Slovenija

Je bilo zdravljenje eksperimentalno ali standardno?

Ljubljana, 30. 05. 2012 12.13 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Onkološki inštitut naj bi brez privoljenja 17-letnega bolnika zdravil z eksperimentalno metodo. Ugotovitev upravnega nadzora vodstvo inštituta zavrača in pojasnjuje, da je bil bolnik zdravljen z enim od standardnih zdravljenj za to bolezen.

Zdravljenje brez privoljenja je ena hujših kršitev zdravniške etike.
Zdravljenje brez privoljenja je ena hujših kršitev zdravniške etike. FOTO: Thinkstock

Komisija ministrstva za zdravje, v kateri so bili tudi mednarodno priznani onkologi, je aprila lani sprožila upravni nadzor na onkološkem inštitutu, med katerim so pregledali tudi nekaj naključno izbranih kartotek onkoloških bolnikov. Med pregledom kartotek so odkrili, da je bil leta 2010 bolnik z rakom zdravljen s kombinacijo dveh zdravil, a ta metoda naj bi bila še premalo raziskana. Od leta 2004 jo odsvetuje tudi Ameriško združenje za klinično onkologijo (ASCO).

Komisija je med pregledom ugotovila, da so bolnika zdravili z eksperimentalno metodo, nujnega privoljenja staršev pa v kartoteki niso našli. Komisija je zato Zdravniški zbornici predlagala, naj uvede strokovni nadzor, a ta tega do sedaj ni storila.

OI: bolnika smo zdravili s standardno metodo

Na onkološkem inštitutu zanikajo, da bi šlo za eksperimentalno zdravljenje. Pravijo, da je to rutinska metoda. Strokovni direktor OI Janez Žgajnar pojasnjuje, da je bil bolnik zdravljen z enim od standardnih zdravljenj za to bolezen, zato soglasja za vključitev v raziskavo ni potreboval. Pri tem Žgajnar navaja ameriške smernice s področja zdravljenja onkoloških pacientov National Comprehensive Cancer Network Clinical Practice Guidelines in Oncology, različica 3.2012. 

Onkološki inštitut očitke upravnega nadzora glede zdravljenja bolnika brez njegovega privoljenja zavrača. Poudarjajo, da je bolnik dobil standardno zdravljenje, ki se je izkazalo za učinkovito, saj je bil bolnik ob zadnji kontroli pred dvema mesecema zdrav.
Onkološki inštitut očitke upravnega nadzora glede zdravljenja bolnika brez njegovega privoljenja zavrača. Poudarjajo, da je bolnik dobil standardno zdravljenje, ki se je izkazalo za učinkovito, saj je bil bolnik ob zadnji kontroli pred dvema mesecema zdrav. FOTO: Dare Čekeliš

Iz zapisnika konzilija za maligne melanome, ki ga je OI objavil na svojih spletnih straneh, je razvidno, da so bolniku zdravniki izbrali kombinacijo dveh zdravil citostatikov za zdravljenje raka – dakarbazina in cisplatina, saj naj bi ti dve zdravili skupaj učinkovali bolje kot vsako posebej. Kot poroča Delo, je po priporočilih združenja ASCO takšno kombiniranje zdravil še premalo raziskano, zato ga od leta 2004 za zdravljenje pacientov odsvetujejo, razen če gre za strogo nadzorovane klinične študije, ki jih dovoljujejo tudi etične komisije. Po ameriških smernicah, ki jih omenja Žgajnar, pa je omenjeno zdravljenje uvrščeno med možna standardna zdravljenja.

Žgajnar pojasnjuje, da se je konzilij za maligni melanom, ki je sestavljen iz treh članov tima za kožne tumorje (vsi trije so tudi univerzitetni učitelji), odločil, da se bo pri izbiri ene izmed možnih standardnih terapij naslonil tudi na informacijo o občutljivosti tumorja bolnika na možna standardna zdravljenja.

"V zapisniku konzilija je navedeno, da so bili o predlaganem zdravljenju obveščeni tako bolnik, takrat star 17 let, kot njegovi starši in so se s predlaganim načinom zdravljenja strinjali," odgovarja Žgajnar in dodaja, da je bolnik pred začetkom zdravljenja z zdravljenjem pisno soglašal. Na OI pojasnjujejo, da je potrebno soglasje bolnika dobiti za vsako zdravljenje. S podpisom se namreč bolnik opredeli, ali si zdravljenja želi ali ne.

Med upravnim nadzorom je članica komisije zdravnica Tanja Čufer pri pregledu naključno izbranega primera ugotovila številne nepravilnosti v postopku zdravljenja. Čufarjeva trdi, da je bil mladoletni bolnik zdravljen na podlagi povsem nestandardne metode. Prav tako po njenih besedah v popisu ni bilo podatka o eventualni vključitvi bolnika v klinično raziskavo, niti njegovega pristanka na nestandardno eksperimentalno zdravljenje. "Gre za sistemsko zdravljenje bolnika z melanomom na podlagi na celični kulturi ugotovljene občutljivosti na citostatike. Ta metoda do sedaj ni prestala kliničnega preizkusa učinkovitosti in varnosti in jo nobene mednarodne smernice ne navajajo med dovoljenimi standardnimi načini zdravljenja raka," še v poročili bivšemu ministru za zdravje Dorijanu Marušiču pojasnjuje Čufarjeva.

Sporni predvsem morebitni stranski učinki

Očitki glede takšnega sistemskega zdravljenja letijo predvsem na račun morebitnih stranskih učinkov. Hudi negativni stranski učinki nepreizkušenih metod zdravljenja se namreč lahko pojavijo šele čez več let, opozarjajo strokovnjaki. Prav zato je treba bolnika in njegovega zakonitega skrbnika s takšnim zdravljenjem in z morebitnimi stranskimi učinki seznaniti, prav tako se mora bolnik s takšnim zdravljenjem strinjati.

Pri 17-letnem bolniku so uporabili kombinacijo dveh zdravil.
Pri 17-letnem bolniku so uporabili kombinacijo dveh zdravil. FOTO: Thinkstock

Žgajnar opozarja, da lahko vsako zdravljenje povzroča določene stranske učinke. "Pri svojem delu vsakodnevno uporabljamo predvsem standardna zdravljenja kot tudi v tem primeru (samo v lanskem letu je bilo približno 50.000 pripravkov za sistemsko zdravljenje)," še pojasnjuje Žgajnar.

Zdravniška zbornica strokovnega nadzora ni uvedla

Preiskavo domnevno spornega zdravljenja je komisija ministrstva prepustila Zdravniški zbornici. Komisija je zbornico pozvala, naj opravi tudi strokovni nadzor, a je predlog zbornica zavrnila kot neutemeljen. Zbornica je namreč na osnovi pojasnil, ki jih je prejela od strokovnega vodstva OI, sprejela sklep, da na inštitutu ne izvajajo nestandardiziranih in eksperimentalnih zdravljenj zunaj kliničnih raziskav. Drugih ukrepov zbornica ni sprejela.

Ministrstvo za zdravje: od zbornice pričakujemo strokovni nadzor

Kot so danes sporočili z Ministrstva za zdravje, je postopek upravnega nadzora na OI potekal v času mandata ministra Dorijana Marušiča. "Glede na to, minister Gantar nima pristojnosti, da bi vanj posegel in izdal z novo upravno odločbo drugačne oz. dodatne ukrepe," so sporočili.

Ministrstvo je v konkretnem nadzoru v okviru svojih pristojnosti odredilo določene ukrepe za odpravo ugotovljenih nepravilnosti. V delu, ki se nanaša na vprašanja s področja pristojnosti Zdravniške zbornice Slovenije, je minister Marušič zdravniško zbornico pozval, da opravi strokovni nadzor, za katerega je pristojna in ima zanj javno pooblastilo. "Ministrstvo pričakuje, da bo strokovni nadzor tudi izveden," so zapisali.

Gantar je bil seznanjen z glavnimi poudarki ugotovitev iz poročila, na podlagi katerih je začel postopek zamenjave članov sveta zavoda OI, ki po njegovem mnenju po prejetju poročila upravnega nadzora niso pravočasno ukrepali v skladu s svojimi pooblastili.

Odločba ministrstva za zdravje glede upravnega nadzora na OI
Pisno poročilo OI o odpravi nepravilnosti
Sklep Zdravniške zbornice glede nepravilnosti na OI
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (20)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Tone 12345
31. 05. 2012 00.27
+4
zanimivo vse živo nakladajo,edino glavno pa ne povejo a je ta bolnik še živ!!
Tonček Balonček
31. 05. 2012 01.06
+2
Še najmanj pomemben podatek je ta, d aje fant še evdno živ, KAj an Minsitrstvu za zdravje ers nimajo pomembnejšega dela, najboljs mešno pa je to, da te reči prodajate kot novice.
b77
31. 05. 2012 09.54
-1
SLOVENSKO ZDRAVSTVO JE NA NIVOJU SLOVENSKEGA ŠOLSTVA IN GOSPODARSTVA, TOREJ PODN
Tonček Balonček
31. 05. 2012 10.48
+1
Pa kakšne enumnosti klatiš, primerjaj znanhje enega učenca iz Kopra s tistim iz Trsta. Obišči kakšno bolnišnico kje v Rimu ali vc Londonu in boš videl razliko, ne govori kar v tri dni, lepo te prosim! Na čemu temelji ta tvoja izjava? A si videl Italijo, eno najbolj razvitih držav na svetu? Pol tovarn se je podrlo ob potresu šeste magnitude! Ta samodestrukcija, začinjena s etm, d aje vse zanič in nas reši alhko le (ne)izvoljeni mesija, meji že na absurd!
krtaca15
31. 05. 2012 00.09
-3
Preveč je da bi tule na dolgo in široko razpredal ampak, hašišovo olje, DCA-sodijev dikloracetat, soda bikarbona, B17, javorjev sirup itd itd. so stvari ki delajo čudeže. Svež zrak, gibanje, prava prehrana so pa osnova. V kolikor teh stvari ne bo, tudi zgoraj našteta zdravila ne bodo pomagala. Čas je da se kemoterapijo pošlje tja kamor spada - v temno zgodovino zdravstva.
krtaca15
31. 05. 2012 00.15
-2
Ups pozabil sem MMS kapljice. Otto Warburg, Simoncini, Royal Rife, Rick Simpson, kogar zanima bo šel malo raziskat...vse je na jutubu in netu.
krtaca15
31. 05. 2012 00.20
-2
Sploh pa ja, dr.Burzynski ki ga omenja Nimivseeno, vendar v tem primeru zdravljenje ni vsakemu dostopno.
walter2
30. 05. 2012 19.56
+4
Ne vem kaj hočejo ta metoda se je za zdaj izkazala za učinkovito saj se fantu kožni rak že dve leti ni ponovno pojavil.Ni prvič v zgodovini zdravstva,da se je odkrilo učinkovito zdravilo zahvaljujoč nekomu,ki je malo razmišljal izven nekih togih pravil.Od kdaj pa so Ameri najbolj merodajni,kaj je prav in kaj ne.Daje jih zavist,da oni niso tega pogruntali.
Jure Herer
30. 05. 2012 18.34
-4
Rak je ozdravljiv na naraven način, fejsbuk skupina : Svet brez raka
haiducii
30. 05. 2012 18.25
+2
Že nestrpno pričakujem ''strokovno'' poročilo nadzora g.Kalanove, ki bo zagotovo ''odkrila'', da ni bilo nič narobe...
kr--en
30. 05. 2012 17.16
+14
MM ni bolezen, ki bi jo zdravili s kamilicami. Na koncu se bo izkazalo, da gre za neko poravnavanje osebnih zamer. Na bolnika bodopozabili. upam, da mu je zdravljenje pomagalo.
Nimivseeno
30. 05. 2012 17.15
+8
GW pharmaceuticals so naredili zdravilo bazirajoče na osnovi cannabisa imenovan sativex. (Vir: gw pharma sativex) Kje pa GW gojijo svojo konopljo za proizvodnjo tablet? Poglejte na njihovi strani pod FAQ. (Frequently Asked Questions = Pogosta vprašanja) Citiram: "Konoplje GW za rastline se gojijo v računalniško nadzorovanih pogojih v varnih rastlinjakih na tajni lokaciji v Veliki Britaniji. GW je razvil zelo prefinjene gojenje postopek za zagotovitev rastlina zrasla material je dovolj kakovosti in doslednosti da so primerna za vgradnjo v farmacevtskih izdelkov. Strogi standardni operativni postopki (SOP), sledi, da se zagotovi ne-onesnažen s kemikalijami, škodljivih organizmov ali glivičnih rasti, skladnost vsebine, metode pridelka, sušenje, primarno pridobivanje, skladiščenje in nadaljnjo pošiljko. Temperatura, vlažnost, skupno lahka in osvetljenosti so vse pod nadzorom računalnika. Objekt se nahaja na jugu Anglije, temveč za čisto varnostnih razlogov ne smejo razkriti natančne lokacije." Konoplja je zdravilo proti raku. Viri, ki o tem pričajo (Cannabis Science Announces Critical Cancer Patient Dr. Lynnice Wedewer, Ph.D., Cancer Cure - Cannabis & Cannabinoids,by Robert Melamede,PhD in še mnogi drugi) Da pa ne bi ostalo samo pri tem. Farmacevti so na osnovi raziskav ugotovili pozitivno plat THC-ja na bolnike z rakavimi obolenji in so proizvedli zdravilo, ki vsebuje THC. Seveda to zdravilo je patentirano in izredno drago, za razliko od rastline, ki je ne moreš patentirati. Tudi ti viri so dostopni na netu in jih lahko priskrbim. Da pa prepovejo rastlino, ki ima poleg omamne lastnosti lahko tudi zdravilno vrednost se mi pa zdi žalostno. Naj prepovejo še šentanževko, ker pomirja. Zdravilna vrednost omenjene prepovedane rastline je pa dokazana z znanstvenimi preizkusi in ugotovitve teh raziskav objavljeni. Viri so dostopni za vse, ki se želite izobraziti. Nisem uporabnik in nikoli ne bom, razen v primeru raka.
Jure Herer
30. 05. 2012 18.39
-2
poglej/te raje na yutube dukumentarni film BEG PRED RESNICO - Zdravilo za raka! - KONOPLJINA SMOLA (hašiševo olje)
Nimivseeno
30. 05. 2012 19.36
thinkP
30. 05. 2012 13.40
-1
To je pa uradna medicina.. Nekje se morajo ucit in delat experimente.. Enako se dela s kemoterapijo - pac test reakcije organizma in potem se stvar popravlja da je "bolj zdravilna/strupena", pac odvisno od interesov. Ker zdravnik ni se nikoli odgovarjal za dejanja, saj za vsak poseg mora bolnik privolit in podpisat da se strinja, zato se tko dela in tko se bo se naprej. Se je ze kdo dejansko pozanimal kaj pomenijo kratice in stevilke na nalepki kemoterapije????? No nekaj podatkov je dejansko na netu.. ;) Mimogrede pocasi bo enako z vsemi izdelki ker je folk toliko PROTI testom na zivalih. Bojo stvari pac testirali na ljudeh, saj sami tko hocejo.
grdavs
30. 05. 2012 18.32
+0
Problem kemoterapije je v tem, da se uporabljajo kemikalije, ki so jih v PRVI svetovni vojni imeli za bojne strupe. Toliko o napredku medicine!
Globin
30. 05. 2012 19.21
-1
Sej lahko vedno zavrneš zdravljenje... In izbereš manj agresivno metodo... Vedno... Sicer se ponavadi potem konča precej prej na Žalah - samo končno izbiro ima vedno pacient. Je pa treba VEDNO vprašat kaj katera stvar pomeni - zdravnik ti je itak dolžen povedat.
Nimivseeno
30. 05. 2012 19.43
+2
S tvojo oceno se ne strinjam, namreč, da bolnik konča na žalah, če zavrne zdravljenje. Primer je lahko tudi Lojze Petrle in Janez Drnovšek. Če te pa resnično zanima zdravljenje raka si pa poglej Dr. Burzynski. (Vir: Cancer Cure Documentary - Dr. Burzynski Antineoplaston Therapy; Burzynski: Cancer is Serious Business FDA Tyranny)
kleopatra-1
30. 05. 2012 23.21
+2
kemoterapija bolnika dokončno ubije, farmacija pa precej zasluži. Raka se da ozdraviti tudi brez kemoterapije. Ko je rak v zadnjem stadiju, pa itak ne pomaga nič več, torej je neumnost s kemoterapijo še dodatno mučiti telo in dušo. Veliko je naravnih poti za zdravljenje raka, rak je bolezen kot vse ostale, farmacija pa tukaj toliko psihološko pritisne na ljudi, da že vnprej pristanejo na vse predloga zdravljenja, ki jih predlaga zaslužkarski lobi. Premalo se zavedamo, kako močan mehanizem je človekov imunski sistem. Uniči lahko vse tujke vključno z rakavimi celicami. Le vzdrževati ga moramo.
Tone 12345
31. 05. 2012 00.32
+4
lahko je vsem zgoraj to pisat ki ste zdravi in filozofirat o raznem alternativnem zdravljenju!!Ko boste zboleli vas bo zagrabila panika in boste manj korajžni!