Slovenija

Jelinčič: Gospa ni tako nedolžna

Ljubljana, 24. 02. 2010 14.54 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Špela Zupan/Barbara Smajila
Komentarji
178

V Barsosu zanikajo krajo kartotek, ki jim jo očita Jelinčič. Ta sicer priznava, da njegove trditve temeljijo na govoricah, a kljub temu poziva k razrešitvi direktorice Vursa zaradi domnevnih nepravilnosti. Čadonič Špeličeva navedbe o nepravilnostih ostro zavrača.

Cvetka Dragoš Jančar
Cvetka Dragoš Jančar FOTO: Blaž Garbajs

Na včerajšnje izjave predsednika SNS Zmaga Jelinčiča glede tega, da je iz klinike Barsos-MC izginilo 3600 zdravstvenih kartotek, ki naj bi bile zdaj v rokah tajnih obveščevalnih služb, se je zdaj odzval Barsos-MC. Zagotovili so, da je trditev povsem neresnična. “Varovanje osebnih podatkov vseh pacientov v Barsos-MC presega vse predpisane standarde. Kartoteke so arhivirane v sefih, dodatno urejeno 24-urno fizično in tehnično varovanje prostorov medicinskega centra pa je zagotovljeno vse dni v letu. Neresnice, ki jih je včeraj s tem v zvezi javno izrekel Zmago Jelinčič, so torej v celoti izmišljene,” je zapisala solastnica Barsosa Cvetka Dragoš Jančar.

'Nekaj zelo gnilega v koaliciji'

Oglasili so se tudi v SLS, kjer pred vladno obravnavo odgovora ministra Milana Pogačnika na interpelacijo premierja Boruta Pahorja pozivajo, naj na očitke pogleda celovito in z vso resno odgovornostjo.

Od Pogačnika pa še vedno pričakujejo, da bo sam sprevidel svojo odgovornost pri ogrozitvi javnega interesa in tudi podal svoj odstop. "S tem bi državljani še imeli kanček upanja, da morda le niso pokopane vse etične in moralne norme v danem primeru in v slovenski družbi," so prepričani v SLS.

Jelinčič je včeraj ob vložitvi interpelacije ocenil, da je v “celotni koaliciji nekaj zelo gnilega. Morajo držati skupaj, da ne bi prišle na plano kakršne koli čudne fotografije, kakšne čudne kartoteke,” je ugotovil in se vprašal, koga nameravajo izsiljevati z njimi. Prvak SNS je sicer domnevno izginotje kartotek povezal s prihodom odvetnika Mira Senice v kliniko, in sicer le uro potem, ko se je zgodil napad na Sašo Baričeviča.

'Gospodje se zelo trudijo, da resnica ne bi prišla v javnost'

Zmago Jelinčič
Zmago Jelinčič FOTO: Dare Čekeliš

Jelinčič je sicer v zvezi s primerom Baričevič naslovil  tudi poslanska vprašanja na kmetijskega ministra, ki ga je spraševal glede delovanja veterinarske inšpekcije, pravosodnemu ministru je zastavil vprašanje o napakah upravnega sodišča, ministrico za notranje zadeve pa je vprašal za pojasnilo v zvezi s storilci kaznivih dejanj.

Poklicali smo ga in vprašali za pojasnila v zvezi s poslanskimi vprašanji in s trditvami o Barsosu.

“Naj se pozanimajo pri tistih ljudeh, ki so te govorice spravili v medije. Kar nekaj jih je. Dokazov ne smem izvajati, ker nisem preiskovalni organ, pa tudi sicer jih nimam,” je odgovoril na vprašanje, ali ima kakšne dokaze glede navedb o izginotju kartotek. “Vprašanje je, ali bomo uradno podatke sploh kdaj dobili, saj se zelo trudijo, da zadeve ne bi prišle na plano. Danes je bilo na primer zapisano, da je bilo v nekaterih trgovinah prepovedano prodajati časnik, ki je poročal o tem. Zelo močan odpor je do tega, da bi resnica prišla na dan,” je še prepričan.

Povprašali smo ga tudi o dokazih za spolno zlorabo psov, za katero pa uradnih dokazov še ni. Ministrico Kresal je namreč vprašal, ali so glede na dokazano spolno zlorabo že sprožili kazenski postopek. “Glede na to, kaj so povedali policisti in očividci na licu mesta, je to vendar očitno. Kot če bi imel nekdo razbit avto, pa bi nekdo drug trdil, da ni bilo nesreče,” je pojasnil in namignil, da nekdo sistematično prekinja dotok informacij v javnost. “Fotografija je obkrožila Slovenijo, prva naloga je bila odkriti, kdo jo je poslal, in jo izbrisati z vseh forumov. Brišejo se komentarji in izjave določenih ljudi. Kdo to počne? Zagotovo nekdo, ki ima močne politične zadeve.” Ima kakšna konkretna imena? “Gotovo to ne počnem jaz ali kakšen gasilec,” je ostal skrivnosten.

Zalar si ne zasluži interpelacije, saj je naveden zgolj kot eden od ministričinih podrejenih po strankarski liniji, ki je pač ubogal navodila. Zmago Jelinčič

Svojih poslanskih vprašanj glede napak pri upravnem postopku in glede dedovanja soproge pokojnika oziroma podlage za ta vprašanja ni želel pojasnjevati. Dejal je le, da je naloga poslancev postavljati vprašanja, ustrezni organi pa morajo podati odgovore.

Na vprašanje, zakaj predlaga razrešitev direktorice Veterinarske uprave RS Vide Čadonič Špelič je Jelinčič odgovoril, da “kot kaže, gospa ni tako nedolžna”.

'Postavljeno na glavo'

Vida Čadonič Špelič
Vida Čadonič Špelič FOTO: POP TV

Čadonič Špeličeva je namreč po Jelinčičevih besedah “s svojo pasivnostjo posredno pripomogla, da je sploh prišlo do trenutne situacije”. Morala bi namreč vztrajati, da se izrek odločbe o usmrtitvi izvrši ali pa zaradi napak v odločbi takoj suspendirati uradnega veterinarja, ki jo je izdal, meni Jelinčič.

V svojih rokah je, glede na položaj, ki ga zaseda, imela vse instrumente za zagotovitev spoštovanja tako načela zakonitosti kot tudi javnega interesa! Glede na to, da tega ni storila, od ministra za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano zahtevamo, da nemudoma sproži ustrezne postopke v skladu z Zakonom o delovnih razmerjih za razrešitev direktorice veterinarske uprave Republike Slovenije iz krivdnih razlogov!” je zapisal Jelinčič. 

Čadonič Špeličeva očitke zavrača. “Stvar je postavljena popolnoma na glavo. Prvič, mi nismo skrivali nikakršnih izvidov. Do 2. februarja zvečer ni nihče postavil suma spolne zlorabe in noben veterinar Vursa ni nikoli odločil drugače kot tako, da se psov ne vrne lastniku. In to kljub izrecnemu predlogu odvetnika Senice, da se iz postopka izloči tako mene kot veterinarja, ki je o tem odločal. Jaz sem zavrnila predlog o zavrnitvi izločitve veterinarja, ministrstvo za kmetijstvo pa je odločilo, da se mene ne izloči iz postopka, ker ga enostavno nisem vodila. Vurs je naredil vse, da se ti psi nikoli ne bi vrnili, in o tem priča 400 strani dokumentov. Zato te očitke popolnoma zavračam!” je odločena direktorica Vursa.

Vsi podatki z Vursa predmet predkazenskega postopka

Medtem pa so z Vursa sporočili, da “Okrožno državno tožilstvo v Ljubljani zaradi varovanja interesov predkazenskega postopka javnosti ne posreduje podatkov v zadevi obravnave bullmastifov z Oražnove ulice 11 v Ljubljani”. Vsa dokumentacija, ki jo je dobilo tožilstvo, je predmet oziroma postopek predkazenskega postopka, je pojasnila vodja tožilstva Tamara Gregorčič. To pa pomeni, da dokler traja predkazenski postopek, uradnega podatka o tem, ali so se zlorabe treh bulmastifov res dogajale, ne bo.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (178)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

tony220
01. 03. 2010 07.10
Nekaj tisoč ur od vseh, ali vlade, parlamenta, vseh strank, advokatov, DURSA in še koga plačujemo mi vsi slovenci. Z temi dnevnicami z ogromnimi urami bi rešili kakšno delovno mesto. Če bi bili psi moji ko so prvič napadli človeka, bi jih v prvi minuti likvidiral.
M-teorija
25. 02. 2010 12.22
-gorenjka- 24.02.2010, 23:31 Verjamem in upam, da jih ni (trenutno 48), vseh, ki so narobe razumeli. Glede na ostale komentarje, pa je kar velik delež, le teh. Tvoj minus, ki si mi ga dala, štejem za manjšega kot tiste nevedne (ne vse) pluse.
Mrki1
25. 02. 2010 11.56
clemeza 25.02.2010, 01:15 18 Nič niso govorice, saj je Senica prišel v Baroso z neindentificiranim moškim s katerim sta potem odnesla določeno število izvodov medicinske dokumentacije, ki so jih morali zaposleni Barosa nemudoma kompletirat. Glede na to, da je bila odtujena dokumentacija, ki bi lahko vpletla določene osebe iz vrha politike, in glede na to, da je skrivnostno izginil posnetek nadzorne kamere v neposredni bližini kraja dogodka ter da je vso dokumentacijo v zvezi z zadevo prevzela posebna skupina tožilcev je ZAROTA! Zapomnite si, da v tem mandatu ne bomo dobili odgovorov na naša vprašanja, mogoče celo nikoli!!!!
godhead
25. 02. 2010 10.59
tudi jelinčić ni tako nedolžen..
petdan
25. 02. 2010 10.16
Ob vsej tej zatohlosti v naši visoki politični srenji, tudi Jelinčič ni ravno vzgleden zastopnik naroda. GLIHA ŠTRIHA !
r13
25. 02. 2010 10.16
kaj se je zgodilo z pokojno sopotnco Baričeviča, ???
Marijareški
25. 02. 2010 09.48
Ker sem prepričan, da se Jelinčič naslaja nad svojim "veleumom" ob prebiranju svojih umotvorov in ker "vse ve" s pomočjo mednarodnih obveščevalnih služb, katerih secret code je: 35 1837, ga sprašujem: ALI IMA KAKRŠNEKOLI DOKAZE, GLEDE NA SVOJE IZKUŠNJE Z GOSPODOM SENICO (kateri ga je uspešno zagovarjal, ko je bil sam utemeljeno osumljen poskusa umora!), DA JE Z ZAGOVOROM KRŠIL KODEKS IN ETIČNA NAČELA ODVETNIŠTVA ? Predvsem pa, kako ve, kakšne "kvalitete" so bili anusi zlorabljanih živali? Ali je imel izkušnje z njimi, glede na to, da živi v najbližji soseščini, torej čez plot?
gizadlinka
25. 02. 2010 07.26
Pri poslušanju teh naših voditeljev so se zadnje čase dogajala sama naklučja. Samo čakam kdaj se bo rodil še novi odrešenik, ki bo po čudežu rešil slovenski narod. Kdo bo mati odrešenika in kdo krušni oče, se pa ve, bo pa seveda vse samo naklučje.
marija pomagaj
25. 02. 2010 06.53
bogi pesi kaki ljudje so jim govorili sedi,in mir...slabšega kar se dogaja najbrž ne bi niti Spilberg natuhtal....
hladni_tus
25. 02. 2010 06.53
"Povprašali smo ga tudi o dokazih za spolno zlorabo psov, za katero pa uradnih dokazov še ni." hehe, tudi pri tem se zelo trudijo, da bi omenjeni dokazi čimkasneje, še najbolje nikoli, postali uradni. PA ČEPRAV DOKAZI O SPOLNEM ZLORABLJANJU PSOV OBSTAJAJO!
24-kur
25. 02. 2010 06.01
gde ima vatre ima i dima
Jaka..
25. 02. 2010 05.00
G. Jelinčič le kje ste bli do sedaj??? No še ni prepozno, kar začnite........ slovenski narod drži z vami......... JELINČIČA ZA PREDSEDNIKA!!!!
Jure Kacicnik
25. 02. 2010 02.53
Bravo zmago si odkril še eno Pogačnikovo učenko, res gospa ni ravno čistih rok, ali pa morda ravno preveč..
clemeza
25. 02. 2010 01.15
Nič niso govorice, saj je Senica prišel v Baroso z neindentificiranim moškim s katerim sta potem odnesla določeno število izvodov medicinske dokumentacije, ki so jih morali zaposleni Barosa nemudoma kompletirat. Glede na to, da je bila odtujena dokumentacija, ki bi lahko vpletla določene osebe iz vrha politike, in glede na to, da je skrivnostno izginil posnetek nadzorne kamere v neposredni bližini kraja dogodka ter da je vso dokumentacijo v zvezi z zadevo prevzela posebna skupina tožilcev je ZAROTA! Zapomnite si, da v tem mandatu ne bomo dobili odgovorov na naša vprašanja, mogoče celo nikoli!!!!
-gorenjka-
25. 02. 2010 00.50
York 25.02.2010, 00:07 sloveniji teče voda v grlo že toliko časa,da ji le še malo manjka do utopitve,veš. stanje v naši ljubi dežel*ci ni tako šele dober mesec,veš. naša "uboga" vlada bi se morala z utapljajočim gospodarstvom in v nebo vpijočimi perečimi problemi ukvarjati vsaj kakšnih nekaj mesecev več,veš. pa ni delala drugega,kot razčiščevala probleme znotraj vlade in nam vsake toliko časa zvišala trošarine,nam štrikala zakone,take,da glava peče in pometala pod tepih,veš. krucifiks ! so mislili,da se bodo problemi rešili kar sami ??medtem,ko nihče od njih nima nobene strategije,nobene ideje,nobenega predloga kako naprej.mater! pa same vrhunske ministre imamo v vladi in na vseh ključnih mestih največje strokovnjake pa bomo kmalu na nivoju romunije.....,če bomo imeli srečo.
Marija Krebs
25. 02. 2010 00.44
Baje, da Jelinčič rad pogleda v kozarec, tudi to se že govori. Potem pa že mora biti res.
Marija Krebs
25. 02. 2010 00.21
Če ni kruha, je pa iger - več kot dovolj. Celo Jelinčič se je uigral.
York
25. 02. 2010 00.07
eruj000024.02.2010, 22:11 Tudi to je način, da že tako "ubogo" vlado še bolj zaposluješ z nepomembnimi zadevami. Na še tako zblojeno interpelacijo se moraš pripraviti. In za naš denar bodo poslanke in poslanci zopet v nedogled mlatili že tako prazno slamo. In samo železnice vsak mesec pridelajo novih 300.000 tisoč izgube. In na željo, ter zahtevo SDS-a, SLS-a in SNS se bodo/bomo ukvarjali kdo koga pozna, kdo je s kom bil.......... Sloveniji teče voda v grlo, mnogi so že pod vodo, naši politiki pa se ukvarjajo samo še s psi. Mediji jim sledijo in Miklavčič v miru pripravlja nov zdravstveni zakon. A, na koncu nam bo žal, da naš zdravnik ni veterinar, tam ni čakalnih vrst. Še za nobenega pacienta ni bila zahtevana interpelacija kakega ministra.
sunlit
24. 02. 2010 23.55
Že nekaj dni na Prešercu talajo časopis Dnevnik gratis. Očitno njihove pravljice kupuje čedalje manj ljudi, pa morajo svoje neresnice trobiti naokoli zastonj.
gepl
24. 02. 2010 23.52
Ta ženska veliko stvari skriva ;) poznam jst takšne prevarante ;)