američanov mater ste neumni.
janez6b
30. 09. 2011 15.31
Smalville zakaj bi uniceval, kar so pomagali ustvariti:) Lol