Slovenija

Je bil falcon prizemljen zaradi slabe usposobljenosti pilotov in tehnikov?

Ljubljana, 08. 01. 2014 14.09 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Jure Brankovič/Miha Raičevič
Komentarji
202

Poročilo obrambnega ministrstva o zamudi poleta iz Moskve z ministrom Jakičem in premierko Bratuškovo je precej dvoumno. Sprva nihče ni vedel, zakaj se motor ni prižgal, naslednji dan pa naj bi tehniki poskusili odpreti ventil, ga zaprli in letalo je čudežno poletelo. Strokovnjak meni, da so tehniki slabo usposobljeni, politika pa vidi drugo zaroto.

Falcon
Falcon FOTO: Miro Majcen

Od obrambnega ministrstva smo pridobili poročilo o zakasnjenem poletu iz Moskve decembra lani, ko je letalo namesto 10. decembra zvečer iz ruske prestolnice proti Ljubljani poletelo naslednje jutro. Na letalu sta bila tudi minister za obrambo Roman Jakič in premierka Alenka Bratušek. V poročilu je zapisano, da je posadka letala pred poletne procedure začela že tri ure pred načrtovanim vzletom, saj so bile takrat v Moskvi temperature med -12 in -18 stopinj Celzija.

V sredo 22. januarja bosta na Lampeduso s falconom spet letela Alenka Bratušek in Roman Jakič. Obiskala bosta slovenske mornarje, ki sodelujejo v akciji reševanja beguncev. Zaradi višjih temperatur ne gre pričakovati podobnih težav kot v Moskvi.

Ko so želeli letalo prepeljati na mesto za razledenitev, so ugotovili, da desni motor ne vžge, kot bi moral, pri levem motorju pa ni bilo nobenih težav. Poklicali so podjetje RUAG AOG s sedežem v Ženevi, ki servisira letala tipa falcon in skušali motor zagnati po njihovih navodilih, a uspeha ni bilo.

Ker RUAG AOG na moskovskem letališču Vnukovo ni imel licenciranega serviserja za dotični tip letala, ki bi lahko pomagal, so se dogovorili, da počakajo do naslednjega dne, ko bodo v centru prisotni tudi drugi strokovnjaki za motor. S tem so se strinjali, saj je bila ura že 23.00.

Naslednji dan pa se je posadka po preučitvi sistema odločila, da na desnem motorju poskuša ročno odpreti ventil za zagon motorja in ga nato vrnila v zaprt položaj. Ko so to storili, so o tem obvestili RUAG AOG center in dobili odobritev za ta postopek. Nato so po njihovih navodilih še enkrat izvedli postopke za zagon motorja, ki je bil naposled uspešen. Preverili so vse parametre motorja in ugotovili, da je z motorjem vse v redu, zato so lahko poleteli. Med poletom nato ni bilo nobenih posebnosti.

Jakič poletel s falconom - 3
Jakič poletel s falconom - 3 FOTO: Jure Brankovič

So tehniki in piloti sploh dovolj dobro usposobljeni?

Govorili smo z Vinkom Golobičem, ki slovenskega falcona zelo dobro pozna, saj ga je več let servisiral tudi sam. Pojasnil je, da bi lahko bila vzroka za takšno napako dva. Posadka oziroma letalski tehniki bi morali po njegovih besedah oba prepoznati, če bi bili za to dovolj dobro usposobljeni. Sam je prepričan, da ventil, ki je omenjen v poročilu, zaradi nizkih temperatur, kot so navedene, ne bi smel zatajiti. "Problem je verjetno v tem, da posadka in piloti takoj prvi dan niso niti vedeli, da je to mogoče narediti. To imajo napisano v vseh procedurah," je pojasnil strokovnjak.

Drugi razlog, zaradi katerega niso uspeli zagnati motorja, pa je po njegovem mnenju bolj verjeten – da se je na spodnjem delu vhoda v motor, kje se vrti fen, nabrala voda, ki je zamrznila. V tem primeru bi posadka morala vedeti, da se to napako odpravi tako, da je treba sneti pokrove motorja in fen zavrteti ročno, še pravi Golobič, ki ima za servisiranje falcona 2000 tudi opravljeno licenco.

Opozoril je še na eno stvar. Letalo je vpisano v vojaški register, to pa pomeni, da tehnično osebje za vzdrževanje takšnega letala ne potrebuje uradne licence za servisiranje. Zato sam tudi dvomi, da licenco za dotično letalo zares imajo. "S tem letalom imajo tudi premalo izkušenj," je prepričan.

Jakič: Popolnoma zaupam osebju

Obrambni minister Roman Jakič je danes med obiskom 72. brigade Slovenske vojske spregovoril tudi o tem. "Delegacija je skupaj s predsednico vlade sedela na letalu in se želela odpeljati, ko je prišel pilot povedat, da letalo ne more vzleteti zaradi okvare na desnem motorju," je opisal.

Poudaril je, da popolnoma zaupa osebju, ki je na ministrstvu zadolženo za vzdrževanje letala. "Popolnoma zaupam pilotom slovenske vojske in v tem primeru mislim, da so ravnali prav, da letala niso dvignili, glede na to, da so jim inštrumenti kazali okvaro. Po svojih najboljših močeh so v razgovoru s serviserji v tujini in doma to napako naslednji dan odpravili, da smo lahko poleteli proti Ljubljani," je še dodal.

Drugačno zaroto pa vidi politika

Takoj po vrnitvi slovenske delegacije v Slovenijo so se pojavila ugibanja, da bi lahko bil razlog za zamudno vrnitev tudi druge narave.

Poslanec SDS in nekdanji notranji minister Vinko Gorenak je na svojem blogu že 12. decembra lani – torej en dan po vrnitvi slovenske delegacije – zapisal, da bi lahko bile razlog za podaljšanje bivanje delegacije v ruski prestolnice hišne preiskave pri domnevnih osumljencih oškodovanja javnega premoženja v zadevi športnega parka Stožice. Eden izmed preiskovancev je bil namreč tudi minister Jakič, ravno njegov resor pa tudi upravlja z letalom. Gorenak opozarja, da bi bil Jakič, če bi bil takrat v Sloveniji, kot minister pridržan vsaj za čas trajanja preiskav.

Poročilo o dogajanju s falconom v Moskvi

SORODNI ČLANKI

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (202)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

HooplaToopla
09. 01. 2014 17.54
+2
Ne bom ugibal, ker je možnosti veliko. Brez najmanjšega dvoma, gre pa za nekakšno sleparijo. --- Jakič je prefrigan lump, da malo takih in se ne bi prav nič čudil, če Falcona nenadoma ne bi bilo nikjer več. Izpuhtel. ---> Potem pa bo Jakič začel kazati razno-razno dokumentacijo, da je na servisu, pa zaplenjen v Izraelu, pa stroški hangarja v Varšavi so bili visoki, pa rezervni deli so se podražili, pa nazadnje je bil na servisu v Madridu in potem je crknil v Budimpešti in se Jakič komaj zmeni, da založi Falcona, ker bi bilo predrago za nazaj hangar plačevat, pa nov servis in spet novo usposabljanje posadke, pa diploma za mehanike ... Čez eno leto se bo pa Jakič pohvalil, da je zrihtal in se že vse zmenil, da bo treba doplačat še samo dva milijona poleg tega da ni več aviona in bo konec trpljenja ... In da če ne bi bilo njega, bi stalo pa to okrog 9 milijonov in da je prav, če bi on dobil vsaj dva milijona nagrade zato, da se je znebil tega dragega hudiča. ---> Čez dva tedna nam bodo pa povedali, da so si kupili novega za 112 milijonov, najboljšega.
Kajtimar
09. 01. 2014 08.59
+5
ma kej majo na lamepuso za obiskovat mornarje. ti imejo drugo pametno delo ko gledat politike. če pa nimajo oboji kaj za delat, pa nej gre ladja drugam... politika pa delat
blokirani
09. 01. 2014 08.20
+8
Preveč naključij je v tej zgodbi, da bi držala. Tudi novinarka je bila na mestu pred prihodom kriminalistov.... Da Jakič ni bil o vsem predhodno obveščen? Malo morgen!
wolfterier
09. 01. 2014 16.12
+1
Če bi pilotiral GaGa Miško,bi bili dva dni prej doma...
Gaby Leskovar
09. 01. 2014 08.07
-4
Uff, gospod VInko GOLOBIČ... vas je pa zelo prizadelo, ker MORSU ne morete več izstavljati mesečnih računov za nekaj tisočakov na mesec zato, da ste hodili "segrevat" avijon in pumpat gume...
Komandant Stane
09. 01. 2014 08.01
+6
Na falconu so samo neusposobljeni ljudje, ki absolutno nimajo nobenega ozadja iz letalstva. Tudi sami tehniki, so premalo usposobljeni, za vzdrževanje letala. Da niti ne govorim o ostalem potrebnem osebju, za vzdrževanje ter organizacijsko logistiko. Glede falkona, edini ljudje ki imajo tam izkušnje iz letalstva in so dejansko v samem letalstvu. pilotska posadka. Ostalo pa je skupek pehote in podobno. - - - To so informacije iz zaupnega vira in držijo kot pribito. Vojska se spreneveda seveda, ker ne smejo priznati, da so zopet postavili neusposobljene ljudi na neprava mesta. To kar se dogaja v SV danes, je absoluten podn od podna. Oficirski kader je po večini nesposoben sprejemati odgvorne odločitve. Konstatno se grejo neke reorganizacije, rezultat je vse slabši. Bistvo teh reorganizacij in transformacij pa je, iskanje načina kako pobrati vse majhne dodatke in vse kar se lahko da navadnemu vojaku. NA račun tega, da vzamejo vojaku, pa sebi delijo povišanja in denar. Primer "Božič", nekdanji poveljnik 10 MOTB. Ta bi moral letet iz vojske že pred leti, ko je bil IRSO pri njemu v poveljstvu 10 MOTB, ko je takrat poveljeval temu bataljonu, zaradi težkih kršitev Pravil Službe Slovenske vojske, zaradi prevar z nadurami, potnimi stroški. Zaradi samovoljnega brisanja oddelanih ur navadnih vojakov in še bi lahko našteval. To je samo eden primer. Navadnemu vojaku se vse jemlje, na poveljstvih in generlaštabu si pa delijo medalje, priznanja in napredovanaj po činih ter v plačnih razredih. Tako je tudi ta fikus od Božiča seveda napredoval. Brez vojaka je oficir nič pa še manj od nič, pa naj bi preživel na minimalni plači. Nihče od teh primitivcev na poveljstvih in generalštabu pa se ne zaveda. Tega se pa žal ne zavedajo, samo igrajo se vojake in v večini primerov, sami sebi opravičujejo obstoj z naravnost smešnimi idejami, reorganizacijami in vedno novimi spremebami miniaturnih pravil ter navodil za delo. Večina, razen izjem so prazne oficirske uniforme. Izjeme želijo kaj pametnega narediti, vendar pa jih je premalo in system je tako naravnan, da se jih hitro odstrani ter postavi na položaje kjer nimajo možnosti vpliva, če so preveč kritični do ustaljenega sistema. Da niti ne govorim o naših vrlih minsitrih za obrambo. To so za moje pojme izdajalci Slovenskega naroda, kot v bistvu večina politikov. Vsi, ampak vsi so delali in delajo v škodo naroda. Edini dober minister za obrambo, ki je kaj pozitivnega storil za navadnega vojaka, tistega ki je v blatu, mrazu in dežju - - je bil Erjavec ( Pa čeprav je politik ). Tu pa se je videlo, da je ponosen, da je minister in ko je on bil na tem položaju, se je boril za navadnega vojaka in ni dovolil politiki in preostali bandi za J.J. na čelu, da bi jemali vojakom. Še dal nam je. . . Potem pa pridejo na sceno zopet marionete in smo tu kjer smo. ( Predno pa kdo skoči v zrak, da tako ali tako, živimo na račun davkoplačevalcev, tudi MI plačujemo davke in je ta komentar neupravičen. Če jih ne bi plačevali, tako kot vsi ostali, potem bi ta komentar bil upravičen, tako pa ni ). Sramota za eno državo ki naj bi bila napredna, civilizriana in se ima za državo EU, kako se take izjemne svinjarije dogajajo. Ne samo v vojski, povsod. To že res ni več normalno, kako vsi ki so na položajih, kradejo in goljufajo. Od vojske, do vseh ostali ministerstev, Bank itd. Psi lajajo, karavana pa gre naprej. Pa ne more se zgoditi, da se take kraje denarja dovolijo in da so nekaznovane. Reveža se na križ pribije za 10€ - - Če pa ukradeš na bilijone evrov, in se potem meče v banke na milijone evrov, da se jih kao naredi stabilne - - Pa nihče ne odgovarja. Goli otok spet odpret - - Mene je sram, da živim v tako skorumpirani državi, kjer ni nobenih pravic, kjer se lopovi redijo, navadni ljudje pa trpijo. Politki naj bi služili narodu in ne obratno. Kar pa se ne zaveda ta banda ki je v parlamentu. Služiti domovini - - - Takšni domovini, ki dela tako s svojimi državljani, policijo in vojsko, čemu le. . . . . Dejstvo je, da
ce.ce.
09. 01. 2014 07.12
+4
Joj kakšni trači..in zato tah haloo..itak da niso poleteli zanalašč..al je pa to politični konstrukt?
cool29
09. 01. 2014 05.19
+3
Mogoce je bil pa ta avion predolgo nepremicnina.
caps1
09. 01. 2014 05.11
+8
Če bi bil Janśa na avionu, bi bil takśen naslov: JANŠA NAMIRNO OSTAL V MOSKVI, ZARADI HIŠNE PREISKAVE NA NJEGOVEM DOMU!!
O?e naš
09. 01. 2014 07.32
-3
....bolj verjetno bi se naslov glasil ,,Udbomurgeljska mafija sabotirala letalo!".........
wolfterier
09. 01. 2014 16.13
+1
RoccoS
09. 01. 2014 00.43
+12
2 govora na partizanskih proslavah in vse mu bo oproščeno! Tako to funkcionira pri nas!
vrtnar01
08. 01. 2014 23.19
+5
lahk bi ga štartali na kurbel,sigurno ga imajo zraven
eddy kenway1
08. 01. 2014 23.09
-4
Ta 24 ur lupa nekaj o letalih Pomojem noben od njih letala razen na sliki sploh se ni videl. Slo je za cisto normalno proceduro Majstri na 24 ur pa spet iz misi delajo slona
Ravenstein
09. 01. 2014 00.06
+3
Menda so govorili z več piloti, slabo spremljaš...
materjek123
08. 01. 2014 22.54
+6
Če bi bilo tole res kar pišejo bi g.Bratušek naslednji dan šla s tramvajem iz Rusije domov, Bi jo bilo tolk strah.
materjek123
08. 01. 2014 22.47
+7
Saj pilot in tehniki niso neki amaterji,tako jim je bilo naročeno pa pika. Vprašajte jih.
Ravenstein
08. 01. 2014 22.47
+5
Po izrazu in mimiki iz videa lahko sklepam, da se spet laže in zavaja, tega zgleda ne morete prikriti...
KRUMPAVI
08. 01. 2014 22.46
-1
toti fliger bi že mogo dol pasti bi več zaslužili od zarovalnice
CtrlDelete
08. 01. 2014 22.40
-4
Falcon je ostal prizemljen zato ker se je pilot PRAVILNO odločil! Vprašajte raje pilote, ne pa SDS klub!
materjek123
08. 01. 2014 22.33
+13
Še YUGO Koral 45 je kresnil pri -18 kako pa da FALKON 2000 ni je pa precej čudno.
Balki30
08. 01. 2014 22.37
+12
Na višini letenja je temeperatura trikrat nižja.Poleti, pozimi pa še bolj.To je zelo čudno ja.
r_inkvizitor
09. 01. 2014 02.05
+5
Ne ravno trikrat. Če govoriš o razmerjih, uporabljaj K in ne C. Vseeno pa je temperatura na višini leta bistveno nižja od -18°C.
Nowotny
08. 01. 2014 22.21
+21
Jaz o taki nesposobnosti pilotov ne verjamem. Verjamem pa tistim, ki sumijo da je bil interes, da Jaklič ostane v tujini zaradi hišne preiskave. Dvomim, da bi vlada rada videla da bi ga odpeljali na zaslišanje ali pa na pridržanje. Dragi moji, kar se vam dogaja v Sloveniji je milo rečeno.. komedija.
franceljtancelj
08. 01. 2014 22.02
-1
-18C pa motor ni vžgal?? Je mogoče kdo pomislil na vodo v gorivu? Ne bi bilo prvič.
nan?iban?i
08. 01. 2014 21.24
+14
Sta morala še nekaj Rubljev zapraviti v igralnici nato pa se še malo pocrkljati,če je bilopa tako mrzlo!!!!!!!!!!!!!!!