Slovenija

Je prejšnja Janševa vlada Sij prodala prepoceni?

Ljubljana, 26. 03. 2012 14.09 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Prodaja več kot polovičnega deleža Slovenske industrije jekla po mnenju računskega sodišča ni bila učinkovita. Omenjeni organ ugotavlja, da bi bila lahko dosežena višja prodajna cena.

Leta 2007 so zaposleni v Siju protestirali proti prodaji.
Leta 2007 so zaposleni v Siju protestirali proti prodaji. FOTO: Dare Čekeliš

Vlada in ministrstvo za gospodarstvo pri prodaji 55,35-odstotnega državnega deleža v Sij – Slovenski industriji jekla – po mnenju računskega sodišča nista ravnala učinkovito. Računsko sodišče v danes objavljenem revizijskem poročilu med drugim ugotavlja, da postopek ni zagotavljal najvišje možne prodajne cene.

Računsko sodišče v poročilu ugotavlja, da takratna vlada pod vodstvom Janeza Janše ni pravočasno seznanila DZ s predmetom in metodami prodaje ter je sprejela program prodaje, v katerem ni bil predviden enak lastniški delež države za prodajo kot v takrat veljavnem odloku DZ o prodaji državnega premoženja.

Ministrstvo pri tem po mnenju revizorjev ni zagotovilo popolnih in ustreznih podlag za odločanje vlade o programu prodaje, saj ji je posredovalo pomanjkljivo poročilo o realizaciji programa prodaje iz leta 2001.

Takratno ministrstvo za gospodarstvo in vlada v programu po oceni računskega sodišča ob tem nista na jasen in merljiv način opredelila ciljev prodaje, prav tako pa ministrstvo takrat ni zagotovilo ustreznih pogojev za delo komisiji za prodajo, ki jo je zadolžilo za izvedbo postopka prodaje.

Ta pri tem ni ustrezno delovala in obveščala ministrstva. Komisija je po pojasnilih računskega sodišča vse svoje aktivnosti izvajala na sedežu Sija in je za izvedbo posameznih dejavnosti v postopku prodaje pooblastila zunanje osebe, ministra pa o tem ni obvestila. Ker ni bila ustrezno seznanjena z delovanjem teh oseb, si ni zagotovila nadzora nad izvajanjem vseh faz postopka.

Komisija je po ugotovitvah revizorjev dokumentacijo o prodaji hranila v družbi Sij in je po zaključku prodaje ni ne pravočasno ne v celoti predala ministrstvu za gospodarstvo. To kljub načrtovanim sredstvom v proračunu ni plačevalo stroškov prodaje, temveč je to počel Sij. Komisija ob tem ni skrbela, da bi bili stroški čim manjši, o njihovem obsegu pa je ministrstvo obvestila šele skoraj leto dni po zaključku postopka.

Ministrstvo za gospodarstvo prav tako ni zaznalo, da komisija ni imela ustreznih podlag in informacij za odločanje v postopku prodaje, pred pripravo programa prodaje pa ni podrobno proučila ne poslovanja družb v skupini Sij ne interesa možnih vlagateljev in primernosti trenutka prodaje.

Komisija za prodajo je imela ob presoji ponudb in med pogajanji manj informacij o poslovanju skupine Sij kot izbrani ponudnik, ruski Koks (prek podjetja Dilon), zato je bila v slabšem pogajalskem položaju.

Ministrstvo ob tem po mnenju revizorjev ni zaznalo, da je komisija postopek vodila na način, ki ni zagotavljal najvišje možne prodajne cene in najboljših možnih pogojev prodaje.

Komisija namreč ni naročila ocene vrednosti posameznih odvisnih družb in o prodaji posameznih odvisnih družb sploh ni odločala, zato je v pozivu za javno zbiranje ponudb objavila le prodajo delnic skupine Sij. Po objavi poziva od ponudnikov ni pridobila ustreznih informacij o morebitnem interesu za nakup posameznih odvisnih družb, meni računsko sodišče.

Predsednik računskega sodišča Igor Šoltes
Predsednik računskega sodišča Igor Šoltes FOTO: 24ur.com

Med tremi prispelimi ponudbami je izbrala ponudbo družbe, ki jo je malo pred oddajo ponudbe ustanovila nizozemska zadruga, pa še ta je bila ustanovljena tik pred tem, obe pa sta bili vključeni v poslovni sistem Koksa. Računsko sodišče pravi, da si je komisija prav s tem, ko je pogajanja omejila le na izbranega ponudnika, zmanjšala pogajalsko moč in možnost doseganja najvišje možne prodajne cene.

V postopku prodaje nista bila zagotovljeni niti preglednost in enakopravnost ponudnikov, predstavniki Sija in ministrstva pa so bili že pred objavo poziva za javno zbiranje ponudb v stiku s predstavniki izbranega ponudnika, o čemer komisija ni bila obveščena.

Ministrstvo za gospodarstvo tako po pojasnilih revizorjev ni ugotovilo, da je komisija za prodajo v prodajno pogodbo vključila zaveze kupca glede poslovnega načrta ter načrta investicij, zaposlovanja in širitve prodaje, ki so bile nedoločne oziroma niso zahtevale aktivnega udejstvovanja novega lastnika ter vlaganja dodatnih sredstev v družbe iz skupine Sij.

Komisija za prodajo je dajala po ugotovitvah računskega sodišča prednost izbranemu ponudniku in je le njemu omogočila izvedbo popolnega skrbnega pregleda poslovanja družbe Sij. O izboru kupca je nato odločila na podlagi neustrezne in nepopolne primerjalne analize dveh ponudb, v pogajanjih z izbranim ponudnikom pa nato spremenila pogoje, ker je v pogodbo vključila prodajno opcijo za preostalih 25 državnih odstotkov Sija.

Vlada je marca 2007 nato po oceni računskega sodišča podala soglasje k prodajni pogodbi na podlagi pomanjkljivih podatkov in ni zaznala, da komisija za prodajo ni proučila vseh alternativnih možnosti prodaje posameznih odvisnih družb iz skupine Sij.

Ministrstvo pa ni ravnalo učinkovito niti po sklenitvi prodajne pogodbe, saj ni pridobilo pojasnil, zakaj je kupec ob plačilu nakazal presežno vsoto in plačilo izvedel z različnih transakcijskih računov, v poročilu še ugotavljajo vrhovni državni revizorji.

Vizjak zanika, da je bila cena prenizka

"Doseganje najvišje možne prodajne cene računsko sodišče težko ugotavlja, razen če ni računsko sodišče zainteresirani kupec," se je na danes objavljeno revizijo odzval takratni gospodarski minister Andrej Vizjak, zdaj minister za delo, družino in socialne zadeve.

Ministrstvo za gospodarstvo je v času prodaje Sija vodil Andrej Vizjak, ki je zdaj minister za delo, družino in socialne zadeve.
Ministrstvo za gospodarstvo je v času prodaje Sija vodil Andrej Vizjak, ki je zdaj minister za delo, družino in socialne zadeve. FOTO: Miro Majcen

Ob tem je Vizjak spomnil, da je prodaja Sija "potekala na transparenten način prek mednarodnega javnega poziva". Izbrani kupec je po njegovih navedbah ponudil "daleč najvišjo ceno, hkrati pa tudi druge pomembne zaveze, kot so ohranitev vseh ključnih poslovnih funkcij v Sloveniji, več 100-milijonska vlaganja v razvoj in posodobitve ter ohranitev nekaj 1000 delovnih mest".

Kot je poudaril Vizjak, je v primerjavi s konkurenčnimi ponudniki izbrani kupec ponudil daleč najboljše pogoje za državo kot lastnico, za zaposlene in nadaljnji razvoj jeklarske industrije v Sloveniji. "Če deleža Sija takrat ne bi prodali strateškemu partnerju, bi se slovenska jeklarska industrija v času krize soočila z bistveno večjimi težavami, kot se sedaj," je še dejal Vizjak, ki sicer ocenjuje, da je bila prodaja Sija izbranemu kupcu "dober in gospodaren posel".

Kupnina za družbo Sij je znašala 105 milijonov evrov, a je Koks prek podjetja Dilon nakazal kar 175 milijonov evrov, nato pa naj bi jim država presežek vrnila, je že pred časom pisal časnik Dnevnik.

Z ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo pa so sporočili, da bodo revizijsko poročilo še natančno proučili. Je pa ministrstvo že na osnovi seznanitve z osnutkom revizijskega poročila 3. oktobra lani sodelovalo pri razčiščevalnem postopku in že upoštevalo nekatera priporočila tega osnutka, so zapisali.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (42)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Vance
27. 03. 2012 10.02
+5
Državni delež v SIJ-u je bil prodan za 175 milijonov evrov,kolikor je bilo tudi nakazano.Kratek stik je nastal,ker bi morali Rusi 70 milijonov evrov nakazat na posebni(e) račun(e) vladnih izbrancev,kar pomeni novo,vendar še vedno tisto običajno zgodbo o slovenskih tajkunih,doma v politiki.Mi se tukaj razburjamo,Računsko sodišče opozarja,organi pregona pa spijo,zmotno nakazanih in potem vračanih 70 milijonov evrov pa potuje v Avstralijo in druge davčne raje.
Ranunculus
27. 03. 2012 00.33
+1
Zakaj rabijo pet let, da to ugotovijo?
przelmuding
26. 03. 2012 23.10
-2
Jaz sem pa ugotovil da lanskega snega ni več. Kaj se delajo norca po tolikem času oni kao nekaj ugotovijo.
MERDE-AVE-MERDE
26. 03. 2012 20.55
+3
Zdaj bodo prodali kar še je ostalo
Vijolica591
26. 03. 2012 20.27
+11
janša je vse zafuru 2004-2008!! .. pa kdaj bote ljudje pamet v glavo dali?!
crtomir2
26. 03. 2012 22.27
+4
kleopatra-1
26. 03. 2012 23.27
+3
RedHot, si pa optimist. Za 26% Slovencev je Janša Bog. Raztrgali te bodo, če boš take pisal
spidi33
26. 03. 2012 20.14
+2
kaj je pa računsko sodišče, počelo do sedaj? a bodo iskali odgovornega, ali bo vse ostalo kot je?
srebrnibreg
26. 03. 2012 19.36
+8
Ne samo sij. Tudi Splošno plovbo, pivovarno, Istrabenz, uničila je Mercator, SCT, pustila uničiti Merkur...
Buena Vita
26. 03. 2012 19.25
-4
ceno vsak postavi, ni problem,,,,,, problem je plačnik,koliko je plačnik pripravljen seči v mošnjo
Buena Vita
26. 03. 2012 19.23
-3
MI POTREBUJEMO DELOVCE,ŽAL JIH NI KJERKOLI SE POKAŽE DELO ,TAKOJ SE MORA DELOVNASILA UVOZITI,KRASEN PRIMER VAM JE LUKA KOPER,,DRŽAVLJANI SLOVENIJE DOMA PRI ZAPEČKU TA ZADNJE GREJEJO,BOLGARI IN ROMUNI SE VOZIJO VSAK DAN,OB VSAKI URI Z AVTOBUSI DELAT in seveda,delajo in delo naredijo,žal,realnost je povsem drugačna kot si jo mnogio želite, več dela,več jela,,,,,drugega recepta na svetu okroglem ni,
spidi33
26. 03. 2012 20.13
+3
ja ampak cena teh bolgarov in romunov, je pa smešno nizka...:((
AgroIQ
26. 03. 2012 19.19
+9
Sij ni bil prodan prepoceni, ampak je del kupnine šel v kuverte. Verjetno ni naklučje, da je ob nakupu Sija zaradi velikega zneska na poštah in trgovskih centrih zmanjkalo kuvert....
titovka
26. 03. 2012 18.11
+4
kako, saj janševa vlada ni nič prodala.
vertex
26. 03. 2012 18.38
+5
kaj naj mi z jeklom,naj ga imajo rusi, mi rabimo večje nakupovalne centre, šoping, bonus pike, kartice zvestobe
titovka
26. 03. 2012 20.50
+4
hočeš povedati, da mi ne rabimo niti tovarn...zato so jih gospoda pokradla????
OSRAM
26. 03. 2012 17.54
+16
"Prepoceni? Namesto, da bi nekaj naredili iz firme so jo raje prodali in predvidevam da je nekdo pobral za nizko ceno visoko provizijo."
Uporabnik113189
26. 03. 2012 17.42
+14
Seveda se je prodalo preveč poceni, o tem ni nobenega dvoma. Rusi bodo svojo naložbo v kratkem imeli povrnjeno, če že ni. Zakaj slovenci nismo tako pametni in bi kupili industrijo, ki bi se izplačala v treh ali štirih letih, namesto da smo jo gradili stoletje? Dobiček bi zlahka ostal pri nas. No, resnici na ljubo s takomo politiki, bi se zgodil še en črn scenarij in bi pokradli ter uničili eno dobro podjetje več. Če seštejemo vse skupaj, potem so jo jeseničani še dobro odnesli. Čeprav je razvoj takšne industrije zahteval stoletje trdega dela in mnoga življenja ter zdravlje delavcev. To je ena zgodba. Druga zgodba pa je, kaj lahko danes pokažemo glede kupnine. Kam smo jo vložili? Kaj smo kupili da se kapital ohrani? Grške otoke? Naložili v švicarske banke? Kupili zlate palice? Kolikor mi je znano nič od tega. Denar smo zagonili za dobre državne plače, izlete v tujino, jahte, luksuz..
Uporabnik113189
26. 03. 2012 17.44
+14
Vizjak pa ima v tej zgodbi toliko masla na glavi, da bi lahko napolnil bazen.
prašek
26. 03. 2012 17.24
+9
Ni se prodalo pod ceno , samo provizija je šla v neprave roke !!!
Redžepi
26. 03. 2012 15.53
-9
Še sreča da se je SIJ takrat prodal,saj bi bil že zdavnaj spufan, tako pa rusi zelo gospodarno ravnajo z njim in imamo tukaj vsi delo in nove investicije; Zdaj pa ko to laufa bi pa hoteli iztržit še višjo ceno; Ko se je pa prodajal je bil v rokah države in totalno izčrpana firma; To je takratna vlada naredila zelo pametno potezo in bi bilo dobro da se še kaj proda tujcem, saj sami tako samo gledamo kje bi se še kaj dalo pokrast;
Buena Vita
26. 03. 2012 19.27
-1
sreči je še tako razmišljajočih ljudi, zakaj pametnjakoviči ne kupujejo VEGRAD,SCT,PRIMORJE IN OSTALE GIGANTE,KAJ NISO NA TRŽIŠČU,ODVEŽITE MOŠNJE IN ZALAUFAJTE TE BAJNE SREBRENE IN ZLATNE FIRME HE,HE,HE,KEKCI
mimoidoci
26. 03. 2012 15.22
+18
Prepoceni? Namesto, da bi nekaj naredili iz firme so jo raje prodali in predvidevam da je nekdo pobral za nizko ceno visoko provizijo. Pac janseva vlada. Sedaj pa ste jo bucmani zopet izvolili. haha. Saj vas bo enkrat izucilo. Ce sploh.
mimoidoci
26. 03. 2012 15.24
+16
Pardon. Niste jo izvolili, pa jo vseeno imate.
igorcar
26. 03. 2012 15.58
-4
ce se ne bi prodalo bi bilo se eno podjetje ki bi izvedlo mendzerski odkup... dons bi sij delil usodo merkurja... na koncu bi pa davkoplačevalci plačevali te raćune skozi dokapitalizacijo bank. tako je vsaj nekaj denarja prislo v proracun!
kim llsung
26. 03. 2012 15.18
+22
dejstvo je da je ivan zavozil drzavo
Saloreich
26. 03. 2012 18.32
-12
tim.slum
26. 03. 2012 15.17
-9
Napadi na vlado se nadaljujejo z vseh strani. Prav škandalozno pa je, da jih s sejanjem dvoma širi Rač. sodišče. Če bi pa bil Sij prodan po delih, pa bi bil očitek, da bi morda s prodajo v celoti dobili več. Ob tem je zelo verjetno, da bi s prodajo po delih bilo ogroženih veliko delovnih mest v slabših in s tem manj zanimivih delih Sij-a
HooplaToopla
26. 03. 2012 15.12
+24
Slovenska industrija jekla je bila obsojena na propad v trenutku, ko je stvari v svoje roke vzela Zagožnova, ki je prava žena svojega moža. In utelešenje sleparskih poslov Janševe klike po razpadu Jugoslavije.
domka
26. 03. 2012 14.54
+41
Prodali so ga za 106 mio. evrov! V njega pa so v 4 letih vložili 736mio.evrov???? To je kraja stoletja! SIJ je za lansko leto prijavil dobiček preko 60mio. evrov! To pa je investicija ni kej, ampak JJ je očitno dovoljeno vse! Žalostno da lahko tak barabin vodi vlado, pa čeprav je državo oškodoval za vsaj 1 milijardo, da o tajkunih ki jih je ustvaril raje ne govorim!
Uporabnik113189
26. 03. 2012 18.35
+8
Naj pripomnim, da bomo sedaj, ko moramo "privarčevati" ca 800mio vse skupaj plačali upokojenci, brezposelni, študenti, otroci in porodnice. Ko bi država vsaj dobila vrnjenih 736 mio ki jih je vložuka v SIJ. Poleg kupnine..