Slovenija

MORS: Vojska potrebuje nova vozila

Ljubljana, 24. 02. 2010 08.34 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
T.Š./D.Š./STA
Komentarji
114

Ministrstvo za obrambo je danes potrdilo, da načrtujejo nakup 12 novih ameriških lahkih oklepnih vozil tipa hummer. Zavrnili pa so, da to počnejo skrito očem javnosti in mimo javnega razpisa.

Humweeji so namenjeni v Afganistan, skupaj z 90 slovenskimi vojaki, ki bodo tja odšli jeseni.
Humweeji so namenjeni v Afganistan, skupaj z 90 slovenskimi vojaki, ki bodo tja odšli jeseni. FOTO: Jani Dolinšek

Obrambno ministrstvo (Mors) kupuje 12 ameriških lahkih oklepnikov humwee, in to v tajnosti, v današnji izdaji piše časnik Dnevnik. Konkurenco pa je pri tem ministrstvo Ljubice Jelušič izločilo, saj nakup poteka v tajnosti, brez javnih razpisov ali zbiranja ponudb.

Na ministrstvu pravijo, da zakonodaja EU omogoča nakup vojaške opreme brez razpisa. Vendar pa je v zadnjem času EU uveljavila predpise, ki od držav zahtevajo, da tudi pri nakupih vojaške opreme, če je le mogoče, zagotavljajo konkurenco. Računsko sodišče s primerom še ni seznanjeno, zato njegov predsednik Igor Šoltes nakupa še ni mogel komentirati, vendar pravi, da načeloma mora biti vsaka poraba javnih sredstev izvedena v skladu z veljavno zakonodajo – Zakonom o javnih naročilih.

Humveeji tudi brez razpisa

Na Morsu pričakujejo, da bo cena nižja od redne nabave.
Na Morsu pričakujejo, da bo cena nižja od redne nabave. FOTO: Blaž Garbajs

Za nakup 12 novih humveejev so se odločili, "ker jih Slovenska vojska nujno potrebuje in predstavljajo z vidika dopolnitve tovrstne vojaške opreme najnižji strošek, zagotavljajo kompatibilnost z dosedanjim voznim parkom in servisiranjem vozil ter so v danih razmerah najzanesljivejši postopek realizacije", piše v sporočilu za javnost ministrstva za obrambo. Spominjajo, da ima SV 30 tovrstnih vozil, vsa pa so trenutno v uporabi.

Po navedbah obrambne ministrice Ljubice Jelušič je nakup omenjenih lahkih oklepnih vozil tudi najbolj racionalen, glede na to, da bi jih namenili za misijo Slovenske vojske v Afganistanu, kjer se soočajo z velikimi težavami zaradi iztrošenosti sedanjih vozil. Zamenjava teh vozil z drugim tipom pa ne bi bila smotrna. "Ni mogoče imeti različnih vozil v istih operacijah za iste naloge," tudi zaradi problema vzdrževanja in servisiranja, je v telefonskem pogovoru poudarila ministrica.

Sistem vlada – vladi

Poleg tega na Morsu poudarjajo tudi, da bi bilo nesmotrno navajati ocenjeno vrednost ponudbe, saj bi to lahko pomenilo tudi, da bi si sami postavili previsoko ceno. Ministrica pa je v zvezi s tem še izrazila zaupanje v "direktorat za logistiko (...), da bo to naročilo v skladu s pravili", tako Morsa kot sistema "vlada-vladi".

Nabava pa bi tekla po sistemu "vlada-vladi" in ne preko javnega razpisa. Ministrica je poudarila, da so se za tovrsten način nakupa hummerjev odločili tudi zato, da bi se izognili posrednikom. Poleg tega gre v tem primeru tudi za znan postopek – sodelovanje z vlado ZDA –, ki je zelo nadzorovan, pa tudi zanesljiv tako glede dobav kot natančnosti pri cenah, je poudarila ministrica.

Kot pojasnjujejo na Morsu, naročila s strani ene vlade drugi vladi v zvezi z dobavo vojaške opreme uporablja večina držav članic EU. In čeprav nova direktiva EU iz avgusta lani ureja naročanja na področju obrambe in varnosti in oži izjeme med javnimi razpisi, pa so vendarle možne tudi izjeme v zvezi z naročili s strani ene vlade drugi v zvezi z dobavo vojaške ali občutljive opreme ipd. Zato na Morsu zavračajo navedbe Dnevnika, da se "izogibajo objavam obrambnih naročil na portalu Evropske obrambne agencije".

Zanikajo tudi navedbe časnika, da skrivajo ocenjeno vrednost nakupa vozil. Na Morsu poudarjajo, da cene vozil od ameriške vlade še niso dobili. To naj bi bilo znano marca, ko bodo dobili odgovor na povpraševanje.

Pričakujejo sicer, da bo cena nižja od redne nabave, saj v sistemu "vlada-vladi" običajno velja, da se vojaška oprema dobi praktično po isti ceni, kot nabavlja prva vlada, torej bi v tem primeru morali dobiti hummerje po ceni, kakršno za njih plačuje ameriška vojska. Je pa res, da o ceni, ki bo ponujena, ne bo pogajanj, ampak jo bo mogoče le sprejeti ali pa ne, so povedali na Morsu.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (114)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

petdan
25. 02. 2010 10.07
V šolah so ukinili brezplačno malico, da bi lahko kupili te pregrešno drage humwee-je. UKINITE TO BREZVEZNO VOJSKO, KI JE NIHČE NE POTREBUJE IN NAHRANITE RAJE NAŠE OTROKE !
Odpri.oci
25. 02. 2010 09.20
Očitno so danes na MORS dobili POSEBNO DOVOLJENJE (UKAZ), da gredo na 24ur.com in pridno klikajo pluse ZA jelušičevo in nepotreben nakup ameriškega sranja, in pridno klikajo minuse pri vsakem, ki je PROTI VOJNI - taki ali drugačni !!!!
hotchilipoper
25. 02. 2010 09.12
ENKRAT SE BO VSE ZASUKAL,DRAGI POMEMBNEŽI
Odpri.oci
25. 02. 2010 09.12
General Motors ukinja proizvodnjo Hummerjev... Jelušičeva pa kupuje to ameriško sranje... za nadaljevanje zločinske vojne v afganistanu....
saso999
25. 02. 2010 07.56
UKINT VOJSKO BARABE POKVARJENE FOLK PA ZA JEST NIMA
zek
24. 02. 2010 23.29
-1
PATRIJA-- JAVNI RAZPIS --- VSE NEZAKONITO HUMERJI---BREZ JAVNEGA RAZPISA---VSE ZAKONITO TRANSPARENTNO PA GDO MA TUKAJ KOGA ZA NORCA. Pa bojo rešili LDS tajkunčka ZENKA PAVČKA še za kakšno leto.
Jezek_SS_030
24. 02. 2010 22.37
Še ena komunajzerska kuhna ...
binglec123
24. 02. 2010 22.21
hvala bogu, da nabavljajo robo, ki se je izkazala za zelo dobro pri varnosti osebja. če naši vojaki ne bi imeli hummerja, ko so zapeljali na mino bi se zgodba drugače iztekla!
unclub
24. 02. 2010 22.01
sami strokovnjaki kar se vojske tiče! kaj ste to vsi obramboslovci?
unclub
24. 02. 2010 21.58
slo 10. Delaš v vojski? Kaj bii moral na bojišče, da bi tebi in podobnim dokazal da nismo taborniki. Kaj pa si ti?
Slo_10
24. 02. 2010 21.45
kje pa ima slovenija vojsko to so navadni taborniki al pa še manj so navadni pohodniki
hint
24. 02. 2010 21.37
Vlada bi mogla šparat ne pa da dnar stran meče za vojsko
binmister
24. 02. 2010 21.28
in sprašujemo kje je denar??mislim , da se kaj takega kot se dogaja v Sloveniji se ne dogaja nikjer na svetu vsi se samo lastijo denarja in grabijo ter kupujejo nič vredno vojaško opremo mi tisto kopujemo kaj drugi zavržejo.Res v tej državi več nihče nikomur ne more nič predvsem tej bandi lopovski.
maltr?enslon
24. 02. 2010 20.41
Tako ja, afer nam ne bo zmanjkalo, kar dobro delajo, da bodo imeli mediji v prihodnosti kaj za pisat. Zakaj pa sploh rabimo ta vozila, če nekateri že zbirajo peticijo za ukinitev vojske? A jih bodo potem policiji dal?
gordo
24. 02. 2010 20.14
kar kupujmo da se bomo za druge borili,pa to ste res sami butalci v tej vladi
Principat
24. 02. 2010 19.59
vse smo imeli , sedaj še potrebujemo eno lepotičko v vojaškem bikiniju in v novem športnem humveeju
domremy
24. 02. 2010 18.59
ministrici dirigirajo generalčki, namesto da bi ona njim...žalostno...
bnam 2707
24. 02. 2010 18.58
Velika eumnost je kupovati vojaško opremo za tuje vojne igre!Slovensko ljudstvo od tega nima nič.Prav tako ne bo imelo ič,če bi moglo prijeti za orožje,ker ga je sloveska vojska več ali manj strošila za tuje vojaške igre. Slovenska vojska tam nima kaj iskat in zapravljat davkoplačevalski denar.
CerealGuy
24. 02. 2010 18.38
Kak mi pa gre Jelušičeva na živce. Njo bi mogli odpustit pa nekoga ki dejansko je sposoben dat na nejn položaj.
Nauders
24. 02. 2010 18.10
jst čist razumem ljudi ki še za obut nimajo v Afganistanu, kaj jim preostane kot samomorilski napad, torej ne jih imet za terosriste, teroristi ne obstajajo, on so izkoriščen narod z strani amerike predvsem zaradi nafte. pozanimajte se malo o zgodovini Irana, nafte in voditelja Šaha