Slovenija

Jazbecu za vsa pojasnila ministrom zmanjkalo časa, ker je odšel v tujino

Ljubljana, 18. 02. 2015 06.35 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Guverner Banke Slovenije Boštjan Jazbec je moral znova pojasnjevati postopek sanacije bank, tokrat vladi. A ministri niso dobili vseh pojasnil, saj je zaradi njegovega odhoda v tujino zmanjkalo časa. Vprašanj ministrov je namreč veliko.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Jazbecu je zmanjkalo časa za pojasnjevanje
    01:06
    Iz SVETA: Jazbecu je zmanjkalo časa za pojasnjevanje
  • Iz 24UR: Premalo časa za zagovor
    02:25
    Iz 24UR: Premalo časa za zagovor

Guverner Banke Slovenije Boštjan Jazbec, ki je zaradi ukrepov v okviru sanacije bank postal tarča številnih kritik, je na povabilo premiera Mira Cerarja dejstva pri reševanju bančnega sistema pojasnjeval še članom vlade.

A vseh pojasnil danes še ni podal, nadaljeval bo na prihodnji seji vlade, saj je danes zaradi njegovega odhoda v tujino zmanjkalo časa, je ob odhodu s seje povedal prvak SD Dejan Židan.

Iz vladnega urada za komuniciranje so po vladni seji sporočili le, da je guverner vlado izčrpno seznanil s postopki in izvajanjem sanacije bank in odgovoril na številna vprašanja.

"Iz odgovorov guvernerja Jazbeca ne izhaja, da so bile pri tem storjene nepravilnosti, o katerih se razpravlja v medijih. Na osnovi dosedanjih informacij in pojasnil ni razlogov za nezaupanje v guvernerja in Banko Slovenije," piše v sporočilu za javnost po seji vlade.

Guverner je sicer sejo vlade zapustil brez izjav novinarjem. Po Židanovih besedah so njegovi odgovori sicer dobri, a je še kar nekaj vprašanj. Razprave tako danes niso končali.

Židan je dejal, da je sam Jazbecu postavil 14 vprašanj, odgovori pa so poglobljeni. Pojasnil je tudi nekatera ozadja, ki jim doslej niso bila dovolj znana, je še dodal Židan, ki za zdaj tudi ne more reči, da Jazbec nima njegovega zaupanja.

Boštjan Jazbec je moral znova pojasnjevati postopek sanacije bank, tokrat vladi.
Boštjan Jazbec je moral znova pojasnjevati postopek sanacije bank, tokrat vladi. FOTO: Reuters

Erjavec s pojasnili zadovoljen. Ocenjuje, da ni bilo v postopkih nič narobe

Tudi minister za zunanje zadeve in prvak DeSUS Karl Erjavec je zadovoljen s pojasnili guvernerja. Res pa je, da še ni odgovoril na vsa vprašanja, je dodal Erjavec. Na svoja vprašanja je prejel odgovore in ocenjuje, da ni bilo v postopkih nič narobe. Poleg pravilnosti postopkov v zvezi z dokapitalizacijo ga je zanimala še ustreznost višine dokapitalizacije bank.

Seveda se po Erjavčevih besedah še vedno postavlja vprašanje glede izbrisa podrejenih obveznic, a bo pri tem treba počakati na odločitev ustavnega sodišča. Danes so se tudi dogovorili, da bi vlada želela z Jazbecem razpravljati na podlagi gradiva, ki ga bo Banka Slovenije pripravila za izredno sejo DZ.

V tem gradivu pa pričakujejo vse detajle in okoliščine dokapitalizacije. "To bi radi videli črno na belem," je poudaril Erjavec. Spomnil je, da so bili tudi sami v vladi, ko so te odločitve sprejemali, a so pač zaupali nekdanjemu ministru za finance Urošu Čuferju in osrednji banki.

Ali bi se zavzel za spremembo zakonodaje, s katero bi nad Banko Slovenije vzpostavili večji nadzor, pa Erjavec težko ocenjuje, saj naj bi bila ta samostojen organ, ki je vključen v sistem Evropske centralne banke.

Jazbec bo sicer ukrepe za sanacijo bank, o katerih so se pojavili sumi nepravilnosti, zagotovo pojasnjeval tudi na izredni seji državnega zbora v začetku marca. Pod zahtevo NSi za sejo so se podpisali skoraj vsi poslanci, le ZL je danes poslala še nekatere pripombe. Prav zato je vložitev zahteve pričakovati prihodnji teden, so pojasnili v NSi.

Nepravilnosti pri sanaciji bank

Banka Slovenije se je v minulih dneh znašla pod pritiskom javnosti zaradi očitkov o domnevnih nepravilnostih pri ukrepih za sanacijo bank konec leta 2013 in lani, predvsem v povezavi z določitvijo cene likvidacijske vrednosti posamezne banke ter z izbrisom delnic in podrejenih obveznic. Jazbec je vse očitke v minulih dneh večkrat odločno zavrnil.

Politika je enotna, da je treba to zadevo razčistiti. V parlamentu so se zavzeli za uvedbo najrazličnejših preiskav in revizij, DZ bo o sanaciji bank razpravljal tudi na izredni seji. Konkretna pojasnila in odgovore na odprta vprašanja pa zahteva tudi ministrski zbor. Banka Slovenije zaenkrat uživa zaupanje vlade, če pa se bo izkazalo, da so bile storjene nepravilnosti, bo vlada vse pristojne pozvala k takojšnemu ukrepanju, je napovedal premier.

Vpleteni v zgodbo sicer čakajo na odločitev sodišča o ustavnosti dejanj v tej zgodbi. Ustavno sodišče je lansko jesen odločilo, da se bo v postopku ustavne presoje zakona o bančništvu in novele tega zakona, ki je bila ena od podlag za razlastitev imetnikov podrejenih obveznic in delnic podržavljenih bank, obrnilo na Sodišče EU v Luksemburgu. Do njegove odločitve pa je postopek za oceno ustavnosti prekinilo.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (340)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

BioUm
19. 02. 2015 18.35
Ropanje v OBLIKI NACIONALIZACIJE, kar so naredili z lastniki JE VELEIZDAJA ENAKA DENACIONALIZACIJI LETA 1946. GRE ZA NEUSTAVNO IN NEZAKONITO DEJANJE. VSI MORAJO NEMUDOMA PROČ. LJUDEM JE POTREBNO TAKOJ VRNITI NJIHOVO LASTNINO. ZA VSE, KAR JE BILO DOKAPITALIZIRANO JE POTREBNO IZDATI DRŽAVNE LASTNINSKE CERTIFIKATE. NAJSTROŽJE JE POTREBNO PREPREČITI TAKŠNE POSEGE V LASTNINO. ZAŠČITA MORA BITI NA NIVOJU ČLOVEŠKEGA ŽIVLJENJA. ROPARJI SO IZVEDLI VELEIZDAJNO DEJANJE. ZDRAVILO, KI JE SKLADNO Z USTAVO JE. ZA VSAKO OD TREH VEJ OBLASTI JE POTREBNO IZVESTI LOČENE VOLITVE. TAKO BO TAKOJ PREPREČEN LOBIZEM, KLIENTELIZEM IN LAŽNA DEMOKRACIJA v kateri parlamentarci volijo vlado in sodstvo. Funkcijo PREDSEDNIKA DRŽAVE JE POTREBNO TAKOJ UKINITI. KATERA VEJA OBLASTI PA SPLOH JE PREDSEDNIK REPUBLIKE? ČETRTA? KAKO ČE PA V USTAVI PIŠE TRI-VEJNA OBLAST? Pahorja je potrebno takoj UMAKNITI. PRivarčevali bomo veliko milijonov €. Pahorju pa v roke, hlevske vile, cestno metlo, čopič in učbeniK, KAKO POSTATI POŠTEN, PRAVIČEN DELOVEN IN SLOVENEC!
BioUm
19. 02. 2015 18.11
+1
JAZBECU je zmanjkalo LAŽI. To je vse. Pogreb IZKORIŠČEVALCEV SE BLIŽA, JE VSEENO S KATERE STRANI SO, LEVE ALI DESNE. PRIDITE ŽE K RESNICI, komentatorji... levi in desni. tudi za vašo RIT gre! KDOR NE VE NAJ GRE, KDOR LAŽE, NAJ SE Z RESNICO IZMAŽE, in GRE delat.
JE-BI-GA
19. 02. 2015 09.31
+3
Po moje mu je prej zmanjkalo izgovorov za nečedna posla v finančnem krogu !!!!
sniffff
18. 02. 2015 21.41
+9
Odgovoril je veliko, odgovri na vprašanja so zelo dobri, povedal je ogromno, odgovori so ZELO odkriti,med drugim bo na vse ostalo odgovoril PRIHODNJI TEDEN. a povedal ni ničesar. Izredno transparnten odgovor, zaupam v to vlado, še posebej me je prepričal Židan z to njegovo izjavo, naj samo spomnim, da se je TEŠ6 izvajal predvsem pod roko SD stranke, g. Meh bi verjetno znal povedat še več. Sam sploh nisem strankarski plagiator nikogar, a ko vse to gledam in opazujem, mi gre na bruhanje, kako moji sodržavljani gledajo na vse te dogodke, očitno s fetišem, bolj me tepeš, bolj se ti bom klanjal, ALI KAKO? Ma ne me zaj.....
jolbešpoš
18. 02. 2015 21.30
+6
Je šel v Bruselj po nova navodila.
DrugaŠvica
18. 02. 2015 23.01
-1
Biofanatik
19. 02. 2015 07.57
+2
jolbešpoš
18. 02. 2015 21.04
+8
Slab se nam piše, za mladimi še guverner odhaja v tujino, pa ja ni mojega denarja s sabo vzel.
sniffff
18. 02. 2015 21.15
+4
V "slovenskih" poslih tega nikoli ne boš vedel, vsaj tako kaže, navkljub temu, da sem naše matere zemlje rojen.
BioUm
19. 02. 2015 18.17
VSE SE BO ZVEDELO. IZKORIŠČEVALCI MORAJO ODITI. PREMOŽENJE JIM JE TREBA VZETI. PRIVILEGIJE UKINITI. DOSTOP DO VSEH JAVNIH FUNKCIJ OMEJITI. dobijo jedilni pribor, mizo, orodje za delo, njivo. Od pridelanega se jim odvzame 90%m, kot sedaj jemljejo narodu, z 10% lahko preživijo, se spremenijo ali ODIDEJO med standard, umrtje po naravni poti. Ravnanje z njimi mora biti pošteno, pravično, transparentno, javno.. morajo dobiti možnost. Kdor jo izkoristi bo sebe spremenil... za druge je le že omenjen izhod.
number46
18. 02. 2015 20.44
+6
šel v Erazmus po napotke od modrih ;)., v tej državi politika, finančni svetovalci in tajkuni.,......čisto svobodni brez odgovornosti plača pride vsak mesec na račun in to je to mi smo pa ovčke. bebebe., moj nasvet ne kupujte delnic slovenskih podjetji.
bukefal
18. 02. 2015 20.39
-3
RDEČE ZAUPANJE
bukefal
18. 02. 2015 20.39
+2
Kako veliko zaupanje uživajo predstavniki rdečega pola politike pri svojih nadrejenih, smo se lahko prepričali v bližnji preteklosti. Tako je prejšnji predsednik RS neizmerno zaupal Golobiču, ki se je zlagal o svojem premoženju in celo svetoval, da se mu da še ena priložnost. Predsednik vlade RS 2008-11 Pahor je na TV izražal popolno zaupanje v finančnega ministra Križaniča, ki nas je v treh letih zadolžil za 8 milijard evrov, računsko sodišče pa je o njem izdalo negativno mnenje. Ko je bilo s Pahorjem konec, so rdeči strici kar na kolenih zaupali Jankoviču, čeprav je vsak Slovenec vedel, da je naš največji pokvarjenec in kradljivec najvišjega formata. Naslednji rdeči vladar oziroma vladarica 2013-14, šivilja AB, je nasploh zaupala vsem po vrsti, zlasti pa njenemu finančnemu ministru Čufarju. Ta je v samo dobrem letu pridelal še dodatnih 8 milijard pufa. Sedanji premier Cmerar pa še vedno zaupa predsedniku BS Jazbecu, čeprav je vse državljane po nepotrebnem obremenil za okroglih 5 milijard, lastnike obveznic pa je razlastil.
bukefal
18. 02. 2015 20.39
+3
In na koncu se ustavimo še pri vrhovnem bossu, stricu vseh stricev, ubogemu upokojencu. Tudi on podeljuje brezpogojno zaupanje vsem po vrsti, samo da so rdeči in to ne glede na to, kakšno škodo so svojim plenilskim delom prizadejali Sloveniji!!!
belaovca
18. 02. 2015 20.45
+2
ave janez...edino to lahko napišem na ta tvoj slavospev.....zdaj pa zmoli eno pa lahko noč....
number46
18. 02. 2015 20.51
+5
pozabil je še napisat da je vlada rumenih fazanov od leta 2004-2008 samo varčevala in skoraj "odplačala dolg" republike slovenije.
Paskakvali
18. 02. 2015 20.52
-1
Buki.....zdaj pa lepo rokice umit in viledo v roke pa lepo pospravi za seboj..........
Paskakvali
18. 02. 2015 20.56
+2
Evo ga......še en sektaš z orgazmom......
sniffff
18. 02. 2015 20.30
+3
A se vrne? Ali bo postala zgodba v smeri časarja? Spokaj da te ne koknejo?
jolbešpoš
18. 02. 2015 20.10
+7
Korl je spet svoje našponal, kdaj boste spoznal, da se on sam zase bori, kdo, kot Židan.
jolbešpoš
18. 02. 2015 20.08
+5
KWA, V SIRIJO JE ŠEL, MI JE BIL MAL SUMLJIV.
FIGEC
18. 02. 2015 19.47
+5
Naj kar ostane tam. Nihče ga ne bo pogrešal, tako kot tudi Arharja ne bi...
BULDOH
18. 02. 2015 19.32
+4
Pravijo, da jazbeceva mast lajša bolečine od udarca--še bolj učinkovita je za tiste, ki jih je Jazbec udaru.....
Ne povem vam Imena....
18. 02. 2015 19.36
+5
br.0001s
18. 02. 2015 19.31
-3
bote bogega jazbeca sam neka zaničuvlali- ne bote vam povem. kdaj je še kdaj kdo ovcam gnilim kdaj mogo sebe opravičevati????
FIGEC
18. 02. 2015 19.51
+3
Ali misliš, da je kdo razumel, kaj si imel namen povedati...?
komunjara 1
18. 02. 2015 20.08
+0
flojdi
18. 02. 2015 19.18
+3
.odšel v tujino..., no, čakam , Če se bo vrnil...
srebrnibreg
18. 02. 2015 19.20
+2
flojdi
18. 02. 2015 19.39
+2
.ja pa saj vem to. ampak vseeno čakam. pa da vidim.
BULDOH
18. 02. 2015 19.42
-1
srebrni-pejd malo na podstrešje pospravit-zgleda, da ti tam miši raznašajo slamo....
srebrnibreg
18. 02. 2015 19.51
+1
Mišika- kaj je narobe napisano? Aja, v vaše osje gnezdo sem spet dregnil. Oprosti no.
Biofanatik
18. 02. 2015 19.11
+5
Par let nazaj sem že napisal da bojo tajkuni z opranim denarjem pokupil ostanek slolandijskega premoženja s pomočjo mešeterjev katerekoli vlade. Se že dogaja!
Biofanatik
18. 02. 2015 19.13
+0
Čoropanovi sinovi si že manejo roke, ostalo bo pa ata zrihtu!
Biofanatik
18. 02. 2015 19.13
+0
BULDOH
18. 02. 2015 19.07
+2
Pa še to--danes na pepelnično sredo -gostilna -PRI JAZBECU-servira vse jedi brez mesa-četudi je Jazbec šel v tujino....
srebrnibreg
18. 02. 2015 19.10
+5
Zato sem si pa tudi jaz klobase skuhal, da ne bi mesa jedel na dan posta.
BULDOH
18. 02. 2015 19.26
+2
srebrnibreg
18. 02. 2015 19.52
+1
tron3
18. 02. 2015 19.00
-1
Kaj stokate ta beli, ta rdeči, sredinski-analni, ta mladi komunisti, saj ste jih izvolili, nimate se kaj bunit, morate biti tiho ne pa se tukaj pucat, raje ženičke svoje dol dajte, pa bo življenje lepše!!!
enakostzavse
18. 02. 2015 19.06
+3
a ti drugega ne veš pisat. Se ponavljaš kot papiga. Ali mogoče jecljaš. Ah ja, pa glej da te kdo ne vidi na vcju ko onan-iraš.
enakostzavse
18. 02. 2015 18.57
+4
Eni pravijo da ni bil takrat na vrhu BS. Jo je pa prevzel in če ni sposoben ugotovit take ogromne luknje, ni sposoben za to mesto. In dokler bodo razni govorci, v zagovor uporabljali primere, kot je jazbec, tisto z osebnim zdravnikom in napotnico za specialista, tako dolgo ne potrebujemo detektorje laži. To je tudi tipično za sdsove pametnjakoviče. V debatah kuhajo župe, pasejo ovce, pečejo šnicle itd. To je znak pomanjkanja ikujčkov in pa znak laži, ker ne znajo-nočejo v zagovor povedat nič konkretnega.
vojkopernar
18. 02. 2015 18.49
+5
Naj kar tam ostane, če ga kje marajo. Pa še demagog Erjavec naj gre z njim. Spet je nategnil (vole)ilce obljubami o višjih pokojninah.