Slovenija

Veliki apetiti prodajalcev nepremičnin: oglaševane cene pogosto celo za 40 odstotkov višje od realiziranih

Ljubljana, 19. 03. 2015 06.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Nina Šašek Kocbek
Komentarji
95

Cene nepremičnin zaenkrat (še) ne rastejo, narašča pa prodaja nepremičnin. Najbolj se prodajajo stanovanja (nova in energetsko varčnejša), raste pa tudi zanimanje za poslovne prostore in za gradnjo primernih zemljišč. Še vedno je velik razkorak med oglaševano in realizirano ceno, včasih tudi za 40 odstotkov.

Nepremičninsko agentko Vesno Levstek iz agencije Nepremičnine Plus smo povprašali, kakšne so trenutne razmere na nepremičninskem trgu in ali je sedaj čas za prodajo ali nakup nepremičnine. Prodaja nepremičnin v primerjavi z lansko pomladjo narašča, kot opozarja Levstekova, pa opažajo, da so se začele opravljati tudi tiste transakcije, ki jih nekaj let skoraj ni bilo zaznati. Več je povpraševanja po poslovnih prostorih ter več zanimanja za nakup zemljišč, primernih za investicijsko gradnjo.

Počasno okrevanje nepremičninskega trga agentje beležijo že vse od začetka lanskega leta.
Počasno okrevanje nepremičninskega trga agentje beležijo že vse od začetka lanskega leta. FOTO: Thinkstock

Uvedba obveznih energetskih izkaznic je sicer imela manjši in predvsem krajši vpliv na nepremičninski trg, a so prodajalci nepremičnin izkaznice sprejeli kot dejstvo, zato se število oglasov po krajšem 'zastoju' spet povečuje, pravi Levstekova.

Cene nepremičnin (še) ne rastejo

Gurs bo letos izvedel indeksacijo vrednosti nepremičnin. Z njo se bodo vrednosti posameznih vrst nepremičnin na posameznih območjih znižale za od 10 do 37 odstotkov.

Nepremičninski agentje opažajo, da je zastavljena prodajna cena še vedno precej višja od realizirane. "Opažamo, da ima večina prodajalcev nekoliko previsoke apetite in se oglaševane cene nastavljajo pretirano visoko, pri čemer pri realiziranih prodajah ne opažamo dviga cen. Kupci so na povsem drugem polu, nekoliko čakajo na objavo nižjih vrednosti Geodetske uprave RS in to radi jemljejo kot argument za nižanje cene," pravi Levstekova in dodaja, da opažajo, da se trend višanja števila realiziranih poslov nadaljuje, kar pomeni, da prodaja nepremičnin od lanske pomladi narašča.

Velik cenovni razkorak med starejšimi in novejšimi gradnjami

Vedno večji je cenovni razkorak med starejšimi in energetsko potratnimi nepremičninami ter novejšimi gradnjami, opozarja nepremičninska agentka.
Vedno večji je cenovni razkorak med starejšimi in energetsko potratnimi nepremičninami ter novejšimi gradnjami, opozarja nepremičninska agentka. FOTO: Thinkstock

Na vprašanje, kakšne so trenutno cene, Levstekova pravi, da se cene še nadalje polarizirajo. "Vedno večji je razkorak med starejšimi, nefunkcionalnimi, energetsko potratnimi nepremičninami in novejšimi gradnjami, oziroma nepremičninami na nezamenjlivih lokacijah. Cene starejših stanovanjskih enot načeloma še drsijo nekoliko (minimalno) navzdol, predvsem je to opaziti pri prevelikih, neiskanih, neobnovljenih, stanovanjskih hišah, sicer pa so se cene nekoliko umirile in ostajajo na nivoju iz konca lanskega leta."

Prodajalec je moral ceno spustiti celo za 40 odstotkov

Odstopanja med začetno oglaševano in realizirano ceno so sicer zelo različna. Nekatere nepremičnine se prodajo praktično po 'izklicni' ceni, ponekod pa so odstopanja zelo velika, opozarja Levstekova. "Poznamo primere, kjer se je cena od začetne cene znižala tudi za 40 odstotkov. Situacija je odvisna od tega kako premišljeno je nastavljena cena. Pri tem opažamo, da je mnenje in nasvet nepremičninskega posrednika oziroma drugega strokovnjaka lahko zelo pomemben, saj bi v mnogo primerih prodajalci v krajšem času lahko iztržili za svojo nepremičnino več, kot iztržijo s tem, ko svojo nepremičnino prodajajo več let in ceno spuščajo 'premalo'."

Od stanja na nepremičninskem trgu pred začetkom recesije smo še zelo oddaljeni, pravi Levstekova in dodaja, da je situacija sicer boljša, kot je bila v letih najhujšega upada.

Največ zanimanja je za nakup novejših stanovanj na dobrih lokacijah ali novejših stanovanjskih hiš, pravi Levstekova, a žal je kakovostna ponudba le-teh že nekoliko okrnjena. Še vedno se slabše prodajajo večja komunalno neopremljena zemljišča, ki so predvidena za investicijsko gradnjo. Težko se tržijo tudi večji nefunkcionalni poslovno-stanovanjski objekti.

Energetske izkaznice 'naredile' energetsko zahtevnejše kupce

Največ zanimanja je za nakup novejših stanovanj na dobrih lokacijah.
Največ zanimanja je za nakup novejših stanovanj na dobrih lokacijah. FOTO: Reuters

Uvedba energetskih izkaznic je imela kratkoročen vpliv na prodajo. "Energetske izkaznice so naredile nekoliko zmede, pomanjkanje oglasov je povzročilo nekaj panike med aktualnimi kupci, vendar so se stvari precej hitro umirile," pravi nepremičninska agentka. A izkaznice na ceno nepremičnin posebnih vplivov za enkrat še niso imele. "Se pa počasi kupci že ozirajo tudi po podatkih iz izkaznic in ločujejo med hišo v energetskem razredu E in tako v razredu B2."

Raziskava: večina meni, da bodo cene v prihodnje še padale ali ostale enake

Raziskava trga nepremičnin (izvaja jo Projekt nepremičnine, ki deluje v sitemu RE/MAX pod RE/MAX PRO NEXT LEVEL) je zajela 539 aktivnih udeležencev na trgu nepremičnin. Ugotovili so, da se razpoloženje na trgu počasi izboljšuje, je pa večji obseg transakcij pričakovati ob povečanju gospodarske rasti, ki vpliva na povečanje zaposlenosti, to pa na višanje kupne moči. Prav tako je raziskava pokazala, da na povečanje obsega prometa vpliva tudi obseg kreditiranja nakupov nepremičnin s strani bank, ki pa še vedno ni na zadovoljivi ravni.

Glede realiziranih cen nepremičnin je kar dve tretjini vprašanih mnenja, da so cene danes rahlo nižje od cen izpred enega leta. 40 odstotkov jih meni, da bodo cene v prihodnje ostale približno enake, prav toliko jih meni, da bodo rahlo padle. Le 12 odstotkov jih meni, da bodo cene v prihodnje rahlo narasle.

Več o raziskavi in njenih rezultatih preberite na naslednji povezavi.
 

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (95)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

LepistaNuda
19. 03. 2015 15.09
+4
Mimogrede, eden glavnih razlogov, da nepremičninsi zakon še ni sprejet, je število stanovanj, ki jih imajo v lasti razni PREDTRANZICIJSKI poslovneži. Še iz časov jazbinškovega. Nekateri bivši vodilni (tudi tisti brez partijske) imajo po LJ vsak po nekaj 10 stanovanj, za katere ne plačujejo nič, potegnejo pa nekaj 100 EUR na mesec na stanovanje.
Redtka
19. 03. 2015 14.52
+6
Napenjajo nihče pa nične kupi Praznih stanovanj vse povsod polno v izobilju..( Narod več ne pali na guranje )..
100ub
19. 03. 2015 13.29
Da nam na sončni strani manjka kolesje je splošno znano.Kajti če nam ne bi bi nepremičninske agencije propadle včeraj, Pa da ne naštevam še več primerov . Vse se v večini nekako zmore , le pameti se ne da kupiti. To velja tudi zate moderator če bo zmanjkal komentar.
UkaPitka
19. 03. 2015 11.32
+6
Na glavnem portalu, kjer se oglašujejo nepremičnine, naj dovolijo komentiranje pod ponudbami, pa bomo kmalu dobili "realne" (o)cene določenih nepremičnin, saj na slikah določeni objekti zgledajo oh in sploh, ko pa vidiš v naravi pa ima ogromno "napak", ki nepremičnini lahko zniža ceno. Določeni agenti pa se obnašajo, kot da prodajajo žemljice v trgovini in včasih ponujajo tudi mačka v žaklju oziroma moreš biti sam malo detektiva, da se ne zafrkneš s kakšno rečjo.
UkaPitka
19. 03. 2015 11.37
+3
In določeni prodajalci imajo res malenkost previsoka pričakovanja, glede na lokacijo nepremičnin.
ponosen_na_24ur
19. 03. 2015 11.44
+4
UkaPitka dober predlog da pustijo komentirat drugač pri pogajanju ceno na pol in tem je realna cena
BŠK
19. 03. 2015 11.15
+3
Že tako je trg prenasičen z omenjenimi agencijami kot tudi z oglasi, cene pa kot da smo v zlatih časih Realno vam povem, da se povprečna neprimičnina prodaja po 3leta in da ti jo je pripravljen na koncu prodati za pol cene kot jo oglašuje Drugači pa so časi vikendov in dodatnih kučic že zdavnaj mimo
Vogtar Ogt
19. 03. 2015 11.03
+5
Je pa res, da nekateri prodajalci živijo v letu 2007 in jim ni jasno, da nepremičnine niso več kratkoročna naložba za zaslužek.
korintos23
19. 03. 2015 10.52
-1
Mi smo hiše sami gradili, jih sedaj oblekli v moderne fasade in kaj jim manjka? Imajo kar lepo ceno.
hondica
19. 03. 2015 10.59
+1
Toliko za kolikor se prodajo, toliko so vredne.
LepistaNuda
19. 03. 2015 11.03
+2
Vi, ki ste sami hiše gradili -- glede na to, da nas ni več kot pred 30 leti, zakaj vaše hiše niso dobre za bivanje? Zakaj ljudje iščejo nova stanovanja, če pa ste tako lepe in kvalitetne hiše gradili? Morda tudi zato, ker je v tipičnem blokovskem naselju več zelenic in manj ograj kot v hohštaplerskem hišnem Ausšvicu? Ker ogrevanje stane 100 EUR in ne 500 EUR na mesec?
deathbite
19. 03. 2015 12.29
+1
TheGreatRusia
19. 03. 2015 10.48
+6
VSE TO JE DELO BANK, NIHCE NAJ NE JOKA, NEPREMICNINCKI AGENTI SO SAMO SPRETNI TRGOVCI, BANKIRJE JE TREBA ZA VRAT PRIJET,... BOJDA SO TUDI REALNE CENE PREVISOKE, MAR NE??
SDS_je_poden
19. 03. 2015 10.47
+7
Ne razumem kaj je sedaj poanta tega članka. Nepremičninski trg ima točno take cene, kot so jih kupci pripravljeni plačat, tako za novogradnje kot za rabljena stanovanja. Če kupci ne bodo pripravljeni ali bili zmožni kupovat po teh cenah, bodo cene vsem nepremičninam padle. Če bodo kupci navalili na trg z nakupi, bodo to prodajalci zavohali in cene se bodo dvignile. Ne vem kaj je tu spornega, to je čista tržna logika. Nobena cena ni taka, po kateri bi se stanovanje dejansko prodalo, ali pa je takih res malo. Vsak poskuša dobit čimveč za svoj denar oz. nepremičnino. Jest sem 5 let nazaj kupil stanovanje, malo izven Ljubljane po točno taki ceni kot sem jo bil pripravljen plačat glede na videno in prodajalec prodat, kot je mislil, da je zanj še ustrezno. Žal pa je tako da se mora kupec zakreditirat za vsaj 20 let, če želi kupit kaj pametnega. Alternativa tega je pa najem. Vse ima neke pluse in minuse. Odločitev je pač vaša. Je pa res, da se glede na kvaliteto gradenj zadnjih 15 let bolj splača kupit rabljeno stanovanje kot novogradnjo. Sigurno ima manj težav.
Justice1
19. 03. 2015 10.41
+4
Na spletni strani ene od gradbenih firm v Novem Sadu oglašujejo, da vam sezidajo 110m2 hišo na ključ za 450Eur/m2.
Phoe Nix
19. 03. 2015 10.43
+4
korintos23
19. 03. 2015 10.53
+4
hondica
19. 03. 2015 10.36
-6
Eni sanjajo, da je 600 - 800 € dovolj za hišo, kar niti slučajno ni res, no mogoče za neko čip-bauhaus-horuk gradnjo, samo kvaliteta je temu primerna. Pa še to ni dovolj, če upoštevaš vse, dokumentacijo, priključke, nakup parcele... če pa gre samo zato, da je streha nad glavo, potem so v redu tudi prikolice, mobilne hiške, itd.
Vse strokovnjak
19. 03. 2015 10.32
-6
Pemeten prodajalec si bo vzel čas in bo nepremičnino prodajal več let, brez spuščanja cene in čakal na norega kupca. Pameten kupec pa bo poiskal tiste nore prodajalce, ki se jim mudi s prodajo in jim postavil smešno nizko ponudbo.
GEneRaL0007
19. 03. 2015 09.57
-7
Jzt mam.vikend v malibuju tm.80kvadratnih metrov...pa stanovanje v lj tm.okol 80 kva.metrov pa brez fovsije
Warlock.
19. 03. 2015 10.31
+6
Ahh samo en vikend? Pa še to v kraju za starčke...
specialnih10
19. 03. 2015 10.34
+6
General , aa si končno začel igrat gta 5 ? =)
GEneRaL0007
19. 03. 2015 11.45
-3
d_dejan
19. 03. 2015 09.51
+10
V Lj stane novogradnja (stanovanje) v povprečju m2 med 3500 - 5000€. Jaz in moja žena ne morema v enem letu našparati niti za 1 m2. Haloooo. Aja, zaslužima kar dobro. Ampak si še vedno ne morema privoščiti 1 sobnega stanovanja, kaj šele 2 sobnega oz. več. Vsak dan se sprašujem kdo kupuje stanovanja v Lj katera stanejo prek 200k. Ojej...
GEneRaL0007
19. 03. 2015 10.03
-4
devlon
19. 03. 2015 10.07
+6
pišeš neumnosti. Stegneš se lahko le kolikor si dolg in širok. Reveži pač ne razmišljajo resno o novogradnjah, a ne. In če z ženo ne našparata za 1m v enem letu, ne zaslužita dobro, zato ne kvasi neumnosti :)
se1
19. 03. 2015 10.14
+4
d_dejan, novogradnje so tudi cenejše. Stara stanovanja se pa tudi čisto spodobna dobijo za 1.500 EUR/m2. Od stanovanjskega sklada so bila pa nova 1.800 EUR/m2, pa sploh niso slaba. Za 200k si dobil že precej veliko stanovanje s parkirnimi mesti.
d_dejan
19. 03. 2015 10.14
+7
Ne razumeta. Koliko bi pa stane v povprečju stara gradnja? Recimo BS3 bloki, glinškova ploščad, fužine, itd.? Preko 2500€ na m2 sigurno po hitrem izračunu. Zakaj bi preplačeval staro gradnjo? Najmanj za polovico bi moralo biti cenej od nove gradnje (torej max do 1500| m2), ne pa da je približno enaka cena. To ni neumnost, in ne govorim neumnosti. Pogoji so, kdo je rekel da nimam pogojev, ampak kredita na 25 let pa tudi ne mislim jemat.
d_dejan
19. 03. 2015 10.16
+6
200k da dam za stanovanje? Pa nisem padel iz Marsa. Nekoč so stala stanovanja par tisoč mark. Sedaj so pa par 10k € in več. Eh bv...
se1
19. 03. 2015 10.27
+3
stanovanje na Fužinah zagotovo ni več kot 1.800 m2. Ne glej oglasov, ampak realizirane cene. Vsak bi kupil stanovanje s kreditom na 5 let in potem imel stanovanje celo življenje...
hondica
19. 03. 2015 10.38
-1
Dejan, enkrat si zapišita popolnoma vse stroške, ki jih imata mesečno, do najmanjšega zneska...potem se bosta zamislila.
Justice1
19. 03. 2015 10.40
+5
Povprečna cena izgradnje stanovanja v LJ je 870 Eur/m2. Ostalo so provizije, podkupnine, zaslužki....
azupac
19. 03. 2015 12.08
+3
1. ce z dvema plačama ne prišparaš 5k€ na leto, pol nimaš dobre plače 2. če se ne misliš zakreditirat za 25 let, pač tudi nimaš realnih predstav o nakupu stanovanja. Skos je bilo tako. Sedaj je razlika da dobre službe niso varne, kar je problem. 3. ne jamrat, treba je najti posel oz. delo - vsi se pritožujemo nad delodajalci, imamo pa enake možnosti da ratamo delodajalci sami, pa nimamo tega poguma.
devlon
19. 03. 2015 09.36
+8
Predstavljajte si delavca v javnem zavodu, lekarni, šolstvu itd, ki za isto plačo dela v Lj ali pa na Ptuju... Eden živi v LJ, kjer je povprečna cena stare zanemarjenje mikro luknje 2000 eur/m2, drug živi pa, ne vem... 80 km iz LJ, kjer je cena stanovanja 900-1000 eur/m2. Kdor nima močne podpore od doma, ni dedoval in dela za povprečno slovensko plačo, bo živel v LJ živel zelo beden standard.
el capitan 1
19. 03. 2015 09.52
-6
Morda bi se moral vprašati o tem, da je cena nepremičnin v Sloveniji najnižja v europi!!! Zakaj pa bi jo še nižali! Ni problem v višini cene, problem je v nizkih plačah in nekreditiranju bank. Vse ki po svetu kjerkoli kupujejo nepremičnine pa se zadolžijo za velik del svojega življenja! To je dejstvo in tudi pri nas ni nič drugače in tudi ne vem zakaj bi bilo? Tisti, ki danes še špekulira, da bo cena nižja, se je močno uštel! Od sedaj bodo šle cene le še navzgor! ECB je in še bo razdelil ogromne vsote denarja po celi europi in krediti se bodo pojavivli v ogromnih količinah. Plače se sicer ne bodo veliko dvigale. Denarja pa bo zopet na pretek in to je razlog ter pogoj za gospodarsko rast...in s tem cene rastejo. Inflacija torej, ki je gibalo ekonomske rasti! To je pač ekonomija! Če se seveda ne bo vmešal zopet kak "Jankovič" in umetrno uničil trg nepremičnin s tem pa uničil ogromno slovenskih nepremičninskih podjetij in gradbenikov. Posledice čutimo pa vsi! Slabe seveda...ustavitev gospodarske rasti etc....Več slabega kot dobrega v vsakem slučaju!
devlon
19. 03. 2015 10.01
+14
V Berlinu so stanovanja cenejša kot v Ljubljani. Cene v Lj so lahko kvečjemu nižje, kdor špekulira, da bodo šle gor...ima prav. Ampak bo to šele čez 20 let.
ROMELS
19. 03. 2015 10.04
+4
Inflacija je gonilo za bleferje, ker drugače ne znajo in se jim zaradi tega računi ne izidejo. A si pozabil na bivšo jugo in njeno inflacijo. Deset let se je lepo blefiralo, potem pa je stvari v svoje roke vzel vrag.
korintos23
19. 03. 2015 09.30
+6
Kaj toliko jokcate, pridite malo na vas pogledat koliko hiš je praznih ali v njih živijo starčki ker se njihovi otroci stiskajo v mestu v malih stanovanjih!
Phoe Nix
19. 03. 2015 09.55
+7
Ja, in zakaj? Ker so ti "starčki" bli ful pametni, zato se pa selijo(mo) vstran. Ker nemislim celo življenje poslušat JU nostalgičnega razmišljanja.
Jojžek1
19. 03. 2015 09.28
+5
Se strinjam z SLObunkeljn-om. Kako bo kupoval normalni folk, ko pa še za burek nima !!
korintos23
19. 03. 2015 09.29
+2
Ko smo mi hiše gradili nismo leto ali dve na morje hodili ali dragih avtomobilov kupovali! Delali pa izključno sami.
LepistaNuda
19. 03. 2015 09.37
+13
Hja... pa posojila, ki so bila na začetku ubijalska, so čez leto zvodenela. Recimo tam med 1960 in 1989, torej cela generacija, ki je po nesreči postavila standard, da ima lahko vsak svojo hišo. Sedaj pa njegovi dohodki niti za vzdrževanje gradu z dvema nadstropjema, kjer bodo morda nekoč živeli potomci (beri: nikoli), ne zadostujejo. Ker ste delali izključno sami, je seveda kakovost gradnje vprašljiva, materiali približni in izvedba vun-z-eka. Energetsko potratno. Urbanistično unikatno. Se motim?
mojito88521
19. 03. 2015 09.39
+5
Včasih se je lahko dobilo poceni posojilo, ki se ga je lahko odplačevalo, plače so bile boljše in kdor je želel delati je bil zaposlen.
GEneRaL0007
19. 03. 2015 09.28
-8
Jzt mam itak ffulll lpo stanoovanje..vi pa pac ne
GEneRaL0007
19. 03. 2015 09.30
+0
SLObunkeljn
19. 03. 2015 09.24
+19
Kaj nas spet farbate? Kdo pa kupuje nepremičnine? V glavnem prekupčevalci .... normaln folk itak ne more!
LepistaNuda
19. 03. 2015 09.32
+4
Mogoče ne štirisobnega stanovanja v Lj-Center. Nepremičnine so tudi dvosobna stanovanja v Postojni, sadovnjaki v Halozah, vikendi na Goričkem, njive v Velikih Laščah, .... Če po 10 letih službe tipičen slovenski par z otrokom ali dvema nima 20.000 EUR na zalogi, potem naj se zamisli. Tudi če ni zaposlen v JU. V povprečju ima tak par 16 let delovne dobe (in seveda, obstajajo taki z manj -- a to niso TIPIČNI).
Phoe Nix
19. 03. 2015 09.53
+2
Lepista ti živiš v Lj? Tam si lahko našparate kaj ja, vsi ostali so na minimalcih. Tam si neboš.
Phoe Nix
19. 03. 2015 09.19
-2
Kdo še pa kupi danes nepremičnino? Zakaj bi jo moral kupit? Najemnina. Konec zgodbe.
DarthMalgus
19. 03. 2015 09.36
+4
To ti je še prevara, ko je najemnina večja kot pa kredit s katerim si kupiš stanovanje heh.
Phoe Nix
19. 03. 2015 09.50
+1
Smešni
19. 03. 2015 09.55
+3
Phoe Nix, inteligenca na višku. Celo življenje boš plačeval nekomu najemnino, na koncu ti bo pa rekel, da imaš mesec dni časa, da se izseliš. Predstavlji si, da se ti to zgodi pri 70. letih.
Warlock.
19. 03. 2015 10.03
+2
Smešni, to se je zgodilo moji teti v 74 starosti. prišel je novi lastnik in je imel druge načrte z zgradbo.
Phoe Nix
19. 03. 2015 10.28
+2
Smešni, inteligenca na višku pri tebi. Če se to zgodi, greš v drugo stanovanje. In pri 70 letih boš 100% v občinskem neprofitnem stanovanju s katerega te nemorajo vreči. Razmišljaj preden faflaš na pamet. In kaj boš delal ko boš 70 v lastnem stanovanju (ker imaš osebnostno manjvredno podobo in rabiš to kompenzirat z materialom), in ti crkne peč? Kaj boš? Vzel kredit?ne dobiš ga! Če nimaš keša si na slabšem kot v najemnini. Kaj boš ko bo treba okna menjat? Vrata menjat? Ostale sanacije? Tvoja inteligenca je na višku tele neumno.
Phoe Nix
19. 03. 2015 10.31
+0
In da ne govorim o raznih subvencijah ki jih dobiš za najemnino, za kredit ne dobiš nič. Če ga ne plačaš, ti vzamejo vse skup pa prodajo. Kaj si pa ti mel od tega da si plačeval obroke pol so ti pa vse vzeli? Nič. na cesti si. IN ŠE VEDNO SI DOLŽEN!!! To je vaše blesavo slovensko razmišljanje. 3/4 Evrope je na najemninah, a v Sloveniji rabiš svoje stanovanje!!!! Ker drugače si zakompleksan ničvreden tip. lol. Naivneži.
SLObunkeljn
19. 03. 2015 11.53
+2
Hja, ne vem kako je z inteligenco ... na zahodu ljudje najemajo, ker je mesečna najemnina nižja, kot obrok kredita, ki bi ga itak odplačevali do smrti, pri nas pa še otroci po smrti .... Če gledam najemnine stanovanj od sklada, profitne, ne socialne , kjer je najem za nedoločen čas, potem se mi zdi, da bi za tako stanovanje zagotovo odplačeval 30 let enkrat večji obrok, kot je najemnina , pa še bal bi se, da se mi kaj zgodi in bom zapufal še otroke in vnuke, sploh zdaj pri tek švicarskih frankih in podobnih mojstrovinah naših bank!? Prijatelji in znanci na zahodu so mi že zdavnaj rekli, da se jim ne splača kupovati stanovanj ... je pa res, da so tam ponudbe najema boljše in bolj varne, kot so bile pri nas, ko so profitna stanovanja oddajali samo privatniki in si res lahko v 7 dneh odletel iz stanovanja ....