Slovenija

Janša: Vse, kar se obeta, so kvečjemu nadaljnji rezi

Bruselj, 22. 11. 2012 17.20 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Pogajanja o večletnem evropskem proračunu bodo težka, saj so možnosti za dogovor 50:50, je ocenil premier Janez Janša. Trenutni predlog za Slovenijo ni dober, vse, kar se obeta, so kvečjemu nadaljnji rezi, je poudaril.

Janez Janša
Janez Janša FOTO: Reuters

Tokratna pogajanja o večletnem evropskem proračunu bodo težja kot tista pred sedmimi leti, je danes v Bruslju ocenil premier Janez Janša. Predlog, ki je na mizi, za Slovenijo in tudi za večino drugih članic Unije ni dober, pa tudi vse, kar se obeta, so kvečjemu nadaljnji rezi, je še poudaril.

"Že osnovni predlog ni dober in tudi vse različice, ki jih dobivamo zdaj in so še najavljene, obetajo kvečjemu nadaljnje zniževanje," je dejal Janša ob prihodu na dvostransko srečanje s predsednikom Evropskega sveta Hermanom Van Rompuyjem.

"Predlog ni dober za Slovenijo, ni dober pravzaprav za večino držav. V zadnjih dneh nisem slišal nobenega kolega, ki bi bil s predlogom zadovoljen. Čakajo nas težka pogajanja, najprej glede skupnega obsega posamičnih politik, potem pa tudi glede neto pozicij držav," je še povedal premier.

Janša ni želel razkriti podrobnosti o zahtevah, od katerih Slovenija ne bo odstopala in ki naj bi jih predstavil Van Rompuyju. Niti ni želel govoriti o tem, kaj je za Slovenijo še zadnja sprejemljiva spodnja meja za kohezijska sredstva, ki so zanjo eden ključnih virov za večje investicije, češ da "težko govorimo o spodnjih mejah, če ne poznamo skupnega obsega".

Slovenija se je pridružila taboru "prijateljic kohezije", v katerem je 15 članic Unije in Hrvaška. Te države nasprotujejo rezom v kohezijsko politiko, ki je zanje motor rasti, za Slovenijo pa po Janševih besedah eden ključnih virov večjih investicij. Za Slovenijo so ključna tudi sredstva za razvoj podeželja, za katera se bo borila skupaj z Avstrijo in Finsko.

Po Van Rompuyjevem predlogu, ki je trenutno na mizi, bi Slovenija v letih 2014–2020 dobila 40 odstotkov kohezijskih sredstev manj kot v letih 2007–2013, ko v okviru te politike dobi približno 4,3 milijarde evrov. Dobila bi torej 2,6 milijarde evrov. To je zanjo nesprejemljivo, je v torek pojasnil državni sekretar na zunanjem ministrstvu Igor Senčar.

Premier Janša je sicer ob prihodu še poudaril, da bi moral prihodnji sedemletni finančni okvir Unije slediti ciljem evropske razvojne strategije Evropa 2020, a očitno ni tako.

Slovenski premier ocenjuje, da so možnosti za dogovor o finančnem okviru 2014–2020 na tem zasedanju 50:50, ter upa, da se bodo dogovorili. "Ni pa to cilj, zaradi katerega bi popuščali pri vsem ostalem," je ponovil opozorilo, ki ga je izrekel že po vrhu "prijateljic kohezije" sredi novembra – da kohezijske države ne bodo zlahka popuščale.

Janša meni, da dogovor o proračunu brez Velike Britanije, ki najglasneje grozi z vetom, ni zelo verjetna možnost, čeprav je ena od opcij, ki so na mizi. "Prej bo prišlo do tega, da na tem zasedanju dogovora ne bo, kot da bo ta dosežen brez ene od držav članic," je ocenil.

Janša je napovedal nove reze.
Janša je napovedal nove reze. FOTO: Thinkstock

Britanci niso zadovoljni

Van Rompuy ima skupaj s predsednikom Evropske komisije Josejem Manuelom Barrosom že od jutra dvostranska srečanja s posameznimi voditelji, ki mu predstavljajo svoje zahteve. Na podlagi teh bo potem pripravil prenovljen predlog o okoli 1000-milijardnem evropskem proračunu za obdobje 2014–2020, ki ga bo dal na mizo ob začetku zasedanja.

"Niti najmanj nisem zadovoljen," je dejal britanski premier David Cameron, ko je prišel na pogovor z Van Rompuyjem. V času, ko doma sprejemamo težke odločitve o javni porabi, je narobe, da obstajajo predlogi za povečanje porabe v EU, je izrekel stališče, ki ga branijo neto plačnice.

"Trdo se bomo pogajali za dogovor, ki bo dober za britanske in evropske davkoplačevalce, ter za rabat," je še poudaril britanski premier, najverjetnejši kandidat za uporabo veta, s katerim sicer grozi več članic.

Podobna stališča ima Švedska. Švedski premier Fredrik Reinfeldt pričakuje dolga in težka pogajanja ter poudarja, da se mu nikamor ne mudi.

"Čaka nas huda bitka – vsi imamo svoje zahteve"

Francija, ki se bo sicer v skladu s tradicijo borila za čim več subvencij za svoje kmete, in Italija namreč odločno nasprotujeta britanskemu proračunskemu popustu ali rabatu pa tudi vsem rabatom na rabat, ki naj bi jih po predlogu, ki je na mizi, dobile Nemčija, Švedska in Nizozemska, želita pa ga tudi Avstrija in Danska.

Tudi nizozemski premier Mark Rutte napoveduje ostro bitko. "Čaka nas huda bitka – Francozi, Britanci, južna Evropa, vzhodna Evropa, vsi imamo svoje zahteve," je dejal in podvomil, da bo voditeljem uspelo doseči dogovor. Pri tem kolege poziva, naj poskrbijo za to, da ne bo treba po tem vrhu mesece krpati osebnih odnosov.

A Belgija, ki je sicer tudi neto plačnica, opozarja, da so ostri rezi "velika napaka". "Potrebujemo ambiciozen proračun, saj ne moremo imeti EU, ki zahteva in odreja, ne ponuja pa sredstev za svoje politike," je dejal belgijski premier Elio Di Rupo.

Nzozemski premier Mark Rutte napoveduje ostro bitko, saj ima vsaka država svoje zahteve.
Nzozemski premier Mark Rutte napoveduje ostro bitko, saj ima vsaka država svoje zahteve. FOTO: Thinkstock

"Britanci znajo plavati"

Luksemburški premier Jean-Claude Juncker prav tako pričakuje težavno srečanje in opozarja, da hitrih odločitev ne moremo pričakovati. Sicer pa pred vrhom odmeva Junckerjev odgovor na novinarsko vprašanje, ali meni, da bo EU uspelo obdržati Britance v skupnem čolnu. "Britanci znajo plavati," je odvrnil. Dogovor o proračunu brez Velike Britanije, ki se omenja kot možnost, sicer ni zelo verjeten.

Da dokončnega dogovora danes ne bo, je nakazala tudi največja neto plačnica Nemčija, za katero ne bi bilo konec sveta, če bi Unija ta konec tedna stopila le korak naprej h končnemu dogovoru, ki bo verjetno dosežen šele v začetku prihodnjega leta.

Nemška kanclerka Angela Merkel je ob prihodu poudarila, da bo moral vsakdo prispevati h kompromisu. Zagotovila je, da gre Nemčija v pogajanja z "zelo konstruktivnim pristopom", a da bo seveda branila svoje interese.

Francoski predsednik Francois Hollande pa je zatrdil, da je prišel v Bruselj iskat kompromis, ne postavljat ultimatov. Prepričan je, da bosta Nemčija in Francija, kot vselej, "motor" pri iskanju kompromisa. Evropa po njegovih besedah potrebuje proračun, osredotočen na rast, solidarnost, kohezijo in skupno kmetijsko politiko, ki nikakor ni "francoska", temveč evropska politika.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (176)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

emona123
04. 12. 2012 14.12
Janša: Vse, kar se obeta, so kvečjemu nadaljnji rezi a znas kaj vec ili samo tih par besed zalosno.
boby1
23. 11. 2012 12.51
+1
Ne razumem zakaj vseskozi brišejo besedilo Avgusta Cvetežarja, poveljnika TO Litija v času osamosvajanja. Nobenih žaljivih besed, samo pojasnjuje dogodke iz titsega časa ter vlogo sedanjega premierja v njej?!?!?!?!
MIGLA
23. 11. 2012 19.40
+1
Izgleda, da je moderator pristaš SDS- a in oboževalec Janše.
cirenij
23. 11. 2012 07.41
Pa kaj so res vse zafurali? Še pred volitvami so govorili, da cvetimo. Ostalo pA REŠI 100+10. Zdaj pa naenkrat tak kaos, ki ga edino Bog lahko razreši. Pa kdo jim še verjame?
MIGLA
23. 11. 2012 00.01
+9
Tole je napisu uporabnik RISH in , če je tole vsaj polovico res, potem je tole kriminalka. RISH 31.10.2012 17:54:25 ODPRTO PISMO JANEZU JANŠI Pozdravljen nekdanji sošolec. Pošiljam ti to odprto pismo s katerim te želim spomniti na tvoje preteklo obdobje in početje v tem obdobju. Kot sošolec nisi bil kaj prida, ker si svoje sošolce podcenjeval in jih tožaril predavateljem. Mi smo ti pa večkrat pogledali skozi prste, ker si se nam zasmilil. Ti si bil sin petekolonaša, kateri je zaprisegel okupatorjem slovenskega ljudstva. Nikoli ti nismo tega omenjali, ker te nismo želeli izolirati iz naše družbe, pa kljub temu, da smo vedeli kdo je bil tvoj oče, navadni petokolonaš in tat kateri je v drugi svetovni vojni v Horjulu od ene kmečke družine ukradel dva vola, katere je imel namen dati domobrancem. Ta poskus mu je spodletel, ker so ga partizani dohiteli, zato je bil zaprt v Šentvidu.Ti z istimi geni stopaš po očetovi poti. Kot prvo si ukradel poslovni kovček od kontra admirala Staneta Brovta, zaradi česa si bil zaprt. Po tistem ko so te osvobodile množice slovenskega ljudstva si začel z revolucijo proti tedanji državi Jugoslaviji.Po plebiscitu in pred odcepitvijo Slovenije od Jugoslavije si ti kot obrambni minister Slovenske Vojske in predsednik Vlade Republike Slovenije Lojze Peterle ter Predsednik Demosa Jože Pučnik na tajnem pogovoru sta bila v zadregi, ker je prihajal dan odcepitve Slovenije od Jugoslavije. Menili ste, da bo takrat neizogibna vojna, kaj če odcepitev in vojna spodleti, kam boste vi triie šli. Zato sta spraznila blagajno SPIZA in po poslancu Pukšiču poslala čez mejo v Nemčijo. Ko je vas sel v nemčiji kupil stanovanja in nemška državljanstva za tebe Janša in Lojzeta Peterleta, Pučnik in Pukšič pa sta od prej imela nemška državljnanstva, preostali denar pa je naložil na tuje račune. Kmalu z odcepitvijo Slovenije, si pričel s prodajo orožja. Zaradi tvojega orožarskega početja je javnost obvestil Smolnikar, katerega si v Depali vasi želel utišati. Na svojih predvolilnih shodih je Ivan Kramberger iz Negove imel v svojem govoru pripravljeno da pove javnosti o tatvini denarja iz blagajne SPIZA. Zato ste se odločili, da ga likvidirate. Nalog za Krambergerjevo likvidacijo so dobili Tone Krkovič in Dragutin Mate. Atentat na Krambergerja sta izvršila ostrostrelca iz Argentine, katera sta bila oblečena v menihe. Na Menini Planini v zgornjem delu Savinjske niste dovolili, da se postavijo vojaški radarji.V tem koncu ste nameravali izvesti atentat na takratnega predsednika R. Slovenije Milana Kučana. Za to delo si določil Dr. Joža Zagožna.To početje smo vam mi preprečili, zaradi tega niste še plačali kmetu les, katerega je žaqal za tvojo hišo v Grosuplju. Gre za 220 kubičnih metrov žaganega lesa. Z vojaškim helikopterjem si večkrat prihajal na kontrolo ko so ti obžagovali les.Da bi pridobil volilce na Koroškem si želel v slabo luč postaviti nekatere avtoprevoznike in Dr. Janeza Drnovška. Nalogo si dal svojemu poslancu Mirku Zamerniku, da s štirimi pretepači iz Kajak Kanu kluba Prodnik iz Juvanja gre čez Solčavo v Črno na Koroško ter pretepe novinarja Mira Petka. Zamernik je tvoj ukaz opravil in ko so se peljali nazaj proti Juvanju je za njihovim avtom peljal tovornjak s plugom, kateri je brisal sledi. Okoli sebe imaš takšne, kateri so v večjo škodo tej družbi kot v korist. Zato ti kot nekdanji sošolec svetujem, da se umiriš in greš iz politike ter pustiš Slovenski narod, da se pobota med seboj. Ti lahko greš v Nemčijo saj imaš njihovo državljanstvo, denarja pa tudi imaš dovolj saj si osiromašil slovenski narod. To ti svetuje tvoj nekdanji sošolec. Natančneje o vseh dogotkih bo napisano v knjigi, katero pišem, naslov njen bo Goljuf ali junak.
MIGLA
23. 11. 2012 10.35
+3
Ne razumem pa avtorja tega pisanja, da ne stopi do policije, (kriminalistov) in njim predstavi dokaze o vsem tem kar navaja.
El Koronito
22. 11. 2012 23.14
+5
ne pozabite podpisov oddat za podporo referendumu !!!
formator
23. 11. 2012 08.06
-1
Nimam več denarja za plačevat nesmiselnih referendumov in morebitnih predčasnih volitev.
emona123
22. 11. 2012 23.12
+0
mojega (ZA) nedobi
tepee
22. 11. 2012 23.11
+5
janša,malo nazaj prinesi od tvoje pogače,pa bo takoj bolje.
srpko
22. 11. 2012 23.07
-5
Janša: Vse, kar se obeta, so kvečjemu nadaljnji rezi Kaj pa če res ne zna tega dela? Sam zase pravi da je on najboljši - in mu moramo verjeti na besedo. Šefu pač ne smeš ugovarjati.
tali?ni tom
22. 11. 2012 22.56
+10
maribor , širi se po sloveniji tvoj pogum in maistrov duh ! benti dejmo !
KML
22. 11. 2012 22.52
+5
Sami Previranti, pa BoRiti, pa presvitlo zločanstvo s stotimi imeni in vzdevki in s še več osebnostmi ...
ebiga
22. 11. 2012 22.43
+11
"Kavčič: Elektorji SDS naj bi namreč fotografirali glasovnice in jih "poslušno kazali partijskemu šefu in kandidatu, ki so ga podpirali". Tole pove vse o velikem vodji in njegovi partiji SdS. In sam vem, da presneto drži!!
korintos1
22. 11. 2012 23.05
-3
Čuj pubec, neki red pa mora biti! A to, da on svoje življenje zastavlja za blaginjo državljanov, to pa ne šteje?
wizeman
22. 11. 2012 22.41
+17
Dragi dedek Mraz! V lanskem letu si vzel mojega najljubšega pevca, Brendija, mojo najljubšo igralko, Elizabeth Taylor ter mojega najljubšega športnika, Simoncellija. Pišem ti, ker bi te rad spomnil, da je moj najljubši politik Janez Janša.
prpa24
24. 11. 2012 10.16
Mira Šunkar
22. 11. 2012 22.25
+11
spet grozi, to je vse kar zna, ljudje na ulice...
Jethro
22. 11. 2012 22.16
+19
Počasi bi se lahko mariborska vstaja prelevila v vseslovensko vstajo...čakam dan, ko se enak nivo protestov preseli naravnost pred parlament. Počasi bodo tudi orto SDS navijači začutili nož, s katerim mesar Majer reže po narodu...ko se bo rezilo dotaknilo njihovih žepov, bodo hitro zajamrali. Resno, tu ni več logike, da lahko podpiraš take barabe, ki so lansko leto rušile reforme in vlado, zafurale eno leto in pol in iz Slovenije naredili naslednjo državo na seznamu potrebnih finančne pomoči. Otroci so lačni, družine komaj shajajo, brezposlenost se ne manjša, ljudje čedalje bolj množično zapuščajo državo in hodijo v tujino po kruh, prihodnost... On pa o novih rezih? Nespoštovani Janša, čas je, da oditete v politični pokoj, ker vas narod ne prenese več, kot Maribo ne prenese več Kanglerja.
olyca
22. 11. 2012 21.48
+18
Janša: Vse, kar se obeta, so kvečjemu nadaljnji rezi Ne stric Janša, ampak zapustiti boš moral politiko zaradi nepoštenega dela in se pridružil tajkunski kamarili, ki ji tako zvesto stojiš ob strani. Srčno upam da pride kmalu čas za vaš dolg dopust na Dobu !!!!!!! P.S. pa tako sposobnih kot si ti ali celo bolj Slovenija kar veliko premore in s tem da so še zraven pošteni !!!!!!!!!
olyca
22. 11. 2012 21.39
+33
Janšata in Janšizma se moramo čimprej znebiti in to za vedno, to je človek, ki mu soludje ne pomenijo nič samo da lahko on svoje afne gunca in od prodaje megle lepo živi, samo da smo ga pa državljani prečitali, zato mu je tudi promet in ime padlo na rep priljubljenosti.
mumblyy
22. 11. 2012 21.30
+18
Janša ni obramboslovec, Janša je mesar. Odkar je na vladi bi samo rezal pa rezal. Kaj bo pa rezal, ko bo Slovenija razrezana?
jansa-arms
22. 11. 2012 21.35
+11
lahko bi izvedel kako avtokastracijo če že tolk rad reže
SAF1
22. 11. 2012 21.26
+15
Spet zaradi nesposobnosti janše bo ljudstvo nastradalo. Janša odstopi že in prepusti nekomu drugemu.
Jožajoža
22. 11. 2012 21.26
+21
janša je za slovenijo to, kar je kangler za maribor.
DOCTOR33
22. 11. 2012 21.22
+17
počas bo mogu tale šalabajzr spokat bi blo še najbol koristno za use