Slovenija

Pahor: Ne bi rinil niti nazaj v komunizem niti naprej v komunizem

Brdo pri Kranju, 23. 04. 2013 11.11 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Udeleženci konference Slovenija 2030 so ugotavljali, da kriza ni ciklična, pač pa je strukturne narave. Po mnenju Lučke Kajfež Bogataj je kriza posledica tega, da so ljudje skovali bogastvo po principu dojemanja okolja kot samopostrežne trgovine.

Predsednik republike Borut Pahor je na Brdu pri Kranju gostil prvo konferenco v okviru projekta Slovenija 2030. Pahor je v nagovoru udeležencem dejal, da želi ugotovili, ali je smiselno v teh okoliščinah razmišljati o prihodnosti in kako razmišljati, da bi bilo koristno za družbo.

Po Pahorjevem mnenju je vredno izmenjati vsaj neka temeljna mnenja o tem, "ali je sedanja kriza spričo svojih razsežnosti takšne narave, da nas sili zgolj k praktičnim ukrepom iz dneva v dan, ali je zaradi te krize čas, ko vse intelektualne potence našega naroda morajo zbrati moč in pogum, da skušajo tematizirati prihodnost". Dodal je, da bi lahko konference v okviru projekta Slovenija 2030 v prihodnosti postale "neki pomembni intelektualni proces, ki smo mu bili Slovenci priča v 80. letih, ko se je sredi intelektualnega vrenja budilo spoznanje, da potrebujemo demokratično okolje".

Slovenija 2030
Slovenija 2030 FOTO: Twitter/Borut Pahor

Pahor se je odločil k razpravi in oblikovanju zaključnega dokumenta povabiti "najširši krog različno mislečih ljudi, posameznikov, ki so pripravljeni z izkušnjo sedanjega časa sooblikovati načrt našega prihodnjega vsestranskega razvoja".

Okolje kot samopostrežna trgovina

Lučka Kajfež Bogataj meni, da sedanja kriza ni ciklična.
Lučka Kajfež Bogataj meni, da sedanja kriza ni ciklična. FOTO: Miro Majcen

Strokovnjaki so se strinjali, da država potrebuje dolgoročno vizijo, v drugem delu srečanja pa so razpravljali o naravi krize in njenih vzrokih ter iskali načine, kako in kam peljati državo in družbo v prihodnosti.

Po mnenju ugledne klimatologinje Lučke Kajfež Bogataj sedanja kriza ni ciklična, saj gredo aktivnosti ljudstva v smislu izkoriščanja virov v eksponentah in ne cikličnosti. Po njenem mnenju je tako kriza posledica tega, da so ljudje skovali bogastvo po principu dojemanja okolja kot samopostrežne trgovine. In ko virov zmanjkuje, tudi ekonomija peša, je prepričana.

Geograf Dušan Plut trdi, da je treba oblikovati tri vizije za prihodnost družbe, eno od teh pa bi ljudje izbrali. To so nadaljevanje okrepitve neoliberalnega kapitalizma, ekosocialno reformiran kapitalizem in model demokratičnega ekološkega socializma oz. humanizma. Sam je prepričan, da potrebujemo tretjo smer, korenito spremembo življenja, če želimo ohraniti eksistenčne pogoje za prihodnje generacije.

V razpravah o prihodnji sistemski ureditvi je Pahor poudaril, da "ne bi rinil nazaj v komunizem niti naprej v komunizem". Meni, da je znotraj socialne tržne ekonomije mogoče videti pot naprej.

Je v Sloveniji dovolj znanja?

Direktor Inštituta Jožef Stefan Jadran Lenarčič ni prepričan, da imamo v Sloveniji tako veliko znanja, kot radi govorimo, saj imamo tudi veliko ignorance. Namesto kulture napredovanja pa se je uveljavila kultura zaslužkarstva. Vizija mora biti usmerjena v več ustvarjalnosti, znanja, spoštovanja do različnosti in odprtosti, je prepričan.

Na današnji konferenci je bilo na pretek domislic, iskrivosti, pa tudi pikrosti, je ob zaključku dogodka na Brdu povzel Pahor. Vesel je, da se je izrazila volja, da se nadaljuje z razpravo, ki bi lahko postala proces preobrazbe naše družbe in države.

Med vabljenimi so bili tudi ljubljanski nadškof metropolit Anton Stres, predsednik Gospodarske zbornice Slovenije Samo Hribar Milič, književnik in zdravnik Alojz Ihan, ustanoviteljica dobrodelne organizacije Anina zvezdica Ana Lukner, predsednica upravnega odbora SKB Cvetka Selšek, rektor Univerze v Mariboru Danijel Rebolj, predsednik ustavnega sodišča Ernest Petrič in predsednik Slovenske akademije znanosti in umetnosti Jože Trontelj.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (111)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

wolfterier
23. 04. 2013 21.14
+3
Komunisti so ga enkrat gor spravili,nato zavrgli.Zdaj naj se on odreče Lukšiča,pa bo še dolgo predsednik.Pa na ženske naj bolj pazi.
tali?ni tom
23. 04. 2013 20.44
+4
verjamem da nebi ruinil nazaj v komunizem ki pa je bil kljub vsem zanikanjem v Jugoslaviji socializem ! nikakor ne gre tega enačit z madžari,slovaki ,poljaki,čehi ki pa so vsi ki so bili res prikrajšani za marsikaj danes mnogo bolje na lestvici kot slovenija in negdanje ostale republike Jugoslavije kjer je bilo roko na srce polne riti vsega napram res komunističnem državam! in tam tudi niso streljali eni na druge kot v Jugoslaviji ko smo se prenajedli belega kruha! pahor pa bi če se nebi ufural kot komunist in prišel v elito brezdelnežev kot so vsi ostali slovenski kvazi politiki od katerih razen za svoj in znančev rejting noben ni naredil za slovenski narod cent profita ampak milijardne izgube! danes pa se osira na komunizem ki mu je omogočil položaj na mestu ki roko na srce nikakor ne paše bnjemu! je imel priložnost in dobro vemo kaj je nastalo in za nagrado dobi mesto predsednika države! ah neverjetno in samo v sloveniji videno! mi je pa jasno da leta 2030 sebe in mnoge izmed moje generacije vidim kot berače ravno po zaslugi njega,milioča,stresa in ostalih izsesovalcev slovenske države in grobarjev države slovenije! eno državo so ljudje takega kova že uničili in samo malenkost manjka do uničenja druge! in kaj potem?
intel1
23. 04. 2013 18.59
+4
A KUMINIZEM TI JE VSE DAL TI TI POZABLJIVEC
Explainator
23. 04. 2013 18.58
+1
če kdo ve kaj bo čez 30 let, so to ALTA skladi..oni mi vsak mesec pošljejo dopise, kako bo moja pokojnina samo še natanko 30% današnje vrednosti - nič pa ne povedo o tem, kdo mi bo vrnil denar, ko jih čez 5 let ne bo več
krtaksn
23. 04. 2013 18.57
+1
Lućka še vremena ne napove pravilno! zaj pa bo slovenijo rešla!
wolfterier
23. 04. 2013 21.17
+1
Gavrane20
23. 04. 2013 18.56
+4
social komunizem najbolsi sistem za spodnji in srednji sloj za bogatune prevarante tajkuncke pa najslabsi seveda nemorjo kradt ..
wolfterier
23. 04. 2013 21.21
+1
Ja,bogatunom so pokradli tovarne in posestva,pa vse zafurali...
wolfterier
23. 04. 2013 21.21
suomynona
23. 04. 2013 18.55
+2
s takimi izjavami se je Pahor dvigni iz pepela...Danilči je imel manj posrečene izjave pa močno zaledje..pa je vseeno ruknu;)
krtaksn
23. 04. 2013 18.55
+2
Sami pametnjakoviči in same konference! Pahor pa ne more čez mesec s trmi jurji! naj raje nehajo debatirati!
MsPikapiki
23. 04. 2013 18.39
+9
Kaj bo in kakšna bo Slovenija leta 2030 ne ve niti Bog. On nas uči da imamo danes dovolj gorja, zato naj ne skrbimo kaj bo jutri. Take norosti se lahko rodijo le v prazni glavi Boruta. Virant se muči in pogaja s sindikati kako privarčevati, tale pa razmetuje denar po nepotrebnem.
TRUMPP
23. 04. 2013 18.42
+9
To je še en dokaz, da Borat nima pojma kako funkcionira gospodarstvo. Izbira prisotnih to potrjuje. Nadškof Stres, lepo te prosim. Še Zvona 1 ne zna rešit.
MsPikapiki
23. 04. 2013 18.54
+9
Samovšečen populist. Naj odgovori na vprašanje kako napolniti letošnji prazen proračun in ne kaj bo leta 2030. Janši je držal roko in ga podpiral in ni prav nič naredil, da bi prej prišli do nove vlade. Zdaj se ponuja Bratuškovi za pomoč. Živi v oblakih in nima pojma o ničemer. Šminker brezvezni.
ante-fante
23. 04. 2013 18.30
+11
Vidim, da je bil vabljen tudi Stres. So ga morebiti pobarali, kdaj bo cerkev vrnila milijardo in pomagala državi iz krize, v katero jo je tudi sama s svojimi finančnimi akobacijami potegnila? In vidim, da je bil vabljen tudi Ernest Petrič. So ga morebiti kaj pobarali o tem, zakaj ni preprečil referendumov o Pahorjevih reformah, s čimer je prijazno pripomogel k zbijanju kredibilnosti države pred tujino?
AlternativeFacts
23. 04. 2013 18.06
+9
odprioci 23.04.2013 17:37:24 Kapitalizem ne obstaja sedaj imamo fašizem, ki je prav tako na levem spektru z komunizmom. Potrebno je prvo definirati izraze, kapitalizem pomeni privatni dobički in privatne izgube, fašizem privatni dobički javne izgube. Katerega od teh dveh imamo? @ In ti meni naj prvo definiram izraze, sam pa fašizem postavljaš na levo stran. Hahahaha model daj ne se hecat. Fašizem je domena skrajne desnice. In kot drugo. če že hočeš kazati kaj si se naučil, potem danes ne živiš niti v kapitalizmu ali tvoji verziji fašizma, ampak v KORPORATIVNEM KAPITALIZMU.
Mejduš
23. 04. 2013 18.03
+7
To ki smo zabredli,zdaj jim je veliki problem nastal, ki so njihov najbol ožjem krogu prijatelji so to organizirali,da so lahko državo izropali.Zdaj se pa spravljajo natiste ki niso nič krivi da bi oni varčevali ki že tako nič nimajo.Si samo to zaslužite,da vse tiste zrinemo v en zapor pa da pozabimo na njih to bi bila dobra rešitev tudi za naprej.
želo
23. 04. 2013 17.53
+14
So me že skenclali, pa sem samo napisal, da bi naš preljubi Pahor vsakemu zlezel v ..., samo da bi imel koristi
odpisan2x
23. 04. 2013 17.46
+10
DRŽAVA NI VAŠA LAST,JE LAST DRŽAVLJANOV SLO
drdra
23. 04. 2013 20.02
+1
to si misliš,državo so si prilastili/beri ukradli/
transs
23. 04. 2013 17.46
+11
Tale sestanek je bil novo poglavje o butalcih..... Ravno vsi vi ste krivi za to,da se SLO utapla v dolgovih,brezdelju in vsak dan več lačnih ljudi... Ker so tudi vam marže padle za par milionov,ste se pa zopet organizirali da se dogovorite kako bi naprej plenili!
odprioci
23. 04. 2013 17.34
+9
Kapitalizem ne obstaja sedaj imamo fašizem, ki je prav tako na levem spektru z komunizmom. Kaj je pravi komunizem? Večina komunistov bi rekla če je izpolnjen komunistični manifesto, in kdor je prebral manifesto in ga razume vidi, da ga v veliki večini izpolnjujemo. Pa še to, potrebno je prvo definirati izraze, kapitalizem pomeni privatni dobički in privatne izgube, fašizem privatni dobički javne izgube. Katerega od teh dveh imamo?
21tara
23. 04. 2013 18.30
-1
maske-so-padle
23. 04. 2013 17.33
+10
Mimogrede, koliko je pa stal tale sestanek urada za \"istraživanje rude in gubljenje vremena\" ?
kiboko
23. 04. 2013 17.32
+1
"Geograf Dušan Plut trdi, da je treba oblikovati tri vizije za prihodnost družbe, eno od teh pa bi ljudje izbrali." To mi je všeč, vprašanje je če znamo pošteno povedati ceno posamezne vsake vizije. Drugače je videti kot izbira med: - Opel Corsa - BMW X6 - Mercedes Citaro Koliko stane, kakšni so stroški in čemu je namenjeno?
wolfterier
23. 04. 2013 21.23
Plut je tik pred vojno zahteval razorožitev,genij.
takje
23. 04. 2013 17.32
+13
Pahor, ne nazaj, ne naprej. NIKAMOR PAHOR, VEN!! ZA VEDNO, ZA SLOVENIJO!!
Neznamsipomagat
23. 04. 2013 17.32
+8
Merklova Evropi: Pripravite se, da se odrečete suverenosti Likvidnostni cunami, ki se je začel septembra 2012 v Marriner Eccles stavbi in nadaljeval z BOJ-evim epičnim QEasing-om pred tremi tedni, je Evropi zagotavljal spodbudo, podaljšal neizogiben razpad še za nekaj mesecev. A počasi in zanesljivo trgi vidijo skozi umetne ravni ki jih prinašajo italijanske in španske obveznice, ki jih vozijo reciklirana ECB sredstva preko bank in repo vzvodov in seveda Japonci ki seboj odnašajo denar, so se znaki o vrnitvi kriznih razmer vrnili nazaj. In kot vedno, ko se vrne govorica o krizi, se vrne tudi razprava o fiskalni uniji. Včeraj je nemška Angela Merkel še enkrat opomnila vse kaj je na kocki, da bi dosegli resnično stabilno in trajnostno Evropsko unijo: nič manj kot odstopanje suverenosti Nemčiji. S tem pa smo se vrnili na začetek, pa saj je to bil vedno kompromis – želite enotno, fiskalno in denarno Evropo? Dobili jo boste, samo poklonite se Merklovi. Reuters: Nemška kanclerka Angela Merkel je v ponedeljek povedala, da morajo članice evrskega območja biti pripravljene odstopiti nadzor nad nekaterimi področji politike evropskim institucijam, če bi blok rad resnično presegel dolžniško krizo in ponovno pridobil tuje vlagatelje. V govoru ki ga je v Berlinu gostila Deutsche Bank skupaj s poljskim premierom Dononaldom Tuskom, je Merklova branila svoj pristop do krize pred kritikami, ki pravijo da je preveč poudarka na varčevanju in da Evropa mora najti način za gospodarsko rast in trdne finance. Pripombe so prišle dva mesece pred zbiranjem evropskih voditeljev v Bruslju, kjer se bo razpravljalo o napredovanju tako imenovane »fiskalne unije«. Poanta: »Zdi se, da smo našli skupne rešitve, ko smo gledali čez prepad,« je dejala Merklova. »Toda takoj ko je pritisk mimo, ljudje želijo iti svojo pot. Moramo biti pripravljeni sprejeti dejstvo, da ima Evropa zadnjo besedo na nekaterih področjih. V nasprotnem primeru ne bomo mogli še naprej graditi Evrope,« je dodala. Dva sklepa: Evropa bo »strmela v prepad« zelo kmalu, in ko Merklova pravi »Evropa« to pomeni Nemčija. To je potrjeno s takojšnim zanikanjem prav tega, »bilo bi nevarno če bi druge države v Evropi čutile da Nemčija uvaja svoj gospodarski model celotnemu bloku.« Oh, ok potem. Torej kaj je nemška vizija za »Evropo«: »Ni potrebno da se vedno odrečemo nacionalni praksi, vendar moramo biti združljivi,« je dejala Merklova. »Sedaj je kaos.« »Moramo se biti pripravljeni ločiti od preteklosti, da bi lahko skočili naprej. Pripravljena sem to storiti,« je dodala. Torej … odrecite se včasih nacionalni praksi. In ja, Merklova je pripravljena voditi premoženja-obubožano celino. Vprašanje je, kdo v Evropi je pripravljen predati svoje svoboščine za naslednjo ponovitev nemškega rajha?
kiboko
23. 04. 2013 17.34
-2
odprioci
23. 04. 2013 17.35
+2
wolfterier
23. 04. 2013 21.26
+2
Da nismo sposobni vodit svoje države,če predsednik svojih tajnic ne spregleda.