Slovenija

Jazbinšku preprečili vstop v mestno hišo

Ljubljana, 30. 05. 2011 18.05 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Varnostniki so ljubljanskemu svetniku Mihi Jazbinšku preprečili vstop v mestno hišo. Mestni svet ga je namreč izključil z obravnave enega od aktov, vendar Jazbinšek trdi, da se je hotel le vpisati za naslednjo sejo.

Miha Jazbinšek
Miha Jazbinšek FOTO: Aljoša Kravanja

Varnostniki so ljubljanskemu svetniku Mihi Jazbinšku preprečili vstop v mestno hišo. Jazbinšek, ki so ga svetniki na aprilski seji izključili ob obravnavi sprememb akta o javno-zasebnem partnerstvu za izgradnjo Ilirije, je zatrjeval, da se ni želel udeležiti nadaljevanja te točke, ampak se v preddverju vpisati za naslednjo sejo.

Varnostniki so svetniku Zelenih Slovenije v atriju mestne hiše pred stopniščem preprečili vstop v prvo nadstropje. Na Jazbinškovo prošnjo mu varnostniki niso želeli pokazati pooblastila, zato je svetnik poklical policijo.

Kot je namreč prepričan, mu ne bi smeli preprečiti vstopa v preddverje dvorane za seje mestnega sveta, kjer bi se lahko vpisal na majsko sejo, ki sledi nadaljevanju aprilske, in tudi dvignil ter prebral dodatno gradivo za majsko sejo.

Varnostniki so zatrdili, da bodo Jazbinšku dovolili vstop na majsko sejo.

Vsak svoje stališče so pojasnili tudi policistoma, pozneje pa so varnostniki pokazali tudi pooblastilo. Policista sta po popisu dejala, da bo dogodek zabeležen na Policijski postaji Center, in odšla. Tudi Jazbinšek je nato odšel iz atrija mestne hiše in se ni vrnil na začetek majske seje.

Kot je v izjavi za medije pojasnil župan Zoran Janković, ne ve, kaj bo naredila policija. "Sklep mestnega sveta je treba spoštovati in sem ga spoštoval," je poudaril.

Med zapletom v atriju se je v razpravni dvorani že začelo nadaljevanje aprilske seje, pozneje so svetniki tudi potrdili spremembe akta o javno-zasebnem partnerstvu za izgradnjo Plavalno-gimnastičnega centra Ilirija. Projekt naj bi zajemal športni del s pokritim olimpijskim bazenom, gimnastično dvorano in druge večnamenske športne prostore ter garažno hišo. V primerjavi s prejšnjim konceptom projekta pa ni več komercialno-trgovskega dela.

Ob obravnavi te točke si je Jazbinšek na aprilski seji s svojim ravnanjem najprej prislužil županov opomin, nato ukor, potem pa so mestni svetniki na županov predlog izglasovali njegovo izključitev s seje. Ker seje ni želel zapustiti, je župan odločil, da sejo prekine in da jo bodo nadaljevali prihodnjič, brez Jazbinškove navzočnosti.

Kot je v izjavi za javnost dejal svetnik SDS in tudi predsednik ljubljanskega odbora stranke Dragutin Mate, je ogorčen nad tem, kar so danes v mestni hiši doživeli ob prihodu vseh svetnikov že slabo uro in pol pred začetkom seje. "Vsi smo morali mimo štirih, petih varnostnikov, ki so očitno gledali, kdo prihaja na sejo," pojasnjuje Mate in dodaja, da je bilo to za marsikoga neprijetno. Kot pravi, "kaj takšnega človek ne bi pričakoval v mestni hiši, v hramu demokracije za mesto Ljubljana".

Do omenjenih dogodkov je po njegovih besedah prišlo predvsem zaradi tega, ker je v mestnem svetu "kakršno koli drugačno mnenje takoj tarča nekega napada ali nekega posmeha, pri tem pa seveda niso vsa mnenja, ki jih izražamo in do katerih imamo pravico, kar tako za vreči stran, ampak bi se bilo vredno o marsikateri stvari bolj temeljito pogovoriti".

KOMENTARJI (22)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

aquauris
31. 05. 2011 12.29
Bo vseeno dobil sejnino? Svet na kanalu A, kako je s tem?
wsharky
31. 05. 2011 11.21
...saintjozef... dokler koruptivno-klientelisticnega Zokića podpira koruptivno-klientelisticna LDS - ki nadzira organe pregona se Zokiću ni treba bat, da bi kriminalisti za boj proti korupciji potrkali na vrata njegove pisarne ...
wsharky
31. 05. 2011 11.18
... Sramota za MOL - g. Jazbinsek ne dajte se ustavit koruptivnemu juznjaku...
Danger_Mouse
31. 05. 2011 07.40
Se mi je kar zdelo, da je Miki Muster vizionar...
Frane Šajn
31. 05. 2011 06.45
alterego: MORDA PA RAVNO ZATO!
alterego
30. 05. 2011 23.22
to ni prav! jaz sem zadnjič Jazbinška volil, zakaj človek ne sme na sejo!?
major1
30. 05. 2011 22.40
Čudno omejevanje dela svetnika, čisto po župansko, kjer postavljajo svoja pravila ustrezna za uresničitev svojih virtualnih projektov.
HIPOKRATKA
30. 05. 2011 21.37
Kaj si vse ta Jankovič dovoli? Ljudje božji, ali ga boste še volili?
Irie007
30. 05. 2011 21.19
Kolk se eni petelinte žez Jankoviča brez osnove. Osebno ga tudi jaz ne cenim preveč zaradi arogance, samovolje...Ampak, če v statutu ms piše, da lahko svetnik zaradi kršenja statuta dobi opomin, kasneje ukor ter glasovanje za izključitev iz seje, kje je tukaj pol kršitev župana. Jankovič ipak ni neumen, da bi se pustil odplakniti na tak cenen, neumen način.Torej če ne bo obtožen je bil Jazbinšek upravičeno izključen iz seje.
saintjozef
30. 05. 2011 20.51
Enkrat bo le potrebno seštet vsa dejanja Jankovića, ki niso v skladu z ustavo RS. In seveda ukrepat.
pupa_od_anbot
30. 05. 2011 20.40
@vunderberger: saj so bili izvoljeni...(v LJ in KP) pa si misli kar češ in našega mislijo še enkrat..
porka.malorka
30. 05. 2011 20.38
Ta pa je res šerif divjega zahoda. In mi mu to dovolimo?????
proofreader
30. 05. 2011 20.33
Pravilno. Če se Jazbinšek ne zna obnašati, naj ga odstranijo. Saj ni v vrtcu.
Meri.m
30. 05. 2011 20.18
Jazbinšek je edini, ki je poskrbel, da je en del pogače družbenega premoženja razdelil med narod.
VURDERINGER
30. 05. 2011 19.16
Sedaj smo prišli že tako daleč, da nas bodo pritepenci iz JUGA ven metal.
mac4_m
30. 05. 2011 19.07
Prišli smo torej tako daleč, da župani zlorabljajo svojo funkcijo in protiustavno ukinjajo demokracijo in rezultate demokratičnih volitev... Pričakujemo, da bo pozicija v slovenskem parlamentu izglasovala, da se prepreči vstop opoziciji..
mac4_m
30. 05. 2011 19.05
mestni svetniki so izvoljeni na lokalnih volitvah in zastopajo svoje volilce. Župan nima najmanjše pravice izvoljenemu predstavniku ljudstva preprečit udeležbe na nobeni seji. Kot da bi predsednik parlamenta preprečil vstop enemu od izvoljenih poslancev v parlament. Ne vem, kaj si določeni ljudje v tej državi mislijo, da so. Je pa jasno, da ne dopuščajo določenemu delu ljudstva in njihovemu predstavniku vpogleda v elekta posle...
Nad.oblaki
30. 05. 2011 19.02
Ta tudi vse projekte od župana takoj zavrne (pa ne rečem, da so vsi dobri) tudi če bi šlo samo za postavitev koša za smeti v eni izmed ulic... bi že našel nekaj.
svegel
30. 05. 2011 18.44
To je pravna drzava
Gosposvetski
30. 05. 2011 18.41
Okolju in Ljubljani prijazen, vendar nevšečen Jankoviću in njegovim. Šala je preprečit vstop in še kaj več??