Slovenija

Jeklenke z odprtimi ventili?

Ljubljana, 19. 06. 2008 09.16 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Če ste kupili plinsko jeklenko Plinarne Maribor, je možno, da imate odprt ventil. Opozoril jih je kupec.

V Plinarni Maribor prosijo vse kupce jeklenk utekočinjenega naftnega plina, ki so bile polnjene pri njih, naj dosledno upoštevajo navodila za varno uporabo jeklenk. (Foto: Plinarna Maribor)
V Plinarni Maribor prosijo vse kupce jeklenk utekočinjenega naftnega plina, ki so bile polnjene pri njih, naj dosledno upoštevajo navodila za varno uporabo jeklenk. (Foto: Plinarna Maribor) FOTO:
Pri vsaki menjavi zamenjajte tesnilo, če plina dolgo časa ne boste uporabljali, zaprite ventil na jeklenki. Vsaki dve leti tudi menjajte fleksibilno cev.

V sredo, 19. junija, je kupec obvestil Plinarno Maribor, da je na plinski jeklenki opazil odprt ventil. V Plinarni so po pregledu ugotovili, da obstaja možnost odprtih ventilov jeklenk, ki so bile na prodajna mesta dostavljene v ponedeljek, 16. junija.

''Odprt ventil ne pomeni, da uhaja plin, saj vse naše plinske jeklenke tesnijo v skladu z varnostnimi standardi. Odprt ventil lahko pomeni potencialno nevarnost le v primeru, da priklop plina ali skladiščenje nista izvedena v skladu z navodili za uporabo utekočinjenega naftnega plina v jeklenki. Ker gre za prvi tovrstni primer, ki odstopa od običajnih reklamacijskih zahtevkov, želimo vse kupce dodatno napotiti k doslednemu upoštevanju navodil in dodatni preverbi zaprtosti ventila na jeklenki,'' so zapisali na njihovi spletni strani.

Kako postopati z jeklenko?

Jeklenko postavite pokonci in jo postavite v zračen prostor. Nikoli se ne sme pregreti nad 40 stopinj Celzija ali biti v bližini odprtega ognja; pri menjavi tudi ne smete kaditi. Ventil mora biti zaprt, nanj pa tesno privita zaščitna matica.

Pred zamenjavo naj bosta ventila obeh jeklenk zaprta. Pri priključevanju jeklenke zamenjajte tesnilo, matico privijte najprej z roko, nato še s ključem. Spoje lahko preverite z milnico, v primeru nastajanja mehurčkov zaprite ventil in ponovite postopek, pri katerem prav tako preverite tesnjenje. Če spoji tudi zdaj niso tesni, zaprite ventil, privijte zaščitno matico in jeklenko odnesite na odprto. O puščanju obvestite distributerja plina.

Če zavohate plin, gre za nenadzorovano puščanje. Takoj odprite okno, zaprite ventil, privijte zaščitno matico in jeklenko odnesite na odprto. Takrat pokličite dežurno službo distributerja, ki bo odstranila jeklenko, ki pušča. V nobenem primeru je sami ne prevažajte do prodajnega mesta.

Varna uporaba jeklenk

SORODNI ČLANKI

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.