Slovenija

SD poziva vlado, da sama 'zamenja kakšnega ministra'

Ljubljana, 04. 07. 2012 11.06 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
M.R./G.G./STA
Komentarji
867

Predsednik SD Lukšič je vlado opozoril, da ne dela dobro, in jo pozval, naj se prestrukturira. Pri tem ima v mislih, da zamenja tudi kakšnega ministra, če tega ne bo storila do jeseni, ne izključuje vložitve konstruktivne nezaupnice.

Premier Janez Janša je opoziciji dejal, da naj sestavi vlado, če meni, da lahko dobi večino v parlamentu.
Premier Janez Janša je opoziciji dejal, da naj sestavi vlado, če meni, da lahko dobi večino v parlamentu. FOTO: Reuters

Opozicija po dobrih štirih mesecih, odkar je na oblasti vlada Janeza Janše, razmišlja o vložitvi interpelacije proti trem ministrom in tudi nezaupnici premierju. Ta je včeraj dejal, da bi bila vložitev interpelacije proti ministru po nekaj mesecih milo rečeno neresna. Na vodjo poslanske skupine SD Janka Vebra je naslovil tudi stavek o morebitnih predčasnih volitvah. "Če razmišljajo o predčasnih volitvah, potem je treba gospoda Vebra spomniti, da je Slovenija lani šla na predčasne volitve ravno zaradi nesposobnosti njegove stranke, da bi kar koli naredila za to, da bi Slovenija izšla iz krize, in ne vem, zakaj si želijo ponavljanja take situacije," je dejal.

Pozitivna Slovenija razmišlja o interpelaciji zoper finančnega ministra.
Pozitivna Slovenija razmišlja o interpelaciji zoper finančnega ministra. FOTO: Miro Majcen

Ravno v mandatu prejšnje vlade pa je SDS še pred iztekom stotih dni vložil interpelacijo proti takratni notranji ministrici Katarini Kresal. V stranki so bili prepričani, da Kresalova glede izbrisanih z izdajanjem dopolnilnih odločb dela "nepopravljivo napako", ki bo draga za davkoplačevalce. Ob tem lahko spomnimo, da je Evropsko sodišče za človekove pravice pred kratkim odločilo, da bo morala Slovenija šestim izbrisanim popraviti krivice, ki so se jim z izbrisom zgodile. Plačati bo morala tudi odškodnine, hkrati pa pravniki opozarjajo, da bodo lahko zahtevke za odškodnine vložili tudi ostali izbrisani.

Gorenakove izjave "niso najbolj demokratične in spoštljive"

Pozitivna Slovenija (PS), ki pred tremi leti še ni obstajala, so bili pa v parlamentu nekateri njeni člani, tokrat razmišlja o vložitvi interpelacije proti ministru za finance Janezu Šušteršiču. Razmišlja o interpelacijah še dveh ministrov, vendar uradno imen stranka ni predstavila. V javnosti se ugiba, da naj bi skušali interpelirati še notranjega ministra Vinka Gorenaka in ministra za zdravje Tomaža Gantarja.

Poslanka PS Maša Kociper je dejala, da ni problem v tem, kaj minister Gorenak dela, temveč njegov način dela in izjave, ki "niso najbolj demokratične in spoštljive". "Zlasti pa je problematično to, da svoje lastne interese in interese svoje stranke dviguje nad zakon, nad ustavo in zdaj celo nad razsodbe sodišč," je ocenila.

Lukšič daje vladi čas do jeseni

Danes se je na včerajšnja ugibanja in namigovanja o morebitni vložitvi konstruktivne nezaupnice vladi s strani stranke SD odzval tudi njen predsednik Igor Lukšič. Zavrnil je možnost, da bi stranka to naredila še pred počitnicami, hkrati pa je vlado pozval, naj se prestrukturira, saj zdaj po njegovih besedah ne dela dobro. Čas ji v stranki dajo do jeseni. Če tega ne bo storila, so odprte vse možnosti, tudi radikalne, je pojasnil Lukšič. O vsem tem bo SD razpravljal na konferenci stranke 12. julija, ko bo sprejel tudi jasnejše odločitve.

Vodja poslanske skupine PS Jani Möderndorfer pa meni, da se vlada sama ne bo prestrukturilala. Dodal je še, da bo takrat, ko bodo interpelacije vložene in javne, "več kot jasno, da ne gre samo za nerganje nergača".

Predsednik SD Igor Lukšič
Predsednik SD Igor Lukšič FOTO: Aljoša Kravanja

"Priznati je treba, da je bilo to obdobje za vlado obdobje uigravanja, zato ji je treba dati možnost in jo prisiliti, da dela to, kar je dobro za Slovenijo," je na današnji novinarski konferenci na sedežu SD dejal Lukšič. Pri tem so po njegovih besedah kot opozicija pripravljeni sodelovati, kar pa da so že pokazali, tudi z neformalnimi pogovori s koalicijo. Po Lukšičevih navedbah tudi koalicijske stranke ugotavljajo, da imajo težave v koaliciji.

Lukšič se strinja s Pozitivno Slovenijo, ki razmišlja o interpelacijah več ministrov. Poudaril je, da bi morala vlada poziv k rekonstrukciji razumeti tudi kot poziv k zamenjavi kakšnega ministra. Pri tem je spomnil na ministra za izobraževanje Žiga Turka, čeprav po njegovem mnenju dejanja omenjenega ministra niso tako usodna, da bi moral zapustiti položaj. Po Lukšičevih ocenah vlada izgublja kredibilnost, pri tem pa je spomnil na očitke Šušteršiču.

Janša je včeraj pozval, da če v opoziciji menijo, da imajo program in dobro ekipo ter trdno večino v DZ, potem naj sestavijo vlado. Lukšič pa je odgovoril, da v "tej konstelaciji sil za to strateško" niso zainteresirani. "Ni pa to čisto izključeno. Še vedno lahko pride do situacije, ki bi nas v to prisilila, vendar to ni naša prva izbira," je dejal.

V SD namreč želijo, da stranke v skladu z rezultatom na volitvah sprejemajo odgovornost za vodenje države. Ključna sestavina demokracije je po Lukšičevih besedah tudi to, da vlade odgovorno oddelajo mandat, ki so ga dobile. Nenehno preštevanje glasov in razmišljanje o predčasnih volitvah namreč po njegovem mnenju ne bo rešilo države.

Ministri Gantar, Gorenak in Šušteršič
Ministri Gantar, Gorenak in Šušteršič FOTO: 24ur.com

In kakšna je zgodovina interpelacij?

V času od osamosvojitve je bilo v državnem zboru in nekdanji skupščini do danes vloženih 30 interpelacij. O 11 poslanci niso odločali. Tri izmed teh zavrnjenih interpelacij niso bile vložene v skladu s poslovnikom, prva interpelacija pa je bila vložena zoper Dimitrija Rupla kot zunanjega ministra. O njej pa poslanci niso odločali, saj je bila razrešena celotna vlada.

Največ, kar deset, interpelacij je bilo vloženih v času tretje slovenske vlade, ki se ji je mandat iztekel februarja 1997, vodil pa jo je prav Drnovšek. Takrat je bila uspešna interpelacija zoper Thalerja.

Interpelacije so bile uspešne v le dveh primerih. Prvi minister, ki mu je bila izglasovana interpelacija, je bil Zoran Thaler, nekdanji zunanji minister. Za njegovo interpelacijo je maja 1996 glasovalo 48 poslancev, proti pa jih je bilo 26. Nekaj mesecev manj kot tri leta pozneje pa je moral zaradi uspešne interpelacije položaj zapustiti tudi nekdanji notranji minister Mirko Bandelj. Prvopodpisani v interpelaciji zoper njega je bil Janša, interpelacijo pa je podprlo 49 poslancev, proti njej pa jih je glasovalo 26.

Thaler je bil prvi minister, proti kateremu je državni zbor izglasoval nezaupnico. Prvopodpisani pod interpelacijo pa je bil nekdanji poslanec SDS Ivo Hvalica.
Thaler je bil prvi minister, proti kateremu je državni zbor izglasoval nezaupnico. Prvopodpisani pod interpelacijo pa je bil nekdanji poslanec SDS Ivo Hvalica. FOTO: Blaž Garbajs

Sicer pa sta v času od vložitve interpelacije kar sama odstopila dva ministra. Prvi je bil Alojz Krapež, ki je vodil obrambno ministrstvo, položaj pa je zapustil konec leta 1998. Marca 2010 pa je svoj položaj zapustil tudi kmetijski minister Milan Pogačnik, prvopodpisani pod njegovo interpelacijo je bil sedanji predsednik SLS in minister za gospodarstvo Radovan Žerjav.

Zanimiv pa je lahko tudi podatek, da je bil prav Janša prvopodpisani v interpelaciji zoper vlado Janeza Drnovška, ki je bila potrjena konec februarja 1997, interpelacija pa je bila vložena pet mesecev po tem. Očitki v njej so bili precej ostri – notranji spori v vladi, nesprejetje proračuna za tekoče leto, zadolževanje mimo proračuna, ni bilo zaključnega računa za preteklo leto, slaba ocena Sloveniji kot kandidatki za članstvo v Evropski uniji. 26 poslancev je interpelacijo podprlo, proti pa jih je glasovalo 44.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (867)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

pravica00
05. 07. 2012 11.25
-4
Ste pozabili nekateri na Kresalovo ko je sds govorila kakšno škodo bo naredila sloveniji glede izbrisanih . Takrat je sds predlagal interpelacijo škoda da ni letela že prej ,zdaj pa imamo sranje .
prašek
05. 07. 2012 11.27
+5
Se spominjaš kako je sedanja SDS izbrisala nekaj desettisoč Slovencev ??? Njeno napako bomo sedaj vsi plačali !!!!
pravica00
05. 07. 2012 11.40
-2
Izbrisala ja zakaj zato ker so jugoviči mislili da bo Slovenija popušila kot oni pravijo, in niso hoteli pridobit državljanstva kot so ga nekateri . Sam je jj takrat dal mislit jugoarmadi in jih nateral nazaj na balkan. Hrvatom prodal orožje ,da so se raje tam tolkli kot tukaj . Car je tale naš JANŠA . A TI SI TUDI IZBRISAN???
pravica00
05. 07. 2012 11.43
-2
Aja no sam tisto niso bili Slovenci če se ne motim vsaj kar gledam po tv je večinoma takih ki se bolj matrajo govorit slovenščino in to po več kot 30letih bivanja pri nas. Ne rečem ,da se je pa nekaterim zgodila krivica.Pri toliko osebah se zgodi tudi napaka.
resslovenka
05. 07. 2012 17.45
+1
pravica4 Ne obračaj pretekle zgodovine kot SDS. NI res, da je Kresalova kriva za zmago izbrisanih na Evropskem sodišču za človekove pravice. Krivi so tisti, ki so izpeljali postopke izbrisov. Kresalova je bila v razmišljanju o popravku krivic izbrisanim, svetlobna leta pred tistimi, ki so mislili, da do epiloga ne more in ne bo prišlo nikoli. Še en dokaz, da vsi ljudje pač niso ovce!
subisubiw
05. 07. 2012 10.08
+4
spoštovani tovariši, tovarišice ! čas je, da ponovno ponosno dvignemo srp in kladivo na rdeči zastavi. čas je za novo rdečo zoro in nov svež veter, ki bo pometel z izkoriščevalsko pohlepno elito ! proletariat, združi se !
Dobriata
05. 07. 2012 10.11
+0
No, no, nikar ne kliči zla nad nas, zmolil bom kakšno zate!!!
santamaura
05. 07. 2012 10.16
+2
Kje pa naj dobimo srp in kladivo, saj je vse tako zafurano, da v Sloveniji sploh ne znamo več izdelovati tega orodja. Da bi pa ponosno dvigovali kitajske srpe in kladiva - to mi pa nekako ne potegne.
blokirani
05. 07. 2012 10.19
+0
subi, veselo vzemi kladivo v roke in pejt kamne razbivat na Goli otok.
Dobriata
05. 07. 2012 10.32
-4
Joj, prejoj, kaj nas čaka, kako levi želijo uničiti ta prelepi beli cvet, ki diši, sedaj pa ga bodo onesnažili nazaj...
pravica00
05. 07. 2012 11.20
-3
subisubi a si ti otrok staršev ,ki so imeli velike koristi od takratnih simbolov ,ker od delovnega naroda ki je veliko pretrpel v takratnem režimu ziher nisi. Se motim???
Geronemo
05. 07. 2012 09.54
+3
Moj današnja misel je: REFERENDUM ZA RAZPUST PARLAMENTA.... ZDAJ!!!
blokirani
05. 07. 2012 10.14
+0
El Diablo 2013
05. 07. 2012 10.31
+0
Polly ß
05. 07. 2012 09.53
+1
Bukefal! Ti si istega mišljenja, kot jaz in verjetno to pove vse! Samo je..... pa nič druzega!
bukefal
05. 07. 2012 08.54
-8
Tale Lukšić mi je pa všeč. Po Kocjančiču spet en zoprnež, ki bo nižal rejting Kučanove stranke!!!
El Diablo 2013
05. 07. 2012 10.33
+5
meni so pa všeč Jerofšek, Danko, Grimsič, Černačič, Ivan Mayer - celo šopek antipatičnosti.....ste jih moral pa res iskat
bukefal
05. 07. 2012 08.22
-6
Pa ravno SD poziva vlado k zamenjavi kakega ministra. Naj jim spomin seže nekoliko nazaj, ko so imeli sami najslabšega ministra v vseh dvajsetih letih samostojne Slovenije, pa je Pahoir, kljub pozivu Računskega sodišča k zamenjavi, brezmejno zaupal tedanjemu finančnemu ministru. Najslabšemu med najslabšimi!!!
Dobriata
05. 07. 2012 09.37
-5
Strinjam se, dobro si to povedal, kar naj gredo levi na kolena in naj se spovedo svojih grehov, spokora bo težka!!!
Marko Cankar
05. 07. 2012 09.39
+6
Pa ravno SDS in Janša na čelu govorijo o nekonstruktivni opoziciji, ko je bil njegov cilj vedno in povsod rušenje in metanje polena pod noge. Vse za to, da pride na oblast, na bilokakšen način, razdvoji narod ter jim vlada v stilu diktature, kjer se vsak počuti nemočen in ima občutek da ne more nič spremenit. Ma ko bo folku zadosti in bo spregledal, se tudi v Avstraliji ne boš več skril Majer.
V3PI7D3
05. 07. 2012 08.13
+5
Kdaj bo državljanska vojna?
Polly ß
05. 07. 2012 09.54
+2
Tudi jaz se to vprašam! Nič ne naredijo za v prid državi in samo bockajo se med sabo!
MsPikapiki
05. 07. 2012 08.12
+11
odprem portal in zagledam grozečega Majerja. Samo to še napišem in ga zaprem in ne kliknem več nekaj časa na vaš portal, ker ta pošast negativno deluje name zato, ker je že veliko ljudem uničil lajf in še ga uničuje. Če bi Majer imel kaj v glavi, bi se že zdavnaj umaknil, saj je dovolj nakradel in nagrabil in lahko v izobilju živi 1000 let, če mu jih Bog da. Brez njega bo Slovenija veliko bolje živela, globoko dihala, razdvojenost bi izginila..
Andreottii
05. 07. 2012 01.00
-1
Za takega fanatika kot je Lukšič škoda besed.. Gre po poti LDS :)
Polly ß
05. 07. 2012 09.54
+0
Andreottii
05. 07. 2012 00.57
-4
Vredu potem, pa dajmo levakom in Kučanu še eno možnost, da ponovno sestavijo svoj Dream Team, če ni šlo v prvič mogoče v drugič, če ne pa v tretjič!! :)
Marko Cankar
05. 07. 2012 09.26
+3
blokirani
05. 07. 2012 10.16
-1
Lahko poskusijo še desetič, pa ne bo šlo.
lnterReflections
05. 07. 2012 00.03
+6
""Poslanka PS Maša Kociper je dejala, da ni problem v tem, kaj minister Gorenak dela, temveč njegov način dela in izjave, ki "niso najbolj demokratične in spoštljive". "Zlasti pa je problematično to, da svoje lastne interese in interese svoje stranke dviguje nad zakon, nad ustavo in zdaj celo nad razsodbe sodišč," je ocenila."" Logično, saj je bil prej miličnik v bivši SFRJ, kjer se navadnih ljudi ni spoštovalo, temveč se jim je diktiralo. Se mu prav vidi, da je bil član komunistične milice:)!
blokirani
05. 07. 2012 10.17
-2
Kadar tale Maša odpre kljun, se usuje ploha neumnosti.
lnterReflections
04. 07. 2012 23.39
+4
BRAVO, Lukšič, take potrebujemo! Treba je rušiti vlado na polno, ne pa tako kot Janković, ki samo gleda, kako Majer uničuje državo!
bukefal
04. 07. 2012 23.03
-3
Še ohladil se ni spomin na najslabšo vlado v samostojni Sloveniji, ki jo je vodila prav SD, že se ta ista stranka šopiri z nasveti, kaj vse bi morali sedaj narediti. Kot da niso imeli tri leta časa, ko so Pahorjevi delovali nebogljeno kot trileten otrok!!!
srebrnibreg
04. 07. 2012 23.04
+8
Zato pa sedanja vlada uveljavlja reforme SD-ja vendar v mnogo hujši obliki, ker je bila tako slaba.
Polly ß
05. 07. 2012 09.57
+1
KJE JE PA TAKRAT BIL LUKŠIČ, VERJETNO JE V ZIBELKI AJČKAL!
bukefal
04. 07. 2012 22.58
+4
Kučan je za Slovenijo večji škodljivec, kot je za njivo krompirja koloradski hrošč!!!
srebrnibreg
04. 07. 2012 23.06
+3
Dvakrat po dobri dve tretjini volilcev ga je izvolilo. Njemu ni trebalo z prevarami in lažmi prevzeti vladanje državi kot sedanjemu predsedniku vlade.
Andreottii
05. 07. 2012 00.55
-1
Cjele
04. 07. 2012 21.15
-1
SD in njena kompanija so imeli možnost vodit državo .... Kaj so storili??? NIČ...In sedaj bodo oni spet pametni kako bi bilo to in ono narediti....PUSTITE TO NOVO VLADO DA NAS POPELJE IZ KRIZESAJ MOŽNOST JI JE POTREBNO DATI z zamenjavami se nič pametnega ne naredi...
srebrnibreg
04. 07. 2012 21.35
+7
Vendar jim je Janša vzel možnost zaradi hitenja po prevzemu oblasti, ker je moral skriti ene stvari. Kar je še huje sedaj on nadaljuje z zavrnjenimi Pahorjevimi reformami v mnogo hujši obliki.
Pošten Zvezdaš
04. 07. 2012 21.37
+6
Cjele??? SEDAJ SO PREVZELI SDS.MAL SE SPOMNI NAZAJ PA LAHKO PREMERJAŠ VSE KAJ JE SD IMEL V PAKET IMA SEDANJA VLADA.ZAKAJ PA POTEM NASPROTOVALA SD.PROSIM???
Cjele
04. 07. 2012 22.13
-1
Ne zagovarjat prejšnje vlade če bi bli za kaj bi kej tud nardil ane tko pa podn od podna...Žal sprijaznite se že enkrat....Jz ne zagovarjam nikogar ampak vidim kaj se dela...
Polly ß
05. 07. 2012 10.04
-2
Cjele, tako se govori. Ne zagovarjamo nobenega, toda prej se naj bi prsili, ne pa sedaj, ko je že vse zavoženo.Sedaj je potrebno le utopljenega rešiti, če se sploh da! Vlada se trudi, toda takoj se ne da, pa še manj se bo dalo, če bodo /NEKATERI LUKŠIČI, KUČANI IN NJIM PODOBNI / uporabljali zapreke. V SLOGI JE MOČ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Pošten Zvezdaš
04. 07. 2012 21.15
+4
,ČE MAL BOL POGLEDAŠ SLIKE SDS SPLOH NEVEŠ ,ČE SO TO PIJANCI ALI DROGERAŠI????
Cjele
04. 07. 2012 21.16
-5
Poglej si ti svoje ali vaše slike isti ste ...
brini
05. 07. 2012 08.01
vsi slovenski politiki so za na psihiatrio oz. za začetek bi mogli na team bilding da bi znali skup kaj nardit pol en mesec igrat človek ne jezi se do zoreli pa tak ne bodo ni koli ker so politiki in majo vsak svoj prov !!! voditelji prosim
spidi33
04. 07. 2012 20.47
+8
veliki jj bi lahko bil prerok, res se bo zgodila ulica........
Mirsad Miro Muharemovi?
04. 07. 2012 20.03
+18
pazi ti,ta tipo ima korajžo da še grozi..če ne boste,boste pa..hehe,Pahor je na kolenih prosil za reforme..ne on ruši..e za to jajo boš zrušen in nikoli več meni ne boš vladal
delfin11
04. 07. 2012 20.01
+14
a lahka zamenjate sliko na vrhu..to je maltretiranje s to fotografijo....
srebrnibreg
04. 07. 2012 20.21
+8
To je za kazen tistim kateri so ga volili.
delfin11
04. 07. 2012 20.34
+8
RAJŠI BI KRAMPAL VES TEDEN,KOT GA GLEDAL 1 SEKUNDO..
delfin11
04. 07. 2012 19.59
-5
Če razmišljajo o predčasnih volitvah, potem je treba gospoda Vebra spomniti, da je Slovenija lani šla na predčasne volitve ravno zaradi nesposobnosti njegove stranke.......pa kaj ta Veber misli,da je on Jj ne more on kakor JJ izjavit na dan rezultatov volitev ,da bodo nove volitve al ne daj bog ,da pomisli,da volitve predčasne ,ko ON na oblasti....oo kakšne ma ta JJ...ta človek res ne sliši in brez spomiina je...
pupa_od_anbot
04. 07. 2012 20.13
+4
delfin11
04. 07. 2012 20.17
+6
citiral izvjavo JJ ..PREBERI KAJ IZJAVIL ZA PREČASNE VOLITVE,KI JIH OMENJAL VEBER...PA SE SPOMNI IZJAVE JJ NA DAN IZIDA VOLITEV,KO IZJAVIL,DA BODO PREČASNE VOLITVE,KER IZGUBIL..PA BER..HEHEHEH PA BOŠ DOJEL
pupa_od_anbot
04. 07. 2012 22.44
+2
hvala, površnost je nemarnost (drgač sem ž)