Slovenija

Janša za predsednika EU?

Ljubljana, 05. 11. 2009 06.19 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Tea Šentjurc
Komentarji
119

Pahor za predsednika EU podpira Blaira, medtem ko ga evroposlanci ne vidijo kot primernega kandidata. Slovenska vlada o tem še ni odločala, javne razprave pa skorajda ni. Bo Slovenija znova potiho vstopila v kakšno koalicijo voljnih?

Uveljavitev Lizbonske pogodbe je po češki ratifikaciji pred vrati. S tem pa tudi imenovanje predsednika Evropskega sveta in visokega predstavnika EU za zunanje zadeve in varnostno politiko. Obe instituciji pogodba uvaja na novo, kljub temu pa še tik pred zdajci ni znano točno, kakšne naloge bosta osebi na teh položajih opravljali. Zlasti je to vprašanje odprto pri bodočem predsedniku Evropskega sveta. Prav to naj bi bilo glavni razlog za nenavadno skrivnostnost evropskih voditeljev glede kandidatov in njihove podpore slednjim. Če se ne ve, kakšne bodo naloge, je seveda težko najti najprimernejšo osebo za to delo.

Zdi se, da ima Tony Blair vse manj možnosti, da postane predsednik EU. Ima pa podporo premierja Pahorja.
Zdi se, da ima Tony Blair vse manj možnosti, da postane predsednik EU. Ima pa podporo premierja Pahorja. FOTO: Reuters

Vendar pa se bodo stvari zelo hitro premaknile, saj naj bi Lizbonska pogodba v veljavo stopila že s 1. decembrom letos, takrat pa naj bi svoje delo začela opravljati tudi predsednik EU in zunanji minister EU, kot se novi instituciji pogosto imenuje v širši javnosti. Že prihodnji teden naj bi na vrhu EU določili naloge obeh novih položajev, do konca meseca pa tudi imenovali osebi, ki ju bosta zasedli.

Predsednik mora namreč biti partner šefom držav in vlad in ne nezaposlena oseba, ki ji na ta način zagotavljajo socialno varnost. Jelko Kacin

Doslej je bilo največ črnila prelitega glede položaja predsednika Evropskega sveta, ki naj bi bil veliko bolj politična institucija kot bolj ''tehnični'' zunanji minister. O bodočem predsedniku ali predsednici EU bodo odločali voditelji držav članic na vrhu EU. Tako bo o imenovanju v imenu Slovenije glasoval Borut Pahor kot predsednik slovenske vlade.

Zlasti glasne so bile govorice o tem, da je najverjetnejši kandidat za bodočega predsednika EU nekdanji britanski premier Tony Blair, ki ga je zlasti od začetka še posebej podpiral francoski predsednik Nicolas Sarkozy. V zadnjem času pa se zdijo njegove možnosti vse manjše, saj mu je med drugim podporo odrekla večina socialdemokratskih evropskih voditeljev. Med njimi je Blair podporo našel le pri sedanjem britanskem premierju Gordonu Brownu in slovenskem premierju Borutu Pahorju.

'Slovenija Blaira ne bi smela podpreti'

Bolj me zanima, kaj dobrega lahko nekdanji voditelj ene najbolj evro skeptičnih držav v EU prinese Evropejcem, ne le peščici elitnežev. Tanja Fajon

Slovenski evroposlanci so do podpore Blairu zelo zadržani. Razen Romane Jordan Cizelj, ki meni, da bi bilo pametno počakati, da bodo znani kandidati in potem presoditi, kdo je najboljši, in Tanje Fajon, ki podpore Slovenije ne želi ocenjevati vnaprej, so vsi tako ali drugače nakazali, da se jim Blair ne zdi ustrezna izbira.

Tudi Zveru se Blair ne zdi najboljši kandidat.
Tudi Zveru se Blair ne zdi najboljši kandidat. FOTO: Damjan Žibert

''Slovenija bi Blaira ne smela podpreti,'' je jasen Jelko Kacin, podobno meni tudi Milan Zver. Tudi Zoranu Thalerju se Britanec ne zdi najbolj posrečen kandidat.

Razlogov za tovrstno stališče evroposlancev je več, prednjači pa predvsem dejstvo, da Blair prihaja iz evroskeptične države, ki ni članica ne evroobmočja ne schengenskega območja. Poleg tega se po Thalerjevih besedah '' z vojno v Iraku nikakor ni proslavil''.

Janša je edini Slovenec, ki ga je kot primernega kandidata za mesto predsednika EU omenil kakšen slovenski evroposlanec, in sicer Alojz Peterle.
Janša je edini Slovenec, ki ga je kot primernega kandidata za mesto predsednika EU omenil kakšen slovenski evroposlanec, in sicer Alojz Peterle. FOTO: Reuters
Ni naloga Evropskega parlamenta predlagati kandidate za ti dve funkciji in tudi sama si te pristojnosti ne želim jemati s kakršnimi koli napovedmi. Menim pa, da bi to moral biti nekdo, ki je že doslej igral katero od vidnih vlog v politiki in je prepoznaven vsaj v večini evropskih držav. Romana Jordan Cizelj
Po besedah Milana Zvera imamo v Evropi kar nekaj starost evropske politike, ki bi lahko opravljali ti dve funkciji, vendar o imenih po njegovem za zdaj še ni smiselno govoriti. Tudi Zver misli, da Slovenija ne bi smela podpreti Blaira. ''Njegovi časi so mimo,'' je dejal in dodal, da Blair trenutno nima potrebnega političnega kapitala. ''Vsak, ki bo kandidiral za to mesto, bo moral imeti močno politično zaledje,'' je še dejal Zver.

Bi Slovenija morala predlagati svojega kandidata?

Alojz Peterle pa je edini od slovenskih predstavnikov v Evropskem parlamentu, ki je izpostavil vprašanje slovenskega kandidata ali kandidatke. ''Menim, da bi Slovenija morala podpreti lastnega kandidata za predsednika Evropskega sveta,'' je odgovoril na vprašanje 24ur.com, ali naj Slovenija podpre Blaira. Iz kabineta predsednika vlade nam na vprašanje, ali bo Slovenija predlagala svojega kandidata ali kandidatko, doslej niso odgovorili.

Peterle meni, da bi morala Slovenija predlagati svojega kandidata ali kandidatko.
Peterle meni, da bi morala Slovenija predlagati svojega kandidata ali kandidatko. FOTO: Blaž Garbajs
'
Za položaj visokega predstavnika za zunanjo in varnostno politiko ali "zunanjega ministra" EU bi predlagal nekdanjega nemškega zunanjega ministra Joschko Fischerja, britanskega zunanjega ministra Davida Milibanda, francoskega ministra za zunanje in evropske zadeve Bernarda Kouchnerja ali sopredsednika skupine Zelenih / Evropske svobodne zveze v EP Daniela Cohn Bendita. Zoran Thaler

"Doslej znani kandidati so vsak po svoje močni, pogrešam pa imena iz novih držav članic, kjer bi gotovo tudi našli primerne kandidate (Dzurinda, Freiberga, Ilves, Janša, Orban, Tusk ...). Ko bo predsedniku Evropskega parlamenta Jerzeju Buzeku potekel mandat, bodo nove države članice spet brez vidne funkcije na vrhu ključnih institucij,'' meni Peterle, ki je s tem tudi edini omenil ime iz Slovenije, in sicer nekdanjega premierja Janeza Janšo.

Med kandidati za predsednika Evropskega sveta se poleg Blaira najpogosteje omenjajo še nizozemski premier Jan Peter Balkenende, nekdanji finski premier Paavo Lipponen, nekdanja avstrijska zunanja ministrica Ursula Plassnik in odhajajoči nemški zunanji minister Frank-Walter Steinmeier. Thalerju se bolj kot ti zdijo primerni kandidati nekdanja irska premierka Mary Robinson, finska predsednica Tarja Halonen, luksemburški premier Jean-Claude Juncker in ''nenazadnje nekdanji češki predsednik Vaclav Havel, če bi bil še v formi''.

Kacin bi za predsednika sveta predlagal sedanjega predsednika Evropske komisije Joseja Manuela Barrosa. ''Če je tako sposoben, kot trdijo, da je, bi njegov prevzem predsedovanja Svetu ne smel biti problem. Tudi premier Luxemburga ali pa nekdanji premier Belgije Guy Verhofstadt bi bila izzivom brez dvoma kos, vsi trije pa prihajajo iz evroobmočja,'' meni Kacin.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (119)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

zvezdicamateja
06. 11. 2009 18.02
ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha janšata za predsednika eu. kuk sm se nasmejala:P
Peter Kralj 1
06. 11. 2009 05.59
Janšo za predsednika! Potem bodo v Sloveniji zavladali mir, blagostanje in enoumje! TO JE PRAVA REŠITEV!!!!!!
Abacus
06. 11. 2009 01.09
silesius 05.11.2009, 08:15 Svoj glas ste že oddali 11 MERKLOVO ZA PREDSEDNICO !!!! --------- Se strinjam! Sam menim da bi bili dobri v tej vlogi tudi poljski Donald Tusk ,spanski Zapatero ali pa tudi finska predsednica Tarja Halonen ,mogoce se bivsi irski premier Aaren
politik70
05. 11. 2009 12.33
No pa si JJ spet naredil reklamo! Ja kaj vam pa je ljudje(belouške ups) ?? Saj ni danes prvi april pa tudi halucugenih gob je zmanjkalo v hosto! Včeraj podpis... In? Ker danes ni boljše teme (Najboljša je ta da je 80 % slovenceljnev proti podpisu isto pa velja za brate hrvate) PA nam takoj dajo novo (Upam da ni Dežmanova) kost za glodat.....
U123
05. 11. 2009 12.30
@kripo5 - objasni zakaj je VB v EU.. ? Ker financira nerazvite drzave? To je pa tudi vse.. Kaj se? Imigracijski zakoni, solstvo, valuta, sengen, vstop zivali v drzavo...? Nic od nastetega ni po zakonih EU, katerim moramo vse ostale clanice slediti. In to so samo vsakemu vidne stvari. Prosim te no! Beeee .. beeee :)
tanjakranjc
05. 11. 2009 12.21
Dobre predlog za JJ se strnam , v SLOVENIJI mu noben niti do kolen ne seze. Mi ga rabmo doma , da skupaj resimo SLOVENIJO pred pokvarjenimi levaki !!!!!!!!!!!!!
kripo5
05. 11. 2009 12.14
Se vidi, kdo podpira JJ! Taki, ki ne vedo, da je VB v EU .. taki ki .. beee beee :)
vrbice
05. 11. 2009 12.09
Ne je bolje da prevzame vodenje Slovenske vlade.Drgač bomo , kmal spadal pod Italjane.
vetlan
05. 11. 2009 12.04
d899, hehe ko sem zagledal ta naslov, sem isto pomisli.
8JASMIN
05. 11. 2009 12.03
Seveda je Janša boljši od Blera, ampak mi ga rabimo v Sloveniji, kdo bo pa te "komunajzarje in izdajalce ter nepoštenjake" ustavil. JJ mi smo s tabo in Te podpiramo ! Hvala Janša, da Te imamo!!!!!!!!
Kritik19
05. 11. 2009 11.53
Zakaj pa ne??
U123
05. 11. 2009 11.44
braindestroyer Ne,kje pa je VB-a v afriški uniji,glupan ? Malo se pozanimaj predno zalis! VB je v parlamentu EU ni pa v njej. Probaj z osebno izkaznico in euri priti v anglijo! Drugace pa ne vem kako lahko nekdo kot je pahor predlaga Blair-a za precednika EU, ko so vsi ostali proti njemu. Se njegovi kolegi pravijo da ni clovek za to funkcijo!
Tone Strahan
05. 11. 2009 11.26
Kdo dela po evropi sranje, kot boljševiki, kamor koli grejo, ali pridejo na oblast, ljudi pobijajo ali jih spravljajo v revščino v obup in v politično likvidacijo.Kakšno sranje dela JJ, mi lahko predstavite dokaze, je kake afere ustvarjal in jih pripravljav,je koga lažno obtoževal, prosim povejte in dokazite kakšna sranja dela JJ. Sedaj ko je obtožen,se pa mora braniti in na uprašanja odgovarjati, če ga sprašujejo levičarski novinarji.Ste res nekateri bolni, da JJ obtožujete, da dela sranje, tiste ki sranje delajo po celotni sloveniji in evropi preko tujih komunističnih TV in pri nas doma se komunisti spravljajo proti vsem desnim usmerjenim ljudem, pa vi opranoglavci in podporniki rdečih kmerov, pa njih ne napadate in ne pišete, da delajo sranje po sloveniji in po celotni evropi, komunistični boljševiki, samo zato da bi vladali in da nebi nikoli se njih spravilo iz sedla. Ta sranja ne dela JJ, ampak jih delajo levičarski komunisti.
vodabik
05. 11. 2009 11.08
Pa kaj še,še tam bo(JJ) samo sranje naredil.
braindestroyer
05. 11. 2009 11.02
Ne,kje pa je VB-a v afriški uniji,glupan ?
srpko
05. 11. 2009 11.02
Janša je "poštimal" slovenijo. Zdaj je čas da uredi tudi jevropo po svoji meri.
braindestroyer
05. 11. 2009 11.01
SDS in KLER-močna naveza
byteME
05. 11. 2009 11.01
pa kaj ta Pahor nezna nehat z svojimi neumnostmi!!!!! kako lahko podpira Blaira za predsednika EU če VB sploh ni v uniji?! Pahor... ŠUTI !! to vsaj zastopiš ker slovenskih besed zgleda da ne več!
d899
05. 11. 2009 10.54
jaz bi takoj volil janšo, ker bi potem EU kaj hitro razpadla in bi nam vsem bilo lepo kot pred vstopom
iGURT
05. 11. 2009 10.50
ta prispevek je med novicami iz Slovenije IN med novicami iz sveta