Slovenija

Janši četrt milijona podkupnine za vsako ladjo z orožjem?

Ljubljana, 23. 02. 2011 08.09 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Janša naj bi kot obrambni minister prejemal 250.000 dolarjev za vsako ladjo z orožjem, ki je leta 1991 priplula v Koper, trdi francosko-hrvaški posrednik z orožjem. Janša: "Gre za čisto izmišljotino."

Francoska vlada naj bi vedela za trgovino z orožjem.
Francoska vlada naj bi vedela za trgovino z orožjem. FOTO: Reuters

Janez Janša naj bi kot obrambni minister prejemal podkupnino, 250.000 dolarjev za vsako ladjo orožja, ki je leta 1991 priplula v Luko Koper. To trdi Marin Tomulić, francosko-hrvaški posrednik z orožjem, v današnji izdaji piše časnik Večer. Njegovo pričevanje povzemajo po novi knjigi avstrijskega preiskovalnega novinarja Richarda Schneiderja. Tako naj bi Janša kot obrambni minister omogočil, da je Hrvaška kupovala orožje kljub embargu Združenih narodov. Posli naj bi potekali ob vednosti francoske vlade, dobavitelj orožja pa naj bi bil Jacques-Germain Monsieur, eden največjih mednarodnih trgovcev orožja.

Tomulić je v pogovoru s Schneiderjem pojasnil tudi način tihotapljenja orožja. Za prevoz so najeli dve ladji z zelo podobnima imenoma, Sable in Sabre. Ena je uradno prevažala sanitetni material na Hrvaško, druga pa uradno orožje v Čad. V Izraelski Haifi so ladji zamenjali, tista z orožjem pa je v Jadran priplula v urah, ko je dostop nadzorovala francoska mornarica. Orožje naj bi v Luko Koper poslali, ker so reško pristanišče nadzirale tudi druge sile, ne samo francoske, če bi ga vozili v Trst, pa bi moralo prečkati dve meji.

Tomulić: Čermak je bil besen

Tomulić, ki je trenutno v Parizu, je za Radio Krka dejal, da je bil priča prvemu prevzemu orožja, ki se je zgodil nekaj dni po padcu Vukovarja. Po njegovih besedah je bilo takrat pristanišče v Reki v rokah jugoslovanske vojske, zato so se odločili za prenos orožja v Luko Koper. "Na teh prevzemih je bil vedno gospod Ivan Čermak in Željko Tomljenović. S slovenska strani sta prihajala Janša in Igor Bavčar. Bil sem na enem od teh prevzemov. Prišli so Janša in Bavčar ter specialna enota slovenske policije, ki je zavarovala območje. Nato so se Čermak, Janša in Bavčar umaknili v neki prostor ter Čermak se je nato besen vrnil nazaj in preklinjal. Rekel mi je, da mora vsakič na pokrov motorja ob prevzemu orožja položiti 250.000 mark."

"Hrvaška je Sloveniji hvaležna za to pomoč, ampak v istem času smo bili zelo nezadovoljni. Ne zaradi denarja, pač pa zaradi načina, saj je bilo potrebno takoj izplačati 250.000 mark. To je že dolgo nazaj, ampak veste, vsi smo bili v vojni in sramota je, da so se nekateri osebno okoristili ob veliki tragediji. Ne vem, koliko ladij je prispelo iz Izraela v Koper. Prva ladja je v Koper prispela nekaj dni po padcu Vukovarja, čez teden dni oziroma 10 dni po padcu. Rad bi še poudaril, da smo zelo hvaležni slovenskem narodu, da so dovolili iztovoriti Hrvaški v Kopru. Pa vendar, zasebni interesi v tem poslu, ob takšni tragediji, so sramotni. In to me boli. Čermak, ki je zdaj v Haagu, je po poslu preklinjal in bil zelo nesrečen," je povedal.

Janša: Nisem bil v stiku s Tomulićem

"Odgovor je ne. Gre za čisto izmišljotino," se je Janez Janša odzval na vprašanja Večera, ali je kot obrambni minister sprejemal podkupnine in bil kadar koli v stiku z gospodi Marinom Tomulićem, Vladimirjem Zagorcem ali Ivanom Čermakom. Večer je vprašal, ali je Janša imel stike z Jacques-Germainom Monsiuerjem in njegovimi uslužbenci, in tudi, ali bo Janša tožil avstrijsko založbo Residenz. Njegov odgovor v časniku razumejo kot ne. V SDS so danes povedali, da dodatnih pojasnil v zvezi s tem trenutno nimajo.

Janša obtožbe zavrača.
Janša obtožbe zavrača. FOTO: Blaž Garbajs

Zadnje navedbe okoli orožarskih poslov in domnevna vpletenost Janeza Janše pa nikakor ne bi mogle biti spodbuda, da bi s kakršnimi koli postopki začela Komisija za preprečevanje korupcije. Kot so pojasnili, v njihovo pristojnost spadajo le zadeve, ki segajo do leta 2004, ko je bila komisija ustanovljena. Na Generalni policijski upravi pa so pojasnili, da je policija v letih po osamosvojitvi obravnavala več sumov kaznivih dejanj, ki so bila povezana s trgovino z orožjem, vse svoje ugotovitve pa je posredovala pristojnim organom.

Poznavalci se ne čudijo

Se pa zapisanemu v knjigi ne čudijo slovenski poznavalci orožarskih poslov. Nekdanji pripadnik vojaške obveščevalne službe VOMO in avtor dveh knjig o trgovini z orožjem Brane Praznik je za Večer dejal, da se je v obveščevalskih krogih šepetalo o orožju, ki je prihajalo iz Francije in da je večina orožarskih pošiljk šla skozi Luko Koper. Vse se je dogajalo v največji tajnosti, je še poudaril. Nekdanji poslanec LDS in predsednik dveh parlamentarnih komisij, ki sta se ukvarjali s preiskovanjem omenjenih poslov, Rudolf Moge pa je opozoril, da so ti posli ostali precej neraziskani, še piše Večer.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (833)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Frane Šajn
25. 02. 2011 13.51
+1
dule 100 MA NI KAJ DULE MA TI SI VES JANEZOV FANT Z DUŠICO KI JE BOŽJA IN TELEŠČKOM ,KI GA IMA "JJ" VEDNO NA RASPOLAGO. NASVET: "POSTAVI SE NA SVOJE NOGE IN STOJ ZA SVOJO GLAVO, DISTANCIRAJ SE OD POLITIKOV ČE TI JE KAJ DO SEBE IN DOBRO MISLEČIH LJUDI!"
butro
24. 02. 2011 22.00
Karli 54 A si te dobri dve leti od kar so na oblasti komunajzerji prespal, da sprašuješ katero afero lahko pripišemo g. Pahorju. V času te vlade je bilo toliko afer, da jih g. Pahor ne zna več našteti. Ampak dokazanih afer, ne izmišljenih.
volek
24. 02. 2011 13.41
Če je Tomulić tihotapil orožje s privoljenjem francoske vlade, le zakaj tej vladi ni takoj sporočil Janševega izsiljevanja z denarjem. Bi mu hitro stopili na prste. Seveda ni sporočil, s Čermakom sta se dogovorila kako pobasati denar v svoj žep.
dule100
24. 02. 2011 13.34
Musti Ja in potem boste za vse večne čase zavladali rdeči !
dule100
24. 02. 2011 13.33
-1
Nefretete Ti pa verjameš skoraj vse. Jaz tudi. Samo ravno nasprotno kot ti ! Zanimivo ne ! Cel kup raznih podatkov ti lahko navedem, o različnih stvareh. Po mojem dobro argumentiranih. Pa grem stavit, da bi za vsakega našla vsaj deset argumentiranih nasprotnih. "Slovenija je za nas pravi raj. Za nas idealna podoba sveta. Vse lahko kupiš, vse dosežeš. Tam smo se počutili tako varne, da nismo potrebovali lažnih dokumentov in smo uporabljali svoja prava imena. V Sloveniji so vse inštitucije podkupljene, od najrazličnejših mafij: ruske, srbske, turške, kalabrijske ndranghete, scilske cose nostre, neapeljske commore itd." Tako je mafijec Maurizio Prestieri v Repubblici opisal devet mesečno bivanje v Sloveniji. Ali mu ti verjameš ? Jaz mu !
Musti
24. 02. 2011 13.29
Ko bo za javnost odprt arhiv in zaključki Mogetove komisije, se bose častilci Janeza v rit ugriznli. Slovenska demagoška stranka pa enkrat za vselej izginila s političnega prostora ;)
volek
24. 02. 2011 12.31
nefretete, precej sem potoval po svetu, pred leti z US $, ker EURO marsikje niso hoteli menjati. Na vsaki banki so pri prejemu zapisali serijsko številko bankovca, posnela me je tudi kamera. V večini primerov pa sem moral pokazati tudi potni list. Zato v to zgodbico ne verjamem dokler Janši ne bo zares dokazano. Ti, ki si inteligentna ne dvomiš, da so Hrvati za bankovce zase zapisali serijske številke. Še danes bi se verjetno lahko ugotovilo, kje se je ta denar pojavil. Se strinjaš?
volek
24. 02. 2011 12.21
nefretete, kot vidiš pristajam tudi na to, da so res prihajale ladje z orožjem v Koper, vendar preberi moje pomisleke glede predaje denarja Janši. Saj niso Hrvati tako naivni ali neumni, da predajo denarja ne bi skrivaj snemal njihov človek, potem zapisovanje serijskih številk bankovcev ali označitev. Hrvati bi to korupcijo lahko sporočili Interpolu, povedali serijske številke, Interpol pa bi sledil temu denarju. Janša je moral denar oprati, kje so se pojavili ti bankovci. Zakaj sta molčala Tiholić in Čermak. Tiholićev izgovor, da se je sprl z Zagorcem je bolj ali manj privlečen za lase. zakaj pa je molčal čermak?
nefretete
24. 02. 2011 11.58
Volek če še nisi bral dnevnega časopisja: (in če me ne bo admin radiral, danes mu nisem pri srcu) ..Kot pisanje v knjigi Kraj zločina: Hypo Alpe Adria avstrijskega novinarja Richarda Schneiderja povzema Večer, tako trdi francosko-hrvaški posrednik v trgovini z orožjem Marin Tomulić. Avstrijski novinar je sicer raziskoval pranje denarja v aferi banke Hypo na Hrvaškem, pri tem pa je Tomulić zaradi zamere do svojega nekdanjega "partnerja v zločinu", hrvaškega generala Vladimirja Zagorca, bolj mimogrede razkril tudi zgodbo o trgovini z orožjem prek Luke Koper. Posel, ki je kršil embargo na prodajo orožja - ta ni veljal le za Hrvaško in Bosno, pač pa tudi za Slovenijo - naj bi potekal z vednostjo francoske vlade, glavni trgovec pa je bil Jacques-Germain Monsieur. Tomulić je v pogovoru s Schneiderjem pojasnil tudi način tihotapljenja orožja. Za prevoz so najeli dve ladji z zelo podobnima imenoma, Sable in Sabre. Ena je uradno prevažala sanitetni material na Hrvaško, druga pa uradno orožje v Čad. V izraelski Haifi so ladji zamenjali, tista z orožjem pa je v Jadran priplula v urah, ko je dostop nadzorovala francoska mornarica. Ladje naj bi pristajale v koprski in ne reški luki, ker je bila koprska luka pod nadzorom francoskih oboroženih sil, reška pa tudi drugih sil. Tomulić je sicer od vsega začetka osamosvajanja Hrvaške pomagal pri uvozu orožja na Hrvaško, po nalogu hrvaškega predsednika Tuđmana je leta 1994 in 1995 na Slovaškem kupoval celo raketno gorivo, ki so ga hrvaške oborožene sile potrebovale za akcijo Nevihta. O provizijah in dobičkih v trgovini z orožjem se v Sloveniji govori že 20 let, a doslej zgodbe niso dočakale sodne obravnave, pa tudi obe parlamentarni komisiji, ki sta se ukvarjali s trgovino z orožjem, očitkov nista uspeli nedvoumno dokazati.
volek
24. 02. 2011 11.57
Hrvati bi dolarjevmorali med 1000 bankovci po 100$ podtakniti par sto ponarejenih pa bi bil Janša hitro pečen. Tako pa same Tiholićeve laži.
gripson
24. 02. 2011 11.42
Ko v vreči zmanjka in nimaš več kaj krast začneš za to obtoževati vse tiste ki so še včeraj s tabo kradli iz iste vreče...in potem ves gnoj prileti na dan, direkt u naše face...
volek
24. 02. 2011 11.40
CtrlDelete, ko Hrvati postrežejo z dokumenti, bom verjel in ne bom več volil nobene stranke. Če bo Janši dokazana korupcija, naj gre v arest. Vsekakor ne verjamem temu Tiholiću, zakaj je tiho Čermak in to že 20 let. Vi pa lajate in nabijate še preden je karkoli dokazanega. Ne veste pač, da je US$, posebno bankovce od 100$ zelo težko oprati. Vsaka banka, ki jih dobi zapiše serijske številke in najmanj posname prinašalca. Sledljivost je zelo verjetna, še posebej če so Hrvati želeli kompromitirati Janšo.
Janez 1.
24. 02. 2011 11.35
Uzemite si Janšo domov PA ga občudujet sa bo vas še kaj naučil TIŠINA mogoče se boste lahko še kaj izmisnili In konkno našli notranjega sovrašnika SRAMOTA
maksin
24. 02. 2011 11.32
Sami zločinci na oblasti!!!!
CtrlDelete
24. 02. 2011 11.30
volek --- nisem levak, sem pismen in ne maram Janše. Ti me ne motiš, ker si zaveden! Prepričan sem, da boš prej ali slej to dojel! Lp
volek
24. 02. 2011 11.28
CtrlDelete, lastnik je bil Hasan Čengić. Je res, da levaki niste pismeni.
beri66
24. 02. 2011 11.27
Gavrilovič paštete so ZAKON, janša pa je pooseblja BREZZAKONJE...ogromna razlika, prvo je okusno, drugi pa ob pogledu povzroča prebavne motnje.
CtrlDelete
24. 02. 2011 11.26
volek --- ne žalit Gavrilović pašteto!
volek
24. 02. 2011 11.25
beri66, a misliš Gavrilovićeva pašteta, tista s katero so Janši Hrvati plačevali orožje?
beri66
24. 02. 2011 11.23
res me zanima ali ga boste branili ko Hrvati odprejo arhive in se v njih kot trgovec in prekupčevalc orožja pojavi vaš svetnik? Spet bo to zarota,spletka,manipulacija,politična montaža....vse izgovore vam bo ponudil, le on NI BIL ZRAVEN,NI VEDEL, NI VZEL NITI MARKE, on je BREZMADEŽEN MOŽ JEKLEN! ON IN BAVČAR STA LE ŽRTVI LEVIČARJEV IN RAZNIH ZAROT....DRUGAČE DVA POŠTENJAKARJA VELIKA.