Slovenija

NEK se že pripravlja na vnovični zagon

Krško, 23. 03. 2011 12.51 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
D.L./P.J./Š.Z.
Komentarji
133

Nuklearna elektrarna Krško se je samodejno iz varnostnih razlogov ustavila zaradi napake na zunanjem električnem stikališču, ki ga nadzoruje Eles. Znova naj bi jo zagnali v manj kot 24 urah.

Nuklearna elektrarna Krško
Nuklearna elektrarna Krško FOTO: Damjan Žibert
Če imate fotografije ali videoposnetke dogodkov v Krškem, jih prosimo pošljite na 24ur.com@pop-tv.si. Pripišite, da dovolite brezplačno objavo. Navedli vas bomo kot avtorja.

Ob 10.30 se je Nuklearna elektrarna Krško (NEK) samodejno zaustavila, so sporočili na spletni strani edine slovenske nuklearke. "Po trenutno dostopnih podatkih je bil vzrok zaustavitve nenadni izpad 380 kV daljnovoda proti Zagrebu. V skladu z Načrtom zaščite in reševanja je bil razglašen nenormalni dogodek – stopnja 0. O dogodku so bili obveščeni pristojni organi v okolju," so sporočili iz NEK. Poudarili so, da je elektrarna varno zaustavljena brez vplivov na okolje, in dodali, da se elektrarna ob takšnih dogodkih avtomatično sama zaustavi.

Upravo za jedrsko varnost so o zaustavitvi obvestili ob 10.50. "Sporočili so, da so vsi varnostni sistemi pravilno delovali. Osebje elektrarne je ustrezno ukrepalo po internih procedurah za zaustavitev elektrarne in po dosedanjih podatkih ni bilo nobenih vplivov na okolje. NEK se trenutno napaja preko 110 kV omrežja in je v stanju varne zaustavitve," so zapisali na okoljskem ministrstvu.

Marjan Tkavc z Uprave za jedrsko varnost je za 24ur.com pojasnil, da se je NEK iz varnostnih razlogov samodejno ustavila ob 10.30 po prvih podatkih zaradi okvare na stikališču. Predvideva, da je izpadlo eno izmed stikal, zato se je izgubila zveza z daljnovodom za pretok električne energije iz NEK. Ob izključitvi se zveza prekine, ker elektrike ni možno več pošiljati v obtok, zato se mora elektrarna zaustaviti.

Vzrok napake na stikališču bo znan po analizi. Po njegovem vedenju so bili pregledi redni. NEK je sicer trenutno varno ustavljena, kar pa odjemalci elektrike ne bomo občutili, saj naj bi bilo dovolj zalog. Zdaj bodo nekaj časa potrebovali za oceno stanja pred vnovičnim zagonom. Po ustaljenih pravilih so sicer razglasili izredno stanje, ki pa so ga preklicali okoli 12.15. Strokovna skupina na upravi spremlja dogodek in bo javnost sproti obveščala.

Eles: Vzrok izpada ni bil na strani NEK

Serviserji so že po nekaj minutah uspeli spet vzpostaviti povezavo z omrežjem in že slabo uro po dogodku so bile zadeve normalizirane, zdaj pa poskušajo ugotoviti, kaj se je dogajalo, je v oddaji 24UR OB ENIH povedal Andrej Stritar z Uprave za jedrsko varnost.

Iz Elektra Slovenija (Eles) so sporočili, da so ob 10.27 v razdelilni transformatorski postaji Krško istočasno izpadle naprave, ki povezujejo objekt z elektroenergetskim sistemom. Vzrok izpada ni bil na strani NEK, so pojasnili. Ob aktiviranju zaščite sistema tokovne zbiralnice G2 v razdelilni transformatorski postaji se je NEK avtomatično varno zaustavila, skladno z njihovimi procedurami. Po ugotovljenem vzroku izpada so napravo v razdelilni transformatorski postaji, ki je povzročila napačen ukaz, izločili iz obratovanja in omogočili delovanje NEK preko sistema tokovne zbiralnice G1 v isti razdelilni transformatorski postaji.

Izpad ni povzročil prekinitve napajanja odjema v slovenskem električnem omrežju. Izpadlo proizvodnjo so do 12. ure nadomestili z aktiviranjem minutne rezerve, ki so jo v Elesu zakupili za tovrsten namen novembra lani, tako doma kot v tujini. Od 12. ure dalje zagotavlja nadomestno električno energijo za slovenske potrebe lastnik slovenskega dela NEK, gospodarska družba GEN-Energija. Elektroenergetsko omrežje Slovenije je bilo ob 13.13 pripravljeno za takojšnjo vnovično sinhronizacijo NEK v omrežje. Po njihovih podatkih naj bi elektrarno znova vključili v električno omrežje jutri ob 11. uri.

Zaustavitve so bile že v preteklosti

Odjemalci niso občutili zaustavitve NEK.
Odjemalci niso občutili zaustavitve NEK. FOTO: Damjan Žibert
NEK deluje varno že dolgo let. Imamo izrazito nadpovprečno usposobljen kader, imamo ogromno jedrskih strokovnjakov. Na enoto prebivalstva ima Slovenija največ strokovnjakov v Evropi, morda celo na svetu. Verjamem v fiziko, v znanje. Mislim, da gradnja drugega bloka NEK ne bi prinesla mnogo novih problemov, ker odpadke že imamo. Škoda, ker smo prodali delež Hrvatom, to je ena največjih napak, gledano s stališča jedrske energije in podnebnih sprememb. Če bi se morala odločiti za drugi blok, bi ga vsekakor podprla. Klimatologinja Lučka Kajfež Bogataj za 24UR OB ENIH

Edina slovenska jedrska elektrarna ob reki Savi v Vrbini v krški občini deluje od leta 1981. Doslej ni bilo večjih težav z vplivom na okolje in ljudi. Februarja 2002 so jo za dva dni izključili, potem ko so na enem od ležajev motorja črpalke reaktorskega hladila opazili porast temperature. Vzrok je bil odpoved termoelementa. Maja istega leta so izvedli remont s posodobitvijo, ki je trajal 26 dni.

Avgusta 2003 se je znova zaustavila za 24 ur, tokrat zaradi nepravilnega delovanja izolacijskega ventila na glavnem paravodu številka dve ob rednem testiranju. Novembra istega leta se je samodejno zaustavila zaradi umazane Save, natančneje zaradi izgube hladilne vode skozi kondenzator. Deževna noč po vsej Sloveniji je namreč povzročila hiter porast pretoka Save s približno 150 kubičnih metrov na sekundo na približno 750 kubičnih metrov ter intenzivno izpiranje odpadlega listja in ostalih nečistoč. Čistilne naprave na odvzemu hladilne vode v NEK so obratovale s polno močjo, a niso uspele zagotoviti zadostnega filtriranja savske vode ter zadostnega pretoka za hlajenje kondenzatorja. Zato so se sprožili avtomatski zaščitni ukrepi z zaustavitvijo turbine in reaktorja. Znova so jo zagnali po 24 urah.

Avgusta 2004 je odpovedal glavni električni napajalnik kontrolnih palic. Ko so ga poskušali zamenjati, je izpadel rezervni napajalnik, zaradi česar se je reaktor samodejno zaustavil. Vnovičen zagon je bil čez nekaj ur. Aprila 2005 se je samodejno zaustavila zaradi napake pri zmanjševanju moči za izvedbo rednega testa turbinskih ventilov. Avgusta istega leta so zaradi sanacije hladilne enote ventilacijskega sistema čez vikend prekinili proizvodnjo električne energije.

Aprila 2006 so začeli večdnevni redni remont, med katerim so opravili okoli 30 sprememb. Junija 2008 so jo zaustavili zaradi puščanja vode iz primarnega sistema v zadrževalni hram. Manjkajoči delež električne energije do odprave napake so zagotavljali s povečano proizvodnjo v drugih domačih elektrarnah in z uvozom iz tujine. Evropska radiološka postaja za izmenjavo podatkov (Eurdep) je takrat zaznala povišano stopnjo žarčenja 20 ur pred objavo o zaustavitvi, zato so se pojavila ugibanja, ali so želeli prikriti napako, kar so pristojni v Sloveniji zanikali.

Mednarodna lestvica jedrskih in radioloških dogodkov
  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (133)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Matej Cerkvenik 1
24. 03. 2011 20.00
Adolph: Točno tako-cel članek zaradi ene navadne ustavitve-in to kar obširen, a neke bol zanimive novice pa ne,....
Adolph
24. 03. 2011 13.11
Precej podrepno, da ni na portalu niti ene besede o temu,da Austrijci zahtevajo izklop krske elektrarne in dajejo veto proti vstopu Hrvaske v EU, ce se ne odrecejo ,polovice elektrarne, ki je njihovo lastnistvo . .. . .
Adolph
24. 03. 2011 12.43
Izgleda ,da vecina strokovnjakov, ki se fabricirajo na tem portalu ne ve, dace bi v Krskem pocilo,treba evakuirati ne samo Dolensko ali Slovenijo ,nego celo Europo, verjetno na luno . . . ..
Adolph
24. 03. 2011 12.35
Izgovori so dobri, pa ce jih pes na repu prinese . . . Japonci krivijo tudi zunanje vplive na njihovih kurilnicah . . ..
jakac8
24. 03. 2011 00.15
Matr, ste nekateri panični...Ste ko amerikanci..polni dreka v hlačah ob vsakem sranju.. Ko za avtomobili motorji divjate vas ni strah smrti, ko pa se govori o kakem oblakcu ste pa vse posrani.. Pa klinc, če nas bo pa pobralo pa bo...saj itak ta svet leti v pogubo...pa ne zaradi jedrski elektrarn, ampak zaradi svetovne in naše politike, ki je šla v pm....Černobil pa to Fukošimo mešate skupaj, pa vsak bebec lahko razume, da je velika razlika med njima.. Res pa je, da tisti, ki so tam blizu bodo čutili posledice in za njih mi pa ni vseeno..avstrijci se pa itak vedno pametni delajo okoli jedrskih...saj če bi jo sami imeli nebi bili pametni, ko pa jo nimajo pa lajajo kar v tri krasne..
Modri Biser
23. 03. 2011 22.22
to kar se danes dogaja bi sem oralo vsak dan..naj enkrat začenjo lenuhi kaj delat medtem ko drugi životarijo na sončni upravi...
BSX
23. 03. 2011 22.07
Glede sevanja. Defenicija sevanaj-prenos energije v obliki elektromagnetnega valovanja. Sinhronski ali asinhronski elektromotorji sevajo, ker je prisotno elektromagneto valovanje skozi stator v rotor. Brezžične naprave tudi sevajo. Tako da ne paničarit. Nuklearno ne more razgnati če je narejena tako kot je treba.
sinjigaleb84
23. 03. 2011 21.40
...zanimivo nobeden se pa ne vpraša koliko sevanja prejmete ko greste na slikanje pljuč... ipd... če bi imeli tam dozimeter bi vam naštel kar lepo številko kar pomeni da bi v nuklearki delal par let in remontov da bi dobil to dozo.... ampak tisto je v bolnišnici in naivni ljudje to sprejemate kot čisto nekaj normalnega... Drugač dragi moji kdor ne pozna delovanja in zaustavitve nuklearke naj raj ne komentira ker škoda gledat kakšne komentarje eni pišejo...
enadve
23. 03. 2011 20.51
@ T_one 23.03.2011, 20:12 Najprej vzami tablete, potem pa se umiri. Ko boš miren, vzami v roke kakšno knjigo, tudi obisk v kakšni izobraževalni ustanovi bi ti prišel prav!
Slvenc
23. 03. 2011 20.18
dobra finta za javnost...kao da smo varni....medtem pa oblak iz Fukošime prihaja k nam..Na primer, včeraj so okoli elektrarne Daiichi okoli Fukošime izmerili 400 milisievertov ( mSv ) na uro. S to meritvijo je tiskovni predstavnik japonske vlade, Jukio Edano, prvič priznal da je zdravje ogroženo, vendar pa javnost ni dobila razlage kaj to pomeni. Informativni mediji govorijo neumnosti kot so, da smo takšni radiaciji izpostavljeni vsak dan, saj radiacija prihaja iz vesolja. Vendar pa gre za 1 mSv na leto, oziroma od 0.3 do 0.6, prevsem zaradi umetnih (medicinskih) virov. In če sedaj pomnožimo 24 ur s 400, vidimo da ljudje v okolici prejmejo 9.600 mSv na dan, oziroma 67.200 mSv na teden. Sedaj pa si poglejmo, kakšne količine ionizirajoče radiacije so za človeka nevarne: • več kot 10.000 mSv radiacije v kratkem časovnem obdobju povzroči smrt v nekaj tednih. • 2.000 - 10.000 mSv radiacije v kratkem časovnem obdobju povzroči z radioaktivnostjo pogojene bolezni, ki v večini primerov vodijo v smrt. • 1.000 mSv v kratkem časovnem obdobju povzroči z radioaktivnostjo pogojene bolezni, za katere pa ni nujno, da vodijo v smrt. • 50 mSv/leto je najnižja količina radiacije, za katero je dokazano, da je kancerogena. .
T_one
23. 03. 2011 20.12
Pred kakšnim mesecem sem se spraševal, na kakšen način, s kakšnim izgovorom, bodo uvedli zakon Codex Alimentarius, ko bo ljudjem prepovedano gojiti hrano doma. Sedaj pa se mi zdi, da je ta izgovor na dlani; RADIACIJA! Izgleda, da ni slučajno, da so nekaj ur pred potresom na Japonski, krožili po medijih pravljični članki kako bo nek komet, ki bo šel mimo Zemlje 35 milijonov kilometrov, šele jeseni letos, povzročal od srede marca naprej katastrofe na našem planetu, kar pa je znanstveno čisti nesmisel. Izgleda, da je to bila cover zgodba, za prikritje povzročanja katastrof s HAARP-om, da bodo lahko dosegli svoje cilje. Zanimivo je tudi neodzivanje javnosti, predvsem ZDA, na možnost radiacijske katastrofe, čeprav se dobro ve, da se bo, s premikanjem zračnih mas, ta radiacija razširila na ves planet; kot da si želijo, da se to zgodi. Potem pa še; kot je to napisal "realnews", ta dogodek danes v Krškem in še nekaterih drugih državah. Ob istem času isti dogodki? Nemogoče da je to naljučje!! Potem pa še napad "koalicijskih sil" na Libijo; točno osem let pozneje kot napad na Irak (20 marec, 2003). Slučaj ali zarota?!! Fašistični Suženjski Nov Svetovni Red!!!
BSX
23. 03. 2011 20.10
Ka zdej bote pa objavlal vsak dan kaj se dogaja z nek. Samo plašite nevedne ljudi, in čisto nič druga. Kaj pa je treba ljudem vedet če izpade 400kV dalnovod.
nosferatu
23. 03. 2011 20.09
que_tall: "Ja, prav imaš! Sevanje so bo ustavilo natancno na slo aut meji. IQ priblizno ekvivalenten vreliscu vode na Triglavu" Ne bo se ustavilo, bo pa dosti manjše, sevanje namreč pada, dlje ko si stran; zato so tudi evakuirali prebivalce Pripjata in Fukushime 100 km stran, a ne. IQ približno ekvivalenten ledišču vode v sahari.
vanili
23. 03. 2011 20.04
djmo vlagat bolj v fuzijo
MK02
23. 03. 2011 20.02
dajmo delat paniko, saj drugo itak mediji ne znate. Bi to sploh prišlo v medije, če nebi bilo probleme na japonskem? Mislim, da ne.... Vsi, ki ste pa proti jederski pa bote to kost glodali...dober tek
que_tall
23. 03. 2011 19.58
nosferatu23.03.2011, 19:37 Ja, prav imaš! Sevanje so bo ustavilo natancno na slo aut meji. IQ priblizno ekvivalenten vreliscu vode na Triglavu
hollywoodpuncek
23. 03. 2011 19.41
a ste ljubosumni na fukušimo al kaj, da take pišete?? kaplja čez rob je pa "nenormalni dogodek stopnje 0". takrat, ko bo pa res kaj narobe, vas pa noben ne bo resno jemal.
nosferatu
23. 03. 2011 19.37
AHAHAHA :D Komaj čakam, da bo prišlo do štale tudi pri nas - in nekoč bo prišlo do resne štale - da se bom lahko iz ne-nuklearne Avstrije ali Nemčije smejal vsem zagovornikom NEK, ki bodo doma morali živeti v skafandrih in uživati hrano in vodo od zelo daleč stran ;) Ajde, hitro minuse talat!
Proo
23. 03. 2011 19.34
@janez6b PA vsi ste neki nostrdamusi k veste kaj se bo dogajalo z našim planetom jutri ali pa čez 10 let, 20 let. Pozanimajte če so si Japonci mislili, da jih lahko doleti potres z mag. celo 9,0, ter ob tem cunami, pa NIKOLI, čeprav je njihova zgodovina polna potresov in cunamijev. Do leta 2050 pa naj bi po svetu zrašlo še dodatnih oz novih 1500 jedrskih reaktorjev, potem pa lahko samo molimo da se kaj ne zgodi, ampak sej takrat vas večine že ne bo, zato je ljudje tako ali tako vseeno, nima veze kaj pustimo kasnejšim rodovom, kako že rečemo takšnim ljudem. Sicer lepo pišeš tekste ampak mam raj veterne...!
HouseBeatz
23. 03. 2011 19.32
Jederske elekrarne so prihodnost, če pa milsite primerjat našo in japonsko se najprej pravilno informirajte na razmere v katerih živimo( vreme, lega, podnebje), ter kakšne vrste je; tlačno vodna ali parnovodna... Ne pišite neumnosti, če ne veste ničesar! Lp