Slovenija

Kako so si razdelili ministrstva?

Ljubljana, 29. 01. 2012 07.20 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Potem ko smo dobili mandatarja, še vedno ostaja vprašanje, kdo bodo novi ministri. Kdo bo prevzel ministrstvo za finance in kdo za gospodarstvo? Katero ministrstvo naj bi prevzel Erjavec? Sicer pa Brezigarjeva nič ne ve o tem, da bi bila kandidatka za ministrico.

Prvaka stranke SDS Janeza Janša, ki je postal novi mandatar, preganjajo roki. Časa za počitek ni, saj mora Janša predlagati kandidate za ministrske položaje. To mora storiti v 15 dneh od potrditve za mandatarja. Sicer je razrez resorjev po strankah že narejen, a odprta so vprašanja glede tega, kdo bodo kandidati za nove ministre. Jasno je, da med ministri ne bo Gregorja Viranta. Kot je pojasnil vodja poslanske skupine Liste Virant Rihard Braniselj, Virant ostaja predsednik DZ.

Virant je sicer dejal, da je nadaljnje oblikovanje vlade v veliki meri odvisno od tega, kaj se bo dogajalo z novelo zakona o vladi. Ta naj bi v veljavo stopila v soboto, 4. februarja. Šele takrat bi bil tudi izpolnjen formalni pogoj za predložitev liste kandidatov za ministre. Če bo šlo vse po načrtih koalicije, bi vlado državni zbor lahko potrdil že 10. februarja. A še vedno odmeva spornost novele, saj ta ukinja ministrstvo za kulturo kot samostojen resor, državno tožilstvo pa uvršča pod pristojnost notranjega in ne pravosodnega ministrstva.

Koliko gre komu? Kdo naj bi postal minister?

Nekdanja generalna državna tožilka Barbara Brezigar, ki se po neuradnih informacijah omenja kot možna kandidatka za ministrico v Janševi vladi, pravi, da o tem nič ne ve. Tako je namreč odgovorila na vprašanje, ali je res dobila tovrstno ponudbo. V medijih je v zadnjih dneh zaokrožila informacija, da naj bi bila Brezigarjeva kandidatka za eno od ministrskih mest, pri čemer jo nekateri omenjajo kot kandidatko za notranjo ministrico, če bo tožilstvo v skladu s koalicijsko pogodbo prešlo pod pristojnost notranjega resorja, drugi pa jo povezujejo s pravosodnim ministrstvom.

Po koalicijski pogodbi stranki SDS pripadajo štiri ministrstva: notranje zadeve naj bi vodila Zvonko Černač ali Dragutin Mate. Ker bo po novem vladnem zakonu pod notranje ministrstvo spadalo še tožilstvo, se kot ministrska kandidatka omenja celo nekdanja državna tožilka Barbara Brezigar.

Ministrica za delo, družino in socialne zadeve naj bi postala nekdanja državna sekretarka Romana Tomc, ministrstvo za promet in prostor naj bi prevzela evroposlanka Romana Jordan Cizelj, resor za izobraževanje, znanost, kulturo in šport pa naj bi vodila Mojca Škrinjar.

Kaj dobi Lista Virant? Položaj predsednika DZ in ministrstvi za pravosodje in finance. Slednjega naj bi prevzel Janez Šušteršič. Ker sta Jani Soršak in Janez Čebulj zavrnila ponudbo za pravosodnega ministra, se kot možno ministrico za pravosodje z javno upravo znova omenja Barbaro Brezigar.

Kaj dobi DeSUS? Ministrstvo za zdravje naj bi prevzel Tomaž Gantar, kot zunanjega ministra pa se omenjata Karl Erjavec in zgodovinar in diplomat Andrej Rahten, ki pa je na volitvah kandidiral na listi SDS.

Izkupiček SLS? Dve ministrstvi, gospodarstvo in infrastrukturo ter kmetijstvo in okolje. Vodila bi ju Radovan Žerjav in Franc Bogovič.

Kaj je dobila NSi? Minister za obrambo utegne postati nekdanji član uprave Darsa, Aleš Hojs, predsednica Ljudmila Novak pa naj bi postala ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu.

Janeza Janšo je državni zbor potrdil za mandatarja.
Janeza Janšo je državni zbor potrdil za mandatarja. FOTO: Blaž Garbajs

Šturm zadovoljen z imenovanjem Janše

Še vedno se vrstijo odzivi na potrditev Janše za mandatarja. Za predsednika Zbora za republiko Lovra Šturma je potrditev dobra novica. Meni namreč, da se bo ustavilo drsenje navzdol. "Če bi se namreč nadaljevali sedanji trendi, bi se v petih letih znašli s standardom držav nekdanje Jugoslavije," je dejal Šturm. Pri tem Šturm meni, da ni bistveno, ali se bo Janševa vlada obdržala štiri leta. Nasprotja, ki se kažejo ob prenosu tožilstva pod okrilje notranjega ministrstva, pa je za nekdanjega pravosodnega ministra obroben problem. "Ob vsem tem ekonomskem dogajanju je to popolnoma zanemarljivo vprašanje," je še dodal Šturm.

V Liberalni akademiji pa prihodnjim korakom SDS in Janševi vladi ne zaupajo. Skrbi jih, da gospodarstvo, policijo, tožilstvo, sodišča in medije čakajo "nove preizkušnje grobega zanikanja načel demokratične in pravne države".

V društvu menijo, da so ljudje v Sloveniji "talci dnevno zlaganih in zanikanih očitnih dejstev". Ta pa so z vedno novimi manipulacijami potvorjena tako, da ustvarjajo vtis o Janši kot žrtvi, ne pa "kot obvladovalcu gospodarstva, medijev, šolstva in drugih družbenih sistemov".

V spodnji fotogaleriji si lahko ogledate nekaj utrinkov iz DZ po potrditvi Janša za mandatarja.

Spremljajte 24ur.com na Facebooku in Twitterju!

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (695)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Marinaconti
30. 01. 2012 21.05
-1
"zemljaci" - večine komentatorjev na tej strani, bi rekli (za te svoje) - "ološ"....
kukac
30. 01. 2012 22.07
+1
Ta vlada ni moja i ne zamesati ,virant in erjavc so izdajaleci ,ker so prestopoli skrajno desno k jansi..obljube v predvolilnem boju zdej kazejo kaksni smo tepci da smo verjeli hlapcima in izdajalcima
kukac
30. 01. 2012 22.10
+1
jansi in ludi mili kot nacisti noben vec ne verjame,,ta vse sovrazi drugacne in toje resnica 100%,,zal mi je da sam volil viranta...oobljube so padle v vodo
grizli
30. 01. 2012 23.18
+1
m-line
30. 01. 2012 19.20
+1
Fuj kakšen je, pobruhu ga bom. K smetnjak .
grizli
30. 01. 2012 20.19
+1
Janez, bodi previden. Nikar za ministra kandidata iz Posavja. Vprašaj svoje ožje sodelavce iz Posavja. Uničevanje pomladne opcije v krškem in v Brežicah se je dogajalo vsaj 15 let in se dogaja še danes. Vprašaj, komu lijalnost in druga dejstva ni težko preveriti. Le vprašaj, se bo obrestovalo!
JanZ
30. 01. 2012 13.47
+0
a o predčasnih volitvah pa nič več govora?? polarizacije je kvečjemu precej večja, kot je bila tik po volitvah...??
InterReflections
30. 01. 2012 12.50
+8
Janez Janša je novi mandatar. Ste s to odločitvijo zadovoljni? ne19845 da15682
dule100
30. 01. 2012 14.14
-1
Koga raje vidite kot mandatarja ? Jankoviča - 31% Janšo - 46%
usi-glih
30. 01. 2012 12.34
+3
tik tak tik tak bo ura eno. Točno minuto čez gremo z odvetnikom v tožbo proti Janezu janši in njegovim lažnjivcem
dule100
30. 01. 2012 14.15
+1
Donatela01
30. 01. 2012 11.19
+10
Gregec je lažnivec. rekel je, da bo samo začasni predsednik parlamenta, zdej se pa drži stola ko pjanc plota. Kdor laže, tudi krade.
Pijemlasko
30. 01. 2012 11.26
+4
usi-glih
30. 01. 2012 10.58
+3
ME SPLOH NE ZANIMA KAKO . Glede na DEJSTVO da so janševiki ponavljali med 3 leta dolgo kampanijo , da so za plačilno nedisciplino v SLO odgovorni PAHOR, KRESAL, GOLUBIč in EhJAVEC, pričakujem da bodo DANES do 13 ure VES denar, ki mi ga dolgujejo tako zasebne kot državne firme plačali na moj račun. V kolikor se to ne bo zgodilo , VZTRAJAM pri ustavi obtožbi strank, ki so prišle na oblast z pomočjo zavajanja , lažmi, podtikanji in oviranju pravice.
pehtateta
30. 01. 2012 10.57
+1
Čisti Janša!
prašek
30. 01. 2012 10.54
+4
Sicer je pa važno edino to , da "zaščitnica rudarjev" dobi pravosodno ministrstvo in zaustavi , ali pa še celo popolnoma onemogoči postopek zoper najbolj nedolžnega .....
usi-glih
30. 01. 2012 11.00
+1
absolutno he he he zaščitnica rudarjev - zelo izvirno, ker veš da ima admin samo nepopolno osnovno šolo, pač janšev kader.
dule100
30. 01. 2012 14.18
Prašek Daj še kaj prognoziraj, človek naravnost uživa, ko tako mimo tolčeš !
motorrader
30. 01. 2012 10.40
+5
KAKO SO SI RAZDELILI MINISTERSTVA?? TI MENI GLAS, JAZ TEBI MINISTERSTVO. ZELO ENOSTAVNO. MINISTERSTVA BODO NA ČELU IMELA ČLOVEKA, KI NITI NAJMANJ NI V STROKI. WELCOME TO JANŠA's WORLD:-) STVAR ČASA KDAJ SE BO KOALICIJA MED SABO POKREGALA. PREMALO KRUHA ZA VSE.
prašek
30. 01. 2012 10.51
+4
Daj mi glas , pa dobiš znanje ministrstvo , daj mi glas , pa boš ostal prvi med enakimi .......... To je poštenje naših predstavnikov ljudstva
usi-glih
30. 01. 2012 10.58
+3
mozolcek
30. 01. 2012 08.24
+15
Ne spadam v nobeno stranko,da se razumemo,je pa zanimivo spremljati nakladanje politikantov.Največji lažnjivec pri vsem tem je Virant ,ki pravi ,da se nemore pogajat z Zokijem ker ne dobi tistega kar kot stranka hočejo....pravosodje in da vstrajajo da hočejo ta resor zase,da bodo obračunali z tajkuni.Sedaj pa jj hoče resor zase,je razumljivo če imaš toliko na glavi pa še Brezigarjevo in zadeva je zanj REŠENA...Ja kaj pa sedaj g.Virant in g.Pezdir ali je vse skupaj farsa kot sem jo napovedal.Resorji so potalani kot je za J.J.razumljivo,da si opere vse grehe,ker mu že zelo dihajo za vrat ane,to pa mu je omogočil Virant in vse to je bilo dogovorjeno že naprej.Edini najivec je pa Pezdir ,ki je Virantu globoko verjel.Saj se spomnite predvolilne zaobljube g.Viranta.
Aven
30. 01. 2012 10.27
-5
Taki komentarji so najbolj mimo - začne da ni za nobeno stranko in se potem spusti blatiti eno stran.
DodgeFan
30. 01. 2012 10.38
+8
Glej, tudi jaz nisem strankarsko opredeljen, pa se z njim povsem strinjam. Ne rabiš biti ne levičar ne desničar, da ugotoviš, da je bil Virant že vnaprej opredeljen za Janšo. Pri Jankoviću bi dobil tako pravosodje kot notranje ministrstvo - pri čemer je seveda vztrajal in ves čas govoril, da je to njihov pogoj za vstop v koalicijo. Pri Janši pa tega ne bo imel, vendar mu vseeno pogajanja z Jankovićem niso šla, ker je pogodba imela premalo strani. zdaj ima 100 strani v pogodbi, a brez njegovih zahtev. Vnedar očitni je to zanj dovolj - kar je logično samo v primeru, da je bil že vnaprej definiran desničar. Enako čutijo njihovi volilci, ki so mu izkjazali lepo zaušnico s padcem podpore iz 10 na 1 procent. Ljudje nismo trapasti.
abruh
30. 01. 2012 10.43
+5
Točno tako. Poleg tega se že govori o rošadi v državnih podjetjih, ki ji vsi koalicijski partnerji tako vneto nasprotujejo. Sredinski so nas nategovali od samega začetka, pa se tega sploh ne zavedamo. Čeprav mi je Zoki ljubši župan kot mandatar, pa vseeno mu dam prav za izrečene besede, ko je rekel, da se nekateri pogajajo s figo v žepu. In vsak dan se bolj kaže, da je imel prav.
kataklyst
30. 01. 2012 10.50
prjatli ni v koalicijski pogodbi samo kdo bo dobil ker ministrstvo!!!!
Le vkup uboga gmajna
30. 01. 2012 10.56
+4
Spreglejte že enkrat prosim vas!?Virant in Janša sta točno vedela že od začetka,če gre Virant stran od SDSa bo prevzel glasove neopredeljenih in še nekaj tistih z leve strani.Računica jima je pokazala tam nekje okrog 55% glasov,kar se je po prvih projekcijah pokazalo kot dejansko izvedljivo,Vse dokler ni prišlo na dan Virantovo poslansko nadomestilo,ki ga je veselo obogatil še z dodatnim delom.Tu se je zalomilo obema in sedaj spremljamo politično farso kakršne v Evropi ni.
kiss-my-ass.
30. 01. 2012 08.00
+3
A Ježevec pa ne bo novi guverner BS? Pa se je že pred volitvami hvalil, da je praktično ŽE zasedel to mesto. Mogoče pa dobi mesto direktorja Telekoma, kar mu je Tomažek takrat ponudil, pa je Ježevec odklonil.
minister
30. 01. 2012 07.24
+11
in spet se delimo na leve, desne pa rdeče pa bele pa zelene pa bog ve kaj še a folk res nima kej počet....spravte se delat , službe iskat ne samo jamrat kako je vse za en drek sami si naredite lepše življenje ker nihče drugi vam ga ne bo....pa zame velja isto brigajte se za svoje dobro.....politika ni namenjena temu in prepiri kdo je boljši in kdo ne so brezveze, ker s tem se prikrivajo ostali problemi, ki pa so važnejši od te umazane politike.... treba je zavihat rokave pa se delat spravit....delo je...ne pa samo v monitorje bulit pa stokat in kritizirat NAROD SI BO PISAL SODBO SAM....bo ja...ko se bodo ideološke razlike umaknile in bo prevladala zdrava kmečka logika in pamet, dokler pa je vsaj eden tak ki to podpihuje pa bo ostalo tako kot je ...na žalost naseda pa naiven folk tako zdej grem pa na šiht....12 ur me čaka in ni časa za jamranje kako je vse za en drek
andisej
30. 01. 2012 08.20
+10
Lepo si napisal , vendar nekaj pozabljaš . Delitev na bele črne rdeče ... so si izmislili tisti ki so ideologijo fašizma , nacizma izgubili , sedaj pa toliko let za tem so se prebudili novi zametki take ideologije . Krti so se prebudili in rovarijo proti vsemu kar diši po socializmu .
usi-glih
30. 01. 2012 11.11
+1
andisej drži do leta 1991 ni bilo ne pretepanja otrok ki so hodili k verouku in obratno. S prihodom SDS-ovih hlapcev ki so razdelili LJUDI med seboj se je pa začelo dogajati to kar se. Če podpiraš Janeza Janšo imaš lahko podjetje s 3. zaposlenimi, medtem ko ti ostalih 40 na gradbišču dela na črno, Če podpiraš Janeza Janšo lahko brez skrbi " zaposliš " 30 če.f.u.jev in jim nič ne plačaš , saj si pravega podprl, če podpiraš Janeza Janšo lashko mirne duše groziš in pretepaš otroke nevernikov. Pravilno je ugotovil OČE NARODA g Janez Stanovnik " samo še te nesreče se nam je manjkalo "
maijster
30. 01. 2012 07.23
+17
....ministrsvo za zamejce po svetu, zakaj niso tega resorja ukinili,...............
Matevž Snoj
30. 01. 2012 09.46
+2
ker je lahko minister za ta resor totalno nesposoben, pa vseen laufa!
pehtateta
30. 01. 2012 10.56
+1
ker imamo Slovenci radi svoje rojake po svetu. Tudi domobrance, vseeno, naši bratje so.
usi-glih
30. 01. 2012 11.17
zato ker imajo tam dodatnih 200.000 glasov po svoji volji
Tajda Kosem
30. 01. 2012 06.41
-3
levaki,mal sem bral tele vaše komentarje,kaj boste jokal,ko bo vlada začela delat,in se bojo delale čistke,pa lep dan
maijster
30. 01. 2012 07.27
+6
tebi bo pa lepo ali kaj,vsi bomo čutili ,kajti vlada nima izbire kod da iz vseh istisne kaj se da,tako da ne bluzi z levimi in desnimi,ali pa še nevidiš kje smo kod janez ki je komaj sedaj opazil,da prihajajo težki časi,he,he,he,..lep dan,.....
pehtateta
30. 01. 2012 10.57
-1
čisti Janša rdečkarje, sama zguba jih je!
Trglav
30. 01. 2012 06.34
+11
Halo! Janša bi uvedel CK, Virant bi bil rad vse sam! Čaki, kje sem že to videl?? Aja, v bivšem režimu! Ja, a je zdej drugač. Tako mi pride, kot v času Informbiroja, ko je bilo najprej tako, potem pa čez noč drugače. Tore, Virant ima dobrega učitelja, ki se je kalil v prejšnjem režimu in mu je tudi kar nekaj ostalo. Žal samo najslabše!
usi-glih
30. 01. 2012 11.12
+1
drži , tožilci pod policijo . Kar pomeni da Janezek JE JE JE dobil podkupnino, zato poizkuša na vse pretege tožilce spraviti pod svoj škorenj.
cepec22
30. 01. 2012 06.34
+12
Sturm, veliki clovek Vaticana v Sloveniji, pa res veliko ve kaj je prav in kaj je narobe. Mislim, da bi bili treba vse te ljudi odsloviti in zaceti znova. Mandatar - kriminalec, predsednik DZ - buzerant, Novakova - DR. brezveznosti. Ce gremo se dlje sami ljudje, ki niso normalni, se manj pa njihovo razmisljanje - da so na nagradnem dopustu, ki ga placuje drzava. Ali se motim? NE! To bo vecina sele spoznala, ko bomo drveli se bolj po klancu navzdol brez zavor. Pa brez zamere, tako je in bo, ce ne bomo nic spremenili!!
kataklyst
30. 01. 2012 10.53
ze dolgo tupimo u lustraciji, ampak vi levicarski beboti je zih ne bi podprl ce bi se mogu se ker z vase strani odletet!
usi-glih
30. 01. 2012 11.14
+1
kataklyst najbolj se bojijo lustracije ravo v SDS-u , NSi-ju, SLS-u. ZAKAJ ŽE ??'
Tajda Kosem
30. 01. 2012 06.31
+2
kdo pa je sploh reku,da bo g. brezigar ministrica,če ona o tem neve nič,a ste si kar na 24ur zmislili počakajte pravi trenutek,pa boste vse zvedeli
orangensaft
30. 01. 2012 06.21
+7
najbolše da ukinejo kar vsa ministrstva. da se prišpara. najboljše da ukinemo kar državo. bomo prišparali še več.
Guzooo
30. 01. 2012 02.09
mojalipa
30. 01. 2012 04.51
-1
nehajmo se sovražiti SLOVENCI, kako morate živeti taki gospodje, ki stalno govorijo sovražno ... ste eni stari prdci minulega 20. stoletja!! vas imam dosti!!!