Slovenija

Je to pravi protikrizni recept za mlade?

Ljubljana, 28. 05. 2013 12.36 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Več kot 42.000 mladih je prijavljenih na zavodu za zaposlovanje. Ogromno diplomantov razpošilja prošnje za delo in zaman čaka na priložnost. Na težave se opozarja že dlje časa, tokrat pa je Študentska organizacija Slovenije predstavila, kakšna naj bo strategija zaposlovanja mladih.

Govorci na ponedeljkovi okrogli mizi, s katero se je končal prvi nacionalni posvet o zaposljivosti in zaposlovanju mladih, ki jo je organizirala Študentska organizacija Slovenije (ŠOS), so se strinjali, da se brez intenzivnega povezovanja med državo, izobraževalno sfero in gospodarstvom stanje ne bo obrnilo na bolje. ŠOS se bo v prihodnje zavzemal, da se na nacionalni ravni sprejme Strategija zaposlovanja mladih, začne beležiti neformalne izkušnje in spodbuja povezovanje socialnih partnerjev.

Delavec ni strošek, pač pa naložba

Brez stabilne prihodnosti mladih ni dolgoročne prihodnosti države kot take.
Brez stabilne prihodnosti mladih ni dolgoročne prihodnosti države kot take. FOTO: Thinkstock

Na razpravi so se govorci dotaknili tako štipendiranja, študentskega dela, pripravništva kot tudi spodbujanja podjetništva in različnih načinov spodbujanja zaposlovanja mladih. Predsednik ŠOS Mitja Urbanc opozarja, da smo v Sloveniji že skoraj dosegli cilj 40 odstotkov terciarno izobraženih mladih, kar pa si ne štejemo kot dosežek, ampak na žalost navajamo kot razlog za visoko brezposelnost. Beg možganov v tujino, kjer znajo ceniti znanje in kjer imajo mladi več priložnosti, da se dokažejo, bi lahko zajezili s tem, da bi delodajalci delavca končno začeli obravnavati kot naložbo, ki mu prinaša dodano vrednost, in ne le kot strošek. Poleg tega bi po njegovem mnenju morali preko praktičnega dela in strokovnega usposabljanja bolj povezati gospodarstvo in izobraževanje, da bi diplomanti imeli znanja, ki jih gospodarstvo potrebuje.

Vsi udeleženci okrogle mize Delo danes, kariera jutri so bili enotnega mnenja, da Slovenija potrebuje smele in hitre rešitve za izhod iz aktualne krize, ki bodo odgovarjale zlasti na probleme zaposlovanja mladih.

Peter Korun, mladi podjetnik in direktor Aktivne signalizacije Korun, je iz lastnih izkušenj povedal, da v Sloveniji pogreša več povezanosti med institucijami: "Posamezniku je na voljo pomoč, lahko dobi mentorstvo, so laboratoriji, nihče pa ne pove recepta. Treba bi bilo več povezovanja med vsemi temi institucijami, ki pripomorejo, da posameznik, ki si želi na podjetniško pot, lahko naredi prve korake s pomočjo ljudi, ki imajo izkušnje in so pripravljeni pomagati."

Kadrovske štipendije bi lahko ustavile beg možganov

Državni sekretar ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Dejan Levanič pa je nujnost povezovanja poudaril tudi na primeru kadrovskih štipendij, ki predstavljajo most med študentom in delodajalcem. V zadnjih nekaj letih je število podeljenih kadrovskih štipendij padalo, ker v obdobju pred krizo ni bilo tolikšne potrebe po štipendijah, študenti se niso hoteli vezati na delodajalca, niti delodajalci niso kazali interesa, da bi si dolgoročno zagotovili ustrezen kader. To se je po mnenju Levaniča zdaj spremenilo. Kadrovske štipendije imajo tri pluse: ustavitev bega možganov, povezava študentov z delodajalci ter prepotrebne infrastrukturne spremembe.

Več kot 5000 diplomantov še vedno išče delo.
Več kot 5000 diplomantov še vedno išče delo. FOTO: Thinkstock

Barbara Gogala, koordinatorica vseživljenjske karierne orientacije na zavodu za zaposlovanje, pa je dejala, da je pomembno, da posameznik ve, kaj bi rad počel, potem v dosego tega cilja vloži veliko truda, znanja, bolj deluje v tej smeri in se prej najde kakšna priložnost, da bo dobil delo v svoji panogi. Kako pomembno je kadrovsko svetovanje, pa je izpostavil predstavnik Zveze svobodnih sindikatov Slovenije Goran Lukič. Po njegovem mnenju bi se morali delodajalci aktivno vključiti v razvoj kariere posameznika, karierno informiranje in svetovanje pa vključiti že v srednješolsko izobraževanje.

Jasno je. Potrebujemo več delovnih mest!

Udeleženci na konferenci so se strinjali, da v trenutnih razmerah zavod za zaposlovanje lahko le malo naredi za povečanje zaposlenosti, še posebej med mladimi, saj delovnih mest ni. Poleg tega v družbi primanjkuje volje za spremembe, samoiniciativnosti in osebne angažiranosti.

Glavni vzrok za porast brezposelnosti med mladimi ni v njih samih, ampak v pomanjkanju delovnih mest, kar je posledica obstoječega monetarno-ekonomskega sistema, pa je na mednarodni konferenci o priložnostih za razvoj kompetenc ter talentov mladih povedal Peter Gabor iz zavoda za zaposlovanje. Gabor opozarja, da se bo ta sistem moral spremeniti. Sicer zavod za zaposlovanje vključuje mlade v ukrepe aktivne politike zaposlovanja, v sklopu katerih izvajajo številne programe, ki mladim med drugim omogočajo informiranje o trgu dela in učenje veščin vodenja kariere. Poleg tega pa med mladimi spodbujajo samozaposlovanje, razne oblike usposabljanja in nudijo denarne spodbude, je dejal Gabor.

Med drugim je izpostavil projekt razvoja in promocije storitev ter programov za vseživljenjsko karierno orientacijo brezposelnih. V okviru tega izvajajo delavnico za dolgotrajno brezposelne z naslovom Če želim, da bi bilo nekaj drugače, moram nekaj spremeniti. Kot je pojasnil, se je po obisku delavnice okoli 20 odstotkov udeležencev v roku pol leta zaposlilo. Ostali pa so postali bolj samoiniciativni, ustvarjalni in proaktivni iskalci zaposlitve.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (26)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

kapatejje
28. 05. 2013 15.15
+7
@ pacifik12: Glej imam manjšo podjetje v tej stroki in vem kaj govorim! glede financ vem kak je nerabiš mi govort! V avstrijo naj hodijo saj zato sem danes od avstrijskega partnerja načrt popravljal 7 ur! Sposobnemu inžinerjo dam več kot 1000€ neto nebom pa nesposobnega pubeca plačeval če ne zna nič!!! niti tolk nekateri niso da si bi teorijo zapomnili!! tisti sposobni da pridejo iz šole so pa redki!
Puroresu
28. 05. 2013 16.25
+1
cista resnica, potem slisis prijave tipa "jaz sem si svoje delo predstavljal drugace, ne da se bom moral zdaj se ucit..." vecinoma porazno skratka
pacifik12
28. 05. 2013 14.53
+7
Zadnje čase se v ZDA vse bolj govori pregovor:"Its not what you know, its who you know". Veze in poznanstva so postale unierzalna dobrina.
kapatejje
28. 05. 2013 14.37
+2
Vem kako lahko dipl. ing . strojništva ki so na zavodu dobijo zaposlitev! Delat v proizvodnjo za vsaj leto pa pol, da lahko kasneje dela inovacije ter olajšuje proizvodnje postopke! za ostale pa nebi znal pomagat
kapatejje
28. 05. 2013 14.41
+1
Pa ne zahtevat ko boš v proizvodnji 1000€ neto
pacifik12
28. 05. 2013 14.42
+0
Ne pametuj če nimaš pojma, dipl. ing se množično selijo v Avstrijo ker v Sloveniji ne dobijo za hladen burek. Kaj pa bi ti inoviral, veš kaki stroški so to za investicije al pa da proizvodnjo ustaviš. Sploh pa kredita za investicije ne dobiš pa če se ne trepalnice postaviš. Kaj pa v sloveniji delajo sploh še kar ma neko dodano vrednost, največji del so elektromotorjii z vsemi najcenejšimi deli iz Kitajske.
pacifik12
28. 05. 2013 14.43
+1
kapatelje, kolko pa bi ti zahteval, minimalca al kaj.
pacifik12
28. 05. 2013 14.48
+4
Drugače pa kapatelje, sem delal v proizvodnji in ti povem da te v Sloveniji nihče niti ne šlivi. Sistem je zafiskiran in ni šanš da ti bojo kako povečali plačo razen če je mala firma. Ne vem, res nihče ne posluža inženirjev v Sloveniji, ampak ekonomiste so pripravljeni plačevat 2x več, še vedno ne razumem zakaj.
levi jošk
28. 05. 2013 14.23
+26
lol..mene pa so na zavodu po 6 mesecih prosili če me lahko izpišejo da bojo imeli boljše številke..ženska mi je rekla "gospod če vam po 6 mesecih nismo najdli dela potem ga ni, res mi je žal":...3 prošnje in 2 tedna pozneje sem imel službo v avstriji...zanimivo pa da je njena hči takoj dobila delo na zavodu ;)
Mr.Somebody
28. 05. 2013 14.22
-1
Dandanes tud če maš veze ti ne pomaga prov nč ker vsi samo še odpuščajo.
HECNI24KUR
28. 05. 2013 14.17
+3
vsi sm študirat. bomo pa vsi sedel po pisarnah. to kar sistem dela že zadnjih 20 let. kdo bo pa naredu ročno nekej ko bodo vse te glavce ki jih naš sistem ven plune izrisal oz prekopiral ? dobr da se ponižuje tehnike in poklicne šole. industrija brez njih je pa NUUUULA!!!!! sposobnih, res sposobnih ljudi z diplomo je tka 1% kar jih diplomira letno
vezuv_
28. 05. 2013 14.14
+20
Moja pripomba glede novih ali premalo delovnih mest: dokler bodo starčki morali delati do 65 leta, mladi ne bodo dobili dela in delovna mesta ne bodo prosta.
jap
28. 05. 2013 14.19
+4
se strinjam, vendar je tudi res da se življenska doba daljša in če gre človek pri 55 letih v penzijo. kje bomo dobili denar za te ljudi, kruta resničnost kapitalizma, sicer je ne podpiram, je da piršparaš v času dela. kako prišparat pri taki plači, pa je zopet novo vprašanje, pa če razglabljamo naprej, pa ne prideš do konca,
Rok Leban
28. 05. 2013 14.07
+5
Sem ekonomist zavod pa me je dal na tečaj varjenja ker bom prej z tečajem dobil službo kot pa diplomo.
piki_jakob
28. 05. 2013 15.14
+1
a si tečaj že dočakal, jaz ga namreč nisem, samo na papirju je bil obljubljen
Puroresu
28. 05. 2013 16.38
velja samo kaj znas, ma vam je treba to povedat?
Puroresu
28. 05. 2013 16.39
+1
glede diplom pa kaj naj ti recem, zguba casa, mar bi se v tem casu naucil 100 razlicnih poklicev...no, nikoli ni prepozno
Rok Leban
28. 05. 2013 14.07
+3
V sloveniji je že dolgo da ni važno kaj znaš v glavnem da si naš.
Puroresu
28. 05. 2013 16.41
to ni cisto res, ce znas nekaj kar drugi ne znajo in ljudem polagas ciste racune te tak vsi potrebujejo se jih pa vecina igra to igro "nas, vas", sam to so vsi skupaj jurcki
Götterdämmerung
28. 05. 2013 14.02
+4
Lepo je prebrati par stereotipov in benevolentnih nasvetov o zaposlovanju mladih, ker se s tem ukvarjajo tudi povsod drugje v svetu. Pri nas pa je že dolgo jasno, da je vse brez veze, pomembno je edino, kje si se rodil, katerim staršem in koga poznaš, samo tako lahko dobiš zaposlitev oziroma se ukvarjaš s tistim, kar te veseli in kot bi rad živel. Bom še jaz primaknil nasvet mladim, ubogajte, razmišljajte in živite tako, kot hočejo drugi. Pa ne se razburjat, ker potem vas bodo še prevzgajali, pri nas dosežejo nekaj le tisti, ki se znajo lepo obnašati!
raptor2
28. 05. 2013 14.01
+0
Poznam en kup študentov ki so stari že blizu 30 let in jih čist neč ne briga za delo, dokler živijo v hotelu Starši. In na takih svet stoji.
Götterdämmerung
28. 05. 2013 14.03
+2
Nič hudega, če delajo, se že na pravi strani. Bo država vrgla par neprilagojenih revežev na cesto in bodo kmalu dobili še lastna stanovanja, vključno s subvencijo najemnine in drugih življenjskih stroškov, vendar morajo najprej to nekomu vzeti.
498983
28. 05. 2013 13.51
+14
''Jasno je. Potrebujemo več delovnih mest!'' Bravo... kakšna ugotovitev. Temu se vidi, da je iz Zavoda za zaposlovanje RS.. Nesposoben že v začetku.
Götterdämmerung
28. 05. 2013 14.08
+3
Niso nesposobni, najtežje je poskrbeti za popolnoma nesposobne in izrojene družinske člane oligarhije ter njihove arogantne in nesramne prijatelje, po drugi strani pa preprečevati normalnim ljudem, da bi sploh kaj delali. In to sistemsko, ker kam pa pridemo, če bi imeli ljudje denar, potem bi lahko tudi dobri ljudje delali ter se enakopravno vključevali v družbo in politiko, menda je jasno, da bi počasi zamenjali vse skorumpirane barabe in bi bili potem vsi osamosvojitveni napori brez veze.
Götterdämmerung
28. 05. 2013 14.09
+2
evgenično razslojevanje, državljani ločeni v tri razrede, red in disciplina, družbena samozaščita, pa to...
piko112
28. 05. 2013 13.47
+9
Delovna mesta se pa zagotovi z odganjanjem tujih naložb z našo papirologijo ki ni tudi blizu solidne, in zapiranjem firm ter z odpisanimi krediti za določene državljane