Slovenija

Po novem za zdravstveni prispevek od štiri do 140 evrov

Ljubljana, 23. 05. 2017 18.13 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Zdravstvena reforma je bila ena od najpomembnejših predvolilnih napovedi Cerarjeve vlade. Po novem predlagajo, da bi zdravstveni prispevek znašal 2,1 odstotka od bruto dohodkov posameznika, predvidena je tudi kapica. Tako bi državljani plačevali med štiri in 140 evrov.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: 140 evrov na mesec za zdravstvo?
    02:31
    Iz 24UR: 140 evrov na mesec za zdravstvo?
  • Iz SVETA: Še vedno čakamo zdravstveno reformo
    01:53
    Iz SVETA: Še vedno čakamo zdravstveno reformo

Ministrstvo za zdravje je po javni razpravi spremenilo model, kako bodo oblikovali zdravstveni prispevek. Po novem predlagajo, da bi zdravstveni prispevek znašal 2,1 odstotka od bruto dohodkov posameznika, predvidena je tudi kapica. Tako bi državljani plačevali med štiri in 140 evrov, je povedal svetovalec ministrice za zdravje Dušan Keber.

Ministrstvo je sprva predvidevalo, da bi bilo v novem zakonu o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju zdravstveno nadomestilo odmerjeno od bruto dohodkov posameznika za dve leti nazaj, pri čemer pa bi bili zavezanci razvrščeni v sedem razredov.

Keber je danes novinarjem pojasnil, da so spremenili predlog oblikovanja prispevka tako, da bi šlo za davek na tekoči dohodek, torej na plače, pokojnine, avtorske honorarje itd. "Nadomestilo bo zvezno, tako kot velja za zdravstveni prispevek. Predvidoma bo znašal 2,1 odstotka od bruto dohodkov in bo zato prispevek lahko znašal od štiri oz. pet evrov do približno 140 evrov," je pojasnil. Prav tako so se odločili za kapico v višini štirikratnika povprečne plače.

Med upokojenci jih bo manj plačevalo okoli 90 odstotkov, v povprečju šest evrov na mesec manj, kar na letni ravni znaša 36 milijonov evrov za to skupino prebivalstva, je pojasnil Keber.

Po njegovih besedah bo okoli 70 odstotkov od 1,5 milijona zavarovancev, ki danes plačujejo enotno premijo dopolnilnega zavarovanja, po novem modelu plačevalo manj, 30 odstotkov pa več. Vseeno pa bi se ob takšnem modelu na letni ravni zbralo skupaj toliko denarja, kot ga zdaj zberejo z dopolnilnim zavarovanjem, je dejal Keber. "Denar, ki je že tukaj in ga zbiramo, a krivično, se bo sedaj v enaki meri zbiral na pravičnejši način," je dodal.

Priznal je, da je prvotni model v obliki sedmih razredov za prispevek, predvideval kar znatne stroške obračunavanja in pobiranja. "Ta model pa je enostaven, skoraj kot vpis ene vrstice v računalniški program, saj se dobesedno na isti način odmerja kot zdravstveni prispevek," je pojasnil. Prav zaradi tega bi lahko začel veljati takoj ob uveljavitvi novega zakona, torej bi ga pobirali že mesec po uveljavitvi, in ne bo potrebno vmesno dvoletno obdobje.

Se pa po njegovih besedah postavlja le še vprašanje, kaj je smiselno prehodno obdobje za pravno upravičenost zavarovalnic, ki temeljijo na tem, da "so zavarovalnice verjele, da bo ta zakon večen". "Nič na tem svetu ni večno, zakon ne ukinja zavarovalnic, ampak doplačila," je dodal.

Po njegovih besedah bo treba tudi poiskati rešitev, kam bodo šli akumulirani dobički in rezervacije zavarovalnic iz preteklih let. Bi pa po njegovem mnenju lahko največja dopolnilna zavarovalnica Vzajemna vrnila ta denar zavarovancem. "To je moje stališče, pri tem še ni bilo jasnega dogovora," je opozoril.

Dejal je tudi, da praktično ni nobene razlike med tem, ali uvedejo nov zdravstveni prispevek v višini 2,1 odstotka bruto dohodkov, ali pa bi povišali prispevno stopnjo delojemalcev za obvezno zdravstveno zavarovanje za 2,1 odstotne točke. "Gre za to, da po odločitvi države zadržimo ta del pobiranja denarja iz davčne olajšave," je dejal. Opozoril je še, da ima država pravico, da določi, kateri davki in prispevki sodijo v davčno olajšavo. Enako je denimo z rtv-prispevkom in pa trošarinami, ki ne gredo v davčne olajšave.

Svetovalec ministrice za zdravje Dušan Keber
Svetovalec ministrice za zdravje Dušan Keber FOTO: Dare Čekeliš

Tako ta model po Kebrovih besedah upošteva praktično vse pripombe, ki jih je danes predstavil pravnik Rajko Pirnat, razen vprašanja, ali davek šteje v davčno olajšavo in zmanjšuje prihodke države ali ne.

Niso pa še v celoti usklajeni z ministrstvom za finance. "Ravno okrog modela imamo intenzivne pogovore. Mislim, da bodo Pirnatove pripombe celo koristno pripomogle k argumentaciji, zakaj je ta drug model boljši," je dejal.

Ministrica za finance Mateja Vraničar Erman je namreč danes ob robu srečanja finančnih ministrov EU v Bruslju dejala, da je bilo oblikovanje takšnega nadomestila v višini 2,1 odstotka bruto prihodkov ena od idej, o kateri so razpravljali z ministrstvom za zdravje ob začetku priprave zakona. "Ideja je bila opuščena, ker ima kar veliko negativnih posledic in me pravzaprav preseneča, da jo ponovno oživljate," je dejala novinarjem.

Keber je glede tega dejal, da bo morala to izjavo pojasniti "finančna ministrica, tako kot za vse ostale zakone, ki delujejo na tem principu in tem konceptu".

Kljub temu da zakon še ni dokončno usklajen z ministrstvom za finance, pa bodo poglavitne rešitve, ki so nastale na podlagi javne razprave, začeli predstavljati koalicijskim partnerjem še ta teden. Tako jim ne bodo predstavili še celotnega zakona, saj je celotno besedilo "odvisno še od nekaterih drugih stvari". Skupina, ki pripravlja zakon, bi ga lahko predstavila že prihodnji teden.

Je pa po Kebrovem mnenju v tem trenutku od tega zakona odvisna usoda koalicije na prihodnjih volitvah. "Koalicija se bo morala odločiti, ali ta zakon hoče ali noče, in lahko se odloči, da ga bo valila skozi postopke in procedure in ga ne bo privalila do konca. Mislim, da bodo posledice v vsakem primeru, če bo sprejet ali pa ne," je dejal. Sicer pa je ob dejstvu, da je zdaj že predvolilno obdobje, celo optimističen. "Ampak je res treba pohiteti," je še dejal v izjavi medijem.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (114)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

vstajnik1941
25. 05. 2017 13.17
+0
Torej tisti ki imajo manjši prihodek so bolj bolni in plačujejo manj, tisti ki pa pridno delajo in več zaslužijo pa plačujejo več in čakajo v vrstah in gužvi ki jo povzročajo družbeni paraziti
Timy15
25. 05. 2017 12.53
+1
Koliko krat preberemo o novih zdravstvenih prispevkih,so ti zneski vedno različni,kakor da o tem odloča nekdo,ki sploh ne ve,kaj bi rad.
slovenskidelavec
24. 05. 2017 18.23
+2
Kaj zapravljajo denar če pa vedo da tega ne bodo sprejeli v parlamentu. Čisto zapravljanje denarja, saj je volilno leto.
genius2013
24. 05. 2017 15.42
+5
vsi naj plačujemo za zdravstvo enako!! socialistično mišljenje je ,da mora karierno uspešni podpirat pijavke in nesposobne..demokracija je, da imamo vsi enake možnosti šolanja in uspeha..od tvoje sposobnosti pa je odvisno kako se znajdeš na trgu dela..zakaj bi torej moral plačevat zdravstvo še trem drugim zaradi lastne uspešne kariere??? je to pošteno, da plačuješ 3x več kod drugi in isto čakaš v dolgih vrstah??
trdovrat
25. 05. 2017 12.59
+1
Poznam jih kar precej z "uspešno" kariero, ki bi morali svoje uspehe proslavljati na Dobu! Se pa čudim ,da marsikaterega "uspešneža" nihče ne povabi s seboj, ko se odloči za predčasni odhod pred svetega Petra. Če bi se to pričelo dogajati, bi bilo takih "uspešnežev" kar naenkrat zelo malo! Pa tudi ne bi se branili kakšen fičnik prispevati tudi za solidarnost, ki je predpogoj za obstoj VSAKE skupnosti!
superjezek
25. 05. 2017 13.54
+1
genius, če si tako uspešen kakor tukaj gor pišeš ti pa ja ne bo problem malo več plačati za prispevke?? Če si človek ti ne bo treba, če nisi se boš na vse krmplje opiral.. sicer pa nikoli ne veš kdaj boš rabil tudi ti večjo zdravniško pomoč pa bodo še premalo tisti tvoji prispevki.. kar se tiče pa vrste pa ne poznam nobenega uspešnega človeka, ki si ne bi mogel plačati privat pregleda..
brabusednet
24. 05. 2017 14.52
+3
Spet ena pogruntavščina nesposobnih levičarjev,kako vse čimbolj zaplest.Potem se ne vidijo razne luknje v zakonu,katere sami iskuriščajo.Na kar se izgovarjajo,da je vse po zakonu.Tako so pokradli vso državo vse po zakonu.
Brakedirt
24. 05. 2017 18.44
-1
sveckarji v svojem mandatu niste bili sposobni sprejeti reforme tako da niste storili prav nic,torej se sedaj ne vsajajte.
Drty
24. 05. 2017 10.34
+4
potem pa tudi v trgovini plačuj več za isti izdelek samo zato, ker zaslužiš več
Jožajoža
24. 05. 2017 12.10
+6
ne se bat. bogati imajo bilance tako prirejene, da izkazujejo minuse. ti bodo plačevali 4 evre. javni sektor se pa ne obremenjuje, ker jim dodatno zdravstveno in razne pokojninske stebre tako in tako plačuje država. kap vas bi, če bi videli plačilno listo javnega uslužbenca. 100 in en dodatek na plačo.
User1063544
24. 05. 2017 10.15
-7
EDINI PRAVIČEN PREDLOG, brez nekih pod-obrazložitev pogojev, formule... Koliko zaslužiš toliko boš plačal in konec. 2% za vse
genius2013
24. 05. 2017 15.45
+0
to je tvoj socialističen predlog..vsi plačujmo enako in ne na procente od plače!! tvoja stvar ali zaslužiš veliko ali malo, vsi čakamo v enakih vrstah..
Samo.Jst
24. 05. 2017 19.06
-1
@PonovnoRojen: ne, ni pravičen... zdravljenje stane za vse enako, vsi smo podrejeni istemu sistemu in tistemu, ki se dejansko trudi in dela tudi po 10h na dan se izključno jemlje in daje "manj srečnim". Ni le zdravstvo, veliko dajatev se gleda na zaslužek in nikjer, sam res nikjer nisi deležen nobene pomoči - vrtec, prehrana, otroški dodatki,... vse samo plačuješ. Če se potegne črta konec meseca se marsikdo vpraša "čemu mi je treba"!?
ROMELS
24. 05. 2017 10.01
-2
Ta predlog je dober in tudi pravičen.
Tomvojo
25. 05. 2017 10.47
V praksi bo pa tako da ne bo noben plačeval manj kot 0,1k€
igy02
24. 05. 2017 09.46
+15
Višek cinizma je, ko ti neki propadli korumpirani Keber govori o pravičnosti. Kasiral je pri operacijskih mizah. Par kilogramov jekla je stalo 120 tisoč evrov. V zapor mora Bavčar, Keber pa kako"svetovalec" ministrice. Rdeči vedno poskrbijo za svoje in jih futrajo do smrti.
METKA102
24. 05. 2017 09.33
+8
Spet neki razredi. Pri teh razredih vedno nekdo potegne krajši konec. Če so že odstotki, naj bodo odstotki in ne razredi. Za vrtec naj se plača toliko in toliko %, pa regres in regres za upokojence. En sam samcat € spremeni dohodek v toliko, da tisti, ki ima en evro manj, na koncu dobi več. Ali je to prav? Enako je z davčnimi razredi in še s čim.
Verbena
24. 05. 2017 09.31
+12
Potem pa za tole kar je ministrstvo spacalo skupaj še celo najame zunanjega sodelavca za svetovanje , ki bo požrlo kar nekaj evrčkov in to še nekdanjega ministra za zdravje v letih 2000 -2004 , ki tako nima kaj pokazati !!! ... samo pošteno bi se delalo in denarja bi že prej bilo VIŠKA !!!
Castrum
24. 05. 2017 09.22
+4
Ko je aktualna vlada (ponovno) popustila sindikatu zdravnikov in sindikatu šolnikov je bilo jasno, da bo teh cca 150 milijonov letno potrebno nekje napraskat. Stara elita točno ve, kako naivnim volivcem skriješ pravi razlog pri spremembi plačevanja (raznoraznih) prispevkov...
Vogtar Ogt
24. 05. 2017 09.02
+10
To NI REFORMA. To je samo nov način, kako obdržati isti sistem lopovščine nad vodo. Več pobereš od folka. In dejansko ste nekateri zadovoljni s tem ?!? Kaj bo čez nekaj let, ko spet zmanjka?
ROMELS
24. 05. 2017 08.56
+7
Plače in pokojnine bi se morale do sedaj dvigati vsem v enaki višini, kot se je vsem enako zaračunavalo tudi to zavarovanje..Tu se vidi v katero korist odločajo odločevalci in kako si prirejajo predpise v svojo korist.
emilzapata
24. 05. 2017 08.53
+21
ko so leta 1993 uvedli to dodatno zavarovanje, brez da bi vprašali narod, enostavno se je zgodilo, a sedaj pa toliko problemov in govoričenja, pa sestankov, pa stroškov za govoričenje. Po 25. letih ga niso mogli posodobiti in prilagoditi potrebam ljudi. To se vidi navadno zavajanje ljudstva.
majazmaja2
24. 05. 2017 08.52
+14
DOVOLJ SOLIDARNOSTI! Naj plačajo tisti, ki so nas okradli!!! Bavčar, Šrot, Kordež, Zidar, Tovšak itd.
tantadruj1
24. 05. 2017 08.46
+2
do zdravstva ima pravico vsak... tako da meni se to zdi smiselno... tudi kdor je brezposelen danes ni po svoji krivdi tako da.. ne vem kje bi moral vzet za zdravstvo... če še za jest nima. .. no, ne mi začet naj stanovanje proda, ker streha nad glavo tudi ni nek luksuz ampak osnova. potem tudi zdravstvo nima smisla če nimaš pogojev za ga ohranjati. tako da je ok ... od 4-140 za tiste, ki so dobro stoječi je 140 ravno tolko kot za tistega ki ima minimum 4e ... tako da je ok. kdor nima nič pa zastonj. če ne pa krivcem vzamite.
?rnogled
24. 05. 2017 08.46
+15
Če se zvišanje prispevkov imenuje reforma,potem sem jaz lahko papež.
bohinj je zakon
24. 05. 2017 08.42
+15
naj Bavćarju vzamejo nakradeno......pa bo
tantadruj1
24. 05. 2017 08.43
+4
puspan
24. 05. 2017 08.37
+1
Ne vem zakaj se nekateri tako vehementno branijo uvedbe plačevanja zdravstvenega zavarovanja glede na višino dohodka? Ta sistem je že vseskozi uveljavljen v Nemčiji in je od vseh drugih še najboljši. Več naj plača tisti, ki več zasluži, kaj je tu narobe se sprašujem.
RDPESA
24. 05. 2017 08.40
+0
Tisti, ki imajo več morajo šparat, da jim ne zmanjka...
majazmaja2
24. 05. 2017 08.47
+13
Pa saj tisti z višjimi dohodki že zdaj plačujejo več za zdravstvo ...