Slovenija

Je vrtnica dovolj?

Ljubljana, 08. 03. 2008 08.45 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Ženske so še vedno več za štedilnikom kot moški. Če podpirajo tri vogale pri hiši, je en dan res dovolj, da bi jim izkazali pozornost?

Ženske v Sloveniji in po vsem svetu praznujejo svoj praznik - osmi marec. V prejšnjem sistemu smo ta dan obeleževali precej bolj velikopotezno - z bogatimi proslavami in velikimi darili. Vseeno pa si ženske ne pustijo vzeti praznika, ki simbolizira ekonomsko, politično in socialno enakopravnost med spoloma.

Je majhna pozornost enkrat na leto res lahko dovolj?
Je majhna pozornost enkrat na leto res lahko dovolj? FOTO:

Pred praznikom so se zvrstila opozorila o vlogi in težavah žensk v družbi. Na konferenci Nasilje nad ženskami skozi ozaveščanje za razvoj so tako osvetlili teme s področja nasilja nad ženskami, ki so aktualne tako v Sloveniji kot zunaj nje: nasilje nad ženskami v družini kot politično vprašanje in kakšna je odgovornost države, trgovina z ženskami in položaj žrtev na trgu dela ter nasilje nad ženskami in migracije.

Ženske še vedno več za štedilnikom kot moški

Ženske gospodinjstvu v povprečju namenijo veliko več časa kot moški. Pri mlajših generacijah je stanje nekoliko boljše.
Ženske gospodinjstvu v povprečju namenijo veliko več časa kot moški. Pri mlajših generacijah je stanje nekoliko boljše. FOTO:

Na Uradu za eneke možnosti so zapisali, da v času predsedovanja Slovenije Svetu EU posebno pozornost namenjajo spolnim stereotipom. Ti so namreč eden glavnih in najbolj zakoreninjenih vzrokov za neenako obravnavo žensk in moških v vseh življenjskih obdobjih in na kateremkoli področju življenja. Predstavljajo resno oviro pri uravnoteženi delitvi družinskih in gospodinjskih obveznosti med ženske in moške. V Sloveniji ženske porabijo za gospodinjska dela in skrb za družino skoraj dvakrat več časa kakor moški, je pa vzpodbudno da večina moških izrabi pravico do očetovskega dopusta.

Stereotipi

Posledice spolnih stereotipov se kažejo tudi na mestih odločanja. V gospodarstvu ženske kljub povprečno višji izobrazbi le stežka pridejo do najvišjih položajev predsednic uprav. Prav tako politična zastopanost žensk v Sloveniji na nobeni ravni (nacionalna, lokalna) ne dosega 40%, ko lahko govorimo, da sta oba spola zastopana uravnoteženo.

Ženske še vedno nimajo vseh pravic. Boj za enakopravnost med spoloma se nadaljuje.
Ženske še vedno nimajo vseh pravic. Boj za enakopravnost med spoloma se nadaljuje. FOTO: Reuters

Generalna direktorica WHO Margaret Chan je ob letošnjem 8. marcu, ki ga WHO posveča zdravju žensk, zapisala, da skrb za ženske izboljša socialnoekonomski razvoj in je hkrati investicija v zdravje. Če ženskam omogočimo enakopravne pogoje za delo in življenje, se zelo izboljša zdravje pri ženskah samih, pa tudi v družini in celotni družbi.

Nekaj statistike

Položaj žensk v Sloveniji je na področju zaposlovanja nekoliko boljši kot v EU. Ženske pri nas so v povprečju 61-odstotno zaposlene, v EU pa 57. Kar 73 odstotkov zaposlenih žensk imajo Danci, najmanj pa jih imajo na Malti (35 odstotkov). V Sloveniji je bilo konec lanskega leta na zavodu za zaposlovanje registriranih 68.411 brezposelnih oseb, med njimi 53,7 odstotka žensk.

Angela Merkel je prva ženska, ki je kadar koli zasedla mesto nemškega kanclerja. Revija Forbes jo je postavila na prestol najvplivnejše ženske na svetu.
Angela Merkel je prva ženska, ki je kadar koli zasedla mesto nemškega kanclerja. Revija Forbes jo je postavila na prestol najvplivnejše ženske na svetu. FOTO: Reuters

Ženske v EU živijo šest let dlje od moških, prvič se poročijo pri v starosti 28 let, takrat imajo tudi prvega otroka, zasedajo pa tretjino vodilnih mest v podjetjih, je objavil Eurostat. V letu 2007 so v EU v povprečju četrtino poslanskih stolčkov v nacionalnih parlamentih zasedale ženske, četrtino mest so ženske zasedale tudi na višjih vladnih položajih. Skoraj polovico poslanskih mest v parlamentu zasedajo ženske na Švedskem (47 odstotkov). V Sloveniji je med poslanci 12 odstotkov žensk. Na višjih vladnih položajih je največ žensk na Finskem (60 odstotkov). Najnižji delež žensk v parlamentu je na Madžarskem in v Romuniji (po enajst odstotkov) ter na Malti (9 odstotkov). V Sloveniji zasedajo ženske 11 odstotkov višjih vladnih položajev.

Janković: ženske so vidno vključene v družbeno sfero

Na slavnostni prireditvi v Cankarjevem domu, s katero so zbrani počastili dan žena, je ljubljanski župan Zoran Janković dejal, da mu je praznik žena v čast in ponos. "Želim si, da bi bilo spoštovanje do naših partneric izkazano vsak dan, ne samo za osmi marec." Janković sicer ocenjuje, da so ženske danes že vidno vključene v družbeno politično sfero. "V Sloveniji je to ženskam omogočeno," je prepričan. Po njegovih besedah pri vključevanju žensk v politično sfero in organe odločanja šteje zgolj sposobnost.

Prvič so se ženske postavile zase leta 1911

Dan žena so prvič obeležili leta 1911 v Avstriji, Nemčiji, Švici in na Danskem. Takrat so ga praznovali še 19. marca, od leta 1917 pa se ga praznuje 8. marca.

Kaj lahko naredi šopek vrtnic?
Kaj lahko naredi šopek vrtnic? FOTO: POP TV

Zahteve, ki so jih ženske v sedemdesetih in osemdesetih letih prejšnjega stoletja postavljale na množičnih zborovanjih pretežno v zahodnem svetu, so bile pravica do dela, enako plačilo za enako delo, enake možnosti za delo in izobrazbo, svobodna vzgoja otrok in možnost otroškega varstva, brezplačna, varna kontracepcija ter legalna in varna možnost abortusa.

SORODNI ČLANKI

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (183)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

euro
14. 03. 2008 09.45
sharona !!! Če je to res kar pišeš, potem je 8. marec praznik žensk, ne pa praznik žena!
sharona
13. 03. 2008 13.43
Ženski dan 8.marec ni balkanski praznik. Ta dan označuje borbo za ženske pravice (poročenih in neporočenih). 8.marca leta 1857 je bil en velik ženski štrajk v New Jork-u za ženske pravice, predlog o praznovanju tega praznika je podala Klara Cetkin leta 1910. To bi lahko vedel. mislim da se je s tem vse povedalo.
euro
11. 03. 2008 07.13
neti !? Če si Slovenec moraš pogledati v Slovar slovenskega knjižnega jezika, pa boš lahko videl razliko med pojmoma žena in ženska - tam piše sledeče: 1.) žêna -e tudi -é ž, rod. mn. žên in žená (é) poročena ženska v odnosu do svojega moža,...... 2.) žénska -e ž (ẹ́) oseba ženskega spola, navadno dorasla,.....
nikolitiho
10. 03. 2008 23.49
Amm, mogoče pa niti ni tolko žensk na vodilnih mestih, ker tega niti ne želijo?? Sama študiram v smeri, kjer se lahko v poklicu zelo izpostaviš ali pa deluješ iz ozadja. In meni se zdi, da v povprečju ženske raje delujemo iz ozadja, med tem ko se moški radi kažete. In potem pride ena, ki bi prav tako rada stopla iz sence, pa tega niste vajeni in padajo nesmiselni komentarji in onemogočanje napredovanja...
Iskra
10. 03. 2008 17.28
še ena moja misel k mi je padla na pamet k sm tole brala-> za feminizem ste v največji večini krivi prav "pravi" moški oz mačoti. zakaj? ker so v preteklosti moški bili tisti ki so tolkli po mizi in so mogl bit usi tih. če pa si je kera ženska upala kei reč, je blo pa tkole: tih bod kaj boš ti, ti znaš sam kuhat pa otroke crklat, nimaš pojma, ti si itak neumna, bla bla bla.... in iz te povprečnosti si je ena upala stopit in naredila feminizem! tko da ne sam kako so v resnic ženske za usak drek vsega krive, sam navidezno so moški. če pa je šel feminizem predaleč, pa ne morš nč. en tomi.passion in taki kt on, ne bojo nč spremenil!
neti
10. 03. 2008 16.13
euro, moški Euro, pojdi na Wikimdia ali Media Wiki ali Windows live, pa se nauči poiskati kakšen podatek. Ne bo ti škodilo, veš ..
neti
10. 03. 2008 16.05
tomi.passion | 10.03.2008 | 13:32 Tomi! Yap lepa dekleta ljubijo barabe .. ostalo že imamo .. 40 trnov in 40 suhih sliv (češpljic), ekola malo pozornosti .. Ker sem opazila, da zelo ceniš dekleta, žene, dame ma izberi si, znamo itak vse, pa še za Krisija malo pusti .. :-) Svetlana, lep pozdravček, slepi ne vidijo, gluhi ne slišijo ..
euro
10. 03. 2008 15.16
ssvetlana - ??? Ko ti je vse tako jasno, razloži zakaj potem skoraj vsi mediji pišejo o prazniku - dnevu žena?
dzver
10. 03. 2008 14.43
ma nisem siguren, da so ženske za kaj prikrajšane. Razen v zakonu, za kar so pa same odgovorne v kakšnem zakonu želijo biti. Namesto reševanja problemov ali ločtve so raje za štedilnikom. tud prav!
batobre64@gmail.com
10. 03. 2008 14.26
SEJ BO | 10.03.2008 | Tebi so se lonci in ženske grozno zamerile. Poišči si strokovno pomoč. Jo rabiš! Pod NUJNO!!
SEJ BO
10. 03. 2008 14.10
Vse kar sem napisal je čista resnica,če si dober in deloven si za žensko dolgočasen in te bo hitro pustila,razen če imaš srečo v nesreči,da dobiš tako,ki so jo že vsi čez dali in se te bo držala kot pijan plota.pa še naučila te bo veliko..HA,HA,HA,HA,HA,HA.
vetlan
10. 03. 2008 14.03
SEJ BO | 10.03.2008 | 12:25 Obstaja še ena varianta. Normalna "baba" ti bo glavo razbila z loncem. Sicer ženska, ki sebe spoštuje s takim kot si ti se ne bo povezala.
vetlan
10. 03. 2008 13.57
euro | 10.03.2008 | 13:25 Ženski dan 8.marec ni balkanski praznik. Ta dan označuje borbo za ženske pravice (poročenih in neporočenih). 8.marca leta 1857 je bil en velik ženski štrajk v New Jork-u za ženske pravice, predlog o praznovanju tega praznika je podala Klara Cetkin leta 1910. To bi lahko vedel. tomi.passion | 10.03.2008 | 13:32 Prav imaš.
tomi.passion@gmail.com
10. 03. 2008 13.32
SEJ BO...samo je res, kar praviš. Rek, da lepa dekleta ljubijo barabe še kako drži. Ampak tega ženske nikoli ne bodo priznale. Osebno še nisem srečal moškega, ki je baraba pa da poleg ne bi imel kakšne fejst punce oz. ženske. Ženske iščejo danes adrenalin v vezi, podzavesto tudi varnost, ampak pri napačnih moških. 100% zanesljivo lahko rečem, da bo večina žensk, ki ima dobrega moškega, poštenega, delovnega in spoštljivega, le-tega izkoristila. Videno že nič kolikokrat. Danes pač ženske iščejo globoko denarnico, dober avto in trdo roko. Ko pa pridejo enkrat tja v srednja 40a leta pa počasi ugotovijo, da pa bi bilo dolgoročno vendarle bolje imet dobrega partnerja kot pa barabo, ampak takrat je že skoraj prepozno in tako jih večina konča z največjimi idioti. Če so včasih rekli, da moški razmišljamo s spodnjo glavo, velja danes za ženske, da razmišljajo z mednožjem. Žalostno.
euro
10. 03. 2008 13.25
Potrebno bi vedeti kakšen praznik je 8. marec: ali je to dan žena (poročenih žensk), ali je to dan žensk (vseh žensk) ? Ne razumem zakaj mediji mešajo te pojme, razen če so še vedno delno balkanski (tam pomeni žena prevedeno v slovenščino žensko) ?
mega234430
10. 03. 2008 12.34
SEJBO---upam da nimaš ženske in ostani sam za večne čase,ker po tvojem pisanju ti spoštuješ samo sebe...
sharona
10. 03. 2008 11.20
heh...mah ste butasti. po moje bi si tomi&co morali prebrati, kaj sploh pomeni feminizem. če je za vas vsaka, ki vsaj malo zagovarja interese žensk, feministka, potem se mi zelo smilite. a veš zakaj je prišlo do napredka večinoma zaradi moških rok? ker so bile ženske zatirane, ker niso smele hodit v šolo, se izobraževat.zato! ne zato, ker bi bili vi tako pametni lol. kaj ti pomeni podatek, da imajo ženske v povprečju višjo izobrazbo, ampak ne pridejo na vodilne položaje?
izbruh@gmail.com
10. 03. 2008 08.37
Pravzaprav moški ne rabimo kaj dosti več kot pivo, TV in da nam ga od časa do časa kdo pošteno potegne. Če napravimo dobro mašinco za to tretje, bodo lahko ženske za vedno imele mir pred nami ...
neptun1980@email.si
10. 03. 2008 08.36
največji problem žensk kar se tiče enakopravnosti je v tem, da je enakopravnost zanje dosežena šele takrat, ko imajo moške pod kontrolo... Izjemno zanimivo je namreč, kako najbolj jamrajo samo ženske, ki se izpostavljajo v medijih. Rade bi prišle na oblast in ker ne gre, je tu takoj problem neenakopravnosti... Ob dnevu, ko bo za nosilca funkcije bolj pomembno to, kar ima med nogami, kot pa njegove sposobnosti, bo to prvi dan apokalipse... Drugače pa je, kolikor jaz vem, kar nekaj uspešnih žensk na vodstvenih, menedžerskih položajih. Le kako so v taki šovinistični zagamani družbi sploh uspele?? In zakaj je tako redko slišati glas zahodnih žensk ko nanese govor na države tretjega sveta, kjer je problem neenakopravnosti resnično prereč? Zajec torej očitno tiči v čisto drugem grmu...
sam.darma@email.si
09. 03. 2008 23.29
kriss714 zelo se motiš, veš. Imam, imam pa prav imenitnega, še on pravi, da si nekje izgubljen v svoji fantaziji, več sreče naslednjič!