Slovenija

Je bil razpis diskriminatoren?

Ljubljana, 27. 11. 2008 17.25 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Razpis za generalnega direktorja policije je razveljavljen. Kresalova poziva kandidate, ki so se prijavili na prvi razpis, da to storijo še enkrat.

Kdo bo novi generalni direktor policije?
Kdo bo novi generalni direktor policije? FOTO: POP TV


Nad izborom generalnega direktorja policije ne sme viseti nobena senca dvoma, zato je bil v sredo na ministrstvu razpis za to mesto razveljavljen, je danes povedala ministrica za notranje zadeve Katarina Kresal. Kot je napovedala, bo nov razpis objavljen že ta petek, kandidate, ki so se prijavili na prvi razpis, pa poziva, da to storijo še enkrat.

Ministrica je uvodoma dejala, da so jo že prvi dan, ko je prišla na ministrstvo, obvestili o nekaterih domnevnih pomanjkljivostih razpisa. Po posvetovanju s strokovnimi službami na ministrstvu in tudi z nekaterimi zunanjimi strokovnjaki je Kresalova ugotovila, da bi eden od pogojev lahko "postavljal dvom v to, ali morda razpis ni diskriminatoren." Gre za pogoj, da mora imeti kandidat že opravljen izpit za policijska pooblastila, je pojasnila Kresalova.

Notranja ministrica je kot nepravilnost izpostavila tudi, da ni bilo pogoja, da kandidat ne sme imeti dvojnega državljanstva. O ponovitvi razpisa je bil po njenih besedah že obveščen tudi uradniški svet, ki tudi vodi postopek izbire direktorja. Kresalova sicer računa, da bo svet korektno obvestil vse kandidate, ki so se že prijavili na razpis, naj se nanj prijavijo še enkrat.

Romšek v pokoj januarja

Do izbire novega direktorja policije bo to funkcijo po njenih besedah opravljal dosedanji direktor Jože Romšek. Kot je dejala, jo je ta sicer seznanil, da želi izrabiti še svoj dopust, kar pa Kresalove ne moti. "Vem tudi, da si želi v pokoj v začetku januarja in sva se tudi dogovorila, da bo tako," je pojasnila.

Jože Romšek odhaja v pokoj.
Jože Romšek odhaja v pokoj. FOTO: Dare Čekeliš

Kot je zatrdila, ne razmišlja o tem, da bi v prehodnem času imenovali vršilca dolžnosti direktorja policije, saj ima Romšek po njeno "namestnika, ki lahko povsem kompetentno vodi policijo v tem času." Na vprašanje, ali je postopek imenovanja direktorja preko javnega razpisa primeren, pa je odvrnila, da se zaveda, da so v stroki določeni pomisleki v zvezi s tem. "Tudi o tem bomo gotovo razmislili, ampak to imenovanje bo šlo še po starem," je povedala ministrica.

Spomnimo, novi direktor bo nasledil Jožeta Romška, ki se mu petletni mandat izteče januarja prihodnje leto, vlada pa ga je, kot je znano, na njegovo željo razrešila, saj naj bi se v začetku prihodnjega leta v vsakem primeru upokojil.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (16)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Tonček Balonček
28. 11. 2008 09.31
Kateri notranji minister v samostojni Sloveniji je imel kakšne izkušnje? Vsi so prišli od zunaj, razen Bavčarja, ki je bil pa res par mesecev miličnik!
Buena Vita
28. 11. 2008 05.55
samo zahojene babe ne
Heinke
28. 11. 2008 00.10
HI HI HI HI HI, NOBENA SENCA DVOMA NE SME BITI NAD GENERALNIM DIRKTOJEM, KER MORAJO VSE OSTATI NAD GOLJUFIVCEM, OČITNO, BO KAR RES, DA HUDIČ VLADA.
Heinke
28. 11. 2008 00.09
HUDO, REČE, DA NE SME BITI DVOMOV. KATASTROFA, KOMUNISTI SO ZGOJUFALI VOLITVE, TAKO KOT V ITALIJI (ITALIJANSKA MAFIJA), SEDAJ BO PA TA ŽENSKA, KI JE Z GOLJUFIO PRIŠLA DO STOLČKA, GOVORILA O POŠTENOSTI? HI HI HI HI HI,. JAO,... PA TO NI RES. Jezus pravi: Najprev vzemi bruno iz svojega očesa, potem pa vzeli iver iz očesa svojega brata. Hinavec.
jouža
27. 11. 2008 23.00
Tole \"...na njegovo željo...\" je najverjetneje zgledalo takole: \"Naredil si že preveč sranja. Al greš sam, al te bomo mi odstranili.\" Vendar je šel sam, ker se lepše sliši. Žalostno pa je, da je vlada to doumela ta zadnja in to šele ob koncu svojega mandata.
nikolitiho
27. 11. 2008 22.59
sandi, ti pa si pameten. Ti sploh izpita dobit ne bi smel, ne pa, da se še buniš! Tiho pa v kot!
sandi101
27. 11. 2008 22.13
Tale Romšek itak za drugo ni ... Očitno si je v prejšnjih letih dobro nafilal žepe sedaj v penziji bo pa kurbe lovil! Naj raje Kresalova pove kdaj misli omejiti oziroma ukiniti zakon glede odvzemov vozniških,že tako so nam pravice kratene,da mi nekdo jemlje moje znanje zaradi alkohola in to kljub temu,da že od vsega začetka nisem imel nobene pizdarije na cesti in da smo slovenci že od nekdaj nagnjeni k alkoholu ...
Buena Vita
27. 11. 2008 20.46
meni se smilijo policisti,ker reveži morajop delat , nesposobneži jimpa komandirajo
Kresalovka nima ne izkušenj z delom policije in ne pogojev za ministrco so pa ravno tako zaradi tega kar ukinili in spremenili zakon kateri je veljal do sedaj za ćasa Mateja,da je lahko sedaj ona ministrica. Sramota za Slovenijo je ona največja pa Pahor z njegovim toplovodarjem Rupljem.
Tonček Balonček
27. 11. 2008 19.32
Pa akkšen izpit iz policijskih pooblastil, to je za nižje kadre, saj tudi načelnik nekega oddelka na Ministrstvu za zdravje nima izpita iz npr. urgentne medicine ali porodništva, pa končno si lahko notranji minister brez šoferskega izpita. A mora imeti prometni minister tudi izpit za strojevodjo in vožnjo viličarja, mogoče mora biti še kapitan dolge plovbe?
Bojzi
27. 11. 2008 19.23
Kresalka, nehaj se igrat politiko, si mogoče samo za ministrstvo za zgago delat.
kritika@email.si
27. 11. 2008 19.01
Ker vidim, da se v tej vukoje.ini od Slovenije ne da drugače uspeti, bom prodal svojo dušo in šel v politiko. ;)
Kaplanos_
27. 11. 2008 18.48
Jaz sm rabu ful sole da sm v kadrovski,....teli butli nimajo nc! Ok sj nimam nc proti Pahorju,..mlad je se uci se! Upam da bo bolsi kot Jansa
Dragon_13
27. 11. 2008 18.47
Pa kaj zdej komplicirate, sej je ja vsem jasn, da je direktor že v naprej izbran, pa če je razpis al pa ne.
Sh00t3r
27. 11. 2008 18.28
Generalni direktor policije, pa niti izpita iz policijskih pooblastil ne potrebuje??
kritika@email.si
27. 11. 2008 18.17
Farsa! Itak pa je v tej banana republiki vse na glavo postavljeno. Ministrom ni potrebno imeti potrebne izobrazbe in izkušenj s področja, ki ga pokrivajo medtem, ko druge na najnižjih nivojih zasuvajo z nesmiselnimi pogoji. Fuj za tako brezsramotno dvoličnost!