Slovenija

Razprodaje 'povlekle' cene navzdol

Ljubljana, 09. 02. 2011 11.03 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Januarja smo v povprečju kupovali za slab odstotek ceneje, razlog pa so zimske razprodaje. Zaradi tega so se najbolj, za dobrih 15 odstotkov, znižale cene obleke in obutve. Popolnoma drugače pa je s hrano in pijačo.

Zaradi zimskih razprodaj so se povprečne cene znižale.
Zaradi zimskih razprodaj so se povprečne cene znižale. FOTO: Reuters
Urad za makroekonomske analize in razvoj (Umar) pričakuje višji prispevek februarskih podražitev hrane k rasti cen v naslednjih mesecih.

Tudi letos smo v januarju zabeležili deflacijo, cene življenjskih potrebščin so se namreč v primerjavi z mesecem prej znižale za slab odstotek, ugotavlja statistični urad. Na to so vplivale predvsem zimske razprodaje oblek in obutve, ki so izničile vpliv povišanih cen živil.

Največje znižanje cen so statistiki tako zabeležili v skupini obleka in obutev, v povprečju so izdelki cenejši za 15,4 odstotka. Najbolj pa so se podražili izdelki v skupini hrana in brezalkoholne pijače, in sicer za 2,4 odstotka.

Poglejmo podrobneje. Oblačila so se pocenila za 16,1, obutev pa za 15,3 odstotka. Občutno cenejša – za 11 odstotkov – je bila tudi športna oprema, prav tako je bilo treba manj (5,8 odstotka) odšteti za počitnice v paketu.

Januarja je bila obutev v povprečju cenejša za dobrih 15 odstotkov.
Januarja je bila obutev v povprečju cenejša za dobrih 15 odstotkov. FOTO: Reuters

Po drugi strani pa je močno, za skoraj 10 odstotkov, poskočila cena zelenjave, sadje se je podražilo za štiri odstotke, mleko, mlečni izdelki in jajca pa za slabe tri odstotke.

V enem letu so se cene najbolj zvišale v skupini alkoholne pijače in tobak (7,8 odstotka). Sledile so skupine stanovanje (7,4 odstotka), hrana in brezalkoholne pijače (3,7 odstotka) ter zdravje (3,2 odstotka). Precej cenejše kot pred enim letom, kar za 11,1 odstotka, pa so bile gostinske in nastanitvene storitve.

Hrana se je podražila, najbolj je poskočila cena zelenjave.
Hrana se je podražila, najbolj je poskočila cena zelenjave. FOTO: Reuters
Cene življenjskih potrebščin v Sloveniji so se po podatkih državnega statističnega urada januarja v primerjavi z decembrom znižale za 0,8 odstotka. Inflacija na letni ravni je znašala 1,8 odstotka.

Merjeno s harmoniziranim indeksom cen življenjskih potrebščin smo v januarju prav tako zabeležili deflacijo (–0,4  odstotka). Letna rast cen je bila 2,3-odstotna (lani 1,8-odstotna), povprečna letna pa 2,1-odstotna (lani 0,9-odstotna).

Letna stopnja inflacije v državah evroobmočja, merjena s harmoniziranim indeksom cen življenjskih potrebščin, je decembra 2010 v povprečju znašala 2,2 odstotka, v državah članicah EU pa 2,6 odstotka. Najnižjo letno stopnjo inflacije je imela Slovaška (1,3 odstotka), najvišja pa je bila v Romuniji (7,9-odstotna). V Sloveniji je bila 2,2-odstotna.

SORODNI ČLANKI

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

major1
09. 02. 2011 13.32
Prepričujete sebe, ali kupce - to kar se razprodaja se je donedavnega prodajalo na boljšem sejmu.
nekdo17
09. 02. 2011 13.24
Januarja smo zabeležili deflacijo. Pocenilo se je npr.: turistično potovanje na Mars, parne lokomotive pa še kaj. Podražila pa se je hrana, bencin,... Statistika je res hudič!
nekdo...
09. 02. 2011 12.16
Za slab odstotek:D Ahahaha.... Grež v Cityparka zapraviš 100€ in kje se pozna?
pika poka ježek
09. 02. 2011 11.37
Res??? Nisem opazil!
Slovenc07
09. 02. 2011 11.31
To vi vajenci mislite, da smo kopuvali ceneje.....ja nism opazil, da je kej znižano razn šrot roba, ki je itk zmeri znižana.