Slovenija

Kranjski Tux: Država privilegirala Microsoft

Ljubljana, 26. 02. 2010 13.32 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Miha Raičevič/STA/Š.Z.
Komentarji
26

Računsko sodišče in protikorupcijska komisija sta dobila prijavo zoper ministrstvo za javno upravo, ker naj bi pri postopkih naročanja pisarniške programske opreme favoriziralo Microsoft.

Office
Office FOTO:
Na ministrstvu za javno upravo s prijavo niso seznanjeni. Odzvali naj bi se v ponedeljek.

Računsko sodišče in Komisija za preprečevanje korupcije sta za 24ur.com potrdila, da sta prijela prijavo zoper ministrstvo za javno upravo za revizijo skladnosti postopkov z Zakonom o javnih naročilih (ZJN) ter preučitev suma konflikta interesov in suma korupcije pri postopkih naročanje pisarniške programske opreme za potrebe državnih organov RS v obdobju 2002–2010. Ministrstvo se je namreč obnašalo, kot da je na voljo le en dobavitelj izdelkov in storitev s tega področja – Microsoft Slovenija s svojima družinama izdelkov Microsoft Windows in Microsoft Office. "Čeprav ni tako, saj so na voljo tudi drugi komercialni, še posebej pa odprtokodni, brezplačni izdelki, ki jih vedno več uporabljajo tudi državne in javne uprave drugih članic EU. Naročnik ni preveril obstoja morebitnih drugih konkurenčnih ponudnikov, z javnim pozivom/razpisom zainteresiranim," je zapisal prijavitelj z vzdevkom Kranjski Tux.

Predsednik računskega sodišča Igor Šoltes je povedal, da je še prezgodaj govoriti o sami vsebini pobude, vsekakor pa je prezgodaj za kakršno koli podajanje vrednostnih sodb. Dejal je, da ker računsko sodišče vsako leto opravlja revizijo izvrševanja proračuna na ministrstvih in vladi, zato tudi v tem konkretnem primeru ne more izključiti revizije. Pojasnil je, da revizije opravljajo na podlagi metodologije vzorčenja, posebej pa pregledajo tudi izplačila, na katera so posebej opozorjeni, bodisi s pobudami bodisi z informacijami.

Tudi na komisiji za preprečevanje korupcije so nam potrdili, da so prijavo dobili, podrobnosti pa ne morejo razkriti, dokler zadeva ni zaključena.

Vrednost spornih pogodb ocenjena na 60 milijonov evrov

V prijavi, ki je sicer objavljena na spletu, piše, da bi moralo biti predmet revizije naročanje pisarniške programske opreme za potrebe državne uprave in pravilnost ter smotrnost odločitev pri izbiri postopka naročanja v obodobju od 2002 do 2010. Vrednost spornih pogodb v tem času naj bi znašala 60 milijonov evrov. Meni, da je bilo naročanju kršenih več členov Zakona o javnih naročilih. Tako naj bi bilo kršeno načelo gospodarnosti, učinkovitosti in uspešnosti, načelo zagotavljanja konkurence med ponudniki in načelo transparentnosti javnega naročanja.

Bo pogodba lahko javna?

S pogodbo med ministrstvom za javno upravo in Microsoftom se ukvarja tudi urad informacijske pooblaščenke. Prijavitelj je namreč zahteval vpogled v pogodbo, a mu je bil odobren le delen vpogled, zato je prosilec vložil pritožbo. Zadevo so nato 28. januarja odstopili informacijskemu pooblaščencu, ki o tem še ni odločil.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (26)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

homunkulus
09. 03. 2010 13.35
Je kdo od vas morda slišal za direktivo si2010 - DEVELOPMENT STRATEGY FOR THE INFORMATION SOCIETY IN THE REPUBLIC OF SLOVENIA, ta direktiva veleva da se odprto-kodne rešitve MORAJO upoštevati pri kakršnokoli nabavi programske opreme za javno upravo in jim pred zaprto-kodnimi rešitvami dajejo tudi prednost prav zaradi vpogleda v kodo (transparentnost) in zaradi njene neodvisnosti (NI vendor lokina) in visoke varnosti ter kvalitete. "kršeno načelo gospodarnosti, učinkovitosti in uspešnosti, načelo zagotavljanja konkurence med ponudniki in načelo transparentnosti javnega naročanja" Direktiva je pomembna in zaradi nje smo bili deležni tudi pohval iz EU, vendar to zelo malo koristi če se je ne držimo in meče zelo, zelo slabo luč na vse nas. Drugače pa tu ne gre za vojno GNU/Linux proti MS, to sta samo dve različni platformi, ki imata vsaka svoje prednosti kot tudi slabosti. (Morda bi po pravilno speljanih postopkih vendarle izbrali MS rešitev v kolikor bi rešitev bila boljša, bolj ekonomična itd.). TU GRE ZA TO DA TI POSTOPKI NISO BILI SPELJANI PO ZAKONU ne pa ali je končnemu uporabniku ena rešitev bolj všečna kot druga.
aloalo
28. 02. 2010 09.13
prevec komplicirate, sicer pa koga pa zanima kaj dela drzava. Raj se ubadjte sami s sabo, pa rzmislite kako do dnarja pridt za zivljenje
ralu
27. 02. 2010 13.26
Družba bo lahko ustvarila bistveno večji tehnološki napredek z uporabo odprtokodnih rešitev. Tako bo manj odkrivanja tople vode. Pri programski opremi gre za to, da je dovolj da se jo samo enkrat napiše dobro.
Alexxsaso@yahoo.ca
27. 02. 2010 12.30
Ma ne bo se zgodilo, da bi država kakorkoli odprla (razvila) svoje aplikacije za kaj drugega kot Win... Zakaj neki??? Od tega zdaj lepo služi, kot je napisal Dogfan je za takšno spremembo spremenit ogromno, izšolat še več kar so sami stroški... Na koncu koncev pa je država največji monopolist saj si ti (stranka) tisti, ki se moraš njej prilagajat, če ne želiš imeti težav...
h4xk0
27. 02. 2010 09.07
Javna uprava ima kar lep zalogaj strežnikov na Linux platformi, ki imajo tudi po ~600 dni uptimea. Strežniška oprema niti ni tako problematična. Večji problem pa je pri delovnih postajah, ker uporabniki niso "navajeni" na novo delovno okolje. Če se ne motim imajo na sodišču že v uporabi linux OS-e za delovne postaje, bodja pa obstaja tudi ena "projektna skupina", ki ugotavlja primernost uporabe Linux OS v javni upravi.
Darko32
27. 02. 2010 08.42
Sam preiskušam tudi linux in moram priznati, da je program izredno kvaliteten. Vsebuje vse funkcije, katere ima Windows in še več jih ima. V linuxu velja načelo, da to ni program za nažiganje iger, čeprav pa ima vgrajene igrice. Mislim, da ima več kot 20 dodatnih miselnih igric. Prav tako podpira uporabo inteneta in elektronske pošte preko mozile in tandrbida, gledanje spotov preko intrneta. Ima vgrajen ofice org. Pri tem ima tudi dodatek, kot je bil pred mnogimi leti LUTUSOV program izdelave raznih dodatkov k pisanju dokumntov. Vsebuje vse, kar lahko nekdo rabi. Še več program je celo za Slovensko jezikovno področje. Pri tem pa je res problem, katerega opozarjajo drugi pisci in ta je: Šole ne dobijo sredstev, katere bi uporabile za nabavo učnih pripomočkov in tako imamo, da nimajo znanja z ostalimi operaciskimi sistemi. So pa izredno dobri sestavljalci in prevalaci linuxa za SLovenijo.
ralu
27. 02. 2010 04.05
@ DodgeFan Naj začnejo v šolah.
DodgeFan
26. 02. 2010 21.41
Če bi bil Linux res tako vsestranski in uporaben za splošno populacijo, potem bi zagotovo imel poglavitni tržni delež. To, da si neračunalničarji nameščajo windowse in ne Linux je pokazatelj, da Linux za povprečnega državljana pač ni preprost. Prehod programske opreme iz MS v odprtokodne ne bi bil ravno brezplačen, daleč od tega. Potrebna bi bila izobrazba vseh zaposlenih, spremembe rutine dela in vse to bi bil dolgotrajen proces. Čas pa je denar. In nadaljne, da ne omenjam zamujanje zakonsko določenih rokov obdelave vlog, zaradi spremembe sistema in izgubljenosti osebja v tranzitnem obdobju. Ni vse tako enostavno in črmobelo. Ta vojna Linux-Windows pa je že zdolgočasena.
luciluk
26. 02. 2010 20.28
še posebej pa odprtokodni, brezplačni izdelki...... ljudje božji zdolgočasene tajnice in javni balast meni da je linux divja zver, firefox pa lisica na ognjeni krogli brrrrr...... Prav tako je potrebno upoštevat še vsa servisna podjetja, ki z WIN certifikatom hudičevo dobr živijo. Tale državica ne bo nikoli prišla iz krize, kaj šele da bi bila močnejša ali visokotehnološko razvita. SLO pada na nivo Bolivije, Nikaragve,....., 100 bogarih družin in 2000000000 revežev! Hvala Pahor da nas vodiš v pogubo, ti komunistični lakaj.
slosap@yahoo.de
26. 02. 2010 19.42
čestitam iz srca človeku, ki si je končno upal povedati!
lesnikovsok
26. 02. 2010 19.40
aja pa še teh 2 miljona bi šla lahko v roke slovenskih programerjov :)
lesnikovsok
26. 02. 2010 19.35
cena pogodbe bi bla lahko 2 miljona če bi šli na *nix
ninja.subversion
26. 02. 2010 19.35
BackTrack FTW !
Tonček Balonček
26. 02. 2010 19.12
Ta Microsoft, če imaš vključeen posodobitve, je hujši od vsake UDBE ali Kosa!!!! Komur to ni jasno, nima pojma o nadzorovanju ljudi po zlomu komunizma. Vse vedo o nas! Hočemo predčasne volitve in svobodo ter sproščensot!! Včeraj sem s eeen 10 minut pogovarjal z operaterji na SLO MIcrosoftu, to je šokantno (za tiste, ki ne vedo, za akj gre pri vsem skupaj!). Ko bo spet diktaura, nas bodo vse odpeljali v kakšno taborišče, prepričan sem, da sem visoko na seznamih "domoljubov", ki se pečajo z antiterorizmom in komunisti ter anarhisti!
kg1
26. 02. 2010 19.04
SRAMOTA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Names... da bi razvili odprtokodni sistem, plačali slovenske programerje da razvijejo sistem za vsako panogo ali urad posebej ali kar eno in isto. Pa bi imeli polovico cenejše OS-e, pa še tile uradniki ne bi mogli več gledati porničev v službi. Pol pa se čudim, zakaj mi E-davki ne delano na mozili in chromu, ali safariju!!!!!!!! DOL Z WIN$I...
proofreader
26. 02. 2010 18.08
Kateri operacijski sistem pa uporabljate novinarji na POP TV in zakaj?
pbx
26. 02. 2010 17.53
Alexxsaso@yahoo.ca
26. 02. 2010 17.42
Država (državne službe in drugi) ne samo, da favorizirajo Microsoftove izdelke, svoje usluge na spletu sploh ne razvijejo za druge brskaljnike kot samo za Explorer. Sem spada davčna, banke ipd...
Morbidje
26. 02. 2010 16.31
Ponovno, nekdo verjetno briše: "Menijo, da je bilo naročanju kršenih več členov Zakona o javnih naročilih. Tako naj bi bilo kršeno načelo gospodarnosti, učinkovitosti in uspešnosti, načelo zagotavljanja konkurence med ponudniki in načelo transparentnosti javnega naročanja." Če še komu ni kaj jasno.
azupac
26. 02. 2010 16.12