Slovenija

Jedrska nesreča – 'hitra' nesreča

Ljubljana, 05. 06. 2008 09.05 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Špela Zupan
Komentarji
27

Če zaslišite zavijajoč zvok sirene je možno, da vam grozi radiološka nevarnost. Prvi odziv - ostanite v zaprtem prostoru in prižgite radio.

Nadzorna soba v NEK. Jedrska nesreča širših razsežnosti v NEK je zelo malo verjetna, saj ima elektrarna vgrajeno visoko stopnjo pasivne in aktivne varnosti, toda ob morebitni jedrski nesreči širših razsežnosti bi bile prizadete regija, država in tudi druge države.
Nadzorna soba v NEK. Jedrska nesreča širših razsežnosti v NEK je zelo malo verjetna, saj ima elektrarna vgrajeno visoko stopnjo pasivne in aktivne varnosti, toda ob morebitni jedrski nesreči širših razsežnosti bi bile prizadete regija, država in tudi druge države. FOTO: Reuters
Slovenijo lahko prizadenejo nesreče:

- v jedrskih objektih (jedrske nesreče),
- s stacionarnih in premičnimi radioaktivnimi viri,
- pri prevozu radioaktivnih snovi,
- zaradi padca satelita na jedrski pogon ali satelita, ki ima na krovu jedrske snovi.

Ob jedrski nesreči se sprostijo radioaktivne snovi pretežno v ozračje in se razširjajo v obliki radioaktivnega oblaka v širše okolje. Stopnja ogroženosti je odvisna od obsežnosti nesreče, prenos in razširjanje pa od vremenskih razmer. Radioaktivno sevanje prihaja do človeka po treh prenosnih poteh z vdihavanjem radioaktivnih zračnih delcev, s strupeno vodo in hrano ter neposrednim zunanjim obsevanjem iz radioaktivnega oblaka ali iz onesnaženih tal.

Evakuacija za prebivalce v okolici NEK je, če je potrebna, vedno vnaprej načrtovana. Če ste predvideni za odhod, se nanj pripravite in ukrepajte v skladu z navodili, ki ste jih dobili od pristojnih organov, ki bodo javnost obveščali tudi preko radia in televizije. Navedena bodo naselja, katerih prebivalci se bodo morali evakuirati, in evakuacijske poti, ki bodo vodile v evakuacijska sprejemališča, kjer bo zagotovljen sprejem prizadetih. Na pot se lahko odpravite s svojim vozilom, za prevoz prebivalcev, ki nimajo lastnih prevoznih sredstev, in pomoči potrebnih pa bo poskrbela občina. Za otroke, ki bodo v šolah in vrtcih, ter za osebe, ki bodo v bolnišnicah in domovih za starejše, bodo poskrbeli zaposleni v ustanovah. Odpeljali jih bodo na mesto, kjer bodo prebivalci kraja, kjer je sedež ustanove, pri čemer bo poskrbljeno, da bodo družine čim prej združene.

Ob evakuaciji s seboj vzemite le najnujnejše stvari, kot so osebni dokumenti in denar, obleko za teden dni, pribor za osebno higieno, zdravila, recepte in nujne medicinske pripomočke ter druge nujne življenjske potrebščine. S seboj lahko vzamete tudi malega hišnega ljubljenčka. Pred odhodom izključite gospodinjske stroje in naprave, zaprite vodo, plin, okna in vrata, ugasnite luči in zaklenite prostore. Morebitno živino pustite v zaprtem hlevu in jo oskrbite s krmo za dva dni, zanjo bodo skrbele skupine občanov ali pripadnikov Civilne zaščite. Po določeni evakuacijski poti se odpeljite do sprejemališča, vozite previdno in strpno. V evakuacijskem sprejemališču vas bodo napotili v kraj, kjer se boste začasno nastanili. Če bo evakuacija izvedena po izpustu nevarnih snovi, vas bodo radiološko pregledali in po potrebi dekontaminirali. Ob jedrski nesreči se lahko v okolje sprosti radioaktivni izotop joda, ki utegne povzročiti notranje obsevanje telesa zaradi vdihavanja. Zaužitje tablet kalijevega jodida neposredno pred ali med prehodom radioaktivnih snovi preprečuje, da bi se radioaktivni jod, ki bi ga vdihnili, kopičil v žlezi ščitnici. Tablete boste ob morebitni jedrski nesreči pravočasno dobili, skupaj z navodili za uporabo, oziroma bodo brezplačno na voljo tudi v lekarnah.

Če niste med evakuiranimi, je priporočeno zaklanjanje, s katerim se odpravijo ali zmanjšajo posledice ionizirajočega sevanja. Glede na oddaljenost od kraja nesreče omogočajo dovolj visoko stopnjo zaščite notranji prostori zidanih objektov. Ob razglasitvi ukrepa zaklanjanja se umaknite v hišo ali drugo zgradbo. Izogibajte se daljšemu zadrževanju pred okni, zadržujte se v prostoru, ki ima malo oken. Zaprite okna in vrata in jih dodatno zatesnite s samolepilnim trakom, izklopite ventilacijo in zatesnite s priročnimi sredstvi prezračevalne odprtine. Uživajte hrano in pijačo, ki jo imate v hiši, lahko pijete in uporabljate vodo iz vodovoda, razen če je to prepovedano. Če ste ob razglasitvi zaklanjanja na prostem, uporabite priročna zaščitna sredstva (robec, brisača, ogrinjalo) in se čim prej umaknite v zgradbo ali v zaklonišče.

Glede na število in zanesljivost varnostnih sistemov v jedrski elektrarni je verjetnost nastanka nesreče, ki bi pomenila nevarnost za prebivalstvo, izredno majhna, trdi Uprava za zaščito in reševanje.
Glede na število in zanesljivost varnostnih sistemov v jedrski elektrarni je verjetnost nastanka nesreče, ki bi pomenila nevarnost za prebivalstvo, izredno majhna, trdi Uprava za zaščito in reševanje. FOTO: Reuters
Najbližje Sloveniji so jedrske elektrarne na Madžarskem, Slovaškem, Češkem in v Nemčiji (na Bavarskem). Do izrazitejšega onesnaženja lahko pride le v krajih, kjer bi med prehodom radioaktivnega oblaka čez naše ozemlje deževalo.

Radioaktivne snovi lahko pridejo v telo tudi z uživanjem kontaminirane hrane. Zato upoštevajte navodila pristojnih organov glede prepovedi uporabe pitne vode, uživanja določenih živil, predvsem poljščin, sadja in zelenjave, omejitve nabiranja in uporabe poljskih pridelkov in gozdnih sadežev, omejitve paše, omejitve lovljenja divjadi in omejitve gibanja na prostem. Pristojni organi vas bodo obvestili tudi o prenehanju nevarnosti, potrebnih ukrepih po prehodu kontaminiranega oblaka (čiščenje stanovanja, spiranje okolice hiše).

Najbolj ogroženi najbližji kraji

Na območju Slovenije predstavljajo nevarnost nastanka jedrske nesreče predvsem NEK in jedrske elektrarne v tujini. Prva je na levem bregu reke Save in je približno tri kilometre oddaljena od Krškega. Območje ožje varstvene cone obsega območje s polmerom 500 metrov od elektrarne, območje širše varstvene cone pa območje s polmerom 500 do 1.500 metrov okoli elektrarne. Večja naselja v okolici elektrarne so Brežice, Brestanica, Kostanjevica na Krki, Sevnica in Novo mesto. Elektrarna leži približno 70 kilometrov jugovzhodno od Ljubljane in 35 kilometrov severozahodno od Zagreba. Trenutno deluje po svetu tudi 443 jedrskih energetskih reaktorjev. Na območju, ki je od Slovenije oddaljeno 1.000 kilometrov, deluje 50 jedrskih elektrarn s 109 energetskimi reaktorji, od tega jih je 32 v 500-kilometrskem pasu od Slovenije.

Če bi v NEK prišlo do jedrske nesreče, so najbolj ogroženi v bližnjih območjih, torej do nekaj 10 kilometrov, v večji oddaljenosti pa je vse odvisno od vremenskih razmer. Ocena ogroženosti je pokazala, da morebitni izpust v reko Savo, do katerega bi lahko prišlo ob puščanju rezervoarja odpadnih tekočin, ne pomeni znatnejše sevalne obremenitve za prebivalstvo. Izpuščene tekočine na lokaciji NEK bi prišle v podtalnico pod objektom in nato v reko Savo, kjer je možno nadzirati radioaktivno onesnaženje in predpisati ustrezne ukrepe. Opazovanje in nadzor podtalnice na celotnem Krško-Brežiškem polju sta smiselna le ob večji emisiji radioaktivnega onesnaženja v ozračje, ki se usede na tla. Jedrska nesreča širših razsežnosti v NEK je zelo malo verjetna, saj ima elektrarna vgrajeno visoko stopnjo pasivne in aktivne varnosti, toda ob morebitni jedrski nesreči širših razsežnosti bi bile prizadete regija, država in tudi druge države.

Zvočni alarm

Pristojni organi v primeru jedrske nesreče izvajajo zaščitne ukrepe, skušajo predvidevati razvoj nesreče in merijo morebitno sevanje. Obveščanje ob jedrski nesreči v NEK se začne z obvestilom o razglasitvi določene stopnje nevarnosti v elektrarni. Ob razglasitvi nenormalnega dogodka, ki ne predstavlja večje nevarnosti za elektrarno ali okolico, obveščanje steče preko centrov za obveščanje do Uprave za zaščito in reševanje in Uprave za jedrsko varnost, ki je pristojna za nadaljnje obveščanje. Ob razglasitvi posameznih stopenj nevarnosti Center za obveščanje obvešča vse izvajalce nalog iz načrta, najvišje državne organe ter druge države in mednarodne organizacije. Obveščanje javnosti se začne z razglasitvijo objektne nevarnosti, ob razglasitvi splošne nevarnosti pa se sproži alarmni znak za neposredno nevarnost.

Če zaslišite zavijajoč zvok sirene, ki traja eno minuto, je možno, da vam grozi poplava, večji požar, vojaški napad ali radiološka in kemična nevarnost. Takrat vključite radio ali televizijo ter poslušajte navodila o zaščitnih ukrepih in ravnajte v skladu z njimi.

Zaščita, reševanje in pomoč

Predsednik uprave NEK Stane Rožman
Predsednik uprave NEK Stane Rožman FOTO:

Jedrska nesreča, vsaj tista v najhujši obliki, ko pride do taljenja sredice v reaktorju, je po svoji naravi "hitra" nesreča, zato je ključno hitro ukrepanje. V krajih, ki so od NEK oddaljeni do deset kilometrov, izvajajo ukrepe radiacijske zaščite, prebivalce evakuirajo in jih prepeljejo na varno mesto, kjer jih lahko oskrbijo. Na območju, oddaljenem od 10 do 25 kilometrov, se opravljajo meritve. Prizadetim prav tako nudijo prvo pomoč, aktivirajo se tudi veterinarji in gasilci. Ob jedrski nesreči v tujini v oddaljenosti 1.000 kilometrov se poleg teh ukrepov izvajajo še: poostren in povečan nadzor okolja in hrane, radioaktivnosti na mejnih prehodih, prepovedan je uvoz iz države, kjer je prišlo do katastrofe, potovanje pa odsvetovano.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (27)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

velenje18
05. 06. 2008 17.15
igor.gojcic: "Ko kaj nujnega in resnega izve javnost, je itak že prepozno, privilegirani so medtem že itak na varnem. Stara pesem." to si zlo lepo povedu in tudi res je...! žalostno ampak resnično
rambo19
05. 06. 2008 17.09
upajmo da ni res hudga drugac smo ga vsi najebal
konstantinopel
05. 06. 2008 16.57
Upam, da bo zdržala do Bushovega obiska.
starasablja
05. 06. 2008 16.48
A se J.J. in vlada tudi že počasi ohlajata? Avgusta se bodo kobacali po CRO morju in se povsem ohladili do septembra!
516885
05. 06. 2008 16.18
a se bomo mi tud mogl evakuirat tok( a bomo umrl ) pošlte prosm odgovor na smkavec.smrkavec@hotmail.com
Tilen Benda
05. 06. 2008 16.15
Franciska Pavlin
05. 06. 2008 14.59
Evo novi paket vlade, priprava na volitve stranke SDS in JJ.
kekci
05. 06. 2008 14.47
PA ČEBELE PA TOLE ZDELE HOTL STE KOSOVA EVO VM ZDJ BOŽIJE KAZNE
cica1
05. 06. 2008 14.18
Baje da so v nemčiji skoz poročal o napaki! Vsake pol ure!
Pahorcek
05. 06. 2008 14.06
Madona ste novinarji na poptv pametni... najprej novinarji, če vam lahjko tako rečem, za kar vas sam nebi opredelil, ker nimate pojma o njem, dejte pejte mau na izobraževanje v tujino, sej poptv ma dost dnarja. Članki ki jih pišete, so porazni, če lahk rečem KR NEKI. Res je da nimate kj pisat in sam iz drugih virov prepisujete... sam paniko delat za kar ni potrebna.... nevem no. Aja JJ je vsega kriv...hehe
mucaMarty
05. 06. 2008 13.45
hahahahhahahhahhaha
Ramzess
05. 06. 2008 13.42
Dgorfb="Zato da bi odvrnili pozornost od političnega dogajanja..." In morebitne resnice, zakaj bi naša vlada bila izjema pri tem. Ne želijo panike, da lahko obdržijo nadzor, itd. Spomnite se dogajanja po nesreči v črnobilu, Rusija predolgo taji domačinom (Črnobila) in svetu, v Evropi piskajo alarmi, nadzorni alarmi v evropskih elektrarnah, pa ne vedo zakaj, nekateri mislijo, da zaradi lokalnih težav, ker da so zaposleni nekaj prinesli s sabo, in na sebi so sicer res prinesli sevanje od zunaj, kmalu so ugotovili da je težava v 'zraku'. Kaj je sledilo pa veste, vključno s potvarjanjem statistike, ki še danes ni točna. Ko kaj nujnega in resnega izve javnost, je itak že prepozno, privilegirani so medtem že itak na varnem. Stara pesem. Morda se mnogim zdi, da zganjajo paniko, ampak o teg stvareh je treba govoriti, saj se ljudje v splošnem ne zavedajo nevarnosti jedrskih eksplozij in nesreč, noben zaprt prostor ni varen. Takih strani, z dodanimi avdio datotekami, bi moralo biti več, izobraževanje je potrebno. Kvaliteta tukaj dodanih avdiodatotek pa je porazna, zvok opleta, kje so to snemali, na starih zlajnanih mašinah. Kar pa se scenarijev zaščite, reševanja in pomoči tiče, pa resničnost precej drugačna od teorije, kar pa itak veste.
mucaMarty
05. 06. 2008 13.34
Hvala bogu, da imate NEK, da lahko odvračate ljudi od vaših dolgih prstov.
cica1
05. 06. 2008 13.08
Zgleda da nas na nekaj pripravljajo- vendar previdnost ni odveč zato te alarmi- kdor jih še ne pozna!! Lep dan
cica1
05. 06. 2008 13.06
Če do česa pride gremo tko vsi naenkrat!! Ne bo časa!
salamin
05. 06. 2008 12.17
spet se bo nekaj podražalo 100%
dinozavec
05. 06. 2008 11.56
Tak tak.. delajte paniko.. nedolžne ovčice se da enostavno napi***vat... Ko naslednjič avion preleti našo hišo na 3km višine se pa tudi naj skrijem v klet,, ker so sigurno teroristi ki se hočejo zaletet v mojo bajto, a? Tudi sam sem novinar ampak za vsako tako bedno objavo mi odštejejo denar.
dgorfb
05. 06. 2008 11.54
Zato da bi odvrnili pozornost od političnega dogajanja...
Heracles
05. 06. 2008 11.52
Saj so ustavili nek.....le ta se zdaj ohlaja...zakaj delate preplah?
killi-123@hotmail.com
05. 06. 2008 11.45
A res nimate kaj drugega za poročat, kot pa samo paniko sejati. Klinc pa taki novinarji.