Slovenija

Podatki odtekali s policije?

Ljubljana, 07. 10. 2009 12.16 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Špela Zupan
Komentarji
55

Čedalje širše razsežnosti afere Patria: skupina tožilcev poskuša ugotoviti, kdo je izdal, da je Darko Njavro poslal SMS generalni tožilki Barbari Brezigar. Na razgovore vabijo novinarje, od katerih skušajo izvedeti, ali je v policiji "globoko grlo".

Zadeva Patria je glede domnevnih nepravilnosti pri nakupu oklepnikov v skupini tožilcev za pregon organiziranega kriminala še v predkazenskem postopku, zato več informacij za zdaj ne morejo posredovati. Medtem tožilci v skupini preiskujejo tudi, kako je v javnost pricurljal podatek o poslanem SMS-sporočilu na mobilni telefon generalne tožilke Barbare Brezigar s strani Darka Njavra. Lansko pomlad je na svoj mobilnik prejela sporočilo z Njavrovim podpisom, ki pa po njenih trditvah ''ni imelo nobene zveze z zadevo Patria'', ampak s problemi gospodarskega kriminala.

Darko Njavro se sprašuje, ali je šlo za 'šlamparijo' ali ima zadeva politično ozadje.
Darko Njavro se sprašuje, ali je šlo za 'šlamparijo' ali ima zadeva politično ozadje. FOTO: POP TV
Novi Kazenski zakonik predvideva za izdajo tajnih podatkov do pet let zaporne kazni, za zlorabo uradnega položaja ali uradnih pravic do osem let zapora, za žaljivo obdolžitev, ki se preganja na predlog, pa do enega leta zapora.

Policisti naj bi v preverjanju domnevno spornega nakupa patrij Njavra obravnavali kot ''nadzorovano osebo'', zato so pridobili izpis klicev in poslanih sporočil z njegovega telefona, kjer se je pojavila tudi številka Brezigarjeve. Njavro se je takrat čudil, zakaj policija ni po uradni dolžnosti začela preganjati suma zlorabe uradnega položaja. Zato je sam podal dve ovadbi, in sicer zaradi suma storitve kaznivega dejanja izdaje tajnih podatkov, ker je v javnost prišel podatek iz policijske preiskave o njegovih zasebnih telefonskih pogovorih, in zaradi suma zlorabe uradnega položaja ali pravic, ker bi morala policija prvo kaznivo dejanje preganjati po uradni dolžnosti.

"Ker policisti tega niso storili, sem podal kazensko ovadbo zoper neznano pooblaščeno osebo, ki je razpolagala s podatki o mojem izpisu telefonskih številk in teh podatkov ni hranila, kot bi jih morala, temveč je dopustila, da so prišli v javnost, s čimer mi je bila povzročena škoda. Ker gre za podatek iz preiskave, bi morala policija po uradni dolžnosti preverjati, kdo je dal ven ta podatek, s katerim je razpolagalo samo od štiri do pet oseb.'' Na vprašanje, kdo so te osebe, ni želel odgovoriti, ''ker ne bom isti kot oni''. ''Ne bom govoril na pamet. Znotraj policije točno vedo, kdo je razpolagal s temi podatki in kdo jih je lahko komu poslal.''

S tožilstvom je glede Patrie v stiku tudi komisija za preprečevanje korupcije, je za 24ur.com povedal Drago Kos. Iz lanskega leta so tožilstvu odstopili načelno mnenje, ki vzbuja sume, da so uradne osebe pri oddaji naročila za oklepnike 8x8 ravnale koruptivno.

Če je osumljenec v zadevi Patria, ne ve. ''Z menoj kot osumljencem ni bil opravljen noben razgovor. Kot priča pa je bil razgovor opravljen, ker so policisti sledili navedbam novinarja Roka Praprotnika, ki je pisal, da sem vpleten v Patrio.'' Vse obtožbe o kakršni koli vpletenosti v afero sicer zanika, zaradi škode, ki mu je bila povzročena, pa bo zahteval tudi odškodnino, vendar še ne ve, kolikšno. ''Najprej bomo počakali, zakaj se je to zgodilo. Ali je prišlo do 'šlamparije' ali pa so v ozadju politični motivi, kar je seveda bolj verjetno. V tem primeru je bil namen diskreditacija dveh oseb, tako tožilke kot mene. Če bo to v preiskavi dokazano, bom podal tudi odškodninski zahtevek zoper vse vpletene.'' Na vprašanje, kdo bi imel tak interes, je odgovoril: ''Osebe, s katerimi imam opravka že od leta 1994 iz obdobja Depale vasi.''

Izprašali novinarja Veseliča

Boštjan Veselič
Boštjan Veselič FOTO: POP TV
Danes se je pokazalo, da smo po pregonu finskega novinarja na vrsti slovenski novinarji. Boštjan Veselič

V skupini so danes opravili razgovor z novinarjem Boštjanom Veseličem. "Spraševali so me o povezavi z Njavrom. Odvrnil sem jim, da sem vse, kar sem imel v tej zadevi za povedati, objavil kot novinar nacionalne televizije v Dnevniku." Na razgovor so ga povabili kot pričo in ne kot osumljenca, celoten postopek pa je trajal 10 minut.

Njegov pooblaščenec Boštjan Penko je dodal, da gre "tukaj na nek način za sprevrženo oziroma obrnjeno logiko obravnavanja dogodkov, za katere se je sprva govorilo, da gre za komunikacijo med generalno državno tožilko in med določenimi osebami, ki so bile osumljene v zadevi Patria". "Na koncu pa se izkaže, da se obravnavajo novinarji, ki so objavili te informacije. Da se poskuša ugotoviti, kdo so njihovi viri, in da se poskuša pritiskati nanje s takšnimi nedefiniranimi vabili, da bi se pač to od novinarjev izvedelo." To po njegovih besedah kaže na zlorabo institucije Vrhovnega državnega tožilstva in "na ponovno instrumentalizacijo tega državnega organa v neke povsem druge namene".

V primeru Patria predkazenski postopek še teče. Zaradi interesa preiskave več ni mogoče povedati. Postopek usmerja Vrhovno državno tožilstvo. / … / Lahko potrdimo, da direktor Uprave kriminalistične policije Aleksander Jevšek ni bil vabljen na razgovor. Policija

Rok Praprotnik, ki je tudi poročal o zadevi, vabila za danes ni prejel, prav tako preiskovalci z njim še niso stopili v stik. Sumi pa, da se želi Brezigarjeva dokopati do podatka, "kdo ji je povzročil težave, ki jih je imela, potem ko je javnost izvedela za Njavrovo sporočilo".

Na ljubljanskem tožilstvu o 'Resnici o Patrii'

Zadeva Patria je sicer zelo široka. V skupini preiskujejo domnevno korupcijo pri nakupu oklepnikov in izdajo uradne tajnosti, na Okrožnem državnem tožilstvu pa so dobili predloge za pregon, ki jih je podal Janez Janša po objavi oddaje Resnica o Patrii na finski televiziji. V oddaji se je namreč namigovalo, da je bil med podkupljenimi tudi Janša. Nekdanji premier in prvak SDS je zato zaradi ''žaljive obdolžitve'' tožilstvu predlagal pregon finskega novinarja Magnusa Berglunda, predsednika protikorupcijske komisije Draga Kosa in nekdanjega prvega moža policije Bojana Potočnika. Na odgovor, v kakšni fazi je postopek na ljubljanskem tožilstvu, še čakamo.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (55)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Darko32
08. 10. 2009 14.44
Sam Njavro navaja neke številke. Zato mu ne verjamem, da ni vpleten. On je vpleten v veliko čudnih stvari. Ni logično, da bi kot uslužbenec Slovekih železnic pošiljal SMS sporočila generalni državni tožilki. Prav tako me čudi sporazumevanje z Barbaro Brezigar. Zato se ne smemo več čuditi, če je na vsakem vogalu že korupcija in kriminal. To pa samo dokazuje, da sporazumevanje in stiki potekajo na vseh kanalih.
xyxyz
08. 10. 2009 10.33
+1
Zato pa Osama Bin Laden ne uporablja telefona in interneta..
kritik72
08. 10. 2009 10.11
Ne cudim se daj je Njavro vpleten-kjer je dim je tudi ogenj.Clovek ki opravlja umazana dela za Janso.
Boris61
08. 10. 2009 08.24
ROVU Sv.BARBARE ni dejanje komunistov, to so naredili zločinci! Ko bomo to dojeli, bo sprava ki jo čakamo že 60 let končno možna. Glede SMS sporočila. tisti. ki je podal informacijo novinarjem, je že imel svoj razlog in svojo računico. Lahko razvijemo teorijo, da je tudi to zamegljevanje osnovne zgodbe s strani akterjev in dobičkarjev v aferi Patria. Moje skromno mišljenje je, če niso mogli stopiti na prste Cekuti, potem je vso lajanje v luno zaman. Kruha in iger! Ave korupcija.
8JASMIN
08. 10. 2009 07.30
Boris61 !! NE V PESKOVNIKU AMPAK V ROVU Sv.BARBARE ZA BETONIRANE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
SherlockH
08. 10. 2009 07.24
Nekaterim je že jasno, da informacije odtekajo zgolj zaradi maščevanja pa še te od bivših Špicljev, ki jih je Kučan "krstiv" pošteni pa kasneje brcnili v rit zaradi nikakršne referenčne meritokracije. Toliko!
Boris61
07. 10. 2009 22.38
Mnogi še niste dojeli, da je leto1945 že mimo in da smo komunizem tudi že pustili v peskovniku. Tabelim in tardečim pravijo danes samo še davkoplačevalci. Naši izvoljenci pa nosijo rumene, rdeče in zelene kravate. Ideologija se danes kaže na bančnem računu. Se vam ne zdi da z vašimi komentarji izpadete neandertalci novega veka?
manco-capac
07. 10. 2009 20.03
Mene zanima, zakaj je nenadoma pomembno kdo je izčvekal, da je g. Njavro pošiljal SMS-je ge. Brezigarjevi namesto tega, zakaj jih je pošiljal? Zanima me pa tudi, zakaj je spoštovani administrator zbrisal moj prejšnji komentar?
zahod.west
07. 10. 2009 19.21
komunajzerji zakaj postajate nervozni? se bojite resnice? popolnoma razumljivo ajde, še bolj žolčno, še več nestrpnosti, partija je že poslala sodbo (brez sodbe in dokazov, ampak je več kot dovolj za naše komunajzerje, če so jih klali na 100.000 v imenu pravice, si mislite za en banalen posel, koliko jih lahko "počistijo" - politično trenutno) Banda kućanova!!!!
Tonček Balonček
07. 10. 2009 19.00
Če ne bi bilo mobilcev, bi nam bile te afere Sanader-Janša in Njavro-Breziga prihranjene! Dol z znanostjo, osebni kontakt naj ostane največja vrednota, še gripa nam tega ne more preprečiti, pa naj stane kar hoče!!
titovka
07. 10. 2009 18.54
kako?saj se je govorilo, da je to laž!!!pa saj več niti lagati ne znate...če lažete vsaj lažite častno!!!!!pokončno.
SDS-MAFIJA
07. 10. 2009 17.58
teh izdaj je bilo pod Janšo ogromno,nekateri se pač niso strinjali,da je policija postala čez noč njegova osebna vojska,ko ap smo jih na Dragonji rabili,pa so samo gledali kako pretepajo prave domoljube,Jelinčič jo je edini stisnil na varno....
Tonček Balonček
07. 10. 2009 17.50
Ljudmila Novak je poštena, včeraj je doma pekla kostanj, v petek perjme spet tistih 1000 EUR "nadomestila"! Posveča se družini in prihodnosti tega naroda! Hudonbno je, da je bial prikrajšana za regres!!
Tonček Balonček
07. 10. 2009 17.48
Pa kaj drugega naj bi pričakovali od bivše partijske sekretarke osnovne organitzaciej Zveze komunistov na Temeljnem tožiltvu Ljubljana. Pijanec se spreobrne, ko s ev jamo zvrne, enako velja tudi za komuniste in komunistke! Sramota za poštene Slovence je ta, da jih vodijo sami bivši rdečkarji!!! Zato s ekjomunizem tudi še dolgo ne bo zlomil, sega v sam vrh najbolj proljubljene stranke poštenjakov, bna Tesovnikovo v štab SDS! Na ta način ne gre!!! Dolker ne bodo počistili z Janšami, Rupli, Jambreki, Jerovški, Brezigarjevimi in podobnimi spreobrnjenci, ni nobenega upanja!!! Žal so ostali kadri tipa čewbelar, Bajuk, Novakova, Cijejeva in podobni popolnoma brez zveze. Naša desnica spominja na bolgarske. romunske, moldavske in podobne desnice, ne pa npr. na nemško,nizozemsko, švedsko in podobne! To ni naša perspektiva ampak cokla! Če s ejim pridruži še kak Plemeniti, gre za smešnico! Ali pa je narod dejansko tako nezrel, da bo treba počakati še eno generacijo! Menda ne bomo glavnine energije usmerjali v zakone o zakonski zvezi, mejo s Hrvaško in kardinala Rodeta ter kadrovanju v Urad za verske skupnosti! To je smešno! Še kar se tiče pretepanaj otrok, se nekaterim zdi to čisto normalno! Fotra ne sme v gostilni nihče udariti, ko pride pa domov, vzgaja z roko!!!
SDS-MAFIJA
07. 10. 2009 17.21
kako neumen narod smo pove podatek,da vsi nekdanji zagriženi rdečkarji danes obro živijo le od tega,da malo pljuvajo po bivšem sistemu in lepo število ovčic jim naseda....ha,ha,ha,ha,ha,ha,ha....celo v cerkvi srca jezusovega se ženijo,da bi nahranili svojo velikočredo..amen.
jamajaka
07. 10. 2009 17.15
kar v keho z njimi pa med ta hujše obsojene
Jak Tobim
07. 10. 2009 16.26
politična higiena: člani komunistične aprtije SFRJ.janša, brejc, jamrek, jerovšek, rupel, bavčar, brezigar,.. naštevajte. ker je komunistična partija ulta levica, naj končno nekateri nedonošenčki dojamejo, kako je razdeljen politični prostor. komunistična partija je skrajna levica - samo zaradi politične higiene. ker je skrajno negienično, da so člani komunistične partije karkoli drugega kot ulta levica.
miha040
07. 10. 2009 16.25
daj spet cvikl rovari po tožilstvu in policiji,,a ni govoru da ima on že ene dokumente sam še spomne se kam jih je vtaknil,,joj cviki cviki,,zdj bodo pa itak vse naprtil janševi vladi...ja no sj neki se mora pisat če se že o tem ne kako firme propadajo vlada pa hodi na svečana kosila in večerje na brdo...
SDS-MAFIJA
07. 10. 2009 16.24
a je to kaj čudnega,Njavro je pač glavni tajnik SDS-a in prav je,da je opravljal administrativne posle,šlo je kakor vemo za najbolj transparenren posel in prav je,da so ga vodili orožarski strokovnjaki...sramota pa je,da je Wolf dobil samo 2.3 mio€ in zato toži Fince,naši organi pregona pa že itak preganjajo tistega grdega novinarja,ki je nasedel Cviklu,Rupel in Janša pa sta že prve dni podačla tožbo proti državi Finski,čeprav so se jima smejali,da oni ne posegajo v delo novinarjev,šlo je za ugled naše državice in kmalu bomo imeli več tožb iz tega naslova kot smo dobili celih Patrij ali kako se zdaj že imenujejo,upajmo,da bo naš priznani slikar tudi ugotovil,da je bilo tistih 340.000€ premalo za njegov trud pri lobiranju... ko bomo dobili vse te tožbe in seveda odškodnine,bomo pa za ta denar kupili še kolesa in motorje....
Jak Tobim
07. 10. 2009 16.23
komunistična partija Jugoslavije (brejc, janša, jamrek, jerovšek, brezigar, bavčar, rupel,.. kar sami si jih naštevajte, člane komunistične partije Socialistične federativne republike Jugoslavije) in UDBA (Brejc, celo njen prvi človek) ne more preboleti, da os časi SFRJ mimo in, da ne morejo kar pozapreti vse, ki so si upali podvomiti v njihovo čednost. In jim tudi v večjem delu uspeva - samo komentarje potrebno pogledati, kako fanatično in drhtejoče navijajo za komunistično partijo in kako jim je tuje vse, kar ima vonj (smrdi torej) po demokarciji. Enkrat komunist, vedno komunist.