Slovenija

Bo vlada odpustila 8.000 javnih uslužbencev?

Ljubljana, 28. 06. 2010 13.07 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Miha Raičevič/V.L./E.P./STA
Komentarji
153

Sindikati pravijo, da brez odgovorov vlade za pogajalsko mizo najverjetneje ne bodo sedli. A vlada ne popušča, varčevanje je nujno. Skrajna možnost je odpuščanje kar 8.000 javnih uslužbencev.

Branimir Štrukelj
Branimir Štrukelj FOTO: POP TV

Predsednik Konfederacije sindikatov javnega sektorja Branimir Štrukelj je povedal, da so pretekli teden na vlado v zvezi z nadaljevanjem pogajanj naslovili več vprašanj, na katera še čakajo odgovore. Predvsem so jih zmotila sporočila premierja Boruta Pahorja in ministrice za javno upravo Irme Pavlinič Krebs, da količina mase za plače ne more biti predmet pogajanj, lahko pa sta to zgolj način in čas za zmanjšanje sredstev.

Vlada si je zadala za cilj, da sredstva za plače za zaposlene v javnem sektorju v letu 2011 glede na leto 2010 zmanjša za pet odstotkov (200 milijonov evrov).

"To za nas ni sprejemljivo in se nam tudi zdi, da verjetno to ni bilo tako mišljeno. Zato smo pač od vlade zahtevali pojasnila," je za 24ur.com povedal Štrukelj. Dodal je, da dokler pojasnil ne bo, vsega skupaj ne razumejo kot pogajanja, ampak kot ultimat. "In veliko vprašanje je, ali bi se takega diktata ene strani, ki onemogoča elementarno enakopravnost socialnih partnerjev, sploh udeležili," je še pojasnil.

Odgovor po njegovih besedah pričakujejo pred začetkom pogajanj, ki naj bi se začela v četrtek. "Če vladnega odgovora ne bi bilo, bi to seveda pomenilo, da si ne želi pogajanj in na nek način želi zaostriti situacijo. Bojim se, da ji v tem primeru na odgovor ne bi bilo treba dolgo čakati," je dodal. Na vprašanje, ali se torej v četrtek brez dodatnih pojasnil vlade ne bodo udeležili pogovorov, je odgovoril, da bo najverjetneje tako, sicer pa mora odločitev o tem sprejeti predsedstvo konfederacije, ki sicer zastopa 74.000 delavcev, kar pomeni okoli polovico vseh zaposlenih.

Vodja pogajalske skupine drugega dela sindikatov Janez Posedi pravi, da so že po predstavitvi vladnih načrtov minuli teden glede na predstavljene številke o zmanjšanju sredstev za plače v javnem sektorju povedali, "da je to praktično nemogoče". Sedaj, ko so dobili razdelane ukrepe, pa ugotavljajo, da je vlada povsod, kjer lahko, posegla maksimalno.

Krebsova pravi, da jo negativni odzivi sindikatov presenečajo.
Krebsova pravi, da jo negativni odzivi sindikatov presenečajo. FOTO: Dare Čekeliš

Odpuščanje 8.000 javnih uslužbencev

In kako bi vlada prihranila skoraj pol milijarde evrov? Ena od možnosti je, da se javni sektor odpove dodatkom za delovno uspešnost in napredovanje. Nadalje, da regres prihodnji dve leti ostane enak, torej 692 evrov bruto ter da je manj novih zaposlitev. Če pa sindikati to zavrnejo, je možnost tudi 6 odstotno znižanje plač vseh v javnem sektorju. Kot skrajna možnost pa je odpuščanje, tudi do 8.000 javnih uslužbencev.

Možnih kombinacij je več, tudi ta, da se javni sektor povsem odpove regresu, v zameno za kaj drugega. A ker vlada vztraja, da bo znižala maso plač za 5 odstotkov, sindikati pravijo, da je to ultimat in na to se odgovarja z ultimatom.

V primeru, da ne vlada ne sindikati ne popustijo, bo vlada sama z interventnim zakonom znižala maso za plače v javnemsektorju. Od tu do stavke pa ni več daleč. Če bo jeseni šlo na ceste 150.000 javnih uslužbencev, bo to ena od največjih stavk, ki jih bomo videli.

Ministrstvo dogovore pripravlja

Dobili pa smo tudi odgovor ministrstva za javno upravo, ki je zapisalo, da odgovore pripravljajo in naj bi jih vlada obravnavala v četrtek. Takoj, ko jih bo vlada potrdila, pa jih bodo posredovali sindikatom.

Ministrica Krebsova je pojasnila, da je glede negativnih odzivov sindikatov presenečena. "Prejšnji teden smo sindikate javnega sektorja natančno seznanili, da so na pogodbeni strani vlade razmere v javno-finančnem smislu izjemno slabe, ki dejansko onemogočajo realizacijo pogodbenih obveznosti, tako kot sindikati pričakujejo," je poudarila Krebsova in dodala, da to terja pogovore o spremembi te pogodbe, v kateri je dinamika in višina odprave plačnih nesorazmerij dogovorjena.

 

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (153)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Adolph
29. 06. 2010 16.48
Dragi Slovenci, Dober gospodar stedi v dobrih casih za slabe case. Vi se lahko zahvalite junakom kot sta bila na primer Potocnik in Jansa, da se v tistih casih ni stedilo. Zdaj ,ko so zepi prazni,kolnete sedanjo vlado. Al ste kratkovidni, . . .. .
Tonček Balonček
29. 06. 2010 16.48
Da ne bi najprej začeli s tistimi v Afganistanu, kjer skrbijo, da tukaj nimamo teroristov!
bron
29. 06. 2010 15.35
PA JE RES ZANIMIVA TA JAVNA UPRAV ,DA LAHKO POGREŠI TOLIKO NJIHOVIH ČLANOV DRUGJE BI ŽE PROPADLA FIRMA.
Blueray
29. 06. 2010 12.19
Anaanka Meni se je tudi znižala plača zaradi recesije pa nisem jaz osebno prav nič kriv da se je zgodila. Kt ti nisi kriva da so ustanovili xx agencij, ampak tako je nastradal bomo oz že smo usi...
snupy1
29. 06. 2010 12.07
Začnejo nej u parlamentu. Tis, ka ga ni na seji DZ nej uzame knigo pa dam nagnat.
Winds
29. 06. 2010 10.10
Delim mnenje "bozab". Kakovost in organizacija dela v javnem sektorju ima veliko rezerv. Spoštovani delavci v javnih sektorjih, ali ste že slišali, da je v gospodarstvu, ki vas finansira višina mase za plače vsak mesec sproti odvisan od odločitev uprave oz. lastnika? ( kolektivne pogodbe so samo okvir, ki se ga seveda da prilagajati ). Ali ste že slišali, da so v gospodarstvu že ničkolikokrat preoblikovali sistem nagrajevanja vse s ciljem zmanjšati plače delavcev? Ali ste že slišali, da v gospodarstvu sploh ni pravilo, da delavci prejmejo letni regres, ali trinajsto plačo? Ali ste že slišali, da so delavci ostali na cesti ? Očitno živite v kakšni drugi državi. ITALIJANSKA VLADA MORA SPREJETI ZAKON, PO KATEREM SE BO DELAVCEM IZ JAVNEGA SEKTORJA PODALJŠALA DELOVNA DOBA ZA REDNO UPOKOJITEV. Kaj pa vi?
kolcamož
29. 06. 2010 09.57
odpuščanje da, ampak začeti je treba na vrhu, vlada ima dosti nesposobnih kadrov za odpis, potem pa navzdol,če bo treba........zakaj zmeraj šparanje na dnu,ko,ko že ni kaj več vzet,pa začet z razprodajo prebogatih dobrin ,ki jih vlada poseduje....
bozap
29. 06. 2010 09.38
Menim, da bi bilo bolje, če bi se vlada bolj učinkovito prizadevala za boljšo organizacijo javnega sektorja (zdravstva, sodstva in javne uprave). Ne pa da masovno znižuje dohodke in grozi z odpuščanjem. Večina javnih uslužbencev, glede na njihovo izobrazbo sploh nima visokih plač. Izjeme so le zdravniki in sodniki, pri katerih bi bila najbolj potrebna organizacija dela. Samo vrhunski zdravnik (vendar ne z dežurstvi) ter sodniki, naj dobijo vrhunske plače, ne pa da se z njimi "šlepajo" vsi ostali povprečni dohtarji in sodniki. Če bi imeli res tako zelo vrhunske vse zdravnike in sodnike, ne bi bilo naše zdravstvo in sodstvo tako kakršno je (zdravniške napake, samovšečnost zdravnikov in sodnikov, ki so bolj sami sebi namen, sodni zaostanki, nikakršna zakonodaja, ki jo lahko že vsak "lopovček" preigrava - če ne drugače sodniki upoštevajo pri izrekanju kazni vsaj "težko mladost" lopova, da mu ja izrečejo najmanjšo kazen). Samo zategovanje pasu v nedogled vsekakor ne prinaša napredka, pač pa je potrebna odprava prej navedenih anomalij, pa tudi vlaganja v gospodarstvo (nove tehnologije, stimuliranje inovacij in nove investicije), a hkrati hitro in učinkovito ukrepanje v primeru prevar, goljufij. Ni potrebno odkrivati Amerike, le prepisati je treba zakonodajo sosednjih držav in učinkovito izvajati ukrepe ob zlorabah. Za to tudi ni potrebno posebno pravno ali ekonomsko znanje, pač pa zadostuje zdrava gospodinjska logika (včasih smo rekli tudi zdrava kmečka pamet). Pri čemer pa se sprašujem - le komu je zdrava gospodinjska logika v interesu? Vladam (levi, desni, rdeči, črni)prav gotovo ne, saj se ne bi imeli s čim bahati pred volitvami. Bahati kaj vse so naredili in za kaj vse se bodo prizadevali.
Izbrisani5
29. 06. 2010 09.22
Kot prvega naj odpustijo Štruklja! Oj, pozabil sem v kateri klan pripada. On je nedotakljiv.
resslovenka
29. 06. 2010 08.54
Naj se napovedani stavki javenega sektorja jeseni pridružimo tudi ostali, zaposleni v gospodarstvu in privatnem sektorju. Naj se izkaže vsa beda slovenskega delavstva. To kar se sedaj dogaja je katastrofa. Ko gledam na raznih okroglih mizah predstavnike sindikatov, delodajalcev mi prebije pafon. Toliko besedičenja, kaj bi morali, kako bi morali, zakaj bi morali. Enostavno - dajmo! Pregovarjamo se lahko še tisoč let pa se ne bo nič spremenilo. Najbolj žalostno od vsega pa je, da se reforme v Sloveniji spet kujejo na plečih najbolj ogroženega sloja ljudi.
worker404
29. 06. 2010 08.43
V resnici bi bilo dovolj če jih odpustijo 800, samo začeti je treba na vrhu piramide ... najprej vlada, nato parlament ... in to brez odpravnin .... Itak so si nagrabili dovolj do konca življenja. Ampak to so samo sanje ... odpustili bodo tiste, ki so na dnu plačilnih seznamov in pa tiste, ki se jih hočejo znebiti zaradi politike. Pa itak jih ne mislijo odpustiti 8000, ker to seveda pomeni 8000 odpravnin, in 8000 nadomestil za čas brezposelnosti, kar pomeni, da nisi prihranil nič ...
DeeDee77
29. 06. 2010 07.48
Zdej vas mam pa dost! Nehite mi brisat komentarje! Za koji faktor se rabjo tajnice tajnic? Pa še pol pomočnica tajnice in vd tajnice tajnic? Taki naj letijo. drugač pa..lighting..tud mi, javna uprava, plačujemo davke. In tud iz tega grejo plače. Pa pejt si urejat kakršnekol dokumente kamorkol. Takse? A grejo v naš žep??
Smackyx
29. 06. 2010 07.36
Vladi super ratuje znova razklati državljane na 2 dela, kot jim je to uspelo pri referendumu za AS. Kaj ne vidite, da ko jim bo uspelo znižati plače in pravice v JS, je naslednji korak gospodarstvo?
AnaAnkaB
29. 06. 2010 07.35
Tudi sama sem zaposlena v javnem sektorju in sem ena izmed javnih uslužbencev. Nimam proti, če odpustijo teh 8000 zaposlenih, vendar naj bodo tisti, kateri so na novo zaposleni. V roku zadnjih dveh let, ko vsi ostali ne smemo zaposlovati, država odpira razne agencije in v teh agencijah je tisti višek. Če smo sedaj preživeli brez agencij, sedaj ne bi mogli? Zakaj bi vsi javni uslužbenci nastradali zaradi določenih. Irma ve vsa števila zaposlenih, ve marsikaj, vendar nima človeškega odnosa do ostalih, se noče pogovarjati, noče poslušati...dela vse po svoje.
FCL
29. 06. 2010 07.35
cupofmarja...se strinjam, enkrat sem se slučajno srečal z nekom, ki je precej pri vrhu in ko sva se malo pogovarjala o plači in ko sem mu povedal koliko dobim, me je čudno pogledal in vprašal kako s tem denarjem preživim, sem se samo nasmehnil in si mislil svoje...take bi bilo potrebno zamenjati in jim zmanjšati plačo, zaradi takih je javni sektor tak kot je!
lightning
29. 06. 2010 07.33
saintjozef 28.06.2010, 23:53 2 Če bodo javni uslužbenci stavkali zato, da obdržijo komot in privilegirane službe (ne vsi), predlagam, da na isti dan protestiramo vsi, ki jim plačo dajemo. PODPIS!
cupofmarja@email.si
29. 06. 2010 07.26
FCL.....prav imaš....ampak tisti, ki imajo sedaj "previsoke" plače in bi se jim odrezalo 200 in več evrov....tisti najbolj jamrajo, tisti se najbolj upirajo....
DeeDee77
29. 06. 2010 07.17
FCL: se podpišem!
cupofmarja@email.si
29. 06. 2010 07.08
na ministrstvih se najbolj zrak meša......začnite tam odpuščat in plače nižat......
FCL
29. 06. 2010 07.01
Javni sektor vedno nasrka...ko so bili "lepi" časi so plače v gospodarstvu lepo rasle, nam so stale 5 let, ker se je ta "višek" nalagal v nek Virantov fiktivni sklad, ki ga danes ni nikjer...in ko bi morali končno tudi naše plače uskladiti pride recesija in kdo spet nasrka...seveda javni uslužbenec, tisti, ki ga prej gospodarstvo ni niti povohalo! Ja, se strinjam da bi bilo potrebno reorganizirati javno upravo, samo lepo prosim ne, plače večina so pod povprečjem v Sloveniji! Naj se plače vodilnim zmanjšajo, verjamem, da se nekomu ki ima 2.000 eur plače ne bo poznalo 200 eur manj....enim se pa 50 eur pozna pri 800 eur plače...Vsem, ki pa kritizirat javni sektor, pa vas vabim, pridite in boste videli kako je.