Slovenija

'Vlada z arogantnostjo škodi socialnemu dialogu'

Ljubljana, 04. 01. 2013 06.56 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Stavka javnega sektorja je potrjena za 23. januar. Sindikati želijo, da jih vlada prizna za enakovrednega partnerja, saj sami občutijo, da je do socialnega dialoga arogantna in podcenjujoča. So pa javni uslužbenci plače prejeli že danes in ne 10. januarja.

Sindikati javnega sektorja ocenjujejo, da je aroganten odnos vlade kot delodajalca do socialnega dialoga škodljiv in neproduktiven in vsebinsko ruši enega od temeljev pravne in socialne države. Vlado pozivajo, da se opredeli do zahtev, ki so ji jih posredovali že 19. decembra lani. Obsojajo dosedanjo neodzivnost vlade, ki po njihovih besedah kaže na njen podcenjujoč odnos do socialnega dialoga in pravic delavcev nasploh.

Za 23. januar so zato potrdili stavko javnega sektorja, ta pa, kot dodajajo, ni sama po sebi cilj, zato vlado znova pozivajo k pogajanjem in usklajevanjem. Sindikati med drugim zahtevajo, da jih vlada prizna za enakovredne socialne partnerje ter da mase plač za javne uslužbence za leti 2013 in 2014 ne zniža dodatno. Vlado so pozvali, da takoj začne pogajanja o njihovih zahtevah.

Vodja koordinacije stavkovnih odborov javnega sektorja je Janez Posedi.
Vodja koordinacije stavkovnih odborov javnega sektorja je Janez Posedi. FOTO: POP TV

Stavka bo po besedah vodje koordinacije stavkovnih odborov Janeza Posedija zgolj začetek, stavkovne aktivnosti pa naj bi se potem "relativno organizirano" nadaljevale vsaj do poletja. Tako naj bi do junija sledila še kakšna splošna stavka. "Očitno bo tokrat stavka že samo iz preprostega razloga, ker vlada kot delodajalec ignorira dialog," je poudaril vodja koordinacije.

V koordinaciji dalje navajajo, da so razočarani nad tem, da je vlada decembra lani pripravila predlog spremembe zakona o sistemu plač v javnem sektorju. Ta po njihovi oceni znova pomeni "grob oblastniški poseg v veljavno kolektivno pogodbo". Ravnanje vlade ostro obsojajo, državni zbor pa pozivajo, da predlog zavrne.

"Javni uslužbenci s tem, ko napovedujejo stavko in kot eno ključnih zahtev postavljajo povečanje mase za plače, izsiljujejo celotno prebivalstvo naše države zato, da bi ohranili svoj obstoječi položaj. Ta je precej boljši od položaja zaposlenih v zasebnem sektorju," opozarja minister Senko Pličanič. "Niso se želeli pogovarjati z nami o načinih prilagoditve znižanju mase plač - ali bodo to odpuščanja, zmanjševanja števila zaposlenih, ali pa morda drugi načini zmanjševanja stroškov dela". Med možnimi načini je po njegovih besedah tudi reorganizacija.

Posedi je glede tega dejal, da je novela zakona neusklajena s sindikati, poleg tega pa posega v vsebino kolektivne pogodbe za javni sektor. "Ta vlada počne isto, kot je počela prejšnja vlada, ko je prišla v ekstremen konflikt s sindikati javnega sektorja in ga je obravnavalo tudi ustavno sodišče ter odločilo, da gre za posege v kolektivno dogovarjanje".

Sindikati so povabilo na pogajanja z vladne strani pričakovali po četrtkovi seji, na kateri je vlada nekoliko spremenila sestavo vladne pogajalske skupine, vendar ga po Posedijevih besedah še niso dobili.

Sviz o stavki glasuje prihodnji teden

Sindikat vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture (Sviz) pa se bo glede morebitnega sodelovanja na stavki javnega sektorja opredeljeval prihodnji teden. 40.000 članic in članov Sviza ter drugi zaposleni v vzgoji, izobraževanju, raziskovalni dejavnosti in kulturi bodo praviloma tajno glasovanje o stavki izvedli do prihodnjega petka. H glasovanju niso povabljeni le člani sindikata, temveč tudi drugi zaposleni, vendar to ni njihova dolžnost. Če se bo za stavko odločila več kot polovica, bo sindikat v stavki sodeloval.

MPJU: Socialni dialog je temelj demokratične pravne in socialne države

Z ministrstva za pravosodje in javno upravo so sporočili, da je socialni dialog za vlado izjemno pomemben ter ga razume kot enega od temeljev demokratične pravne in socialne države. "Vlada se je vedno pripravljena pogajati s sindikati in doseči soglasje, kar dokazujeta tako Zakon za uravnoteženje javnih financ kot tudi pokojninska reforma," so zapisali. Stavkovne zahteve sindikatov, ki jih je prejela vlada, bodo preučili in predlagali vse potrebne odločitve.

Stališče ministrstva pa je, da denarja za tako velik javni sektor enostavno ni. "Ne smemo pozabiti, da je javnim uslužbencem morda uradno delodajalec res država, vendar so v resnici v službi državljank in državljanov. Ti danes z njimi niso v celoti zadovoljni. Velika večina javnih uslužbencev sicer resno, odgovorno in marljivo opravlja svoje delo, vendar pa je povsem jasno, da večina pač niso vsi. Zato je potrebna racionalizacija in zato jo davkoplačevalci upravičeno pričakujejo," so še dodali.

Kot pravijo, se je možno pogovarjati o načinu prilagoditve javnega sektorja zmanjšanim sredstvom in o tem, na kakšen način bi dosegli ciljno zmanjšanje obsega sredstev za plače in druge stroške dela. Glede na javno finančno situacijo pa se ni bilo in se tudi v prihodnje ni mogoče pogajati o višini zmanjšanja sredstev. "Minister za pravosodje in javno upravo pa tiste sindikate javnega sektorja, ki želijo z igro na vse ali nič ter s splošnimi stavkami doseči neupravičene pravice za svoje člane, še enkrat poziva, da razmislijo o svoji vlogi. Ali javni sektor res ni toliko odgovoren, da bi tudi nase prevzel pravičen in ne le minimalen del bremena te krize? Ali pa je za svoje interese res pripravljen ogroziti delovanje države in s tem blaginjo vseh v tej državi?"  so še zapisali.

Vizjak: Stavka je nepotrebna

Napovedano splošno stavko je komentiral tudi minister za delo, družino in socialne zadeve Andrej Vizjak. Kot "srčiko konflikta" vidi načelno nasprotovanje sindikatov javnega sektorja zaradi zniževanja mase za plače. "Naj se pogovorijo s kolegi iz gospodarstva, koliko so morali zaposleni in delodajalci zmanjšati svoje stroške in maso za plače," jih je pozval.

Kot pravi, so na ministrstvu in na zavodih, ki so v pristojnosti tega ministrstva, že govorili o možnih ukrepih, imajo pa tudi konkretne ukrepe, kako znižati maso za plače, "ne da bi bilo kaj bolečega in nesprejemljivega za sindikalno stran".

Meni, da so pogajanja potrebna. Če pa bodo sindikati nasprotovali petodstotnemu znižanju mase za plače, ocenjuje, da je "bore malo možnosti za dogovor". Verjame, da lahko najdejo skupno rešitev in glede na to meni, da je stavka nepotrebna.

Javni sektor že dobil plače

Plačevanje
Plačevanje FOTO: Thinkstock

Sicer pa so javni uslužbenci danes prejeli decembrske plače, čeprav je vlada 20. decembra z uredbo o začasnem financiranju proračuna izplačilo prestavila na 10. januar. Sindikati javnega sektorja so namreč 21. decembra umaknili referendumsko pobudo o zakonu o izvrševanju proračunov za leti 2013 in 2014, proračun pa je začel veljati.

Uredba je tako postala brezpredmetna in zamika izplačila plač javnih uslužbencev na 10. januar vendarle ni bilo.

Predstavniki reprezentativnih sindikatov javnega sektorja so namreč 12. decembra v državni zbor vložili 13.280 podpisov za začetek postopkov za referendum o zakonu o izvrševanju proračunov za leti 2013 in 2014. Po njihovem mnenju nesistemsko, nezakonito in neskladno z ustavo ter brez dogovora s socialnimi partnerji posega v sistemske predpise in popolnoma na novo ureja plačno politiko. Zakon sicer med drugim ureja način, na katerega se bo zagotovilo predvideno zmanjšanje mase plač za zaposlene v javnem sektorju.

Sindikati so se za umik pobude odločili dan po objavi odločitve ustavnega sodišča, da bi bila referenduma o zakonu o Slovenskem državnem holdingu in zakonu o ukrepih za krepitev stabilnosti bank protiustavna.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (450)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Franc Mihi? 1
06. 01. 2013 16.23
-1
Morala protestnikov, belih ovratnikov je «na cesti«? Obetajo se novi protesti, povsem legalno. Mogoče celo koristno, da pridemo vsaj do spremembe izbora politične elite, s pomočjo preferenčnega glasu, če ne celo z večinskim sistemom. Skrajni in pravi čas je za to spremembo, za demokracijo, dovolj je strankokracije. Vendar tudi drži. Ko so leve vlade kar z zakonom 13 let kršile lastninske ustavne pravice delavcev, desnica pa ni nič ukrenila, -mnogi delodajalci niso plačevali prispevkov, brez dovoljenja zaposlenih-, ni bilo nikogar od belih ovratnikov na cesti, čeprav gre za moralno sramoto stoletja. Sramota podobna nekaznovanemu »ropu stoletja«, plenjenju skupnega premoženja. Pobalinska solidarnost, samozadostnost »uglednih« belih ovratnikov! Beli ovratniki med protestniki torej nimajo potrebne morale, potrebne za spremembe. Kaj so tedaj počeli naši kulturniki, kaj pa očetje naroda, zavetniki delovnega ljudstva, zagovorniki prava in ustave, vse je zatajilo, ko se je krivica samo delavcem godila. Hipokrizija, sramota naroda, predvsem «večne elite«! Franc Mihič
eur
06. 01. 2013 11.05
+4
Naj odpustijo 3/4 poslancev, ker itak niso koristni in ne delajo nič za dobro naše države... se bo hitro prišparalo nekaj denarja! Poleg tega ne rabijo svojih šoferjev in službenih avtomobilov, ker imajo že tako dovolj velike plače da si lahko privoščijo lastne avtomobile! Pa cel kup osebnih tajnic in svetovalcev - saj so dovolj sposobni, da jih ne rabijo.... s tem se samo krade denar iz državne blagajne, pesek v oči pa se meče vsem javnim uslužbencem.... Dragi poslanci - začnite šparati najprej pri sebi, VI ste vzgled nam vsem, državljanom republike Slovennije!!!
Huey
05. 01. 2013 16.29
+8
Vlada, JS/JU, parlament...300 uradov za kite, 212 občin itd itd....vam še zmeraj ni jasno? Vam ne kapne? Ste prizadeti al kaj? Ste kdaj pomislili da se bo delavcu ki dejansko GARA za vaše davke in vaše plačice, ne bo zmešalo enkrat? Pa kdo bo še pustil zdravje, mladost in vso življensko energijo za strojem, samo zato da bo vam plačeval 3/4 svoje plače od davkov? Ste nori? In sedaj boste vi štrajkali? Je vaš lederzic premalo mehak? Klima ne deluje več dobro? Internet ne dela več tako hitro? SRAM NAJ VAS BO- IZDAJALCI IN IZKORIŠČEVALCI!! 20 let vas že držimo gor v vašem luksuzu, da bi sprejeli in uveljavili zakone ki bi ščitili delavca...ampak neeeee....vi lepo po domače...in zaradi VAS!!!! je delavec tam kjer je, manj kot suženj!!
stric iz ozadja
05. 01. 2013 19.21
+0
Nebojo razumeli pa če jim še 10 x ,tako lepo razložiš.! Nerazumejo <če ni še vojska nevzame <!
Johnny Blackstar
06. 01. 2013 11.55
Tadej Vra?un
05. 01. 2013 13.50
+1
to so menedžerji z kupljivim indeksom,po 20ih letih niso razložili fenoemena osamosvojitve.,Tako da nimajo razloga zakaj bi bili aroganti se pravi d so v položaju, da kupijo brand na katerega spravljajo napake in sestavijo sektor brendov kjer so uspešnejši torej ignoranca of njih ni človeku ob koncu nič
Buena Vita
05. 01. 2013 13.39
+3
NAJ GREDO STAVKAT TISTI KI SO BREZ DELA,,,115 000 JE ŠTEVILKA,O NJIH PARAZITARJI NE RAZPRAVLJAJO,
Johnny Blackstar
06. 01. 2013 11.56
+2
Točno tako. A kdo delavce vpraša, ko jih odpustijo par 1000? Nihče. Ti javnosektoraši pa se bunijo že, ko bi jim kdo hotel znižati zagarantirane plače za samo 5%. Narobe svet
jerryz
05. 01. 2013 10.18
+2
Ne razumem te vaše "slovenske" logike: gremo narediti še ljudi iz javnega sektorja reveže, pa bomo vsi veseli in pravici bo zadoščeno?? Ko tudi oni ne bojo imeli za kruh botem bomo lepo funcionirali???? Točno to eni klobasate tukaj gor. Jez jih podpiram pri stavki. Zakaj bi morali tistim uslužbencem, ki delajo znižati plačo zaradi tistih, ki lenarijo. Naj raje odpustijo lenuhe, pa ne bo treba plač nižat. A ja, seveda jih ne bojo odpustili, ker tej so vsi žlahta nekih politikov in direktorjev. Kar se tiče pa gospodarskega sektorja, sindikati so totalno skorumpirani, gospodarski sektor bi moral prvi iti na ulice. Namesto ulice, folk v fabrikah da glavo v pesek in dela po pol leta zastonj, zraven pa si mislijo: "Mogoče bo enkrat boljše." ??? Javni sektor ima vsaj jajca, so složni in si upajo štrajkat, medtem ko gospodarski sektor nekaj vsak zase moli glavo v pesek in njurijo proti javnemu sektorju, kako imajo boljše plače, namesto da bi protestirali proti nevestnim direktorjem, kradljivim menedžerjem in nesposobnim politikom.
gregor1222
05. 01. 2013 10.37
-2
Sploh ni to bistvo. Denarja v proračun je manj, JS pa hoče da je masa za plače večja. Že sedaj se financiramo iz kreditov. To enostavno ne gre, razen če še dodatno obremenimo preobremenjeno gospodarstvo, kjer so pravi reveži. Naj gredo delati v gospodarstvo, če je v JS premalo denarja.
ThomasMan
05. 01. 2013 11.44
+5
ti gregor očitno veš kaj je bistvo!!!! V masi za plače JS so problem samo javni uslužbenci, kot so učitelji, socialni delavci, vojaki, policisti .. niso pa problem poslanci, ministri, direktorji bank v državni lasti, direktorji javnih zavodov, člani nadzornih svetov, raznorazni funkcinarji, svetovalci ministrov, vlade, katerih plače so nedotakljive..pardon le tem so znižali plaže za 5 procentov na začetku in to je to...ostalo breme bodo morali plačati javni uslužbenci, namreč ti so krivi da je država zafurana,tako kot so delavci v tovarnah krivi, da so jim tajkuni ukradli delovna mesta ... tvoja logika temelji na dejstvu, da je treba politike, vodje gospodarskih zavodov, ki poslujejo z izgubami, tajkune, poslance, ministre nagraditi za to, da je Slovenija prišla do tu kjer je...oni naj bogatijo naprej delavski razred skupaj z javnimi uslužbenci pa naj crkne, oni ne rabijo denarja za žvet...res je, v temje bistvo za prživetje političnih in gospodarskih elit!!!! BRAVO GREGOR!!!
svetliolje
05. 01. 2013 12.02
+2
Uporabnik565636
05. 01. 2013 09.46
+4
Politika je sef javnega sektorja, direktorji pa zasebnega. Oboji so zafurali vse kar se je zafurat dalo, izplacujejo si vse mogoce na meji zakona, vi pa se kregate zaradi plac navadnega delavca in navadnega javnega usluzbenca, ki imata oba pod 800 EUR? Lepo vas vodijo mimo dejanskega bistva problemov.
Huey
05. 01. 2013 16.07
+3
Blue...počasi ti bo kapnilo kdo je na dnu prehranjevalne lestvice. Malce si predstavljaj...če ta suženj vzame v roke pajser in kladivo. In hkrati pomisli, zakaj je slovenski suženj najbolj obdavčeno bitje pod soncem!
MICLA
05. 01. 2013 09.20
+2
v sloveniji je denarja dovolj samo za delavne ljudi ga ni, kako lahko dobi kučan zraven pokojnine še skoraj 20 000 € dodatka, ki je naredil ali pa jo še dela toliko škode neki pridni delavec pa ne dobi niti osnovnega za preživetje takega lopovskega sistema mislim da ni daleč po svetu da ne govorim v sodnem sistemu in policiji s kriminalisti vred.
Uporabnik565636
05. 01. 2013 09.42
+1
Lol kaksne nebuloze, 20.000 eur dodatka. Da crknes od smeha kaksne si eni zmisljujete.
stric iz ozadja
05. 01. 2013 19.26
Blue-Smejijo se lahko tebi.!! Kučan dobi na leto skupaj 51.200€ To primerjaj z delavcem,pa se neboš več smejal.!!! Z A V E D E N E C >>>>>
bkaval
05. 01. 2013 08.55
+4
Jaz sem vsa ta leta službovanja dobival plačo 15 v mesecu in sem bil zadovoljen, da ni še več kasnila. Na žalost nisem delal v javni upravi, da bi se počutil sigurnega. Vedno sem se moral pred kapitalistom potrjevati, da me ni brcnil iz šihta. Tako je to moj dragi Posedi. Pa še to. Ne vem kje statistični urad izračuna, da je povprečna plača v Sloveniji preko 900€ neto. Kolikšno število raznih voluharjev ima tako bajne plače, da pride tak izraču?
Uporabnik565636
05. 01. 2013 09.43
+3
Zacni s placami slovenskih direktorjev drzavnih in zasebnih firm ter raznih zavodov, pa ti bo takoj jasno.
Stjepans
06. 01. 2013 12.24
+1
Za izračun povprečne plače nebi smeli upoštevati plač po individualnih pogodbah.
ljubljanatv
05. 01. 2013 07.57
-2
Sindikati zgubljajo kredibilnost. To,da żivijo in delajo na parolah ,se jim smejijo vsi iz realnega sektorja
PMA
05. 01. 2013 04.13
+4
BREZVEZNO KREGANJE!PLACE NIZKE ALI VISOKE,VPRASANJE JE KOLIKO PA BI NAJ ZNASALA PLACA DELAVCA V ZASEBNEM IN DELAVCA V JAVNEM SEKTORJU? GLEDE NA KOMENTARJE OD SPODAJ SO DELAVCI V JAVNEM SEKTORJU PARAZITI, ZASEBNI SEKTOR PA SAMI REVEZI. Z TAKIM RAZMISLJANJEM SMO ZELO DALEC PRISLI. SAM DELAM V JAVNEM SEKTORJU IN IMAM NIZJO PLACO OD POVPRECNE, KAR VELJA ZA VELIKO VECINO MOJIH SODELAVCEV.NIKOLI SE NISEM PRITOZEVAL NAD PLACO, ZIVEL SEM SKROMNO IN SEM NEKAKO SHAJAL , DANES PA ZASLUZIM SAMO SE ZA POLOZNICE IN OSTANE MI NULA. DELAM PRAZNIKE, VIKENDE NOVA LETA BOZICE PA KAJ, TI RECEJO, SEJ SI SE SAM ODLOCIL ZA TAKO SLUZBO IN SI VEDEL KAJ TE CAKA. AMPAK NISEM VEDEL IN NISEM PRICAKOVAL, DA BO DRZAVA TAKO NIZKOTNO RAVNALA Z NAMI.OSTAAANE MI NULA.ZAPOSLEN
rogia
05. 01. 2013 07.34
+1
Tam kjer piše za izplačilo prištej še višino plačil obveznosti (krediti,itd) temu rezultatu se reče neto. Še enkrat --
eosss.slo
04. 01. 2013 21.43
+5
Jaz pa se sprašujem, kakšen bo učinek te stavke? Tale antagonizem le deli ljudi in povečuje razkol med zaposlenimi v javnem in realnem sektorju, politične elite pa se vsem skupaj veselo smejijo in jim je to kot "voda na mlin", ker z narodom, razdeljenim na dva tabora veliko lažje manipulirajo. JS, dajte stavkat tako, da bodo odgovorni čutili posledice! Poglejte vse tele komentarje spodaj in se malo zamislite? Realni sektor vas (bolj kot ne po krivici) ne mara in res nima smisla, da s takšnimi stavkami ta razkol še poglabljate.
jagoda02
04. 01. 2013 21.08
+1
Stavkajo tisti ,ki imajo vsega dovolj tisti ,ki nimajo delajo ,da se preživijo.
TheWitch
04. 01. 2013 21.14
+10
Stavkamo tisti, ki nas skrbi prihodnost naroda pod avtokratom
luciluk
04. 01. 2013 21.42
-1
Stavkajo tisti ki niso lačni niti žejni, niti jih ne zebe. Kot vedno so izkoriščani tiho, fevdalna buržuazija (JS) se pa krega in štrajka za 1-2%. Gospoda napuha, ljudem se gnusite z vašimi zahtevami in lakomnostjo. Ljudje so lačni in ne izzivajte ker bo padalo prvo po vaših polnih tolstih trebuhih.
I_LL_BE_BACK
05. 01. 2013 00.32
+0
Samo naj paraziti špekulantski ne vpletajo v svojo anarhistično zgodbo gasilce, smetarje in tiste ki so novejša generacija zaposlenih v JU pod slabšimi pogoji , ki si več kot zaslužijo plačo ki jo prejemajo
TheWitch
04. 01. 2013 20.44
+5
Senka bi vprašala koliko JS vsak mesec ŽE PRISPEVA v državno blagajno in kam gredo vsi ti milijoni? Hm, mogoče jih šparajo za vse tiste, ki jih bodo pometali na cesto?
firewall
04. 01. 2013 21.19
+5
Jaz bi ga pa povprašal koliko je njegovo podjetje v preteklosti zaslužilo pri poslih z državo.
Huey
05. 01. 2013 16.10
+0
Čarovnica, denar ki ga vi v JS iz brutto/netto konteksta prispevate v blagajno je denar davkoplačevalcev, tistih ki ZARES ustvarjajo in so sužnji vseh vas! Živite svoje sanje in realnost je od vas oddaljena svetlobna leta!
rogia
04. 01. 2013 20.29
+5
Naj se vprašajo takoimenovani sindikalisti kje so tisti ljudje, kateri res delajo za 650e na mesec na štiri izmene zakaj ne gredo na cesto---- zato če vam ni jasno ker morajo delati za vas, ki štrajkate. Za vas je vsak dan nedelja. Nimam nič proti ljudem v državni upravi ampak če je kriza ni kriza samo za ljudi v industriji, gospodarstvu kateri vsak dan trepeta za svojo službo ker je jutri lahko na cesti in mu nobeden sindikalist ne bo pomagal. Državna uprava je prenasičena in jo je potrebno zreducirat in pika. Ko so firme z tisočimi ljudmi šle v stečaj sindikalistov ni na spregled zdaj se pa napenjate, gre vam samo za prestiž in vaše plače dobre plače katerih ne zaslužite.
TheWitch
04. 01. 2013 20.52
+3
stavkamo tudi zato, ker za nastalo krizo ni kriv JS. V prvi vrsti bo treba zreducirati naše politike in pravni sistem
luciluk
04. 01. 2013 21.31
+1
stavkamo tudi zato, ker za nastalo krizo ni kriv JS.............. no in to je prva LAŽ !!!!! za krizoje JS soodgovore v celoti od ministerstev do sodnije!!! JS bi bilo potrebno v celoti odpustiti in zaposliti 25% ljudi, samo tiste ki so dokazano kvalitetni in ki so kaj naredili!
CtrlDelete
04. 01. 2013 21.35
+3
marcomarco.......in ti sigurno veš katerih 25% je dobrih, a ne?
ThomasMan
05. 01. 2013 11.52
+2
poslancem je potrebno zmanjšat plače na 1000 EUR, 45 od njih jih je potrebno odpustiti, tisti k ostanejo naj bodo plačani po učinkovitosti, prav tako ministri in predsednik vlade, direktorji javnih zavodov in vseh državnih bank, člani nadzornih svetov, predsedniki uprav, tajkune pa sodno pregnjati in jim odvzeti nezakonito premoženje...tako bi bil v proračunu hito presežek in ne primankljaj!!!!
Johnny Blackstar
06. 01. 2013 12.02
Thomas, ti si res en bedak. Te plače poslancev niso niti procent vseh plač v javnem sektorju. In če te zmanjšaš, ne boš nič rešil Samo poslabšal boš stvari, ker bodo poslanci z nižjimi plačami bolj dovzetni za razne podkupnine ipd. Poslancem bi bilo treba še povišati plače, da ne bi niti prišli v skušnjavo za podkupnine.
nikhrast
04. 01. 2013 20.22
-2
Gledam tega tipa na Odmevih, pa saj sploh ne verjamem če je pri ta pravi. Razlaga kot da podjetje deluje zaradi delavcev, ne pa da najprej poskrbi za dober servis in seveda dobiček. Ti sindikati bi radi socialo brez kapitala, naivneži prepojeni s socializmom.
M_teorija
04. 01. 2013 20.42
+6
Podjetje deluje izključno zaradi delavcev, dobro plačanih, zadovoljnih delavcev torej tudi posledično dobrih delavcev!
luciluk
04. 01. 2013 21.32
-4
o moj bog komunist razlaga kako deluje podjetje. Bravo.
+4
Po definiciji Linkolna kaj je Licemeren so to vsi Janšisti z Janšo,Gorenakom in Tankom na čelu! Licemer : Človek ,ki ubije oba roditelja prosi za milost ,ker je sirota!
nikhrast
04. 01. 2013 20.30
+3
Ej, to lahko pripišeš tudi opoziciji, pa komu hočeš.
240kur
04. 01. 2013 21.28
+1
Slovenska vstaja,je začela pa ornk bluzit!
luciluk
04. 01. 2013 21.34
-4
Dejte se prvo marksisit naučiti pravilno pisati imena ljudi, ki jih citirate. ker delujte zelo neuki blferji. Aja vrejetno je to povedal v Čikagu ;P
badreligion
04. 01. 2013 19.11
+5
Še eno (ne)kvalitetno delo javnih uslužbencev.
Buena Vita
04. 01. 2013 18.56
+4
KAR STAVKAJTE,SPLOH NI TREBA HODITI V SLUŽBE KOLIKO BI SLOVENCI PRIŠPARALI Z GRETJEM IN ELEKTRIKO ČE NEBI PLAČEVALI LENUHARJEM KOMODITETE,KOLIKO SAMO POLETI PORABIJO ZA KLIMO,MILIJONE IN MILIJONE, IN ZA KAJ ,,ZA LENARJENJE
luciluk
04. 01. 2013 21.35
-1
Bravo. Odpustite 3/4 JS da bomo lažje dihali
stric iz ozadja
05. 01. 2013 19.29
-1
Nepozabimo na Štrukljača ,,Semulača,in posedača.!!!
Buena Vita
04. 01. 2013 18.53
+7
več vas bo stavkalo,več vas bo ostalo na cesti,dovolj vas imamo,javni sektor je servis realnemu sektorju,žal niti procenta ni narejenega za reani sektor,samo izživljajo se in bogate plače včečejo PO;;;; EDEN DELA,SEDEM GLEDA
eosss.slo
04. 01. 2013 21.27
+5
verjetno misliš javno upravo, tam je 3/4 lenuhov in preplačanih...