Slovenija

'Če nas bodo metali na cesto, se bomo branili z vsem, kar imamo'

Ljubljana, 02. 10. 2012 09.36 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
M.M./STA/U.Z.
Komentarji
1218

Po napovedi novega vala udarcev za zaposlene v javnem sektorju prvi mož KSJS Branimir Štrukelj ocenjuje, da vlada kar kliče po konfliktu. "Z državljani komunicira zgolj še z grožnjami. Ne razume, kako bo z odpuščanji poglobila recesijo. Branili se bomo in časa za pogajanja oz. sprejemanje reform ne bo," dodaja.

Zaposleni v javnem sektorju se bodo morali pripraviti na nov val udarcev. Vlada bo v proračunih za prihodnji dve leti prisiljena zmanjšati maso sredstev za plače v javnem sektorju, je v odgovoru na poslansko vprašanje Janija Möderndorferja pojasnil predsednik vlade Janez Janša. Državni zbor bo moral takšne proračune "tako ali drugače obravnavati in sprejeti, saj se sicer računice ne izidejo", je dodal.

Varčevanje
Varčevanje FOTO: Thinkstock

Po poročanju časopisa Delo bo vlada po vsej verjetnosti v četrtek sprejela proračun, ki bo močno zarezal v plačno maso javnega sektorja. Predvidevajo celo 15-odstotno znižanje stroškov dela. Za konec pa vlada v dokumentu svojim institucijam že ponuja napotke, kako lažje odpuščati zaposlene.

Neuradni dokumenti, ki so jih pridobili in ki še niso dokončni, vsem proračunskim uporabnikom nalagajo, da morajo trenutne stroške dela dodatno znižati od 7,5 do 15 odstotkov. "Najhujši rezi so predvideni v sektorju šolstva in kmetijstva. Kot kaže, bo vlada plačno maso nižala predvsem z odpuščanjem javnih uslužbencev; delovni verziji proračuna je namreč že dodala prilogo, v kateri daje jasne napotke, kako odpuščati iz poslovnih razlogov. Sindikati javnega sektorja pravijo, da bodo delovna mesta branili z vsemi sredstvi; ko smo jih soočili z zadnjimi načrti vlade, pa opozarjajo, da so predvideni rezi tako globoki, da bodo dokončno spremenili javni sektor, kot ga poznamo," še poroča Delo.

Minister za pravosodje in javno upravo Senko Pličanič tudi danes še ni želel razkriti, kakšne reze prinaša proračun za prihodnji dve leti na segmentu stroškov dela.

Minister za notranje zadeve Vinko Gorenak je dejal, da sam še ne ve, s koliko proračunskega denarja bo v naslednjih dveh letih razpolagalo njegovo ministrstvo. Šele po sprejetem proračunu bo jasno, kakšne so razmere in kako bodo dodeljena sredstva porabili. Zato minister ni želel špekulirati o tem, ali bo zaposlenim zmanjševal plače in ali zaposlenim grozi odpuščanje.

Črni četrtek

Kaj se bo torej zgodilo v četrtek, ko bo vlada najverjetneje sprejela proračun, ki ga omenjajo novinarji omenjenega časopisa? "Številke kažejo, da bo hujši poseg v plačno maso prizadel celotni sektor vzgoje in izobraževanja ter tudi vse javne institucije na področju kmetijstva in okolja. V tem primeru je odpuščanje skoraj neizogibno," poročajo in dodajajo, da se po razrezu javnih izdatkov za prihodnje leto najhujše redukcije stroškov dela v državni upravi – povprečno 15 odstotkov – obetajo ministrstvom za pravosodje, gospodarski razvoj, kmetijstvo, infrastrukturo in prostor ter izobraževanje. "Resorja superministra Žige Turka in ministra za kmetijstvo Franca Bogoviča bi morala – poleg krčenja na ministrstvih – za 15 odstotkov znižati tudi plačno maso v vseh drugih organih na teh področjih," poroča Delo.

Kaj bi se zgodilo z bolnišnicami in univerzami?

Omenjeni časopis poroča, da bi jo malo bolje odnesli nekateri drugi proračunski uporabniki, med drugim tudi javni šolski zavodi, univerze in bolnišnice. Njih bi prizadelo 12,5-odstotno znižanje plačne mase.

Dokument, ki so ga pridobili Delovi novinarji, so komentirali tudi nekateri sindikalisti.
Dokument, ki so ga pridobili Delovi novinarji, so komentirali tudi nekateri sindikalisti. FOTO: Thinkstock

"Še najmanjši rezi so predvideni pri policistih, kjer vlada namerava upoštevati poletni stavkovni sporazum; "le" 7,5-odstotno znižanje plač bi zadelo tudi Sovo, Durs, vojsko, upravo kazenskih sankcij in ključne inšpektorate za delo, zdravstvo in tržni inšpektorat. V celotnem pravosodju in nevladnem sektorju bi plačno maso znižali za deset odstotkov, edina izjema je ustavno sodišče, kjer pri plačah niso predvideni nobeni posegi," poročajo.

Predsednik računskega sodišča Igor Šoltes poudarja, da v javnem sektorju tako kot v zasebnem veljajo pogodbe o zaposlitvi in morajo biti za njihovo razdrtje izpolnjeni zakonski pogoji. Odpuščati se torej ne da kar tako. Tisti, ki to počne, bo moral zato izkazovati obstoj oziroma neobstoj razlogov za takšno ravnanje. Prepričan je tudi, da bodo tisti, ki bodo na spiskih za odpuščanje, če bodo menili, da jim je storjena krivica, iskali pravno varstvo na sodiščih. In glede na dosedanjo sodno prakso, se to lahko vrne kot bumerang in na koncu postane še večji strošek, pravi Šoltes.

Kako uveljaviti tako ostre reze? V vladnih gradivih to ni razloženo, je pa zato zapisano, da bodo morali proračunski uporabniki takšne reze v plačno maso uveljaviti "z lastnimi ukrepi in reorganizacijo". Delo sklepa, da bo to možno uresničiti le z odpuščanjem javnih uslužbencev.

Na koncu pa je vlada presenetila s prilogo, ki nosi zgovoren naslov – Odpoved pogodbe o zaposlitvi iz poslovnega razloga. Delovi novinarji razložijo, da je v prilogi razloženo, kako se vlada namerava lotiti odpuščanja. "Celotni proces želi končati v največ dveh mesecih, za pogajanja s sindikati je tako predvideno od sedem do deset dni. Najprej bi vlada ugotovila, da obstaja poslovni razlog za odpuščanje, nato bi na državni ravni izvedla reorganizacijo in spremenila akte ter potem ugotovila, koliko javnih uslužbencev je odveč. Nato je predvidena morebitna premestitev ali prezaposlitev znotraj javnega sektorja, na koncu pa odpuščanje. Tudi pri premestitvi in prezaposlitvi vlada, kot kaže, računa na prihranke. Če za javnega uslužbenca namreč ne bo delovnega mesta z enako plačo, mu bo ponujena premestitev na delovno mesto v prvem nižjem kariernem razredu," še poročajo v Delu.

Štrukelj: Vlada kliče po konfliktu

V Konfederaciji sindikatov javnega sektorja so opozorili, da za te namere vlade niso vedeli, ne zdi pa se jim niti pravilno, da je za njih prej izvedela javnost. V odprtem pismu Janšo opozarjajo na posledice, ki bodo nastale, če bodo ukrepi sprejeti brez pogajanja in soglasja sindikatov. Napovedujejo socialni konflikt.

Predsednika vlade zato pozivajo, da se v najkrajšem možnem času sestane z reprezentativnimi sindikati javnega sektorja ter odkrito pove, kaj namerava vlada storiti. Pri tem želijo, da Janša javnim uslužbencem omogoči, da mu povedo, kaj si mislijo o ukrepih. V odpuščanje sicer dvomijo, ker to na likvidnost proračuna prihodnje leto nima vpliva, bo pa poglobilo recesijo, je zapisano v pismu. Napovedana odpuščanja sicer po mnenju obeh skupin pomenijo konec javnega sektorja, kot ga poznamo, saj se ne bo mogoče izogniti velikemu zmanjšanju kakovosti javnih storitev. "Se zavedate, kakšni bodo stroški socialnega konflikta, ki ga bodo sprožili napovedani ukrepi, ki niso z nikomer usklajeni," še sprašujejo v pismu. Pismo si lahko v celoti preberete v spodaj dodanem dokumentu.

Predvideni rezi v javnem sektorju bodo za šolstvo verjetno pomenili, da bodo matematiko učili učitelji telovadbe in da bo namesto dveh odslej ena vzgojiteljica, pa je napovedane vladne ukrepe komentiral predsednik SD Igor Lukšič. Opozoril je na skorajšnje posledice ukrepov, saj pri nekaterih stvareh po njegovem prepričanju ne bi smeli varčevati.

Prvi mož KSJS Branimir Štrukelj je dejal, da vlada z napovedanim krčenjem stroškov v javnem sektorju oz. odpuščanjem morda resno misli, ne pa tudi dobro in razumno. "Vlada kliče konflikt, kot da bi si želela, da bi šlo v tej državi vse narobe," je ocenil. "To, kar se dogaja, je popolnoma neverjetno. Vlada komunicira z državljani zgolj še tako, da grozi. Očitno se ne zaveda, kako ljudje to težko prenašamo, in ne razume, kako bo s tem poglobila recesijo v državi. Hkrati bo to sprožilo socialni konflikt, ki ga bo težko nadzorovati in za katerega ne vemo, kje se bo končal," je dejal v oddaji SVET. 

Kot pravi Štrukelj, so se že odrekli napredovanjem, delovni uspešnosti, znižali so jim plače ... Če bodo odpuščali v javnem sektorju, bo to pomenilo natrpane razrede, podaljšanje čakalnih vrst v bolnicah, slabšo varnost na cestah ... "Je res to potrebno zato, ker si je država privoščila tako velike napake, kot je bilo npr. znižanje davka na dobiček podjetij, ki je samo letos odnesel 200 milijonov skupaj z dohodnino in ni prinesel niti enega delovnega mesta?" je vprašal.

Štruklju se zdi sicer posebej problematično, ker odpuščanje javnih uslužbencev ne bi izboljšalo javnofinančnega položaja Slovenije. Stroški, ki nastajajo z odpuščanjem, bi bili namreč po njegovih besedah v prvem letu enaki plačam teh javnih uslužbencev. To pomeni, da bi se učinke prestavilo šele na leto 2014, pa še to ne v celoti, je povedal. "Če nas bodo hoteli metati na cesto, kar ni potrebno in je nesmiselno, bomo ta delovna mesta branili z vsemi sredstvi, ki jih imamo na razpolago. Časa za pogajanja in sprejemanje reform ne bo," je zaključil Štrukelj.

Pismo predsedniku vlade
  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (1218)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

dunc46
03. 10. 2012 18.41
-1
kaj bi mel tale štrukelj ...kdo se na nas ozira ...kje bomo delali in za kaksno plačo .!!??tako kot narekuje trg mormo delat in se sprijaznit če je je ce ni ni ..tile bi pa meli vse dobro sluzbo dober gnar !!!to ne velja za policaje ..zdravstvene ustanove ...in učitle ....!!!!!!!!sory drugih je prevec dobro plačanih neefektivnih prisklednikov!!!!kar na ulice pol pa na zavod !!!
10623
03. 10. 2012 12.43
+2
Ne jamrajte, ampak se ozrite naokoli in si poiščite novo priložnost v gospodarstvu. Obstajajo panoge, ki cvetijo. Malo prevetrite svoje možgančke, morda pa dobite kakšno svežo idejo. Potem boste pa morda še hvaležni, da so vas vrgli na cesto, ker ste itak že davno v svoji duši dali odpoved tej službi. Meni je najljubše plačilo po uspehu, imam možnost kreiranja svojega zaslužka.
kleopatra-1
03. 10. 2012 21.53
+1
se strinjam, jaz sem si sama odprla delovno mesto, nudim delo tudi drugim, ampak večini to, da so še druge možnosti, ne samo jokanje in vdaja, žal še ni v zavesti, pričakuj veliko minusov.
b77
03. 10. 2012 10.46
+3
pa pravijo da so visoko izobraženi! egosti
santamaura
03. 10. 2012 11.38
+2
Izobraženi so še po sistemu, da boš moral delati, če ne boš visoko izobražen
volek
03. 10. 2012 10.39
+4
Ko pa delavce iz gospodarstva na cesto mečejo je pa tovariš Štrukeljc kar tiho, baš ga briga. Ima od Murgelčana samo eno nalogo, zrušiti Janševo vlado in potem bankrot države. Se bo še naprej dalo ribariti v kalnem, oziroma krasti družbeno premoženje s strani rdeče kamarile.
kameltrajbar
03. 10. 2012 11.29
+0
santamaura
03. 10. 2012 10.07
+6
Naslednji korak vlade bo ustanovitev slabega zavoda za zaposlovanje kamor bodo prenesli tiste, ki bi bili na zavodu za zaposlovanje upravičeni do denarnega nadomestila
SimonMarini
03. 10. 2012 09.41
+3
Bravo Šoltes, odlična nesmiselna izjava. Tako malo razumevanja koncepta je v njej, da se ne splača niti komentirati.
Tonček Balonček
03. 10. 2012 09.24
+3
Pa kdaj bo Virant odgovarjal za tisti "plačni sistem", ki ga je vzpostavil za časa sanjske ekipe in potem še mastno služil s tečaji za uveljavljanje tega genialnega produkta svojega Minsitrtva za javno upravo?! Kaj ima ta tip zares tako debelo kožo, da ga ni niti malo sram?
Niet-Che
03. 10. 2012 09.38
+8
Halo ? O politiku govoriš. Ti bi še svojo mamo prodali za oblast in drobiž.
odprio?i
03. 10. 2012 09.13
+11
Ni skrajno nemoralno zadolževati še nerojenih otrok in generacij, samo zato da se ohrani ta prenapihnjen nadstandard javnega sektorja z vsemi bonifikacijami? Javni sektor bo pojedel zdravilo, če ne tako pa z razvrednotenjem papirnate valute. In tisti ki tako radi omenjate javno "zastonj" šolstvo si samo poglejte statistiko o nepismenosti ter da otroci prihajajo ven iz šole manj pametni kot prejšna generacija. Aja pa poguglajte pruski šolski sistem.
malaraja
03. 10. 2012 08.31
+5
Tale nagrada je bila pa res draga...Preberite v Dnevnik včeraj: Janezu Janši je nagrado podelilo zasebno podjetje. Samo o tem se pri nas ne govori. Mogoče pa mu je bilo nerodno prevzeti "tako prestižno" nagrado osebno?
ivo55
03. 10. 2012 07.55
+4
Čakam Semoliča, da bo tudi za delavce v gospodarstvu zahteval 3-4 urno delovno obveznost , 35. dni dopusta ...počitnice 2. meseca ... da o akademski učinkovitosti 3-5 ur tedensko ne govorimo. Imamo dve vrsti zaposlenih, torej kastni sistem!
cirenij
03. 10. 2012 08.06
+12
Veliko v JU je delovnih, skoraj na minimalcu. Zažirajo jih pa direktorji po individualnih pogodbah in razni šefi z visokimi plačami, ki jim nekam lezejo. Ne bom napisal kam, ker me bo brisal.
prašek
03. 10. 2012 07.37
-1
Pa eno zelo lepo jutro želim za obe strani Rubikona ! Upajmo , da nas tudi ☼ sonček kaj obišče !
pika50
03. 10. 2012 09.01
+2
Dobro jutro tudi tebi! Prašek, si ti tudi v živo tako prijazno in vljudno bitje? :-)
prašek
03. 10. 2012 09.23
+0
cirenij
03. 10. 2012 07.36
+5
Kaj je pa zdaj s fiskalnim pravilom? Virant in Erjavec sta dobro nasedla. Ampak popolnoma pri čisti zavesti.A zdaj pa ni potrebno? Ker se je grozilo z odstopom. In ponovne volitve bi bile popolna njuna rušada.
prašek
03. 10. 2012 07.38
+1
cirenij
03. 10. 2012 08.01
+6
Je pa ful žalostno, da Erjavca nič ni slišat okrog upokojencev in ostalih obubožanih državljanih. Klati samo kvazi angleščino. Ko dobim 24 milijonov na Euromilion ustanovim stranko, da se bo šikalo. Pelji se Erjavec!!!
šmorn
03. 10. 2012 07.36
+1
Ne jočite, ko pa ste več kot pol Slovenije volili g.Janšo. Kar seješ, to žanješ.
prašek
03. 10. 2012 07.38
+14
odprio?i
03. 10. 2012 09.14
+4
Jaz nisem za nobenega od ponujenih bedakov
Samo.Jst
03. 10. 2012 07.36
+11
Država rabi denar... to je jasno, ni mi pa jasno zakaj se nič ne govori o obdavčitvi verskih ustanov, zavodov in takšnih in drugačnih skupin! Ni mi jasno zakaj se ne govori o čistkah na nivoju vladnih organizacij ali zakaj študentsko delo še vedno ostaja v rokah zasebnikov. Ni mi jasno zakaj se ne najavi reforma občin, da v občinah z manj kot xxx prebivalcev je občinska funkcija tako župana, kot mestnih svetnikov in drugih le častna funkcija... je ogromno takšnih "podrobnosti" katere so na voljo o katerih se enostavno ne govori!!
nogomet12
03. 10. 2012 08.59
+4
Niet-Che
03. 10. 2012 09.41
+2
Tak je, če daš opicam, da čuvajo banane.
rekapaka
03. 10. 2012 07.33
+4
Dokler godrnjamo, izražamo svoje nestrinjanje na forumih se ta vlada nima kaj bati! Ko bomo pa tiho, ko ne bomo več jamrali po forumih takrat vlada odleti!
Niet-Che
03. 10. 2012 09.41
ce.ce.
03. 10. 2012 06.16
+14
A bo Janša tud imel manjšo plačo, ker je javni uslužbenc??
comment123
03. 10. 2012 07.23
+13
TUDI, PA MINISTRI, VLADNI URADNIKI, ŠE VEDNO S SVOJO PLAČO LAHKO DOBRO ŽIVITE, ZMANJŠAJTE JO IN BODITE BOLJ SKROMNI.....!!!!
prašek
03. 10. 2012 07.36
+5
Vsem parlamentarcem jo bodo dvignili , ker se razdajajo za narod ☺
nogomet12
03. 10. 2012 09.00
+3
21stoletje,mislim,da tega filma ne bomo videli,žal.
hinko.murovec@siol.net
03. 10. 2012 05.27
+9
Janša si že dolgo želi konkretnega konflikta - upora naroda, kar bi mu omogočilo odstranitev nekaj najbolj motečih na prikrit način zavito v " nesrečne in tragične posledice upora " . Tak način obračuna z nadsprotniki je pričakoval in želel že ob osamosvojitvi a mu je diplomacija prekrižala račune obračuna z osovraženo levico na krvav način.
Robin Gunner
03. 10. 2012 01.48
-7
Strukl: 'Če nas bodo metali na cesto, se bomo branili z vsem, kar imamo' Alo, se kocevski medvedi niso tako zasciteni kot vi v javnem sektorju! Ko zaradi vas ki se niste doziveli krize kot v gospodarstvu, drzavi denarja zmanjka, boste imel dve moznosti, ali pristanete na trenutna znizanja, ali pa boste doziveli se 3x hujse z bruseljsko upravo k vas sploh ne bo vprasala in ji je malo mar za dialog. (lahko pogledate primere iz grcije, italije, spanije ce ne verjamete). Pol vas bo odletl na cesto minimalno 20.000 ostalim bo pa placa znizana za 30%.
El Diablo 2013
03. 10. 2012 05.15
+2
Juhu, kmalu jaz in nasi volilci dobimo sluzbe v kabinetu nasega sefa...ti dam, ti dam, ti dam
sprint
03. 10. 2012 07.15
+8
Bruseljska uprava kar naj pride. Potem se bo vsaj vedelo, kdo in kako je 20 let kradel in obubožal Slovenijo. In komu bodo letele glave. Zakaj pa misliš, da sta tako desnica kot levica proti pomoči? Ravno zato, ker to pomeni zunanjo upravo in kot tako nevtralno in nepovezano z našo kriminalno združbo. In edino tu so si levi in desni enotni. Nikar pomoči. Nas bodo razkrinkali, potem pa bomo leteli. Nam navadnim ljudem bi pomoč prav prišla in bi se verjetno zaustavil ta pogrom nad našim standardom. Kot poslušam leve in desne: Nikar pomoči. Potem ne bomo več sami svoji gospodarji, ampak hlapci." Veste kaj politična goposoda! Tako Vam povem. Raje normalno situiran in zadovoljen hlapec, kot reven in razrvan gospodar.
cirenij
03. 10. 2012 07.40
+4
Kaka bruseljska uprava.!! Če nismo sami sposobni razčistit zadev je bolje, da nas ni. Kaj pa pričakuješ od teh drago plačanih kravatarjev? Smo že 3/4 razprodani, še več nas čaka. Še malo, pa slovensko ne bomo več govorili.
CyberWorm77
03. 10. 2012 01.23
-7
zategnimo pas do daske : ))) hitler je lepo dokazu w auswitchu da folk prenese marsikej : ))) zakaj bi bli mi slowenci neka izjema : )))
Robin Gunner
03. 10. 2012 01.51
+1
eni so ga ze, predvsem v gospodarstvu ob izgubi 65.000 delovnih mest drugi ga sploh se niso. 4% znizanje place ni nic. pa se zmeri bomo vsi se mal moral zategnt. to pa zato ker so politiki v preteklosti z podporo nevednih volilcev levega bloka, fural razsipno in vsecno socialno politiko, katero nikol nismo mogl pokonc drzat.
CyberWorm77
03. 10. 2012 03.09
+1
jaja sej ok robin : ))) maš prou zakaj bi zategowali pasowe politiki če folk lažje zategne : ))))
CyberWorm77
03. 10. 2012 03.22
+4
kle se morem nažalost postaut na stran lewičarjeu : ))) desničarji bi kr neki zategowali na račun folka da strada : ))))
El Diablo 2013
03. 10. 2012 05.19
+3
Ja, ja ...pri nasi stranki smo blazno sparal v letih 2004-2008...smo zategval pasove k pr norcih v casu blaginje
šmorn
03. 10. 2012 07.37
+2
prpa24
03. 10. 2012 01.14
+5
Po STA v novici za RTV SLO(ob 21:23 h) "Sindikati brusijo kopja, Pličanič molči, Šoltes opozarja" lahko v tej novici, ki je prvotno imela naslov: Javni sektor znova na udaru.., še prej: Janša napovedal zmanjševanje mase sredstev za plače v javnem sektorju, povzamem in napišem sledeče: Predsednik Računskega sodišča Igor Šoltes opozarja, - če se bo vse preneslo na trg, to lahko pomeni tudi manjšo dostopnost predvsem šolstva in zdravstva in še večje razslojevanje - ukrep odpuščanja javnih uslužbencev se lahko čez nekaj let vrne kot bumerang in povzroči še večje stroške. - za razdrtje pogodbe o zaposlitvi morajo biti izpolnjeni zakonski pogoji,.. K opozorilom in mislim g. Šoltesa lahko dodam naslednje: Ukrep zmanjševanja "mase plač" za malo manj kot sedmino ima z rezanjem proračuna lahko takojšnje finančne učinke, vendar je vprašanje, koliko se to zmanjševanje na daljši rok pozna pri stroških, kakovosti, storilnosti in učinkovitosti storitev javnega sektorja. Prav lahko se zgodi, da bodo imela korist samo sodišča, država bo morala vračati odškodnine,.. "Brezplačne" storitve javnega sektorja bodo racionalizirane do minimuma. Zavodi, uradi bodo reducirani na nivo nekakšnih centrov za socialno delo. Pogodbeno redno zaposleni bodo za majhen denar delali v preizkusni dobi, začasno zaposleni, pa bodo imeli podoben status kot prostovoljci, ki opravljajo dobrodelna dela ali "dela v splošno družbeno korist ali korist samoupravne skupnosti po ukazu sodišča, s katerimi se nadomesti kazen za uklonilni zapor državljana, ki državi dolguje plačilo davkov,..). Zaposleni bodo kot vajenci zainteresirani, da se izkažejo, da kot pomočnika dobijo zaposlitev v podobnem- enakem privatnem "zavodu"). Privatizirani zavodi, uradi, inštituti,.. bodo tako zaposlovali uspešne, kompetentne kadre in nudile drage a kakovostne storitve , ki so bile preje vključene v javni sektor. In razslojevanje bo očitno, cilj bo dosežen. Ali ni že Miloševič začel z geslom: "Diverzifikacija naj bo!" Tu je, tukaj in zdaj. . Vlada pa lahko ob spremembi ustave briše socialna in napiše: Slovenija je kapitalistična država.
illy2
03. 10. 2012 01.19
+3
MISIJA,"TIHA PRIVATIZACIJA", JE V POGONU !!!!!