Slovenija

Je Živčec Kalanova zlorabila bazo podatkov? Informacijska pooblaščenka že na delu

Ljubljana, 09. 05. 2012 14.15 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Nataša Pirc Musar bo uvedla inšpekcijski nadzor, v katerem bodo ugotavljali, ali je predsednica Zdravniške zbornice Slovenije zlorabila bazo elektronskih naslovov članov zbornice in jim pošiljala promocijska sporočila.

Informacijska pooblaščenka Nataša Pirc Musar bo uvedla inšpekcijski nadzor, v katerem bodo ugotavljali, ali je predsednica Zdravniške zbornice Slovenije Gordana Živčec Kalan zlorabila bazo elektronskih naslovov članov zbornice in jim je pošiljala promocijska sporočila. Živčec Kalanova zanika, da bi zlorabila podatkovno bazo naslovov.

Živčec Kalanova pravi, da jo veseli, da se je informacijska pooblaščenka tako hitro odzvala. Dodaja, da informacijska pooblaščenka tokrat ni prvič poslala vprašanj na zbornico, da pa doslej ni ugotovila kakšnih kršitev.
Živčec Kalanova pravi, da jo veseli, da se je informacijska pooblaščenka tako hitro odzvala. Dodaja, da informacijska pooblaščenka tokrat ni prvič poslala vprašanj na zbornico, da pa doslej ni ugotovila kakšnih kršitev. FOTO: Aljoša Kravanja

Pirc Musarjeva je povedala, da je Živčec Kalanovo prijavilo več zdravnikov. Tako bodo sedaj sprožili inšpekcijski nadzor, v katerem bodo ugotovili, ali gre za kršitev zlorabe baze elektronskih naslovov članov zbornice za neposredno trženje in propagiranje vnovične kandidature Živčec Kalanove za predsednico zbornice. Informacijska pooblaščenka bo torej preverjala, ali je Živčec Kalanova imela pravno podlago za uporabo teh elektronskih naslovov. "Po prijavah sodeč je nima," je dejala Pirc Musarjeva. V primeru ugotovljene kršitve bo pooblaščenka sprožila tudi prekrškovni postopek.

Živčec Kalanovo lahko doleti globa

Če bodo ugotovili, da je Živčec Kalanova kot predsednica zbornice zlorabila podatke, potem se ji obeta globa v višini 830 evrov na vsak zlorabljen osebni podatek, pravi Pirc Musarjeva.

Živčec Kalanova pa je v odzivu dejala, da jo veseli, da se je informacijska pooblaščenka tako hitro odzvala. Ob tem je pojasnila, da članom zbornice dnevno pošilja sporočila in da so zdravniki sporočila dobivali samo iz njenega uradnega elektronskega naslova zbornice. Sporočila je, kot pravi, pošiljala stikom, ki jih ima zabeležene v svojem predalu elektronske pošte. S sporočilom pa je nagovorila vse tiste člane, s katerimi ni v dnevnih stikih, je pojasnila. Tako po njenih trditvah ne gre za kakršno koli zlorabo podatkov, saj bi bilo potem "vsako pošiljanje po elektronski poti zloraba". "Ali potem ne smem več komunicirati po elektronski pošti?" se sprašuje predsednica zbornice. Sicer pa ni pojasnila, na koliko naslovov zdravnikov je poslala tovrstna sporočila.

Ob tem pravi, da informacijska pooblaščenka tokrat ni prvič poslala vprašanja na zbornico, velikokrat je bila pooblaščenka z odgovori tudi zadovoljna in je ugotovila, da ne gre za kakršno koli kršitev. Predsednica zdravniške zbornice tako verjame, da bo Pirc Musarjeva do takšnega zaključka prišla tudi v tem primeru. Sicer pa je napovedala, da bo na informacijsko pooblaščenko naslovila pobudo, naj razišče, kako so njeni osebni podatki prišli na vse spletne portale v primeru objave tožbe Zdravstvenega doma Izola.
 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

crtomir2
09. 05. 2012 21.49
Živčec Kalanova je zlorabila že vse kar se sploh zlorabiti da, pa ji nihče ne pride do živega, tako, da že resno dvomim, da nimajo vsi, ki bi ji lahko pristrigli peruti kaj masla na glavi in se je bojijo.
TRUMPP
09. 05. 2012 18.57
+2
Oblastno bolana.
MsPikapiki
09. 05. 2012 18.31
Kako pašeta skupaj s Kuštrinom. Fotka za zgodovino.
kurcvasgleda01
09. 05. 2012 18.00
+2
morte vedet, da bo ta baba naredila vse, da ostane na tem položaju...pokvarjena je ko sto let stara pašteta
TRUMPP
09. 05. 2012 18.46
Pazi kaj govoriš. Kalanovo ščiti tudi 24 ur. Mene brišejo, če slučajno povem resnico.
CRNALUKNJA
09. 05. 2012 19.42
+1
jaz bi je že zrihtal,ah kje so tisti cajti!!!!!
binmister
09. 05. 2012 15.47
+3
Te ovadbe pa tožarjenja je vse zastonj kajti tisti ki bi se morali pobrigati o njej in njenim početjem pihajo v isti rog z Kalanovo in povrh potom Kalanove se še okoriščajo .Ostala bo na prestolu še naprej .A je denar ki naj bi ga posodila že vrnila ali pa se je pozabilo ?Slovenija bo prej imela tolar kot Grčija drahmo mi smo tako kot nekdanji KURSK .
LKOHOL
09. 05. 2012 14.54
+8
kalanova si prepeva z svojo druzino in klanom nemozr nam niko nistaaa.........:))
wsharky
09. 05. 2012 14.39
+12
... Gordana Živčec Kalan je postena oseba ... kaj takega, da bi tako postena oseba zlorabila bazo podatkov si ne morem predstavljati ... he he he ... in svizec zavije cokolado ....