Slovenija

Jelušičeva svari pred zmanjševanjem obrambne zmožnosti države

Ljubljana, 02. 11. 2011 14.15 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Zaradi obsežnega zmanjševanja obrambnega proračuna je v obrambnem resorju na področju opremljanja nastala luknja, ki bo vplivala na obrambne sposobnosti države in ki je v prihodnosti ne bo mogoče nadomestiti, pravi Ljubica Jelušič.

Na današnji novinarski konferenci je obrambna ministrica, ki opravlja tekoče posle, Ljubica Jelušič, izpostavila dosežke v tem mandatu.
Na današnji novinarski konferenci je obrambna ministrica, ki opravlja tekoče posle, Ljubica Jelušič, izpostavila dosežke v tem mandatu. FOTO: Ministrstvo za obrambo

Po besedah Jelušičeve je ministrstvo v preteklem mandatu delovalo v oteženih okoliščinah, ko je bilo treba zaradi slabih ekonomskih razmer v mednarodnem okolju bistveno zmanjšati načrte delovanja vseh delov resorja. Otežene razmere so bile po njenih besedah tudi posledica "precej laičnega razumevanja nekaterih v naši politiki" o tem, kako vojska in sistem varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami delujeta.

Resolucija o strategiji nacionalne varnosti

Med dosežki ministrstva je izpostavila strateški pregled obrambnega resorja, na podlagi katerega so prišli do sprememb nekaterih ključnih normativnih aktov, med katerimi sta bila v DZ potrjeni resolucija o strategiji nacionalne varnosti in resolucija o dolgoročnem programu razvoja in opremljanja Slovenske vojske.

Slovenski vojski je v tem času uspelo doseči spremembe na več področjih. Nadaljevala se je profesionalizacija Slovenske vojske, uspela je ohraniti ali celo dvigniti pripravljenost, izvesti organizacijsko in kadrovsko konsolidacijo ter uspešno nudila podporo sistemu zaščite in reševanja.

Jelušičeva pri slovenskih vojakih v Afganistanu
Jelušičeva pri slovenskih vojakih v Afganistanu FOTO: MORS
Jelušičeva je med dosežki navedla tudi vzorno izpolnjevanje obveznosti v mednarodnih operacijah in misijah. Glede misije v Afganistanu je pojasnila, da je bilo slovensko delovanje usmerjeno v urjenje afganistanskih varnostnih sil.

Zaključevali so projekte, začete v prejšnjem mandatu

Na področju opremljanja so na ministrstvu zlasti zaključevali projekte, začete v prejšnjem mandatu. Ministrica je izpostavila nabavo radarjev dolgega dosega Ground Master, lahkih izvidniških vozil 4X4 in 12 vozil humvee. Do zdaj je prispelo tudi 30 oklepnikov 8X8, pri čemer še vedno potekajo pogajanja glede možnosti reprogramiranja pogodbe z Rotisom oz. Patrio.

V Slovenijo so pripeljali večnamensko ladjo Triglav ter dokončali obnovo kadetnice v Mariboru. V zvezi z letalom falcon pa je Jelušičeva povedala, da si želi, da se v prihodnje "ne bi več zažiral" v že tako majhna sredstva, namenjena vojaški organizaciji. Trenutno sicer še vzdržujejo plovnost letala. Potem ko je vlada prekinila zadnji razpis, je dogajanje v zvezi z njim "v mrtvem teku".

Ladja Triglav je v Slovenijo prišla v okviru poravnave klirinškega dolga.
Ladja Triglav je v Slovenijo prišla v okviru poravnave klirinškega dolga. FOTO: Miro Majcen

V treh letih je Slovenska vojska sicer vzpostavila nove zmogljivosti, med drugim lahko bataljonsko bojno skupino in bataljon za jedrsko, radiološko, kemijsko in biološko obrambo. Začel se je tudi projekt nadgradnje srednjih transportnih helikopterjev cougar, je navedla ministrica.

Vse starejša kadrovska struktura zaposlenih

Povedala je tudi, da so zmanjševali število zaposlenih v upravnem delu ministrstva, a opozorila, da je kadrovska struktura vse starejša. Po njeni oceni bi bilo treba v prihodnje tja pripeljati nove ljudi z novimi pogledi na razvoj resorja. Nekoliko boljši so obeti glede kadrovskega stanja v Slovenski vojski, katere strukturo so pomladili, obenem pa spremenili razmerje med vojaki, častniki in podčastniki v korist vojakov.

Državni sekretar na ministrstvu Boris Balant je predstavil delo na področju sistema zaščite in reševanja. Med dosežki je izpostavil sprejetje resolucije o nacionalnem programu varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami, pa tudi nekaterih drugih dokumentov in zakonov. Omenil je tudi uvedbo izbirnega predmeta s to vsebino v osnovnih šolah.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (49)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

sahrana
04. 11. 2011 12.10
-2
nas zagotovo ne bo nihce napadel tako da z oborozitvijo ki jo premore slovenska vojska ni nic narobe morda je le prevec raznih povzpetnikov na obrambnem ministrstvu ki si zelijo kake provizije
LJUBLJANA.
03. 11. 2011 10.32
-1
ko je bila Jugoslavija smo imeli 4 najmocnejso armado v evropi ali se vec.
LJUBLJANA.
03. 11. 2011 10.31
-2
Ce ne bi bili v NATU bo se zmeraj lahko imeli izurjeno profesionalno vojsko, kaksno dobro protiletalsko obrambo,dobre helikopterje oborozene s proti tankovskimi raketami ala Apachi glede na velikost Slovenije se ne splaca lovcev kupovati, mogoce enga dva cisto zaradi prestrezanja kaksnih letal ne pa za borbo, ali pa kaksnega bombnika..
godhead
03. 11. 2011 08.01
-1
dokler imamo celo armijo od policije in vojske izurjenih skinheadov se jelučičeva nima kaj bati. ti delujejo zastonj, za kako pivo in užitek v pretepanju drugačemislečih.
yukatan
03. 11. 2011 07.56
-1
Ja kaj bi pa potem delalo na tisoce ljudi. Tisoci morajo imeti sluzbe, se igrati vojne ipd... Najbolj pateticno sliko sem videl v eni stevilki mladine, ko sta sla Ljubica in Jerovsek v Afganistan. Jerovsek je bil oblecen v nekaksno "top-gun" usnjeno jakno, za njima pa je bila vidna velika ameriska zastava.
hrcekmuri
02. 11. 2011 23.17
+1
OTROCI IN BABE UMIRITE SE MOGOČE BOSTE PA ŠE KDAJ MORALI KAJ POKAZATI,PA DA SE NE BOSTE KAM SKRILI,MI SE NISMO
upornik18
02. 11. 2011 22.10
zlatkozavrsnik02.11.2011, 21:12-1 še nikoli nas ni nikdarni nIhhče drug reševal iz *nihče druG kot SLOVENSKA VOJSK aha a res, pol kaj so delali taborniki 91 ??'
hrcekmuri
02. 11. 2011 21.12
še nikoli nas ni nikdarni nIhhče drug reševal iz *nihče druG kot SLOVENSKA VOJSKA
viking76
02. 11. 2011 20.33
vojsko ukint, saj nas nato varuje pred nevidnim sovražnikom z navideznim orožjem. Lepo vas prosim, samo denar skozi okno mečemo namesto, da bi zdravstvo poštimal. Skavti se lahko še vedno igrajo, samo ne na naše stroške. Važno je, da generali paradirajo in se smejijo.
porka.malorka
02. 11. 2011 19.19
punca08 02.11.2011, 18:08 -3 kakšni butasti komentarji....ko smo se osvobajali, je bilo pa presneto potrebno, da smo imeli vojsko.!ž Ko smo se osvobajali nismo imeli vojske ampak nabornike. To pa je velika razlika. Če bi jna imela poklicne vojake se mi ne bi nikoli odcepli
porka.malorka
02. 11. 2011 19.16
Jelušičeva svari pred zmanjševanjem obrambne zmožnosti države hahahahah to me je pa nasmejalo hahahaha Sam res ko nas bodo napadli tisti ki so v tem trenutku okuperani. Bomo res rabli samo ne vojske ampak močno policijo
franceljtancelj
02. 11. 2011 19.01
Slovenija je tako vojaško oslabljena, da jo 5 legionarjev brez problema podjarmi.
prehlad
02. 11. 2011 18.40
ČE TO LADJO NAPOLNITE IN ,DA ODPLUJE BOMO NAJMANJ OGROŽENI.
LovecNaKomuniste
02. 11. 2011 18.33
+1
Dokler imamo lahko pehotno orožje in gozdove kot smo jih imeli leta 1991 in 1941 nas nobena sila ne podjarmi. Tista mehanizacija je brez vskega pomena.
kontaminiran
02. 11. 2011 18.33
Mene pa zanima kakšno dodano vrednost bo prinesla organizacijska in kadrovska konsolidacija. NATO = No Action, Talking Only
Mars
02. 11. 2011 18.16
+1
Jelušičeva bi mogla svariti pred zmanjšanjem razsodnosti politikov z njo v prvih vrstah.
punca08
02. 11. 2011 18.08
kakšni butasti komentarji....ko smo se osvobajali, je bilo pa presneto potrebno, da smo imeli vojsko.!
zlobniCO2
02. 11. 2011 17.50
ne rabimo preklemane vojske
usi-glih
02. 11. 2011 17.43
....sicer pa take vojske kot jo imamo ne rabimo. Veste v podjetju kjer je največja vrlina izvajanje mobinga nad podrejenimi, ne more biti nekaj v redu.
Uporabnik261021
02. 11. 2011 17.42
kdo nas bo branil pred politiki, ki nam vladajo, ti so bolj nevarni, kot kakršenkoli tuji napadalec.