Slovenija

Je bil Goršek potisnjen v odločitev, ki je sam ne bi sprejel?

Ljubljana, 08. 08. 2012 19.17 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Predsednik sindikata Zoran Petrovič pravi, da je imel Goršek med policisti veliko podporo. Po njegovem mnenju je dobil odstop "nenavadno dimenzijo", saj ni bilo navedenih konkretnih očitkov. Nekdanjo ministrico Kresalovo pa skrbi, da menjajo človeka, ki dobro vodi policijo.

Katarina Kresal upa, da policija ne bo postala orodje politike ali da bi se zmanjšala njena učinkovitost.
Katarina Kresal upa, da policija ne bo postala orodje politike ali da bi se zmanjšala njena učinkovitost. FOTO: 24ur.com

O odstopu generalnega direktorja policije Janka Gorška se je šušljalo že dlje časa, tako da današnja novica ni pretirano presenetljiva. Ker notranji minister Vinko Gorenak in Goršek na tiskovni konferenci nista pojasnila podrobnih razlogov za zamenjavo (govorila sta zgolj o razhajanjih in različnih pogledih na vodenje policije), ugibanja o ozadju niso povsem potihnila.

Najhitrejše prste je imel nekdanji notranji minister Aleš Zalar, ki je na Twitterju zapisal, da vsak odstop zaradi razhajanj z ministrom pomeni, da politika ne spoštuje avtonomnosti stroke. "Zdaj pa je le še vprašanje časa, kdaj bo Gorenak doživel nujno sejo odbora DZ za notranjo politiko ali interpelacijo," je še zapisal Zalar. Na novinarsko vprašanje o majavem ministrskem stolčku je Gorenak odgovoril v svojem značilnem slogu, da ga takšna ugibanja ne zanimajo, sploh "pa so ministri hitro pokvarljiva roba".

O Gorškovem odstopu je nekaj besed povedala tudi nekdanja notranja ministrica Katarina Kresal. Po njenem mnenju je odstop šefa policije vedno razlog za posebno pozornost. Sicer pravi, da nima informacij, da gre za politična vpletanja v delo policije, saj se ne giblje več v teh krogih, a kot pravi, "dobrega delavca se ne menjuje".

"Vlada, ki v tako kratkem času zamenja ali prisili v odstop vse predstojnike subjektov nacionalne varnosti (obveščevalno-varnostna služba, vojska in policija), je arogantna", pa je na Twitterju svoje mnenje izrazil Iztok Podbregar, nekdanji direktor obveščevalno-varnostne službe (Sova) in kratkotrajni predsednik LDS.

Krmarjenje med stroko in politiko

Zoran Petrovič (levo) in Radivoj Uroševič pričakujeta, da se novi direktor ne bo uklonil pritiskom nobene politične opcije.
Zoran Petrovič (levo) in Radivoj Uroševič pričakujeta, da se novi direktor ne bo uklonil pritiskom nobene politične opcije. FOTO: Miro Majcen

Večjo težo imata mnenji obeh predstavnikov policijskih sindikatov. Predsednik Policijskega sindikata Slovenije (PSP) Radivoj Uroševič nad odstopom ni presenečen, saj je bilo to "čutiti v zraku že od samega začetka nove vlade". Uroševič sicer meni, da je Goršek vodil policijo korektno in strokovno, svoje odločitve pa je vedno sprejemal po tehtnem premisleku. Predsednik PSP tako meni, da mora biti tudi nov direktor profesionalec, kar je Goršek zagotovo bil, ter da bo moral znati krmariti med stroko in politiko.

Nekoliko ostrejši je predsednik Sindikata policistov Slovenije (SPS) Zoran Petrovič. Pravi, da bi razumel, če bi bil vzrok odstopa strokovna napaka ali zloraba uradnega položaja. Ker pa ni bilo navedenih konkretnih očitkov, "je vsa stvar dobila nenavadno dimenzijo". O razlogih za odstop sicer noče špekulirati, če pa bi bil v ozadju dejansko "nedavni konkretni primer, o katerem so pisali mediji", je po njegovem mnenju takšna zamenjava "neugodno sporočilo za zaposlene". "Upam, da se motim," pravi Petrovič.

Goršek si je prizadeval za izboljšanje statusa policistov

Policisti skupaj z direktorjem policije Jankom Gorškom
Policisti skupaj z direktorjem policije Jankom Gorškom FOTO: Mira Matković

Sicer sodelovanje z Gorškom v finančno težkih časih ocenjuje za korektno. Goršek si je prizadeval za izboljšanje statusa policistov, pokazal pa je tudi občutek za usode posameznikov, s čimer si je pridobil naklonjenost številnih policistov. "Ni skrivati, da je imel veliko podporo," pravi Petrovič, ki dodaja, da je ob odstopu tudi nekaj nezadovoljnih in jeznih ljudi, saj so razumeli, da je bil potisnjen v neko odločitev, ki je sam mogoče ne bi sprejel.

Sindikat si bo po Petrovičevih besedah prizadeval, da bo zakonodajni postopek imenovanja generalnega direktorja policije postal čist in jasen. Pri izboru kandidatov s potrebnimi kompetencami bi moral na podlagi dvotretjinske večine v parlamentu biti izbran najboljši kandidat. Pri razrešitvi pa politika in parlament ne bi smela igrati nobene vloge. Prvega moža policije bi lahko razrešili izključno zaradi strokovnih napak.

Je pot do politične zlorabe represivnih organov sedaj res odprta?

Zaradi odstopa so v opozicijski Pozitivni Sloveniji zaskrbljeni za prihodnje neodvisno in zakonito delo policije. Po njihovem mnenju je "neusmiljeni kadrovski aparat največje vladajoče stranke odstranil še eno oviro na svoji poti". V PS menijo, da se za na videz enostavnim in neproblematičnim pojasnilom za odstop skrivajo kompleksni problemi, pred katerimi si javnost ne sme zatiskati oči. Po njihovem mnenju bi lahko bilo kaj povezano s tem, da je bila aretacija Vladimirja Voduška usodna za Gorška (kar sta sicer tako Goršek kot Gorenak zanikala).

PS je tako resno zaskrbljena zaradi delovanja vladne koalicije. Stranka SDS je po njihovem mnenju najprej prevzela pristojnosti nad delom državnega tožilstva, nato je začela posegati v delo tožilcev, sedaj pa se je še znebila direktorja, ki ni dopuščal vmešavanja v operativno delovanje policije. "Pot do politične zlorabe represivnih organov je sedaj odprta. To ni samo zaskrbljujoče, ampak za demokratično državo nevarno početje," so zapisali v PS, kjer menijo, da morajo o svoji vlogi pri rušenju ključnih podsistemov razmisliti tudi ostali koalicijski partnerji.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (324)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Tonček Balonček
09. 08. 2012 21.34
+0
Zdaj se ve, preden s earetira kakšnega simpatizerja, fena ali celo člana SDS, je potrebno vprašati Gorenaka, ta pa za vsak slučaj prosi za zeleno luč še Janeza Janšo!
Dongjang1
09. 08. 2012 21.29
+0
Ni kaj - Goršku je za čestitat. Celih nekaj mesecev se je uspešno uvlačil nekam svojemu šefu. To pa itak počnejo vsi taki in podobni polpismeni policajčki z MC Donalds faksi. Lizali so se oblasti v Jugi, lizali so se LDS, SD, NSI, povsod jim je uspelo. Pri tem so izdajali celo svoje kolege. Ampak dragi moji, pri SDS to ne uspe!
Tonček Balonček
09. 08. 2012 21.32
Kao da en, Gorenaku je uspelo, lizal se ej z ZKS, SDV,, KOS-om in drugimi obveščevalnimis lužbami, potem pa se je spreobrnil in postal SDS-jevec ter katolik! Očitno deluje!
anzi_mahackala
09. 08. 2012 19.26
+3
Goršek je podlegel političnim pritiskom, katastrofa je to da človek, ki želi delati spremembe mu vržejo pod noge krivico in odstopi. Le kaj jih še čaka , kaj šele nas..
MERDE-AVE-MERDE
09. 08. 2012 18.37
+3
generalni pri policiji, aretirajo človeka ki je izsiljeval, dober prijatelj janše, za nagrado ga minister kikne - živela svobodna demokratična Slovenija ! bruh bruh
MERDE-AVE-MERDE
09. 08. 2012 18.36
+0
kot v komunistični Koreji
subisubiw
09. 08. 2012 16.25
+3
Je bil Goršek potisnjen v odločitev, ki je sam ne bi sprejel? temu se reče retorično vprašanje
povemvsem
09. 08. 2012 14.39
+8
na komentar voditelja na nacionalni tv, da je majer notranjemu ministru "segel v srce", se je gorenak odzval, da ga je aktualni premier prepričal "s svojo poštenostjo". Gorenak: "Janša me je prepričal s svojo poštenostjo" torej tega kvazi policaja lahko vsak tat in kriminalec prepriča da je pošten!.verjetno ga je majer prepričal tudi v to,da je vodušek velik poštenjakar! za znoret!!!!
botjabotja
09. 08. 2012 17.41
Borut Šribar
09. 08. 2012 13.54
+8
samo se en korak vec k strankarski diktaturi
botjabotja
09. 08. 2012 17.41
-2
botjabotja
09. 08. 2012 17.41
-1
zaenotnost
09. 08. 2012 13.12
+7
Edino pravilno,da je na pritiske politike odstopil. S tem je pokazal pokončno držo poštenega človeka. Težka bo za Majerja, bomo videli do kdaj ŠE
beton
09. 08. 2012 13.35
-5
Hachi
09. 08. 2012 15.41
+1
idealnegani, se strinjam. Janka poznam tudi osebno in lahko z mirno vestjo povem, da je eden najbolj postenih in delavnih ljudi, kar jih poznam. nikoli ni bil strankarsko opredeljen. seveda pa je tale zamenjava posledica diktature, ki se jo gre Jansa, ki bi rad imel oblast nad vsem. samo cakam, da postavi se vojsko na ulice! katastrofa, kaj dela ta gnus. samo srecen je lahko, da zivi v Sloveniji, ker ce bi zivel v ZDA, bi bil ze zdavnaj prevodnik na elektricnem stolcku, zaradi ponarejanj in javnega blatenja predsednika drzave in to z izmisljotinami!!! da seveda ne govorim o ostalih svinjarijah!
irhaela
09. 08. 2012 12.58
+6
Po novem bo novi direktor policistom izdal ukaz, da če koga ujamejo pri kaznivih dejanjih oziroma prekrških in da je pripadnik SDS-ove stranke, ga bodo tako spustili, medtem ko pa bodo tiste, ki imajo pri sebi rdečo zvezdo, že pri najmanjših prekrških natrpali v zapore! Žal tako je sedaj pri nas! Tale vlada nas razdvaja in uničuje našo ljubezen do bratstva in edinosti, ki smo jih imeli imeli nekoč, davno v tistem skupinskem in družabnem življenju! Kdor je bil v stiski, smo kolektivno pomagali in prispevali denar, sosed je sosedu pomagal! Kaj pa sedaj? Ne, sosed sosedu nagaja, ni več družabnega življenja! Vsaka družina se drži zase in ni več zaupanja in ljubezni v sožitju, kot je bilo nekoč! Da o delavcih ne omenjam! Prej so bili plačani in varovani, sedaj pa ne več in vlada, kako pokvarjena je, nam očita, da so ravno zdravniki, učitelji, policisti in ostali v javnem sektorju krivi za delavčevo trpljenje...... Vi vlada, sedaj ste se izkazala kot najslabša in odvratna, podpora vam še naprej pada, le kaj si boste še izmislili, da nam nalagate tukaj v medijih! Tokrat ste prišli predaleč z vašo aroganco in maščevanjem! Tokrat predaleč ..Goršek je odstopil.....tokrat ste prišli predaleč.....že vemo, zakaj je odstopil, in ne bom bila presenečena, da bo sedaj skušala vlada ponarejati dokumente in na podlagi teh dokazov obrazložila, da Goršek ni primeren, da je kršil pravila, da je zlorabljal in še ne vem kaj.... Nič več vam ne verjamem .....vi kar lažite naprej, a glavno je, da jaz ne bom lagala....vi se kar igrajte z našimi življenji, jaz se ne bom igrala z življenjem posameznikov.....to je glavno pri meni in to je VEST!!!!
Martian
09. 08. 2012 15.02
-5
da Goršek ni primeren, da je kršil pravila, da je zlorabljal in še ne vem kaj... -- to že vsi vemo...sej je ja vozil neregistriran avto...pejt ti probat po avtocesti vozit neregistriran avto!
povemvsem
09. 08. 2012 15.11
+2
samo v janšizmu je možno,da je voziti neregistriran avto večji zločin kot so šverc orožja,ugrabitve,likvidacije,ponarejanja uradnih dokumantov,.....
srebrnibreg
09. 08. 2012 15.15
+2
Jaz sem ga mesec dni vozil brez tehničnega pa nisem imel nobenih problemov.
botjabotja
09. 08. 2012 17.42
+1
Tonček Balonček
09. 08. 2012 12.40
+8
JAnša pač formira ekipo, lotit se mora še sodišča in RTV-ja, Dela ter Dnevnika, potem gremo pa v svetlo ptrihodnost, postajamo pač svetilnik,. ki nam bo kazal pot v svetlo bodočnost! Brez tega majerja si Slovenije sploh en perdstavljam, če en bi on branil poštenja i, bi ans komunsioti že obrali do kosti! On je pa dober človek, ki ans sploh še drži pokonci, d ansimo umrli od lakote pod rdečkarji!
Hachi
09. 08. 2012 15.46
+2
RTV je ze kar nekaj casa v njegovi "lasti". recimo od casa, ko je Hri-barja prestavil iz 20. ure na polnoc, da ga ja ne bi gledali! pa Ozare non stop, in gostovanje v oddajah, kjer so vprasanja in odgovori vnaprej dogovorjeni! Sodisca tudi ze ima pod sabo, saj se je takoj spet pojavila Barbara, ki je zaposlena kot osebna "cistilka" dokaznega gradiva :D tako da Janezek gre kar lepo po vrsti, dokler ne bo vsega pograbil, kar je se sploh ostalo!
irhaela
09. 08. 2012 12.38
+4
To bo pri policiji počasi zavrelo in šele sedaj se bo vladi zavrtelo, ker bodo policisti sedaj bolj zaostrili in zahtevali svoje pravice in menda bo še večja zdraha, kot jo je imela vlada z njimi med njihovo stavko! Vso srečo naslednjemu direktorju...da vidimo....
SimonaHamer
09. 08. 2012 12.33
+2
Ni dosti odpreti okno Ni dosti odpreti okno, da bi se videlo polja in reko. Ni dosti ne biti slep, da bi se videlo drevesa in cvetove. Potrebno je tudi ne imeti nobene filozofije. S filozofijo ni dreves: so samo ideje. Je samo vsak od nas, kot kakšna klet. Je samo zaprto okno in ves svet tam zunaj; in sanje, kaj bi se dalo videti, če bi se okno odprlo, kar ni nikoli tisto, kar se vidi, ko se odpre okno. Fernando Pessoa (Prevod: Miklavž Komelj)
dostmam9
09. 08. 2012 12.18
+2
Vodilni kader v policiji, tožilstvo in sodna veja oblasti so tako kot NLB in NKBM glavna ovira, ki preprečuje, da bi Slovenija končno krenila po poti demokracije in sodobnega ter uspešnega tržnega gospodarstva. Zaradi teh gnojnih jam in gnojnih turov imamo v Sloveniji nekakšno vojno stanje med Kučanovim klanom ali kot se moderno imenijejo med pingvini in med Janezom Janšo in njegovimi podporniki. Če bi v preteklosti počistili omenjene gnojne jame in iz njih nagnali vse pripadnike udbomafije, bi na drugi strani tudi ne imeli Janeza Janše, ki s temi grabežljivimi in diktatorsko nastrojenimi silami neuspešno bije boj že več kot 20 let. Pri nas mora iti dejansko vse v maloro, pripeljali nas bodo na beraški boben in pod protektorat evropskih administratorjev, potem bomo pa zopet zadovoljni hlapci v butalah, kot smo bili pod Avstroogrsko in kasneje pod Srboslavijo.
zaenotnost
09. 08. 2012 12.53
+10
z lažjo, s prijemi kot jih uporablja Majer je nemogoče popeljati Slovenijo naprej...
povemvsem
09. 08. 2012 11.58
+7
sem prepričan da je goršku bila ponujena dobra cena za njegovo potezo!imeti v lasti prisluh botra kateri daje navodila podrejenemu je lahko zelo donosna rabota.upam da je janko zadržal vsaj eno kopijo!
povemvsem
09. 08. 2012 12.03
+7
da je tukaj skrita resnica potrjuje dejstvo,da goršek nit ni bil pretirano javno opljuvan,če izvzamemo sds-ova trobila kateri pa imajo zanemarljivo število bralcev.
ognjenorezilo
09. 08. 2012 12.24
-7
očitno jih bereš .. povej še nam kaj piše?
prašek
09. 08. 2012 11.50
+13
Je pa zanimivo , da Goršek odhaja s svojega mesta šele 1. oktobra !!! Pa menda ne mislijo , da bodo do takrat še vladali ???
povemvsem
09. 08. 2012 12.09
+8
!o mislijo,mislijo! a veš kaj je bilo 93 ko so majerja odstavljali?takrat je imel oboroženi paravomo in ti so se prekvelikvicirali v tajno osebno službo in ne morejo majerja zasčiti pred nezadovoljno maso ljudi.tudi to je en razlog da rabi majer zvestega lastnega čuvaja na čelu policije!
prašek
09. 08. 2012 12.18
+5
Vem ja , kaj se je dogajalo ! Pripravljal se je državni udar , ker so Velikega Vodjo odpustili !
botjabotja
09. 08. 2012 17.42
-2
cepec22
09. 08. 2012 11.49
+3
Vlada rabi svojega cloveka, ki bo delal, kar oni hocejo, saj se sicer lahko zapeljejo! Tudi neposlusnega psa pri hisi zamenjajo, to pa je vendar povsemtako. Ko bodo vsi plesali na muziko vlade, kakor oni hocejo bo drzava po meri golobucnika, ki sam ne ve kaj hoce. No ljubi slovenceljni, zeleli ste sedaj pa poslusajte!!!
povemvsem
09. 08. 2012 11.43
+4
majer je pri vodušku naletel na mino. ujel se je v prisluhe policije.zato se mu je čisto odtrgalo in takoj je v javnost prišla informacija da se cenetu slabo piše.pravtako je zblaznel tudi cene ker ga goršek ni obvestil kaj majerja čaka na vročem stolu. sledili so napadi provladnih rumenih medijev in zadnje gorškove izjave za medije nakazujejo, da je z mesta generalnega direktorja policije odstopil zaradi pritiskov po odmevni aretaciji "novinarja" voduška. mafijski botri pač ne pustijo na cedilu svoje člane,tako lahko pričakujemo da bo vlado vsak čas zunaj in da bo nemoteno lahko peljal svoj projekt naprej.seveda taka usluga ni zastojn,poleg običajnega davka šefu bo treba dodati še kakšno kovertico!
wsharky
09. 08. 2012 11.43
+2
... uf na tej sliki je pa Katarina zelo zapeljiva ...
Tonček Balonček
09. 08. 2012 11.22
+8
TA vlada bi morala ustanoviti dodatmni resor, Ministrstvoza diskreditacijo Jankovića, Pirejvca, Sverlane Makarovič, Mojce Pašek, Aleša Bregerja, perdsedniak države, bivšega predsednika države, Stanovnika ter drugih kontrarevolucionarjev ter ultralevičarejev in sovražnikov države! Minsiter bi bil lahko kar Tomaž Majer!
mufic
09. 08. 2012 11.37
+0
chiri
09. 08. 2012 12.16
+0
Ma kaki iz Portoroža, ta drugi iz Grasuplja