Slovenija

Jarc končno spregovoril

Ljubljana, 24. 02. 2010 18.24 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Nekdanji kmetijski minister Jarc je poudaril, da psi, ki so do smrti raztrgali Baričeviča, v času njegovega mandata niso bili vrnjeni lastniku in so bili v zavetišču, kjer niso nikogar ogrožali.

Nekdanji kmetijski minister in zdajšnji slovenski veleposlanik v Londonu Iztok Jarc je danes zavrnil namige, ki afero z bulmastifi povezujejo tudi z njegovim vodenjem ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano. Jarc je bil na čelu ministrstva v času od marca 2007 do novembra 2008, ko ga je nasledil Milan Pogačnik.

Iztok Jarc
Iztok Jarc FOTO: SDS

"Tragedijo, ki se je zgodila, obžalujem, vendar zanjo nisem odgovoren. Preverljivi dejstvi sta, da psi v času mojega mandata niso bili vrnjeni lastniku in da so bili ves čas zaprti v zavetišču, kjer niso ogrožali nikogar," je zapisal Jarc. Zato omenjene namige doživlja in zavrača kot neutemeljene poskuse preusmerjanja pozornosti nanj.

"Sam zaradi trenutnega položaja oziroma distance ne morem sodelovati v javni razpravi, saj nimam dostopa do dokumentacije, ki bi mi omogočila rekonstrukcijo postopkov, vodenih na ministrstvu, niti nimam ustreznega stika z aktualnimi dogajanji okoli tega," še pravi in dodaja, da se je v času vodenja ministrstva zavzemal za to, da je delo ministrstva potekalo zakonito in v skladu z mnenji strokovnih služb.

V zadevo naj bi se vmešal Jarc

Aleksander Baričevič
Aleksander Baričevič FOTO: POP TV

Tednik Mladina je pisal, da se je potem, ko je veterinarski inšpektor odredil usmrtitev bulmastifov zaradi napada iz leta 2006, leta 2008 neposredno vmešal tedanji kmetijski minister Iztok Jarc, sicer imenovan iz kvote SDS. To je tednik podprl z objavo elektronskega sporočila z dne 22. februarja 2008, v katerem pravnica veterinarske uprave Polona Cankar vodstvu veterinarske uprave in inšpektorju navaja izrecno željo ministra Jarca, "da se spet prouči možnost, da bi psi za vedno ostali v zavetišču in lastniki plačevali stroške nastanitve in da se glede tega mi dogovorimo z zavetiščem".

Ozadje afere Baričevič

Trije bulmastifi so 2. februarja napadli in ubili svojega lastnika Saša Baričeviča. Že prej, leta 2006, so v bližini hiše lastnika tudi ranili mimoidočega Stanislava Megliča. Psi Atos, Atlas in Joy so bili takrat začasno odvzeti in nameščeni v zavetišče, v poznejših letih so v zvezi z njihovo usodo odločale tri izvedenske komisije.

Splet pravnih postopkov se je nato iztekel z vrnitvijo vseh treh psov lastniku, pri čemer naj bi pri postopkih odločanja vračanja psov prihajalo do napak, zato sta opozicijski SLS in SDS vložili interpelacijo zoper kmetijskega ministra Milana Pogačnika. V njej mu med drugim očitajo objektivno odgovornost zaradi kršitev oziroma nespoštovanja več členov ustave in suma povzročitve kaznivega dejanja, to je povzročitve splošne nevarnosti.

Minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Pogačnik bo svoj odgovor na interpelacijo predstavil na četrtkovi seji vlade, po kateri naj bi bil njegov odgovor na voljo tudi javnosti.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (26)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ejga
25. 02. 2010 11.48
demanti 25.02.2010, 11:25 po tako prijaznem postu, bom prestopil na desno :)
Tone Strahan
25. 02. 2010 11.25
ne moreš nori prismuknjeni lavičarski narod prepričati z realnostjo in poštenostjo, kjer oni samo nabijajo laž in neresnico, ki ja sedaj začela veljati v slovenijo nova vrednotna, pri tej Pahorjevi nesposobni vladi in njihovimi podporniki in potomskimi bolnki
wsharky
25. 02. 2010 09.30
... iztok se spet samo spreneveda... tako kot vedno....
vodnavila
25. 02. 2010 09.13
Spisane so bile tri odločbe o usmrtitvi psov in Jarc jih je blokiral. Jarc je preprečil usmrtitev psov, ki bi bila v vsakem drugem primeru avtomatčna. Če se ne bi tako odločil, psov nikoli ne bi mogli vrniti lastniku. Odgovornost si delita tako Jarc kot Pogačnik.
Tone Strahan
25. 02. 2010 08.27
M-TEORIJA Daj bodi že enkrat pošten, če si sploh pošten. Kjer zopet nabijaš, pišeš laži, da je poškodoval inštruktorico.Jo je samo poskušal napasti,pa je prišel pes samo do mreže, ko so preverjali če so psi še napadalni, ali so se umirili. Tipično za levičarje da delajo huda nezakonita dejanja potem pa druge obtožujejo, za tisto kar so sami storili. Taki kot si ti njim slediš in napadajo-aš ljudi, ki nimajo popolnoma nič z konkretnim primerom in ti niso nič tebi osebno storili, da njih obtožuješ za stvari, ki so jih tvoji idoli storili.
Jure Kacicnik
25. 02. 2010 02.59
No zanimivo bo videt, kako se bo Pogačnik izvijal. Ne vem kako bo lahko Pahor naredil kar koli drugega kot da ga odstavi, ker več sprenevedanja se pa en da prenašat - pa še Čadoničko bo treba odpihnt, ker ni izvršila za kar je postavljena.
lotmerzanec
24. 02. 2010 23.36
Seveda na koncu bo kriv Janša in njegova vlada! Kaj ste pa pričakovali od trojčka,da bodo priznali krivdo? Lepo vas prosim ali so že kdaj priznali kako packarijo?
RADO62
24. 02. 2010 23.23
nefretete24.02.2010, 23:17 ... Očitno so se nekateri na napakah naučili ostali pa so bolj ali manj povezani z nesposobno vlado Boruta Pahorja, ki bo po ocenah ekonomistov do konca leta pridelala že okrog 140.000 brezposelnih.... heh
RADO62
24. 02. 2010 23.06
Pa še ena laž Kresalove... Kje je sedaj nefre, ki je vedno tako pametna, ko je za potunkat koga iz desnice.... heh
Buena Vita
24. 02. 2010 22.55
m-teorija si prebral jarčec dopis,,,je na blogu ker so bile na sodišču pritožbe za vrnitev psov in pritiski na njega je edino tako lahko odločil---zdrav človek tako naredi,LINIJA LAŽJEGA ODPORA....KJER OSTANE VOLK SIT IN KOZA CELA ZATO NI NIKOMUR ŠKODIL,,SEVEDA ,KO PA JE INŠTRUKTORICA NAPADENA IN POŠKODOVANA--TAKRAT SO IMELI NOVE DOKAZE --IN BI MORALI TEMU PRIMERNO UKREPAT ,NO,JARCA NI BILO V TISTEM ČASU ,MAR NI RES NOVE PRITISKE SO POTEM IZVAJALI V POGAČNIKOVI-SENICA-ZALAR-KRESAL NAVEZI
dzek.the.ripper
24. 02. 2010 22.46
"Tednik Mladina je pisal..." Oprostite, ampak veliko bolj verodostojne so branjevke na tržnici, kot pa to rdeče trobilo. Kdo je pa Aleksander?
123_Zoke_vec_ni
24. 02. 2010 22.39
Jarc je imel prav - kaj so psi krivi, da so bili v rokah perverta????? Privoščit jim je hotel normalno življenje brez spolnih zlorab, seveda na račun lastnika in ne države.
arhimed_33
24. 02. 2010 21.59
...ne Jarc ti nisi nič kriv,popolnoma si nedolžen,ubožček skoraj si odškodnino zaslužiš....
bron
24. 02. 2010 20.33
PREHITRO SE JE VSE TO KONČALO NEKATERI ŠE NISO PRIŠLI NA VRSTO. ZATO JE SEDAJ TAK CIRKUS .
M-teorija
24. 02. 2010 19.52
~v zavetišču, kjer niso ogrožali nikogar~ "11 jul 2006 ... Bulmastifi, ki so v pasjem zavetišču Gmajnice pri Ljubljani poškodovali inštruktorico psov" Nekaj ne špila ali ima inštruktorico za nikogar, nič, nihče, niente, zero, ali pa je preveč v tujini in ne ve kaj se je in kaj se dogaja, ali pa...
Tone Strahan
24. 02. 2010 19.49
levičarski bolniki obtožujejo Jarca kako bi moral pse usmrtiti, jih je pa dal v mrežo, da ne ogrožajo okolico, ta njihova levičarska sedanja Pahorjeva vlada jih je pa kar vrnila lastniku, sedaj pa obtožujejo Jarca, namesto da bi obtoževali KK odvetnika Senico, ki je grozil z odškodninsko tožbo, če bojo psi usmrčeni. Levičarski narod je popolnoma zblaznel do skrajnosti in v umskem smislu so poden od podna.
la-cucaracha
24. 02. 2010 19.29
To je bilo leta 2006 in vemo kdo je takrat vladal. Ker so vladali zanič so na volitvah izgubili sedaj pa kukajo in stokajo in vlagajo interpelacije . Najbolje bi bilo da JJ&Co. Ltd vloži interpelacijo proti sebi in bivši vladi zato ker je ON nastavil ministra Jarca, ki psov ni dal takoj evtanazirati in glede na to da pa je sestra baričeviča menda bivša članica SLS potem vemo po katerih kanalih je baričević uspel dobiti pse nazaj.
Gustanj
24. 02. 2010 19.23
A spet brišete!? V tem času ko so bili psi zaprti so se vsaj odpočili ;)
miha040
24. 02. 2010 19.22
no kdo je potem kriv???zakaj pa noben ne piše kdo jih je vrnil baričeviču...jarc je zahteval da se jih da v zavetišče in da se jih ne vrne lastniku...kje je potem povezava, pa od kresalove stric član komisije za vrnitev ki ga je imenoval senica kot odvetnik kakšna naključja....sam kaj ko mora 24ur.com pisati samo tisto kar jim naročijo...
niresto
24. 02. 2010 19.22
oprosti jarc ampak to je sprenevedanje. resda v zavetiscu niso nikogar ogrozali ampak je kasneje splet okoliscin tudi zaradi tvoje odlocitve prinesel tragedijo! tako se lahko potem zgovarja vsak, tudi Senica - pac porece,da ko je je zrihtal,da so pse vrnili ni bilo nobenega ogrozanja . to se je zogidlo kasneje..