Slovenija

Toži Janša in tožijo Laščani

Ljubljana, 01. 09. 2008 13.22 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
L.H./V.L./STA
Komentarji
367

V Pivovarni Laško trdijo, da imajo dokaze za vse trditve v časniku Večer. ''Zaradi sistematičnega blatenja dobrega imena'' bodo tožili Janšo.

Janez Janša zahteva, da Boško Šrot umakne tudi izjave, da premier parkira delnice Petrola, Term Čatež, IBI Kranj in Palome.
Janez Janša zahteva, da Boško Šrot umakne tudi izjave, da premier parkira delnice Petrola, Term Čatež, IBI Kranj in Palome. FOTO: Dare Čekeliš

Predsednik vlade Janez Janša je vložil civilno tožbo zoper prvega moža Pivovarne Laško Boška Šrota. Premier od Šrota zahteva pet milijonov evrov odškodnine, ki naj gre v korist Rdečega križa Slovenije in Karitasa, "zaradi laži, ki jih je izrekel v intervjuju za časnik Večer", so sporočili iz odvetniške pisarne Zidar Klemenčič.

Predsednik vlade Janez Janša v tožbi zahteva, da predsednik uprave Pivovarne Laško Boško Šrot umakne po Janševem mnenju lažne izjave, med drugim tudi izjavo o tem, da Janez Janša parkira delnice Petrola, Term Čatež, IBI Kranj in Palome. Janez Janša zahteva tudi plačilo odškodnine na račun humanitarnih organizacij. "Izjave Boška Šrota so v celoti neresnične. V intervjuju za Večer je Boško Šrot prešel iz insinuiranja na odkrito in neposredno laganje in prešel vse meje še sprejemljivega dialoga v demokratični družbi. Širjenja laži ne ščiti nikakršna pravica, še več, zaradi ljudi je pomembno, da se laži razščistijo na za to edino pristojnem forumu – sodišču in da se ugotovi odgovornost tistih, ki jih širijo," je dejala pooblaščenka Janeza Janše Nina Zidar Klemenčič.

Iz odvetniške pisarne Zidar&Klemenčič so sporočili, da je še posebej nedopustna in žaljiva izjava Boška Šrota, da Janez Janša posle parkiranja delnic zavestno izvaja tudi na demografsko ogroženih območjih in s tem neposredno ogroža "prav vsa delovna mesta".

Nedopustnost, žaljivost in protipravne posledice te izjave so toliko večje ob dejstvu, da gre za predsednika vlade, ki ima med svojimi javnimi in prepoznavnimi cilji (pa tudi nalogami) tudi zmanjševanje brezposelnosti in ustvarjanje pogojev za hitrejši razvoj demografsko ogroženih območij. Izjava Boška Šrota je tako zavestna, izrečena z očitnim namenom škodovati,“ je še dejala odvetnica Nina Zidar Klemenčič.

'Vse trditve so resnične'

V Pivovarni Laško zagotavljajo, da so "vse trditve in kritike o delu premierja Janeza Janše in njegove vlade v intervjuju za časnik Večer resnične, utemeljene ter podprte z dokazi in pričami". "Zaradi sistematičnega blatenja dobrega imena Pivovarne Laško in njenega vodstva bo tudi Pivovarna vložila tožbo proti Janši," so sporočili iz podjetja.

Boško Šrot je v intervjuju za Večer med drugim dejal: "Janez Janša je celotno kampanjo in strategijo zanjo zastavil in še zaostril na vojni proti 'laškemu tajkunu'. To je njegova hrana za ljudstvo, ki zaradi njega in njegove vlade živi slabše."
Boško Šrot je v intervjuju za Večer med drugim dejal: "Janez Janša je celotno kampanjo in strategijo zanjo zastavil in še zaostril na vojni proti 'laškemu tajkunu'. To je njegova hrana za ljudstvo, ki zaradi njega in njegove vlade živi slabše." FOTO: POP TV

"Namesto da bi predsednik vlade argumentirano odgovoril na kritike, usmerjene zoper njega in vlado, se zateka k piarovski tožbi, javnost pa bo še naprej ostala brez odgovorov," so v Pivovarni Laško zapisali v sporočilu za javnost.

Javnost bo po njihovo še naprej ostala brez odgovorov na več vprašanj kot npr. zakaj je Sod prodal družbo IBI Kranj, verjetno priviligiranemu posamezniku, ki je po prevzemu vse zaposlene postavil na cesto, ter na vprašanje, zakaj se vlada ni takoj odzvala, ko so mediji odkrili dogajanje v Palomi.

"Delavci v Palomi in prebivalci na tem demografsko ogroženem območju natančno vedo, kakšna so v resnici prizadevanja vlade in njenega predsednika za razvoj njihovega okolja in ustvarjanja novih delovnih mest,"
so še navedli.

Po njihovem mnenju se "Janša s takšnim medijskim manevrom ni izognil svoji dolžnosti, ki jo ima kot politik in predsednik vlade, da slovenskim državljankam in državljanom pojasni svojo vlogo pri kupčijah, ki mu jih Boško Šrot očita v intervjuju".

Kot so obenem navedli v Pivovarni Laško, so za napovedano civilno tožbo Janše proti Bošku Šrotu izvedeli iz medijev. Prepričani so, da so premierja "zmotile izjave, ki jih je Boško Šrot podal v intervjuju za dnevnik Večer".

SORODNI ČLANKI

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (367)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

killi-123@hotmail.com
02. 09. 2008 16.40
exim, spodaj navedeno o nedolžnosti je bilo mišljeno tudi za JJ(čeprav mi ni pri srcu).
exim@t-2.net
02. 09. 2008 16.29
killi123: a se delaš norca, kajne? Le kako ti pride to na misle, če pa po drugi strani beremo o "novici" glede podkupovanja, pa ste JJ že vsi pribili na križ. kdo torej "lahko" in kdo ne? Sicer pa, lovke UDBE segajo dlje od tvoj in moje pameti, to pa bodi prepričan.Mislim namreč, da ne ti ne jaz nisva tako hudo pokvarjena.
killi-123@hotmail.com
02. 09. 2008 15.58
exim,, od čakanja na ospredje , si verjetno že puklast. Zanimivo je to,da JJ po tvoje lahko nekoga označi in pokaže s prstom, njega pa ne sme nihče. Kolikor vem,je v naši državi nedolžen vsak, ki ga sodišče ni spoznalo za krivega in obsodilo. Samo tebi to ne gre v glavo.
hakihak
02. 09. 2008 13.47
TRESLA SE BO GORA RODILA SE BO MIŠ!!!
hakihak
02. 09. 2008 12.31
da vidimo kdo ima več denarja, za boljšega odvetnika!!!!
toja62
02. 09. 2008 11.50
Pa to se že vsi tožarijo! V Sloveniji pa res ni dolgčas. Raje naj se ukvarjajo z resničnimi problemi. Ljudje, saj že životarimo s svojimi plačami. Tud moja ni velika, sedaj bo pa še manjša, pa vsi govorijo, da bodo večje plače. Komu lažejo? Sebi?
exim@t-2.net
02. 09. 2008 11.41
hakihak, killi123- meni je pa čudno, da se na vse te budalaštine tako ohlapno odzivata. Saj imata vendar gomilo znanja in pameti, da bi lahko kar v kali zatrla JJ. Ampak ne, nekaj mencata, natolcujeta, potvarjata, efekta pa ni in ni? Zahtevajta od svojih šefov višje plače, da bosta bolj \"afektna\". No, bo kaj? Čakam!
Jose Armando
02. 09. 2008 11.39
vsi so isti- KOMUNISTI
killi-123@hotmail.com
02. 09. 2008 09.56
Ne more, se boji ,da si bo vrat spahnil.
hakihak
02. 09. 2008 09.51
exim poglej mal na levo, hahahahaha
exim@t-2.net
02. 09. 2008 08.20
malasutra: nisem prepričan, da boš izvlekel celo kožo pri Fincih-ne pri novinarju, pač pa pri tožilstvu. Vem, da v določenih primerih država mora odkriti, kdo je za nadimkom. In tole, kar si napisal, ni kul zate. Vem, da si sprevržen in zloben, nisi pa neumen. Celo svojo svobodo sxi postavil na kocko, saj Finska ni socialistična -komunistična država, kjer bi bil ti sveta nedotakljiva krava (vol). Toliko v opozorilo. Premisli, potem bluzi. Najhuje: JJ in SDS s tem nisi škodoval, preje koristil. In ti to veš. Tudi levi nagci to veste, a kaj, ko nimate morale!
Marko-Mojca
01. 09. 2008 23.35
tale pop tv pa čedalje bolj na levo vleče, bolj se bližajo volitve bol je "nevtralen" ha ha ha ha
fuksel
01. 09. 2008 23.26
folk volte ene zunajpralamentarce....v čet se jih lahko ogledate na tv1....dejte enkrat že nehat volt te stare face, al so vsi povezani..... če nas bodo tanovi netegnili, bomo saj vedeli kdo je kriv....:)
fuksel
01. 09. 2008 23.25
fak kakšna debata..... folk volte ene zunajpralamentarce....v čet se jih lahko ogledate na tv1....dejte enkrat že nehat volt te stare face, al so vsi povezani..... če nas bodo tanovi netegnili, bomo saj vedeli kdo je kriv....:)
sandi101
01. 09. 2008 23.20
Takšne lopove bi lahko samo Hitler hitro pospravil ... Tako, pa bo ta ceremonija trajala v nedogled in nobenem nič ,raja pa naj dela naprej!
Marko-Mojca
01. 09. 2008 23.08
tega šrota bi blo treba likvidirat in to za zmeri. tip je že skor pol slovenije pokradu, pa mu še zmeri noben nč ne more!!! upam da se bo to kmal končal
za_ra
01. 09. 2008 22.54
Joj,Malasutra ZELO TEČEN si že s temi komentarji,kdo pa misliš da bo bral cele strani tvojih komentarjev?
zurbrigen
01. 09. 2008 22.41
malasutra@gmail.com
01. 09. 2008 22.24
+1
J is Janez Jansa, prime minister of Slovenia. He was the chairman of the council of ministers of the European Union for the first half of 2008. Also the prime minister’s party was a beneficiary in the Patria deal. In other words: The Finnish state-owned Patria bribed the prime minister of Slovenia.
lockd
01. 09. 2008 22.21
rema podacima Bele knjige Mup-a Srbije, u kojoj su evidentirane kriminalne grupe i pojedinci koji se bave organizovanim kriminalom, Dušan Spasojević je vođa i organizator najbrojnije kriminalne grupe u Srbiji, za koju se sumnja da je umešana u izvršenje najtežih krivičnih dela kao što su ubistva, pokušaji ubistva, otmice, reketiranje, krađa automobila, nasilničko ponašanje i nedozvoljeno nošenje oružja i druga. Ipak, glavna delatnost ove grupe je trgovina drogom. Prema saznanjima policije, Spasojevićeva grupa je u krijumčarenju i ilegalnoj preprodaji droga bila povezana i sa Surčinskom grupom. Heroin su nabavljali iz Bugarske, Turske i Kosova, a kokain iz Južne Amerike i krijumčarili ga u zemlje zapadne Evrope. Operativna saznanja policije ukazuju i da su u Beogradu, Novom Sadu, Zrenjaninu i drugim većim gradovima Srbije organizovali lanac ulične prodaje heroina. Ipak, za Dušana Spasojevića šira javnost prvi put je čula u junu 2000. godine, posle pokušaja ubistva lidera SPO-a Vuka Draškovića u Budvi. Crnogorska policija je tada navela Spasojevića kao jednog od atentatora i zatražila od srpske policije njegovo izručenje, ali je Spasojević imao potvrdu lekara da se, kao težak srčani bolesnik, u noći kada je pucano na Draškovića, nalazio na lečenju u Beogradu. Spasojevićeva grupa se u poslednjih nekoliko godina sukobljavala i obračunavala sa mnogim kriminalnim grupama i pojedincima, kako bi preuzela primat u nekim kriminalnim poslovima. Smatra se da su organizovali ubistvo Zorana Uskokovića Skoleta, lidera „miljakovačkog klana“, kao i likvidacije braće Dragana i Zorana Živkovića, poznatije kao braća Fiškal iz Požarevca. Kapital stečen nelegalnim aktivnostima pokušali su da legalizuju kroz kupovinu nekretnina, praveći tržne centre, lokale i stanove, kao i kupovinu hotela i drugih objekata u inostranstvu. Tako su Spasojević i Luković u Zemunu napravili ogromne kuće sa bazenima i tržnim centrom. Policija je raspolagala saznanjima da se krajem 2000. i početkom 2001. godine Spasojevićeva grupa preorijentisala na otmice ljudi i njihovo puštanje uz otkup od nekoliko miliona maraka. Otete osobe su držali u svojim privatnim zatvorima. U svom obraćanju medijima početkom ove godine, Surčinac Ljubiša Buha, zvani Čume, koji je, prema podacima iz Bele knjige MUP-a Srbije, jedno vreme tesno sarađivao sa zemunskim klanom, optužio je Spasojevića i Milorada Lukovića Legiju za otmicu svoje supruge Ljilje Buhe, kao i za otmice Miroslava Miškovića, vlasnika “Delta holdinga” i Milije Babovića, vlasnika “Verano motorsa”. Protiv Spasojevića i Mileta Lukovića je zbog otmica vođen istražni postupak u Četvrtom opštinskom sudu u Beogradu, ali danas nismo uspeli da saznamo šta se desilo sa tom istragom. U tom sudu kažu da ne mogu da daju takve informacije za vreme vanrednog stanja. Protiv Dušana Spasojevića policija je podnela tridesetak krivičnih prijava za razna krivična dela, od čega je samo četiri puta osuđivan na manje vremenske kazne. I protiv njegovog kuma Mileta Lukovića podneto je gotovo 30 krivičnih prijava, ali nije osuđivan. U sudskim postupcima koji se vode protiv njih, vrše veliki pritisak na oštećene i svedoke, uglavnom pretnjama, ucenjivanjem i potkupljivanjem, što je razlog zbog čega se postupci protiv njih odugovlače i često zastarevaju. Vlada Srbije u svom saopštenju od 12. marta imenovala je članove Zemunskog klana. MUP Srbije moli sve građane koji primete nekog od imenovanih ili imaju informacije od značaja za istragu, da se jave na telefone 011 762 760 ili 011 35 47 200. Postojeći komentari (3) | Pošaljite komentar Biografije uhapšenih: Jovica Stanišić, Franko Simatović 21. mart 2003. U seriji hapšenja koja je usledila nakon ubistva premijera Zorana Đinđića, privedeni su i bivši šef Službe državne bezbednosti Jovica Stanišić i njegov pomoćnik Franko Simatović Frenki. Ovu informaciju je prošle nedelje Televiziji B92 potvrdio potpredsednik Vlade Srbije Nebojša Čović, ali od tada nema novih informacija o tome da li su nekada