Slovenija

Po plazu: Je bila pot pravilno označena?

Tržič, 14. 02. 2010 19.29 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Polona Križnar
Komentarji
48

Razsežnosti včerajšnje tragedije na Zelenici, kjer je plaz pokopal 34-letnika, bi morda lahko bile še večje. Klicalo je nekaj očividcev, ki trdijo, da je nesrečnika plaz presenetil na vzdrževani poti, urejeni s teptalcem.

Pot na območju včerajšnje tragedije ob smučišču Zelenica, v kateri je umrl deskar, je bila urejena s teptalcem in je bila zato tudi obljudena. Kot so sporočili očividci, so malo pred tragedijo po tej poti smučali celo otroci. Upravljalci smučišča pa vsakršno odgovornost zavračajo.

Blizu smučišča, na vzdrževani poti, ki jo vsak dan, tudi včeraj, uporabljajo smučarji, deskarji, pohodniki. Tudi minuto, dve prej, na včerajšnji dan, so jo, ko je bila velika nevarnost plazov. Očividci so opozorili, da ograje, ki bi prehod preprečila, včeraj ni bilo. Eden izmed njih je po telefonu povedal, da pred nesrečo niti ni bilo opozorilne table. Po njegovih besedah pa naj bi jo delavci smučišča namestili po nesreči. Sicer mora biti po zakonu o varnosti na smučiščih plazovit del zaprt, torej fizično ločen z ograjo, samo tabla pa ni dovolj.

Plaz pri Tržiču-3
Plaz pri Tržiču-3 FOTO: POP TV

Upravljalec smučišča Janez Šmid je povedal, da je bila servisna cesta pravilno označena, tako kot določata pravilnik smučišč in odločba o obratovanju smuščišč. Povedal je še, da je bila ograja pred nesrečo postavljena na zgornjem delu, na spodnem pa ne. Danes pa so jo postavili tudi na spodnji del. Pojasnil je, da je pot namenjena le delovnim strojem, da v času obratovanja smučišča ne vozijo po smučišču.

Sam dogodek obžaluje, a se zanj ne počuti odgovornega, saj so, kot dodaja, "naredili vse, kar naj bi naredil upravljalec smučišča, in opozorili ljudi, naj ne uporabljajo poti, ki so nevarne".

Preberite več tudi o številu nesreč na smučiščih.

SORODNI ČLANKI

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (48)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Spetsnaz
15. 02. 2010 18.46
Obstaja nevarnost, da se boste zadusili, ce boste to vrecko nataknili preko vase glave ! Prosimo Vas, da ne skacete iz mosta v decembru, saj se lahko utopite ! Cer vtaknete zebelj v vticnico je belika verjetnost, da boste umrli ! Ce si susute lase z fenom, medtem ko lezite v kadi tople vode je nevarno, da vas bio stresla elektricna energija ..lahko tudi do smrti ! Ne skacite iz balkona v 18. nadstropju, saj je taksno dejanje lahko smrtno nevarno!
Tonček Balonček
15. 02. 2010 18.31
Tam kjer pelje ratrak, je varno in nikomur se ne more zgoditi nič, če pa že se, bomo za pokojnike in druge žrtve tožili "upravljalca". To je očitno zaključek in maksimum razmišljanja slovenskih ljubiteljev snežnih poljan! kdo je takšno miselnost zgradil če ne ravno mediji in novinarji?! Rezultat: Vsi "upravljalci" naj naročijopomparsto tabel z napisi "Gibanje na lastno odgovornost, mi smo vam steptali, eč se zdi komu tvegano, naj raje ostabe doma, pa eš tam mu Gorenej en garantira, da se en bo opekel!". RTa amerikanoidna miselnost, da če nekaj plačašobiš vse, je totalno izprevržena in smešna, posledica bo, da bomo tudi sami kupovali flaše z opozorili, da zamašek in etiketa nista užita ter da se pred zaečtkom kosila v gostilni posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom..... Sicer sledi tožba!
zeze
15. 02. 2010 17.29
Zakaj razmišljate samo negativno tudi sama sem tam večkrat hodila in smučala sem imela pač srečo tako kot vsi tisti ki so ta dan že hodili tam,težko je ampak ne moremo proti naravi mislim da vse tudi niso krivi upravljalci smučišča,narava je pač narava,prav bi bilo da bi bolj upoštevali vsa opozorila in jih tudi resno jemali saj po radiu in tudi po drugih medijih opozarjajo na nevarnost plazov,vsi ki poznamo Zelenico pa vemo kako nevarna je lahko.Ne obsojajte preveč in prehitro.
Natasa Majcen
15. 02. 2010 16.37
Moj bog ljudje, a se je kdo od vas s privoščljivimi komentarji še enkrat prebral?!Vem da je B. pred odhodom obljubil, da se ne bo izpostavljal in izzival narave in prepričana sem, da se je te obljube tudi držal. Ni bil brezglavi adrenalinec, razmišljal je o nakupu lavinske opreme, celo o "plinskem nahrbtniku", ki bi mu v tem primeru prej rešil življenje kot lavinska žolna.Na Zelenici ni bil prvič, prehodil jo je večkrat na leto (pozimi in poleti).Tokrat na žalost zadnjič. Ne obsojajte in zaključujte vsepovprek, saj bo šele po končani preiskavi znano ali so bila na poti RES postavljena opozorila oziroma fizična ovira. Dejstvo je, da nesrečnega Boštjana ni več in da je svojo resnico odnesel s seboj.Počivaj v miru!
Ralph__
15. 02. 2010 16.37
Če opozorilnih tabel ni bilo, potem naj krepo plačajo! Če pa so table bile, pa tu ni kaj za razglabljat. Tabla je čisto dovolj...tako kot je dovolj STOP znak na cesti in nam je vsem jasno, če ga prevoziš in narediš nesrečo SI SAM KRIV!
scipio
15. 02. 2010 16.13
najprej: zelo žal mi je, da se je temu deskarju zgodila tragedija in je izgubil življenje pod plazom. to je res žalostno. a zakaj se pri nas vedno iščejo krivca za vsako slabo stvar, ki se objektivno in skoraj po višji sili zgodi ljudem. Takale zima in sneg in Zelenica, to je sinergija za plazove. Mi smo očitno še vedno voodoo ljudstvo ki ne zna preboleti dejstva, da SH.IT HAPPENS !!! Na cesti, na vrtu, doma v postelji, kjerkoli. Klic na linč ne rešuje naslednjih življenj na Zelenici. Reševal bi jih sistem trajnih izboljšav in učenje iz izkušenj ter tabla, ki jo nekdo v eni minuti zarine tja, kjer jo vsak lahko vidi, namreč da da je gibanje od dane točke naprej na lastno odgovornost tega, ki stopi mimo...
vlab
15. 02. 2010 15.53
naslednjič dajte tam tablo, ki doda še "smučanje na lastno odgovornost". to ljudem, ki marsičesa ne razumejo pove marsikaj.
vlab
15. 02. 2010 15.49
sicer bodo pa očividci vas postavili na laž. saj veste, več jih je, več besede imajo.
vlab
15. 02. 2010 15.39
"ljudje marsičesa ne razumejo". seveda ne! ravno zaradi tega samo tabla o plazovih ni dovolj! in ti misliš da je s tem bilo storjeno dovolj. o seveda, zdaj boste pa vsakič, ko bo nevarnost tam namestili ograjo. zakaj? da se ne bi ponovilo, ali zgolj zato, ker vam je postalo jasno, da za ljudi, ki marsičesa ne razumejo, ni dovolj zgolj tabla na vrhu. vaše smučišče žal ni bilo varno, oz. povedano drugače, za varnost ni bilo poskrbljeno, torej za nesrečo odgovarja smučišče. žal.
1mali
15. 02. 2010 15.34
prav si napisal Silentman kogar je strah bo pac ostal doma PA TUDI TISTI KI SI TEGA NE MORE PRIVOSCIT kot jaz
Silentman
15. 02. 2010 14.54
Table so bil postavljene že pred tem nesrečnim dogodkom, a žal jih ljudje opazijo šele takrat ko se pripeti kaj nepričakovanega. Zelenica je dokaj ozko smučišče obdano s plazišči. Ali je bila pot utrjena ali ne, ali so bile ograje ali ne, dejstvo je da je to edina možna pot. Tam hodimo v hrime, tam se hibljejo smučarji. Žal ni krivo smučišče in organizacija ampak splet tesrečnih okoliščin. Vsak tvega še ko se pelje do smučišča, kaj šele ko smuča. Kogar je strah bo pač ostal doma.
civitasstain@gmail.com
15. 02. 2010 14.01
516885-Sicer okolščin ne poznam, ampak naj bo tabla stara ali nova, ne izgubi veljavnosti. Sicer na splošno smo vsi že navajeni nepokorščine na javnih prostorih, čeprav nas napisi opozarjajo s prepovedi, le kaka ograja nas še ustavi. Najbolj me je pa šokiral videoposnetek, ko je gorelo v Trojanskem tunelu, ko vozniki kljub rdeči luči še vozijo v tunel. Tu pa rečem:"NO KOMENT"!
u_2
15. 02. 2010 11.44
težko je biti pameten... druge peš poti na zelenico enostavno NI! ko smo vprašali upravljalca žičničarja po kateri poti lahko gremo - nas je napotil ravno na to pot, kjer se je žal naredila nesreča par metrov pred našimi očmi. Opozorilnih tabel ni bilo, prav tako ni bilo ograje. Ob prihodu novinarjev pa so to "že" uredili.. Lahko bi se zgodilo komurkoli, ki je šel tisti dan po tej poti... Sicer pa SREČNO in VARNO vsem!
vt2
15. 02. 2010 11.10
Točno tako je kot pravi 516885
cccar
15. 02. 2010 11.06
je slpoh vazno ce je bla pot pravilno oznacena???? ce ne spostujes narave...se ne cudit in s prstom na druge kazat!
kolcamož
15. 02. 2010 10.52
ceste imamo baje vzorno urejene,pa se nesreče dogajajo,,, kdo je kriv al bomo zdej darsovce tožil....
kolcamož
15. 02. 2010 10.50
krava se v ogradi samo enkrat pritisne na el. pastirje pa nobena več ne poskuša ven uiti, človek bi ba čez skakal..... piše sveže pleskano...človek gre pa s prstom proba, če je res...sami smo krivi,,,,ali bomo zdej že povsod ograje delal, pa tko naprej... sranje
gorencdask
15. 02. 2010 10.05
@516885 Ne, ne bi šel po tej poti. Zakaj? Ker v svoji glavi nimam samo slame in si znam prebrat in razložit tablo, kjer piše, da je nevarnost plazov. Če pa ste kot čreda krav, potem pa res rabite ograje, ali še bolje, električne pastirje. Pa še nekaj - zakaj ne daš roke v mikser? Pa tudi ni ograje ampak samo opozorilo.....
erienne
15. 02. 2010 10.00
jaja vsi izgovori pridejo prav, sam da si ni treba priznat da so krivi samomorilci sami, ki lezejo tja, kamor nebi smeli in to dobro vejo
516885
15. 02. 2010 07.55
Poglejte si slike na GRS Tržič pa ocenite sami, ali bi vi šli po tako široki poti, ja šli bi, kot vsak dan tam hodijo družine z majhnimi otroki... in nobene zapore ni bilo!, samo tabla ki vedno sameva ob kraju ali je nevarno ali ni in ne obtožujte in ne komentirajte če ne veste kaj se je dogajalo. Žičničarji strogo preusmerjajo vse pohodnike, turne smučarje, sankače, na to pot, pa naj si bo v eno ali drugo smer!