Slovenija

Janša: Interpelacija zoper Golobiča ni smiselna

Ljubljana, 12. 06. 2009 13.12 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

'O tem, da naj bi mi pisali interpelacijo zoper Golobiča, sem prvič slišal v medijih,' pravi prvak SDS Janez Janša. Predsednik Türk pa vztraja, da Golobiču ni mogoče očitati nobene nezakonitosti.

O tem, da naj bi mi pisali interpelacijo, sem prvič slišal v medijih. O tem se v stranki nismo dogovarjali. Interpelacija ni smiselna. Gre za širši problem, s katerim se morata soočiti koalicija sama in predsednik vlade. Opozicija nima inštrumentov, da bi to krizo reševala. Janez Janša

''Lansko jesen, ko je tranzicijska levica sestavila vlado, so slovenski tajkuni odprli prvo veliko steklenico šampanjca. Danes, ko je lastnik poštnega nabiralnika na Nizozemskem, ki je ob tem še predsednik stranke Zares in minister v Pahorjevi vladi, sporočil slovenski javnosti, da ne bo odstopil, tajkuni odpirajo novo steklenico,'' so zapisali na spletni strani SDS.

''In to ne samo tisti okrog lastniških hobotnic DZS, Hram, Dnevnik, G7 ali Gozd, temveč tudi tisti okrog Pivovarne Laško in Istrabenza, ki sta jih Gregor Golobič, stranka Zares in njihov medijski stroj doslej napadala. Kako bo lastnik prikrivanega poštnega nabiralnika na Nizozemskem, ki je hkrati minister in predsednik vladne stranke, še lahko očital poštne nabiralnike tajkunom iz Laškega, ne da bi se mu smejala celotna država?'' se sprašujejo v SDS.

Janševa SDS je ostra do Golobičeve odločitve. S tem je vlada po njihovem mnenju izgubila veliko kredibilnosti.
Janševa SDS je ostra do Golobičeve odločitve. S tem je vlada po njihovem mnenju izgubila veliko kredibilnosti. FOTO: Damjan Žibert

V SDS so prepričani, da če bi Gregor Golobič nameraval kdaj odstopiti, bi to storil takoj. Kot pravijo, je šlo le za pozoren manever manipulacije z državljani, v katerem sta sodelovala tako predsednik vlade kot tudi predsednik države. Vlada premierja Boruta Pahorja pa je z današnjima odločitvama izgubila velik del kredibilnosti

''Z neodstopom Golobiča vladna koalicija ni bila rešena, temveč je sama sebe potisnila še globlje v močvirje neverodostojnosti. In to času, ko spopad z gospodarsko krizo na prvem mestu zahteva odgovorno politiko. Žal vladna koalicija vleče za seboj v brezno celotno državo, ki zaradi nesposobnosti vladajočih, zapletenih v ukvarjanje samih s seboj, v krizo tone dvakrat hitreje kot preostala Evropa,'' še menijo v SDS.

Türk: Pometejo naj pred svojim pragom

Predsednik republike Danilo Türk je v odzivu na odločitev ministra Gregorja Golobiča, da ne bo odstopil zaradi laži v aferi Ultra, ponovil, da Golobiču ni mogoče očitati nobene protipravnosti. Golobič je po njegovih besedah "zamolčal nekatera dejstva v svojih stikih z mediji. On je spoštoval pravne predpise in je vse, kar je bilo treba prijaviti, prijavil v ustreznih pravnih postopkih in mu ni mogoče očitati nobene protipravnosti." To je po predsednikovem mnenju pomemben vidik, ki ga moramo upoštevati.

Türk pravi, da je treba marsikaj spremeniti.
Türk pravi, da je treba marsikaj spremeniti. FOTO: Dare Čekeliš

Predsednik je še dejal, da je 15 let delal v diplomaciji in je zadnji dve leti angažiran v slovenski politiki. "V teh dveh letih, kar sem angažiran v slovenski politiki, sem slišal in videl več laži kot pa prej v 15 letih v diplomaciji," je odgovoril na vprašanje, ali laž v Sloveniji postaja vrednota.

Po Türkovem mnenju je treba tu marsikaj spremeniti in popraviti. "Vsi, ki so danes aktivno angažirani v tej razpravi, naj angažirani ostanejo in naj pometejo pred svojim pragom," je zaključil predsednik republike.

Kresalova verjame, da je bila odločitev težka

Predsednici LDS Katarini Kresal se zdi Golobičeva odločitev lahko razumljiva, saj bi bila v kriznih časih vsaka destabilizacija vlade slaba. "Za odločitev, ki se jo ocenjuje z etičnega vidika in ki je tudi politična odločitev, lahko odgovornost prevzame samo tisti, ki jo je sprejel," meni Kresalova. Verjame, da je bila Golobičeva odločitev težka in da so bile pred njim številne dileme.

Nauk je, da imajo v politiki besede svojo težo, pravi Kresalova.
Nauk je, da imajo v politiki besede svojo težo, pravi Kresalova. FOTO: Dare Čekeliš

Kresalova je hkrati izrazila upanje, da se bo celoten politični prostor iz te zgodbe nečesa naučil. "Ni namreč nauk te zgodbe, da laž zmaga, ampak da imajo besede v politiki svojo težo in jih je treba tehtno premisliti, preden jih izrečeš."

Na vprašanje, ali je vlada še verodostojna, pa Kresalova odgovarja, da je konstruktivna politika tista, ki podpira stabilnost političnih razmer. "Šli smo v to koalicijo zato, da delamo dobro in na dolgi rok rešujemo probleme. In ta naš skupen namen še vedno obstaja," je še dejala v izjavi za medije.

Jelinčiča odločitev ni presenetila

Jelinčič je pričakoval, da Golobič ne bo odstopil.
Jelinčič je pričakoval, da Golobič ne bo odstopil. FOTO: Dare Čekeliš

Predsednik SNS Zmago Jelinčič je dejal, da ga Golobičeva odločitev nikakor ne preseneča. ''Tak način ravnanja sem jaz napovedal že takoj na začetku. Zdaj bomo videli, kaj bo naredil premier. Golobič je podal žogico premierju,'' je za 24ur.com povedal Jelinčič.

Jelinčič sicer misli, da tudi predsednik vlade Borut Pahor ne bo zahteval Golobičevega odstopa in ''bo prepustil, da se bo koalicija obdržala na vsak način. Videli pa bomo, kako bodo to ocenjevali ljudje na naslednjih volitvah,'' je še dejal prvak SNS, ki meni, da ''ni način, da se tako dela''. O interpelaciji visokošolskega ministra ni želel govoriti, dokler svojega ne bo povedal predsednik vlade.

Erjavec: Ne bi želel politične krize

Golobičeva odločitev je njegova osebna odločitev, je poudaril predsednik DeSUS Karl Erjavec. Ob tem je dejal, da je sam Golobičeve odločitve, da ostane v vladi, vesel, saj imajo "v tej težki situaciji" veliko nalog in si kot predsednik DeSUS ne bi želel politične krize.

Erjavec je vesel Golobičeve odločitve.
Erjavec je vesel Golobičeve odločitve. FOTO: Miro Majcen

Posledice svoje odločitve bo Golobič kot predsednik Zaresa prevzemal sam, če bi se izkazalo, da bodo volivci takšno ravnanje ocenili kot neustrezno, je dejal Erjavec. Dodal je, da na koncu volivci odločajo o posameznem ravnanju politika. Kot vidimo, nedeljske evropske volitve niso pokazale, da bi stranki Zares padlo zaupanje pri volivcih, je ocenil.

Po mnenju Erjavca se je Golobič tudi zaradi rezultata na nedavnih volitvah odločil, da ostane v vladi in da še naprej pomaga vladi pri soočanju z gospodarsko in finančno krizo. Erjavec tudi pričakuje, da bo Golobičeva odločitev razburila opozicijo in da je zaradi tega pričakovati nadaljnje pritiske na predsednika stranke Zares.

''Propad etičnih standardov v slovenski politiki''

Jakob Presečnik
Jakob Presečnik FOTO: 24ur.com
SLS Golobičevo odločitev razume kot propad etičnih vrednot v slovenski politiki. Vodja poslanske skupine SLS Jakob Presečnik pravi, da je slovenska politika s to odločitvijo danes izgubila tudi minimalne etične standarde, in opozarja, da zamolčanje dejstev s strani ministra in predsednika Zaresa Gregorja Golobiča ni bila napaka ali zmota, kot se je skušalo javnosti prikazati v zadnjih dveh tednih, pač pa namerno zamolčanje podatkov zaradi političnih koristi v času pred parlamentarnimi volitvami lani, so sporočili iz SLS.

''Pomembno je vedeti, da se je to njegovo naklepno zamolčanje pomembnih dejstev o njegovem premoženju zgodilo ravno na vrhuncu kampanje za državnozborske volitve 2008, ko so bili t. i. tajkuni in ''poštni nabiralniki'' ključna politična tema,'' še poudarja Presečnik in dodaja, ''da bi razkritje te informacije tedaj lahko pomembno vplivalo na izid volitev v državni zbor''.

''Laž je postala vrednota''

V Novi Sloveniji (NSi) so ogorčeni. Pravijo, da je Golobič z današnjim dnem postal prispodoba delovanja tranzicijske levice, ta pa je po njihovem mnenju pokazala, da je za doseg svojih ciljev pripravljena uporabiti vsa sredstva. V NSi so razočarani tudi nad moralno in etično držo predsednika Türka

NSi je razočarana tudi nad Türkom.
NSi je razočarana tudi nad Türkom. FOTO: Dare Čekeliš

''S tem, ko se je Gregor Golobič odločil, da ostaja na položaju, je laž tudi formalno postala vrednota slovenske tranzicijske levice. Golobičeva laž je v preteklih dneh dobila zaslombo v bivšem in sedanjem predsedniku republike, laž je opravičeval boter tranzicijske levice Zoran Janković in ne nazadnje niti predsednik vlade Borut Pahor, ki je pred volitvami obljubljal drugačno politiko, ni zmogel poguma, da bi se odpovedal lažnivemu ministru,'' so v sporočilu za javnost zapisali v NSi.

Predsednik protikorupcijske komisije Drago Kos pa je glede Golobičeve odločitve dejal, da so spet zamudili priložnost, da bi zvišali standarde na področju etike.

Minister za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo ter predsednik druge največje koalicijske stranke Zares Gregor Golobič po 10 dneh razmisleka ni odstopil po laganju o lastniškem deležu v podjetju Ultra Sum

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (669)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

pkorosec
16. 06. 2009 19.52
SDS, kaj je zdaj z vami? Tolk ste zdaj mešali dreka in sedaj ne mislite vloziti niti interpelacije? Eh se vdi, da ste sami posranci .... Zares, LDS, SLS, Nsi, SDS in SD je ena in isto sranje. Folk, ki se kregate med sabo ... kdaj boste to dojeli?
boris-v
14. 06. 2009 19.06
Prvo Borec Na tak nivo pa jaz ne grem.
rahlo_nepristranski
14. 06. 2009 15.02
Drugo leto bojo volitve, pa se moramo kar pripraviti, za kakšno veliko afero zopet se bojo spravili na JJ.
Srboljub
14. 06. 2009 12.40
Resnica je ta, da je Janša strahopetec in začuda ne omenja predčasnih volitev. Zakaj? Ker tudi on nebi mogel vladati v krizi. Ker je to pretežko. Nihče noče vladati med krizo, ker to ustvari slabo mnenje o delu vlade.
yunak
14. 06. 2009 12.32
a spet štrajkate zaresevci na pop tv? resnica boli?????
yunak
14. 06. 2009 11.51
....in golubović SPET NI IMEL JAJC, da bi naredil to, kar bi vsak pošten ded je pač ZARESen politik
wwpixel@yahoo.com
13. 06. 2009 21.25
hmm, Zares bo na naslednjih volitvah ZARES pogrnil. Bi blilo pa fer do državljanov, gospod Golobič, če že iz začetka ne bi lagali, če pa ste že, bi bilo pa fer sestopit iz položaja. Po vaši zaslugi je za zares to prvi in zadnji mandat. Prav tako vaše početje ni fer do strankarskih kolegov. Ampak glede na dogodke zadnjih dni se mi zdi da se ne sekirate kaj dosti ... bolj zaskrbljeni delujete glede negotove prihodnosti poslovanja ultre na Slovenskih tleh. Kar mi je pa najbolj čudno, je dejstvo da nisem povedal nič novega. Prav nobenega izgovora nimate. Vse nefer zadeve počnete zavestno in brez kančka sramu. Ljudje - tudi tisti ki so nekoč stali za vami pa se sprašujejo le: kako ga ni sram!?
No_pasaran
13. 06. 2009 19.35
Vesela deklica
13. 06. 2009 19.30
evo, tule gor se dobro vidijo skrbno pobriti brki gospodične Kresal. Le kako zgleda hmmmm
Prvo Borec
13. 06. 2009 18.46
boris-v če bi vse verjel, kar so nekateri povedali, poem res ne bi vedel NIČ. Saj sem tudi sam desničar, ko si ga mečem, ampak vidim, da bom prešaltal na levico. Drugače se mi pa za demokracijo gre toliko , kot za lanski sneg in še posral bi jo in to takrat, ko bi imel drisko. Moji so skoraj VSI desničarji in mi je veselje jh malo v glavo, če me razumeš. Vsi so bili zavedni in jemali koristi od socializma, sedaj pa nekaj pljuvajo po njemu. Marš hinavci !!
boris-v
13. 06. 2009 18.21
Prvo Borec Dvajset let imam malo podjetje, vsak mesec plačam tej državi 1200€ davkov, Nikoli nisem posloval z državo in paradržavnimi podjetji. Če me zvije bodo moji otroci na cesti, če me zadene recesija sem si sam kriv. Zato sem desničarski patetik.
boris-v
13. 06. 2009 18.17
V SLO so po vojni pobili vse "old money" kapitaliste. To so tisti kapitalisti, ki so skrbeli za zaposlene. "new money" Kapitalisti pa so Janković, Pavček, Šrot. Ti so praviloma slabo izobraženi brezobzirni in nevzgojeni. Kraljevine pa seveda nikakor, Smo kralja Tita, ne hvala.
boris-v
13. 06. 2009 18.11
Klima Petek je solastnik ene licence za igralnico, V sloveniji jih je blizu 30.
Prvo Borec
13. 06. 2009 18.09
boris-v to je samo copy paste iz Financ in tisto kar je zabeleženo , je zabeleženo !! Se mi ne ljubi kregati z desničarskimi patetiki. A Ti misliš, da bi morali imeti kraljevino ??
boris-v
13. 06. 2009 18.06
Prvo Borec A nimaš že dovolj ?. Ves čas citiraš GG. Ampak tudi ti veš da on laže. DOKAZANO. Ultra je pred nekaj dnevi dobila posel z Jankovičgradom vreden 4 Mio €. Sedaj boste potovali z zelenci s pomočjo kartic in ne več žetonov.
pikanet
13. 06. 2009 16.24
Kdor drugemu jamo koplje...pregovor,ki bo prišel še kako do izraza .Samo ,da bo ta jama za JJ dosti globlja,ko se bo razkrilo njegovo premoženje.Zakaj si on ne upa razkrit pred celo Slovenijo,kolk se je njemu in ostalemu sorodstvu povečalo premoženje v mandatu.Pa poštni predali...
Prvo Borec
13. 06. 2009 14.58
"Gospodarsske odločitve je vseskozi spejemal Petek" O mariborski podjetniški družini Petek pravil, da "so normalno poslovali z državo v času Drnovškovih in Ropove vlade, njihova klima je bila ves čas v pisarni predsednika vlade". Prav tako pa "med mandatom Janše skoraj ni bilo odločitve v gospodarstvu, ki je ni odobril Borut Petek". Kot primer političnega kadrovanja v podjetjih Golobič navaja, da je v nadzornem svetu Telekoma bil direktor Krke Jože Colarič, a ga je Janša "zavrnil in namesto njega postavil g. Koletnika. Ni treba govoriti, kakšne reference je imel, člansko izkaznico in prijateljstvo s Petkom, to je bilo vse. Zato so poslovni rezultati tudi katastrofalni, na tleh so Intereuropa , Luka Koper , Hit ". Podobno je bilo po mnenju Golobiča z bivšim predsednikom nadzornega sveta Petrola in Hita Viktorjem Barago, ki naj ne bi imel drugih referenc "razen tega, da je bil sošolec in zaupnik predsednika vlade". "Imejte me za vzgled" "Za zdaj ostaja dejstvo, da sem edini politik v Sloveniji, ki je svojo prijavo premoženjskega stanja Kosovi komisiji odprl za javnost. Vesel bom, če mi bo kdo sledil, in ne nasprotujem, da bi se to zakonsko uredilo," je omenjeno možnost še komentiral Golobič.
liv_pool
13. 06. 2009 11.49
JJ je zvit, ne komentira laži ampak za lase privlečeno zgodbo o poštnem nabiralniku in tajkunih. V njegovem času je bil najbolj znani poštni nabiralnik v MB. Poštenjak plemeniti je res lahko primer kako govoriti notorične laži.
enaneza
13. 06. 2009 11.26
tale Katarinca pa od blizu prav grozno zgleda. Naj jo slikajo bolj od daleč, pa še glas naj izklopijo ko govori... bo bolje.
FUKONJA
13. 06. 2009 11.12
Dobili smo lakmusov papir slovenske levakarske politike. Če so prej vpili, da so oni nova pot, ki bo Slovenijo popeljala v svetlo prihodnost, je prišla streznitev, nepričakovano hitro. Golobič, ustanovitelj nove stranke zares, ki naj bi prinašala svežino in nekaj novega v slovenski politični prostor, se je slovenski javnosti na debelo zlagal. Očitno je nategnil narod tudi s floskulami, da prinaša svežino in novi veter. Tajkun s solastniškimi deleži podjetij v davčnih oazah, se ni spremenil niti za ped, namesto svežine, pa se je na novo skotila zasmrajena skorumpirana politika, ki nam je poznana že iz vladavine prejšnjega LDS – a. Kakšni so politiki, ki nam trenutno vladajo, nam pove njihov odnos do primera Ultra – Golobič in to dejstvo jih v celoti razgali. Nobene sladke besede ne zaležejo več. V tem smislu, hvala ti Golobič.