Slovenija

MOL: Ne gre za nikakršno pomoč

Ljubljana, 17. 05. 2010 12.29 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
N.S./N.D./STA
Komentarji
38

MOL pravi, da pri nakupu stanovanj v Celovških dvorih ni šlo za pomoč, pač pa za zagotavljanje neprofitnih najemnih stanovanj. Svoje odgovore je že poslala pristojnim, postopek Evropske komisije pa traja približno dve leti.

Ministrstvo za finance je od Evropske komisije prejelo vprašanje glede domnevne pomoči podjetju Vegrad. Od Slovenije namreč komisija zahteva pojasnila o nakupu stanovanj v Celovških dvorih. Mestna občina Ljubljana (MOL), Javni stanovanjski sklad MOL in Stanovanjski sklad RS so v Celovških dvorih namreč kupili 419 stanovanj. Evropska komisija pa zdaj od finančnega ministrstva zahteva pojasnila, ali je šlo pri nakupu stanovanj za državno pomoč gospodarstvu. ''Prošnjo za pojasnila smo poslali na MOL, rok za odgovor Evropski komisiji pa je 20 delovnih dni,'' so za 24ur.com povedali na finančnem ministrstvu, prijavo pa so na ministrstvu prejeli 11. maja letos.

MOL je prošnjo ministrstva za pojasnila nato prejela 13. maja, odgovore pa je ministrstvu že posredovala. Na MOL pravijo, da pri vsem skupaj ni šlo za nikakršno državno pomoč, temveč za zagotavljanje neprofitnih najemnih stanovanj. In to je tudi izvirna naloga lokalne skupnosti, razlagajo na MOL, ki je skladna z zakonom o lokalni samoupravi, z nakupom stanovanj. "Nakup stanovanj, katerih cena je 58 odstotkov oziroma 76 odstotkov tržne cene v obdobju nakupa, prav gotovo ne more biti državna pomoč," zatrjujejo na ljubljanski občini.

MOL bi sicer odgovore ministrstvu lahko poslala šele 2. junija, a se je odločila, da odgovore pošlje kar isti dan, ko je tudi prejela prošnjo za pojasnila. "Razlog za takojšen odziv je v dejstvu, da je občina o istem vprašanju že odgovarjala komisiji za preprečevanje korupcije in posebni preiskovalni komisiji DZ," so pojasnili na MOL.

Celovški dvori-5
Celovški dvori-5 FOTO: Aljoša Kravanja

Preiskava Evropske komisije se je sicer začela na podlagi anonimne prijave, pri čemer pa, tako na ministrstvu, Evropska komisija prijavitelja ni razkrila.

Na prijavo so se odzvali tudi v Vegradu, kjer so prijavo označili za brezpredmetno, "saj je bil poslovni odnos med partnerji vseskozi transparenten ter v skladu z vsemi zakonskimi določbami".

In kaj zdaj?

V MOL pravijo, da v njihovi mestni občini obstajajo velike potrebe po neprofitnih najemnih stanovanjih. To je po njihovem razvidno tudi iz podatkov zadnjega javnega razpisa, na katerega se je prijavilo 2909 prosilcev za razpisanih okvirno 400 stanovanj. Na prednostno listo do dodelitve neprofitnega stanovanja v najem, ki je bila javno objavljena 11. julija lani, se je uvrstilo 2547 upravičencev.

Evropska komisija bo zdaj preučila primer in ''ugotavljala, ali dodeljena sredstva podjetju Vegrad predstavljajo državno pomoč. Če bo ugotovila, da dodeljena sredstva predstavljajo državno pomoč, bo ugotavljala skladnost dodeljenih sredstev s pravili o državnih pomočeh," pravijo na ministrstvu za finance. Če Evropska komisija ugotovi, da so bila dodeljena sredstva v skladu s pravili o državnih pomočeh, sredstev ne bo treba vrniti. V nasprotnem primeru, torej če Evropska komisija ugotovi, da dodeljena sredstva niso bila v skladu s pravili o državnih pomočeh, pa bo sredstva treba vrniti z obrestmi vred, in to od dneva dodelitve teh sredstev. ''Tak postopek traja približno dve leti,'' so še sporočili s finančnega ministrstva.

Tudi na predstavništvu Evropske komisije v Sloveniji so potrdili, da poteka preiskava domnevne državne pomoči Vegradu. Ker je preiskava v teku, Evropska komisija v tem trenutku več informacij ne more posredovati.

Evropska komisija je sicer finančno ministrstvo zaprosila za podatke o nakupu 119 stanovanj v Celovških dvorih, ki jih je Mestna občina Ljubljana (MOL) konec leta 2008 kupila od Vegrada, poroča Žurnal24. Gre za 18,9 milijona evrov vreden posel, za katerega v komisiji sumijo, da gre za nedovoljeno pomoč podjetjem, dodajajo spletne Finance.

Objavljamo popravek članka z naslovom 'Celovški dvori: Brez dokumentacije ni vselitve', v katerem smo objavili napačne informacije

V članku z naslovom 'Celovški dvori: Brez dokumentacije ni vselitve', objavljenem na spletni strani 24ur.com, dne 10. 05. 2010, smo zapisali napačne informacije. Popravljeno novico objavljamo še enkrat.

Celovški dvori-10
Celovški dvori-10 FOTO: Aljoša Kravanja

Kupcem stanovanj v Celovških dvorih grozi, da se ne bodo mogli vseliti v stanovanja, ki so jih kupili od Vegrada. Izvajalci namreč grozijo, da ne bodo izročili dokumentacije, dokler ne bodo dobili plačila za svoje delo.

Med tistimi, ki se v Celovške dvore zaradi vztrajanja izvajalcev, ki želijo plačilo za svoje delo, ne bodo mogli vseliti, so tudi tisti, ki bi stanovanja dobili preko sklada. Med kupci 419 stanovanj je tudi Javni stanovanjski sklad MOL, Stanovanjski sklad RS in Mestna občina Ljubljana. In če izvajalci ne izročijo dokumentacije, Vegrad ne more dobiti uporabnega dovoljenja, najemniki pa se v stanovanja ne bodo mogli vseliti.

Eden izmed nezadovoljnih izvajalcev, ki še vedno čaka na denar, je Mirko Požar. Ta je v stanovanjih nameščal žaluzije. Požarju na Vegradu zatrjujejo, da ima denar za njegovo poplačilo Nova Ljubljanska banka. Ta pa pravi nasprotno.
Tudi podjetnik Zekrija Habibovič ne more najti kompromisa z Vegradom, saj slednji vztraja, da podjetniku lahko povrne 30.000 evrov, medtem ko je Habibovič prepričan, da mu Vegrad dolguje 165.000 evrov.

Prav od uspešnega poplačila oziroma dogovora o odpisu dela terjatev malih izvajalcev Vegradu pa je tudi odvisno, ali bo Vegrad preživel ali šel v stečaj.

SORODNI ČLANKI

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (38)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

dannajja
18. 05. 2010 09.36
+1
Že ko je MOL odkupil toliko stanovanj v Celovških dvorih (kje pri hudiču najdejo naziv dvori???) je začelo smrdet. In ko je Hilda dala ponudbo na trg, kao znižana cena za m2, je smrdelo še bolj. In vsak ki je šel kupit tja stanovanje, se je nasmolil, In to krepko! Ja, vem in razumem, ljudje potrebujejo stanovanja, ampak kupit nekaj tako slabe kvalitete za tak denar in se še zakreditirat za xx let??? To pa meji na neumnost, res! In kaj bo iz vsega tega? Jankovič & Co. seveda ne bo oškodovan, še profit bodo imeli. Hilda prav tako! In še nekaj 10 drugih. Davkoplačevalci in kupci (izven te ??združbe) pa bodo ob stanovanja, prihranke, tožili se bodo še njihovi otroci, ki pa bodo obenem še plačevali dolgove, ki jih je naredila zg. omenjena ?? druščina. In Slovenceljne - sploh Ljubljančane - še vedno ni srečala pamet. Kdaj nas bo??? Srečala pamet namreč??? Ko nas bodo zapufali kot so sedaj Grki? No ja, ko bomo mi prišli na vrsto za pomoč , ne bo nikjer nikogar ki bi nam pomagal, tudi Evrotov ne bo za nas. Grki so prvi v vrsti in največ bodo pokasirali, tako je vedno! Kdor prvi pride prvi melje, pa tudi če za posojilo. Ej ej! In potem Kresalka vrže ven nekaj takega kot: pred zakonom smo vi enaki!!! Kateri zakon pa ona bere in uporšteva? Nobenega! Tak še ni bil napisan!
Izbrisani2
18. 05. 2010 09.17
Raje še dopišite, kako ima Janković prste vmes pri stadionu preko podjetij na Cirpu in kako nateguje ta cel narod!
comment123
18. 05. 2010 08.24
NIHČE NE VE KAKO SE BO VEGRAD IZVLEKEL IZ TEŽAV. NI IZKLJUČEN TUDI STEČAJ.V TEM PRIMERU SO STANOVANJA, KI JIH JE KUPIL JANKOVIČ STVAR STEČAJNE MASE.IN LJUDSTVO, KI ČAKA NA TA STANOVANJA NE BO DOBILO NIČ. TO JE NEODGOVORNOST.KUPIL JE TOREJ NEKAJ ZELO RIZIČNEGA.
Buena Vita
17. 05. 2010 22.17
HAWAIII69
17. 05. 2010 21.01
DVA VELIKA SPLETKARJA!!!!.....KI GLEDATA LE NA SVOJ OSEBEN DOBIČEK!!!!!!!!!!.......
M-teorija
17. 05. 2010 19.57
zahod.west17.05.2010, 17:58 ~in prepričan sem, da ima ta mafija tudi plačance, ki na internetu pisarijo, kako so v pošteni ..........., nekateri z manj razvitimi možgani pa celo počenjajo isto tudi brez plačila.....~ To je pa lepo če je človek samokritiče, samo da ne pretirava!
M-teorija
17. 05. 2010 19.54
tron317.05.2010, 19:28 Kot prvo ciljal si severnega medveda zadel pa očitno pingvina , ki živi na "J" polu, kajti jaz spoh nisem bil v vrtcu, ker ga takrat še ni bilo, kot drugo se nisem igral v peskovniku, ampak sem namesto igranja v peskovniku obiral koloradske hrošče, potem ko je bil krompir vzorno okopan. Kot tretje, pa kljub temu, da si preštopal celo evropo očitno nisi uspel brez, da bi snel plašnice, ki bi ti razširile obzorje in pomagale, da preskočiš nacionalistične planke.
tron3
17. 05. 2010 19.28
M teorija, Estman Ne mi pisarit kaj se dogaja v tujini in kakšna pravila veljajo v teh razvitih družbah, ko sta še vidva z ritko po pesku migala sem jaz preštopal Evropo in sem globoko prepričan da naveden gospod in gospa, to sta lahko samo v Sloveniji, večino življenja preživela v zaporu, da vama bo jasno, ker nobena država ne dovoljuje takšnih anomalij v svojem okolju
Buena Vita
17. 05. 2010 19.14
KDO BO PLAČEVAL DOLGOVE PO JANKOVIČU
tomi.passion@gmail.com
17. 05. 2010 19.02
Janković in Tovšakovo za rešetke, ljudem stanovanja, delavcem plače!
Eastman
17. 05. 2010 18.23
tron3.... mogoče je čas, da malo pogledaš čez mejo, preko slovenskih plank. Boš odkril popolnoma nov svet, kjer ni pomembno od kje prihajaš ampak kaj znaš.
zahod.west
17. 05. 2010 17.58
in prepričan sem, da ima ta mafija tudi plačance, ki na internetu pisarijo, kako so v pošteni ..........., nekateri z manj razvitimi možgani pa celo počenjajo isto tudi brez plačila.....
DeBill
17. 05. 2010 17.55
V hlev pa ergelo, horvata, laha in ostale, da jih malo pojahajo!
M-teorija
17. 05. 2010 16.01
eks17.05.2010, 15:03 Ni čisto tako! Je pa res , da nima veze, tako kot moti trona!
M-teorija
17. 05. 2010 15.59
tron317.05.2010, 14:10 Obama je pa celo predsednik.
M-teorija
17. 05. 2010 15.58
tron317.05.2010, 14:10 Arnold Alois Schwarzenegge.
krivulja
17. 05. 2010 15.54
Vegrad v stečaj.Hildo na Dob.Delavce pa tistemu,ki ovaja po EU.
Izbrisani2
17. 05. 2010 15.19
Sem malo raziskal finančno stanje MOL in ugotovil, od kod denar za te Jankovićeve poteze. Ima v pisarni piskerček in kadar reče: "Pro...t JJ mi 60 milijonov ukradu," mora notri 1 cent dati, občinskega denarja, ne svojega, da ne bo pomote.
Žuža88
17. 05. 2010 15.03
tron3...pa kje ste še videli da je državljan druge države župan v drugi državi... Teb pa marsikej ni jasno da take bedarije kvasiš. To če si rojen v drugi državi in živiš pri nas in imaš slovensko državljanstvo, si zame Slovenec. Najdi si kakšen bolj pameten izgovor če ti neka oseba ni ušeč, sam ne mi o temu kdo je Slovenc pa kdo ni k to je otročje...
Pippaa
17. 05. 2010 14.57
clarionec Strinjam se, edino Janez je dovolj sposoben za konkretne spremembe v tej drzavi! Pa se pr mas mu lah reces za avtogram, k drugi se delajo prevec fensi za kj tazga.