Slovenija

Rop: Jelinčičeva izjava je neumnost

Ljubljana, 26. 05. 2008 13.20 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Jelinčič Ropovo vlado obtožuje, da je želela z vnaprej dogovorjenim nakupom oklepnikov oškodovati državo. Rop navedbe zanika.

Jelinčič bi zaslišal Ropa, Cvikla in Pavčka.
Jelinčič bi zaslišal Ropa, Cvikla in Pavčka. FOTO: POP TV

Vodja poslanske skupine SNS Zmago Jelinčič se je na današnji novinarski konferenci zavzel, da bi bili v zvezi z afero Patria zaslišani nekdanji premier Anton Rop, predsednik uprave skupine Viator & Vektor Zdenko Pavček in predsednik parlamentarne preiskovalne komisije, ki preiskuje nakup oklepnikov 8X8, Milan M. Cvikl.

Prvi je kot predsednik vlade po mnenju predsednika SNS zavestno nameraval oškodovati državo za nakup vozila, ki je bilo šele prototip. Zdenko Pavček bi po njegovem moral pojasniti, kam je šlo 20 odstotkov vrednosti Sistemske tehnike iz naslova nejasnega nakupa licence za vozilo Pandur 2 oziroma 35 milijonov šilingov. Člani preiskovalne komisije bi morali zaslišati tudi predsednika preiskovalne komisije Milana M. Cvikla, ki je "vedel za vse mahinacije LDS" in bil tudi v zaključnih dogovorih prisoten, je prepričan Jelinčič.

'Zgodba o oklepnikih stara že 22 let'

Kot je Jelinčič zapisal v pismu predsedniku preiskovalne komisije Milanu M. Cviklu, je zgodba o oklepnikih stara že 22 let, ko se je tedanja JLA odločila, da bo svoja operativna borbena vozila, štirikolesnike BOV, nadomestila s šestkolesniki proizvajalca Steyr.

Oklepnik Patria
Oklepnik Patria FOTO: POP TV

Volitve leta 2004 so bile po njegovih besedah hladen tuš za načrt LDS, ki je v isti sestavi vodila projekt nakupa oklepnikov vse od njegovih začetkov.

Nekdanja država je po Jelinčičevih besedah razpadla ravno v času usklajevanja in evalvacije vrednosti investicije. Kot je pojasnil, je prvotni dogovor o 1000 vozilih Pandur 1, ki so bili sprva namenjeni za potrebe JLA, na svoj mlin želel speljati vrh tedanje LDS.

Avstrijski parlament je pa Jelinčičevih navedbah v tistem času sprejel sklep o prepovedi izvoza orožja in opreme v krizna žarišča. Ker je Slovenija veljala za krizno žarišče, Avstrija ni mogla vstopiti v prodajo, je povedal. Prav tako po njegovih besedah vrhu tedanje LDS posla ni uspelo izpeljati preko Tajvana.

Ker s poslom ni bilo nič, so se po mnenju prvaka SNS takratni člani LDS - po Jelinčičevih informacijah je šlo za Petra Rigla, Antona Ropa in Zdenka Pavčka - odločili, da oklepniški posel pripeljejo na domača tla.

Vse niti je po mnenju Jelinčiča v rokah držal Peter Rigl, ki je posel tudi pripeljal v Slovenijo. "Sklep vrha LDS je bil, da kupijo licenco za proizvodnjo oklepnih vozil Pandur 1, ki so kasneje postali Valuki," je povedal.

35 milijonov šilingov je bila vrednost nakupa licence, država pa je po Jelinčičevih "neuradnih informacijah" Sistemsko tehniko Viator & Vektorju prodala "zgolj v protivrednosti enega samega Valuka".

Anton Rop: Jelinčičeva izjava je popolna neumnost.
Anton Rop: Jelinčičeva izjava je popolna neumnost. FOTO: POP TV

'Smetana tedanje LDS v Avstrijo'

Že v tistem času se je po njegovih besedah resno razmišljalo tudi o osemkolesnikih, ki bi jih potem proizvajali v tovarni, ki jo je takratna vodilna struktura Republike Slovenije prodala Viator & Vektorju.

"Smetana tedanje LDS" se je tako odpravila v Avstrijo k direktorju Steyerja Malzacherju, navaja Jelinčič. Tja jih je po njegovih navedbah pripeljal Riglov osebni prijatelj Walter Wolf, da bi skupaj preučili možne scenarije za proizvodno Pandurjev 2 v Sloveniji.

"V isti LDS sestavi pa so se vsa naslednja leta skrbno pripravljali na največji posel v zgodovini Slovenije, proizvodnjo Pandurjev 2, torej Krpanov, za katere je bil Pavček popolnoma prepričan, da bodo postali njegov proizvodni artikel," je poudaril Jelinčič.

Francozi, ki so se prijavili, so kmalu ugotovili, da je njihov oklepnik z 28 tonami pretežak in neokreten. Nemški Rheinmetall je ponudbo zavrnil, češ da je njihovo vozilo šele v razvojni fazi, General Dynamics z Mowagom je presodil, da ne bo vstopil na slovenski trg, je navedel prvak SNS.

Tudi Steyer se je odločil, da ne bo vstopal na slovenski trg, saj je njihov direktor Malzaher za prodajo licence že dobil 35 milijonov šilingov in se mu sodelovanje ni zdelo korektno zaradi etičnih meril, je poudaril. Tako sta ostala le še Sistemska tehnika, ki je že imela licenco in prototip Pandurja 2, in Patria.

Cvikl: Nisem deloval pri projektu 8X8.
Cvikl: Nisem deloval pri projektu 8X8. FOTO: POP TV

'Izbor Patrie čist'

Izbor Patrie je bil s strokovnega stališča po mnenju Jelinčiča "več kot čist". Na poligon za testiranje na Počku so namreč predstavniki Sistemske tehnike pripeljali Pandurja 2 in po vseh ugotovljenih napakah so po njegovo potrebovali še 7 mesecev, da so odpravili vse pomanjkljivosti na 12 let starem prototipnem oklepniku.

Tega so po prepričanju prvaka SNS prepeljali iz Češke in ga prebarvali v 'slovenskega Krpana', nato pa "skušali indoktrinirati slovensko javno mnenje o potratnosti in netransparentnosti nakupa finskih Patrij".

Rop in Cvikl zanikata, Pavček ne komentira

Kot je povedal Rop, je Jelinčičeva izjava "popolna neumnost, traparija in neresnica". Zatrdil je, da se nikoli ni ukvarjal s temi posli in da se je kot predsednik vlade ukvarjal s čisto drugimi stvarmi. "Za to so bili pristojni in zadolženi povsem drugi," je dejal.

Rop je dejal, da ne gre za posle, ki bi se dogajali pod mandatom prejšnje vlade, pač pa so bili ti sklenjeni zdaj. "In v zvezi s temi posli na Finskem teče preiskava," je prepričan nekdanji premier.

Rop tudi meni, da je kazanje nanj v zadnjih štirih letih "poznani vzorec obnašanja". "Ko ta vlada in ta koalicija nima odgovora za svoja dejanja in neuspehe, vedno kaže na mene,“ je poudaril.

V tem primeru so po njegovih besedah Zmaga Jelinčiča le uporabili, da je zanje opravil "nizkotno in umazano delo". Kot je dejal Rop, je sicer to počel tudi v primeru protikorupcijske komisije.

Tudi predsednik preiskovalne komisije Milan M. Cvikl je dejal, da niti kot minister prejšnje vlade niti kot "tehnokrat" v slovenskem finančnem sistemu ni deloval pri projektu 8X8. "Zato Jelinčiču nimam kaj povedati," je pojasnil Cvikl. Kot je zatrdil, nikoli ni obiskal Steyerja, niti njegovega direktorja Hansa Michaela Malzacherja.

V službi za odnose z javnostmi pri Viator & Vektor pa so povedali, da predsednik uprave skupine Viator & Vektor Zdenko Pavček danes poziva še ne bo komentiral, da pa ga bo morda v torek.


  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (65)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

hakihak
21. 06. 2008 10.27
pahorček praviš, da je zmago klovnček, pa se strinjaš z njim. ka pa ostali? v tem cirkusu (slo politika) je še najboljš bit klovn, saj imajo v cirkusu otroci najraje klovna. je pa sreča za slo politiko da se najde tudi kakšen politik kova zmago jelinčič. samo premalo jih je!
mini36866
21. 06. 2008 06.57
Go jelinčič go! ;.)
manjakranjc@hotmail.com
28. 05. 2008 08.09
Dan, Mene predvsem zanima, kdo stoji za izmišljeno zgodbo o Patrijah? Bodo Finci kmalu pojasnili... P.S Tisto zgoraj, ko pravim, da me zanima je bolj provokativno; seveada je znano, kdo stoji za temi lobiji. Lp M.K
Buena Vita
27. 05. 2008 22.16
ho,ho,ho,ho orko dio,ta da ni dal huh izjave,Rop se zaletava kot slepa kokoš,kako trmari in laže KAKO je že pred kamerami se kregal,postavil sem te pa znebil se te bom KOGA JE IMEL PRED SABO,ŠE POMNITE TOVARIŠI,,,AJ JAJ,,,jankoviča kaj je bilo na Danskem,kaj je že potpisal,tv-prenašala,za mizo sedel in potpisal,vidella Evropa,on pa se drl kot intihar,da ni res kako se je lagal,in potvarjal v zvezi prisluškovanji več afer je naredil kot si je gat preoblekel,pustimo stat
mac4_m
27. 05. 2008 20.17
rop ni dal še v lajfu neneumne izjave. Zavrtite si stare posnetke. Eno brezvezno politično, zavajajoče, z namenom odmakniti se od bistva vprašanja blebečenje. In ne samo za oklepnike, vse tajkune, kraje, uničena podjetja, uničenje in orabutanje slovenije je izvedu skupaj z raznimi pahorji, golobiči, kučani in podobnimi. Da bi le slovenski narod dočakal dan, ko bojo izdajalci ustrezno kaznovani...
Belmondo
27. 05. 2008 19.16
Č epa ROP reče pol pa bo že držalo HAHAHAHA
Buena Vita
27. 05. 2008 15.15
spet in spet enako,ko se jim zadeva argumentira,potem pa nimajo drugega kot žalitve,hitler,domobranci kler, milijononi besed ,ti kvekerji pa kvakajo samo njih pet-šest To boste pa že zmogli ;;;;z 25 črk slovenske abecede bi pa ja kaj več se dalo narediti sej pravim, Treba je znat,,,,,,,,,,
ziveti@email.si
27. 05. 2008 14.39
RES SUMLJIVO, DA ŠE NI NOBEN ZAPRT! A SE NE UPA NEKOMU NA PRSTE STOPIT! JEBEŠ TAKO POLICIJO IN TOŽILSTVO, KO JI POLITIKA DIRIGIRA! SAMO KURJE TATOVE SE PREGANJA!!! KOLIKOR MI JE POZNANO JE ŽE POLICISTE SRAM!!! NORO KAM PADAMO - SRAMOTA!
Ranunculus
27. 05. 2008 13.12
Seveda, seveda, pahorček. Na eni strani bi imeli obtožnico na temo Viator&Vektor, na drugi pa Patrijo. Dva ločena primera, ki jih ne bi smeli mešati, ker se nit izgublja.
Michonz
27. 05. 2008 13.01
Se strinjam, če bo kdo kaj dokazal bodo to finski organi, s katerimi bo težko skleniti "izvenjavno poravnavo". Pri nas pa se kaj več od mešanja megle ne bo zgodilo.
pahor?ek
27. 05. 2008 12.51
Čeprav je Jelenčič navaden klovn, poln populističnih cvetk, se tukaj z njim strinjam. On dobro pozna zgodbe okrog nakupov vojaškega orožja, kakor tudi vse vpletene (Rop, Cvikl, Pavček, Rigelnik). Zato bi bilo dobro, da se jih še enkrat povabi na zaslišanje. Kot vse kaže je bil posel z Viator/Vektor že vnaprej dogovorjen!
Ranunculus
27. 05. 2008 12.42
mich S tem komentarjem se strinjam. In v tem primeru (izolirano seveda) ima JJ en problem. Proivizija ni bila samo načrtovana ampak tudi izvedena. Sicer se pa ne preveč bat. Po mojem jim ne bo uspelo dokazat javno, ampak bodo sklenili "izvenjavno poravnavo".
Michonz
27. 05. 2008 12.34
Enako si od začetka tega mandata misli tudi Cvikl: "Karkoli bo vlada storila bomo označili za piz**rijo, ljudje nam bodo ob pomoči večine medijev verjeli, čeprav ne bomo imeli nobenega dokaza." Nekako v stilu "JJ tako ali tako ne dela drugega ko piz**rije". Resnica je v politiki postranskega pomena, važen je vtis v javnosti. Dejstvo je da so bile Patrije cenejše za 50 milijonov. Dejstvo je tudi da je do celotne "afere" prišlo zato, ker so gospodje iz LDS izgubili posel ki so ga načrtovali že več let. Dejstvo je tudi da (če se bo podkupovanje dokazalo) med enimi in drugimi ni razlik.
Ranunculus
27. 05. 2008 12.03
mich heh... v stilu politike. Če naj se strinjam s tabo je treba gledati podkupnino Patrije ločeno od vsega ostalega - tako zgodovine, kot polimiziranja v smislu kaj če... In tako nekako tudi gre v pravu, kar pa pri politiki pade, ker za obsodbo ljudi ni pomemben posamezen primer ampak splošni vtis, na kar je že ob sklenitvi posla računala SDS z mislijo: "Če bo opozicija kaj težila se bomo pa navzkrižno obtoževali, glavno, da je provizija!".
Michonz
27. 05. 2008 11.06
Tvoja polemiziranja kaj bi bilo, če bi bilo so milo rečeno BREZVEZNA
Ranunculus
27. 05. 2008 10.32
Ja, mich... Kljub temu, da je bila očitno za več kot 50 mio cenejša in menda tehnično boljša kot protiponudba, so morali še vedno plačati podkupnino... Heh... Me zanima, kaj bi JJ naredil, če podkupnine ne bi hoteli dati... Razveljavil razpis in pripeljal še ponudnika iz Izraela ali ZDA?
Michonz
27. 05. 2008 10.22
S tem si pa vse povedal...
Ranunculus
27. 05. 2008 10.05
Glede seštevanja pa... Ranunculus27.05.2008, 08: "Koga briga, da je bila Patrija ugodnejši posel"
Ranunculus
27. 05. 2008 10.04
mich Dražje kur-be so boljše :)
Michonz
27. 05. 2008 09.57
Ranunculus zgleda ne znaš seštevati zato: Patrijina ponudba+ podkupnine + 50 milijonov = LDSova ponudba Torej, VSI SO isti, a kdo je cenejši?